Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 28

dlaczego ta prolaktyna jest taka duza?

Polecane posty

ja mialam tak wysoka prolaktyne,ze moja pani ginekolog dziwila sie ze mi mleko z piersi strumieniami nie plynie( prolaktyna odpowiada z a laktacje) Skutkami takiego poziomu prolaktyny u mnie byly nieregularne miesiaczki,i nadmierna potliwosc. Po 7 miesiacach brania Bromocornu prolaktyna ustatkowala sie,potliwosci tez,ale niestety okres dalej szaleje.Takze musze szukac innej przyczyny. Pozdrawiam.

Gość olivka1232
Dziś odebrałam wyniki badań - poziom prolaktyny. I nie ukrywam , że jestem troche zaniepokojona. Norma pewnie jak wiecie jest od 95 do 530 mlU/I , ja natomiast mam 1007. Zanim dostane się do lekarza (duże kolejki:( ) minie troche czasu, więc chciałam się czegoś więcej dowiedzieć na temat terapii. Wiem, że mam brać tabletki hormonalne. Czy w trakcie lub po terapii hormonami miałyście jakieś skutki uboczne (tzn. tycie, zawroty głowy , mdłości ,itp) ????

Gość monika 28 to znow ja-witam
biore juz 2 cykl tabletki na unormowanie prolaktyny- czy mam skutki uboczne? trudno stwierdzic ale co sie dzieje: -okres slaby(3 dni) -piersi lekko twarde ale non stop-przez caly cykl-dziwne -depresji -brak- bralalm LUTENYL- w drugiej polowie cyklu-depresja byla okropna- a ja jestem nader optymistka:-) - a poza tym mialam byc senna-ale nic z tych rzeczy- nie odczuwam ze biore te pigulki - w grudniu badania- zobaczymy co wyjdzie ale bardzo mnie ten stan martwi

Gość monika 28
biore juz 2 cykl tabletki na unormowanie prolaktyny- czy mam skutki uboczne? trudno stwierdzic ale co sie dzieje: -okres slaby(3 dni) -piersi lekko twarde ale non stop-przez caly cykl-dziwne -depresji -brak- bralalm LUTENYL- w drugiej polowie cyklu-depresja byla okropna- a ja jestem nader optymistka:-) - a poza tym mialam byc senna-ale nic z tych rzeczy- nie odczuwam ze biore te pigulki - w grudniu badania- zobaczymy co wyjdzie ale bardzo mnie ten stan martwi

Gość olivka1232
A co z tyciem? Te tabletki nie powoduja tego typu efektów ubocznych?

Gość olivka1232
A co z tyciem? Te tabletki nie powoduja tego typu efektów ubocznych?

Gość olivka1232
A co z tyciem, czy te tabletki nie wywołuja tego typu efektów ubocznych?

Gość monika 28
oliwko-ja nie tyje -waze 56 kg. gdy zaczelam brac tabletki hormonalne- mam 'sadlo' na brzuchu', ale mam tez wzdecia - natomiast co do wagi -ani drgnela!!

Gość monika 28
oliwko-ja nie tyje -waze 56 kg. gdy zaczelam brac tabletki hormonalne- mam 'sadlo' na brzuchu', ale mam tez wzdecia - natomiast co do wagi -ani drgnela!!

Gość salamandrra8
HEj Dziewczny mam ten sam problem co wy czyli za wyska prolaktyne:(. DO "ANIATKOWA" mam pytanko pod opika jakiego lekarza jestes ginekologa czy endokrynologa?i jesli mozesz napisz mi nazwisko i telefon do niego i z jakiego miasta jestes. Czesc lekarzy bagatelizuje ten problem i twierdza ze nie nalezy podawac lekarstw przy tym schorzeniu ja niestety mam takiego pecha:(. czekam na odpowiedz dla ulatwienia podaje moj mail (jesli dziewczyny jestescie z Wroclawia a jestescie skutecznie leczone z objawow wysokiej prolaktyny to piszcie jaki lekarz was leczy) :salamandrra8@interia.pl Trzymajcie sie cieplutko!!:) i zdrowia zycze

Ja na hiperprolaktynemię leczę się 8 miesięcy prowadzi mnie ginekolog .Już po 2 miesiącach leczenia miesiączka się ustabilizowała,co 2 miesiące kontroluje PRL .U mnie spowodowane to było stresem. Dziewczyny jak macie jakies pytania zadawajcie, ja to wszystko już przeszłam na początku nic nie wiedziałam na temat prolaktyny (pozatym że odpowiada za pokarm dla maluszków),przez pierwszy tydzień płakałam że to może być mikrogruczolak,ale po zrobieniu Testu i innych badań okazało się że to stres się przyczynił akurat wtedy miłam ciężkie chwile.Potem płqakałam że nigdy nie będę miała dzieci bo bardzo często zbyt wysoki poziom PRL powoduje bezpłodność.Teraz żyję już normalnie bo na początku leczenia mdlałam i żle się czólam ,ale to normalne przy tych lekach obniżającyvh PRL poprostu coś za coś.Myślę już o dzieciaczku i modlę się żeby się udało.

