Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 40 tka

Czy po 40tce można zdecydować się świadomie na dziecko?

Polecane posty

Gość MEN
Nie da tu odpowiedzieć. Zależy to od wielu okoliczności np od szczegółowego określenia stanu zdrowia, wywiadu rodzinnego itd. A gdyby "tak", to trzeba przewidzieć badania prenatalne itd. Konieczna wizyta u doświadczonego lekarza.

Gość a chcesz za 20 lat
być babcią dla takiego dziecka?

Gość 40 tka
wiem,że juz poźno, mam 2 dzieci a zawsze chcialam mieć 3, szkoda ze wcześniej o tym nie pomyślałam, maz nie chce

Gość no to posluchaj meza
i mysl rozsadnie

Gość chyba dziecko musi chcieć
oboje rodziców, jak masz już dorosłe dzieci to one na pewno nie będę juz prawdziwym rodzeństwem dla tego nowego, są dużo dużo starsze, będą się trzymać razem, a jak Was zabraknie? te dziecko z góry będzie pokrzywdzone, nie mając młodych rodziców

Gość pewnie ze powinna
nieprzesadzajcie! 40 to przeciez nie jest 60!To nie wiek rodzica jest wazny ale milos jakim obdarza swoje dzieciatko!!!Kazdy ma prawo miec dzieci i sam decydue kiedy.Powodzenia!!!!!!!!!

Gość elleee
Do: a chcesz i no to posłuchaj, głupstwa opowiadacie. 40 tka: moja znajoma w wieku 42 lat urodziła śliczną zdrową córeczkę. Znajoma wygląda super, jest zadbana, szczupła i szczęśliwa. Jej mąż uwielba córkę i żonę :-) Myślę podobnie jak MEN. Nie widzę przeciwwskazań w stylu "będziesz babcia dla swojego dziecka" Totalna bzdura. powodzenia

Gość no pewnie
jestem za dzieckiem po 40-tce. Jesli bardzo tego pragniesz, to dlaczego nie ?

Gość rycząca 40-tka
właśnie mam 41 lat i chcę urodzić 3-cie dziecko/1-13 lat, drugie 4latka/czuję się młodo i nie widzę w tym nic dziwnego-zyczę powodzenia

jestem na tak, zwlaszcza ze to nie jest pierwsze dziecko ktore jest \'trudniejszym zadaniem\' dla organizmu wiek urodzenia pierwszego dziecka wciaz sie przesuwa dalej i dalej wiec kolejne dzieci tez sie rodza pozniej powodzenia!

Gość mamadzieci
Jeżeli zdrowie i finanse Ci pozwalają to absolutnie tak! Sama jestem w podobnym wieku i bardzo chciałabym jeszcze raz móc opiekować się maleńką istotką.To radość i szczęście jakie wnosi dziecko do naszego domu daje nam siłę i energię, powoduje iż chce nam się ŻYĆ ! Powodzenia !

Absolutnie jestem za :) Ja sama urodziłam sie 14 lat po moim bracie i dogadujemy się rewelacyjnie, mam w nim oparcie i mogę na niego zawsze liczyć. Myślę, że mąż da się rpzekonać, mój tato na początku też nie chciał kolejnego dziecka, ale mam a go przekonała i chyba teraz nie żałuje, że mnie ma :) MOi rodzice są o wiele starsi od rodziców rówieśników i jakoś mi to nie przeszkadza. Kochają mnie i to jest najważniejsze :)

Gość ZDECYDOWANE TAK
jeśli oczywiście nie ma żadnych przeciwskazań medycznych.Urodziłam 4 dziecko w wieku 44 lat, różnica między najstarszym a najłodszym dzieckiem wynosi 20 lat.Dziś troje z moich dzieci są samodzielne, maja swoje rodziny itp.Mam w nim oparcie i sprawia nam wiele radości a mieszanko nie jest puste.Oboje z męzem pracujemy zawodowo i jesteśmy dziadkami.Ciąza i poród oraz zajmowanie się dzidziusiem nie sprawiło nam żadnych problemów.Wręcz przeciwnie uskrzydliło, nasze zycie nabrala znowu szybszego tępa.To nie było planowane dziecko ale jest i bardzo sie z tego cieszymy.Głowa do góry.

Pierwsza ciąża po 40tce 04:31 autododa Moja koleżanka chce mieć dziecko. Ma 45 lat, nie ma stałego partnera. \"Nie mam nikogo, to choć dziecko będę miała\". Co sądzicie o takiej decyzji? 06:25 egoistyczne podejście kiedy dziecko będzie w gimnazjum, będzie na emeryturze.

Gość mysle sobie
Po co decydowac sie na kolejne dziecko w tym wieku? Piszecie o pozytywnych zakonczeniach poznej ciazy,niestety mnostwo dzieci rodzi sie z wadami,moze warto o tym pomyslec.

Gość tez po 40
40 tka poczekaj troszke i bedziesz miała wnuki. Dziwie sie Tobie,ze majac juz 2 dzieci chcesz 3 i to w tym wieku gdy mozesz juz zyc swoim zyciem.

Gość to sie dziw
ja mam 42 i wlasnie urodzilam moje malenstwo.Dla mnie wiek siedzi w glowie a nie w ciele.