Gość olala
Witam Mam problem z prolaktyną od prawie 7 lat. Przysadka mi zwariowała i zaczęła ją wydzielać, gdy brałam kiedyś pigułki anty. Gdy przestałam je brać pojawił się mlekotok i ... leczenie prolaktyny. Na samym początku brałam Norprolak- 120 zł za opakowanie, więc brałam go krótko. Potem bromergon. Bromergon bierze się bez przerwy. Prolaktyna powoduje zmniejszone wydzielanie estrogenów, co za tym idzie zanika jajeczkowanie. O dziecko staram się 2 lata, w tym roku byłam w ciąży, ale poroniłam. Wczoraj byłam u mojego endokrynologa i dostałam duphaston na drugą połowę cyklu, co ma pomóc zajść w ciążę. Dostałam też lek antydepresyjny, bo depresja też zwiększa prolaktynę. Apeluję do dziewczyn mających ten problem, nie chodźcie z tym do zwykłych ginekologów...poszukajcie gin.-endokrynologa. To ważne. Przy wysokiej prolaktynie NIE DOZWOLONE jest przyjmowanie pigułek anty. Więc ewentualna antykoncepcja, to już nigdy pigułki, bo one pogarszają sytuację. I jeszcze jedna ważna rzecz, prolaktyna to jest problem do końca życia, jeśli już raz się przyczepił, to z nmi zostaje. Można unormować jej stan, ale nie można wyleczyć... Więc gdy biorę bromergon to jest ok., gdy nie biorę przez tydzień- mlekotok wraca, co znaczy, że prolaktyna znów wzrosła... Smutne to, ale takie podobno są fakty. Pozdrawiam i życzę wszystkim trafienia do dobrych lekarzy...

Olalla czy bierzesz Bromergon i jednocześnie Duphaston,mój ginekolog powiedział że jak już zajdę w ciążę to da mi jakieś leki na podtrzymanie cią ży bo mam za mało progesteronu,Myślisz że za poronienie winna u ciebie była PRL.Co do lekarzy to masz rację nie każdy ginekolog umie to leczyć i najlepiej znaleś gin-enddokrynologa ale nie jest łatwo.

Gość olala
Bromergon biorę ciągle, a duphaston zacznę od przyszłego cyklu, ale tak, będę je brać razem, duph. chyba jest na podtrzymanie ciąż, ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd, muszę poczytać, pozdrawiam:)

Moja siostra też zaczyna starać się zajść w ciążę ma dobrego ginekologa (znajomy jej)i dał jej właśnie Duphaston .Powiedział jej że ciąża lepiej się zagnieżdzi.

Gość olala
b. dori - pomaga zagnieździć się, ale czy pomaga też zajść w ciążę??? Chciałabym, żeby tak...

Gość BETINA
WITAM, DZIS ODEBRALAM WYNIKI HM NO I SIE BOJE MAM PODWYZSZONA 2 KROTNIE TZ.1649,NIE WIEM CO O TYM MYSLEC?CZY KTOS MIAL JA JUZ TAKA DUZA?

Gość betina
przepraszam za duze litery

dziewczynki a takie mam podstawowe pytanie - jak u Was lekarz wykluczyl gruczolaka przysadki? Wszak wlaasnei to schorzenie jest odpowiedzialne za znaczną część klopotow z prolaktyna a zadna z Was na razie nie wspomnoala o tym problemie. Pozdrawiam!

dziewczynki a takie mam podstawowe pytanie - jak u Was lekarz wykluczyl gruczolaka przysadki? Wszak wlaasnei to schorzenie jest odpowiedzialne za znaczną część klopotow z prolaktyna a zadna z Was na razie nie wspomnoala o tym problemie. Pozdrawiam!

Gość PRL
Ja miałam 1275 ml U/L i byłam przerażona że to może być mikrogluczolak tymbardziej że lekarz wspomniał że może to być mikrogl.Wróciłam do domu i nie wiedziałam co dalej , zrobiłam badanie tzn.TEST PO METROCLOPRAMIDUM ( jest to badanie po tabletce i jak by był mikrogluczolak to prolaktyna by bardzo wzrosła),zrobiłam też badania na tarczycę , Badania wyszły dobrze , powodem dużej prollaktyny u mnie był nadmierny stres.Leki biorę już kilka miesięcy ostatnio jak robiłam badanie miałam 680 tak więc spada miesiączki są regularne miedzy 28-30.

Gość Dorota21
"PRL"- Badania prolaktyny wykazaly ze mam jej ponad 1000 ale po wzieciu tabletki METROCLOPRAMIDUM prolaktyna wzrosła mi do 5600 czy to znaczy ,ze moge miec minigruczolaka?? Ginekolog u której się badałam przepisała mi horomy -o ile pamietam był to bromergon, ale nie biore go bo chce to skonsultować z innym ginekologiem-endokrynologiem.

Gość Dorota21
"PRL"- Badania prolaktyny wykazaly ze mam jej ponad 1000 ale po wzieciu tabletki METROCLOPRAMIDUM prolaktyna wzrosła mi do 5600 czy to znaczy ,ze moge miec minigruczolaka?? Ginekolog u której się badałam przepisała mi horomy -o ile pamietam był to bromergon, ale nie biore go bo chce to skonsultować z innym ginekologiem-endokrynologiem.

Gość betina
sama juz nie wiem co mam myslecc o mojej 1649 nnarazie czekam na wizyte u ginekologa i mam nadzieje ze bedzie oki

Gość PRL
Dziewczyny ja znalazłam u siebie w domu jak prawidłowo odczytać wyniki badania prolaktyny Od 5 do 20 ng/ml - prawidłowy poziom prloaktyny Powyżej 20 ng/ml - zaburzenia wydzielania żeńskich hormonów płciowych Powyżej 50 ng/ml - zatrzymanie miesiączki Powyżej 100ng/ml -duże prawdopodobieństwo istnienia gruczolaka przysadki mózgowej Tylko to jest w innych jednostkach tak więc trrzeba przeliczyć Ja przy mojej prolaktynie prawie 1300 mieściłam się w tej powyżej 20ng/ml i miałam właśnie za mało progesteronu.

Gość kropecka
Ja właśnie wczoraj byłam u swojego lekarza. U mnie prolaktyny wykazało ponad 3600 . Zostałam skierowana na tomografię komputerową lub rezonans magnetyczny i dopiero wtedy gdylekarz będzie dokładnie wiedział czy to np nie jest gruczolak to przepisze mi jakieś leki. Chciałabym mieć dzidziusia i mam nadzieję że się uda.

Gość kropecka
Ja właśnie wczoraj byłam u swojego lekarza. U mnie prolaktyny wykazało ponad 3600 . Zostałam skierowana na tomografię komputerową lub rezonans magnetyczny i dopiero wtedy gdylekarz będzie dokładnie wiedział czy to np nie jest gruczolak to przepisze mi jakieś leki. Chciałabym mieć dzidziusia i mam nadzieję że się uda.

Gość kasia123
Ja miałam problemy z zajściem w ciążę ,bolesność piersi oraz długie cykle (ok.44 dni). Lekarz kazał mi zmierzyć poziom prolaktyny. Ponieważ była za wysoka (68,12), przypisal mi bromergon oraz zalecił pomiar temperatury w celu ustalenia, czy dochodzi do jajeczkowania.Bromergon biorę już 25 dni, mam zawroty głowy, wymiotuję zawsze po śniadaniu (choć nie jest mi niedobrze, mam silny odruch wymiotny przy myciu zębów), a piersi bolą mnie bardziej niż kiedykolwiek. wszystko to kładłam na karb bromergonu, jednak dla świętego spokoju postanowiłam zrobić sobie test ciążowy. Wynik wy7szedł pozytywny!!Od lat już marzyłam, żeby w końcu pojawiły się dwie kreseczki, ale teraz jestem przerażona: prawdopodobnie byłam w ciąży już podczas badania (może dlatego właśnie prolaktyna była podwyższona), i cz w takim razie przyjmowanie bromergonu nie zaszkodzi dziecku? Już go nie biorę - jutro pójdę do lekarza. Ale brałam go 25 dni będąc w ciąży!!! Ratujcie - może ktoś z was wie, czy może on zaszkodzić i jak bardzo?!! W ulotce pisało, by nie przyjmować go w 1 trymestrze!!!

Gość PRL
Idż do lekarza,a myślisz że ile możesz być w ciąży ,racczej nie bierze się w ciąży już bromergonu,może nie zaszkodzi bo lekarze w trakcie brania tego leku każą zachodzić w ciążę i wiadomo że zanim się dowiesz że jesteś to bierzesz jeszcza wtedy 2-3tyg.Dobrze że już skonczyłaś je brać idz do lekarza on cie najlepiej poinformuje .

Gość do kasi 123- autorka topiku
w jaki dzis zaszlas w ciaze??????????????????????????przed okresem, po -jak do tego doszlo;-) wiesz chodzi mi o czas w ciagu trwania cyklu