Gość sama zdecyduj i poradz sie lek
tyle aktorek rodziło po 40 i teraz młodziej i lepiej wyglądają jesli nie bedziesz klepac biedy to oczywiście że tak

Gość sdkakaka
Stulcie pyski durne 20-tki z mózgami ciaśniejszymi niż chustki waszej babci. Co za suki i idiotki. Wam się wydaje, że 40-tka to już okolice śmiertelnej agonii, tudzież, że was "to" czyli 40-tka nigdy nie spotka. Nasrane macie na razie w głowie i nie wam udzielać rad kobiecie, która na świeicie trochę przeżyła. Pieperzyć je. Chcesz mieć dziecko - twoje prawo i twoja wola.

No jasne, że tak :D Też chce troje dzieciaczków :) I własnie ostatnie chcę tak później, by móc się cieszyć młodością i radością życia, bo nic tak nie odmladza jak maluszek i nic nie daje takiego pałera :D Racja, wiek siedzi w głowie :)

witam ....dlaczego nie jak się dobrze czujesz ...to jak najbardziej...po 40 tce to przecież niejesteś jeszcze stara...pozdrawiam......

Gość ewwa33
ja mam 39 lat i jestem w 7 tyg ciąży ,czekałam na nią 15 lat,mam za sobą endometrioze,laparoskopie,poronienie i wielką nadzieję ,że tym razm się uda do końca,czyli urodzić zdrowiutkiego maluszka - moje dziecko.

Dla mnie, jeżeli to ma być kaprys matki i chęć odmłodzenia - to czysta głupota :O natomiast jeżeli tak jak poprzedniczka leczyła się latami i wcześniej po prostu nie mogła zajść - to inna sprawa.

40 tka - niestety nie mieszkasz w Ameryce gdzie normalka jest gdy kobieta w wieku 45 lat urodzi dziecko.Zyjemy w zacofanym kraju moherowych beretow i niestety te berety zaczynaja nosic 20 latki.Moja mama ma 70 na karku i jest bardziej tolerancyjna niz te co niektore panny ktore sie tu wypowiedzialy:(Uposledzenie dziecka??mamuska urodzila mnie w wieku 40 lat i studia skonczylam w przeciwienstwie co do niektorych panien ktore mamusie urodzily w wieku 20 lat a dzieci OHP skonczyly.Owszem jest pewne ryzyko ale jest ono minimalne i przede wszystkim dotyczy to kobiet u ktorych w rodzinie wystepowaly uposledzenia typu zespol downa.Niewiedza rodzi glupote wiec nie sluchaj glupich zrob podstawowe badania przeprowadz wywiad rodzinny i bierz sie z mezem do roboty...:)Zycze ci szybkiego zajscia w ciaze i urodzenia slicznej i zdrowej dzidzi:)

Zgadzam sie z mantodea :) Niestety w naszym kraju panuje przeswiadczenie, ze dzieci powinno sie rodzic pomiedzy 20 a 30 rokiem zycia :O Jak kobieta zbliza sie do 30 i nie ma dziecka to zaraz zaczynaja sie pytania ze strony rodziny, a nawet ginekolodzy zaczynaja cos przemrukiwac, ze czas najwyzszy pomyslec o dziecku. Z tego co tu niektorzy pisza to kobiecie w wieku 40 lat to tylko rozaniec w reke i do kosciola modlic sie o wnuczki (no bo jak np, pierwsze dziecko urodzila majac lat 20 to teraz tylko idze jej babcia zostac) :P Piszecie o zwiekszonym ryzyku wad...A tak naprawde kazda ciaza (niewazne czy 20 czy 40-latki), ktora konczy sie urodzeniem zdrowego malucha to los wygrany na loterii. Jesli autorka topiku naprawde pragnie dziecka to powinna sie zdecydowac :)

Gość co do gwiazd ekranu
pomyslalyscie,ze o aborcji sie nie pisze,co jakis czas slychac,ze ktoras poronila.Diagnostyka plodu poszla tak daleko,ze zawsze przy stwierdzeniu wad mozna go usunac:-o Mam na mysli gwiazdy amerykanskie oczywiscie,bo tam ped do macierzynstwa po 40stce jest wyjatkowo na czasie. Rozumiem z drugiej strony kobiety 40letnie ,ktore jeszcze nie maja dzieci ,tez na ich miejscu podjelabym wyzwanie;)

mantodea, w USA jest wiele zboczeń, np pięciolatki sikające w pieluchy, dziesięciolatki nie umiejące korzystać z noża i domy starców pełne rodziców, którymi dzieci nie chcą się zająć na starość, bo to tak bardzo niewygodne... Pęd do naśladownictwa nie zawsze jest zdrowy... No ale każdy swój rozum ma :D

Rafinka -ale mnie nie chodzi o nasladownictwo!chodzi mi o to ze jestesmy jednym z najbardziej zacofanych krajow w Europie!!Inna orientacja seksualna BE rodzenie dzieci w wieku 40 lat BE.W innych krajach to normalne w Polsce przejdzie obok\"ciebie\"afroamerykanin to normalnie szok.Nie uwazasz ze tak jest??no wybacz zeby ktos mi jeszcze dyktowal w jakim wieku mam dzieci rodzic:)