Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość niezdecydowana 75

Białystok - Zamenhofa

Polecane posty

Gość Stellamix
Ja Wam zazdroszcze tych kilku kup dziennie. U nas co 3-4 dni wielka kupa, ale zanim do niej dojdzie to wielka mordega dla mnie i dla niego.

Gość Stellamix
siwaaaa pociesze cie, mialam tak samo, teraz moj maly przsypia nawet 7 godz w nocy bez budzenia na jedzenie :) a wczesniej spalam w nocy po 2-3 godz. i to z przerwami.

Gość siwaaaa
Stellamix - a twój mały teraz ile ma bo mnie strasza że do 3 miesięcy mała będzie tak często jadła w nocy i w dzień. Byłysmy dziś na podwórku w sumie nie w wózku tylko na przejażdzke pojechałyśmy do dziadków dziecko dotlenione spi.

Gość siwaaaa
Stellamix - wiesz pózniej te kupy tak często juz nie będą także cieszmy się że są. Ja nie nadążam pieluszek zmieniać, rzuciłam się na pampers premium care a teraz kupiłam happy bo co godzinę zmiana a czasem co 10 minut to i tak sie nie odparzy.

Gość Stellamix
Siwaaaa mój maluszek ma 10 tygodni a tak fajnie zaczął sypiać w nocy jak skończył 7 tyg. Czasami zdarzają sie noce, ze i o 2 w nocy muszę wstać, ale bardzo rzadko. Tak zasypia ok 21 i budzi sie o 4 lub 5 rano :) pampers pęka w szwach hehe. Miejmy nadzieje, ze Twojej malutkiej wszystko sie unormuje wczesniej niz 3 m-ce. Moj ufoludek jak zaczal zjadac po 120(4 miarki) jest spokojniejszy i juz tak nie krzyczy o jedzenie a jak juz je - to jest spokojny. A propo pamersów dla nas podpasowały tylko pampersy, ale nie te premium care tylko ta seria klasyczna zielona. Ze wszystkich innych siuski wyplywaja bokiem, mialam juz dosc ciaglego przebierania malego. A te inne pieluchy teraz prawie wszystkie kosztują po tyle samo po przeliczeniu na pileuchy , wiec przestałam eksperymentowac. Ale jak to mówią to mała pupa tak naprawdę decyduję jakie pieluchy im pasują i na to juz nie ma się wpływu :)

Gość siwaaaa
Stellamix- u mnie te w małych paczkach pampersy jedynki były super bo malutkie, z żadnej firmy nie były takie małe. A zdarzało cie się że twój mały nie spał całą noc w sumie jadł ale nie chciał spać ? Mi mała dziś nie chciała spać , po 4 godzinach jakoś się udało ale na pół godziny, wtedy mąż ja wziął nakarmił z 2 razy przewinął i nic, w końcu po kolejnych 3 godzinach czuć świt przyniósł mi ją ja dostawiłam do cycki i poszła spać prawie od razu.

Gość Stellamix
Tak siwaaaa, wiele razy. Ciaglę grymasił, bolal go brzuszek, to kolka meczyla, albo kupa nie chciala wyjsc i tak w kólko. Potem lekarka mi powiedziala, ze dziecko meczy sie tez z powodu ulewania, refluksu bo ma popalony przewód pokarmowy i gardło. Czasami był juz tak rozdrazniony całą nocą, że z przemeczenia nie potrafil zasnac. To byly koszmarne noce i mam nadzieje, ze nie wrócą. Ja jeszcze tragicznie sie czulam po tej cesarce i nie dawalam rady sie nim zajmowac jak trzeba. Złośc i rozpacz totalna. Zaczelam go troche poić herbatka z melisy, koperku i troche pomagało, Woda koperkowa potęgowała za to kolkii wzdęcia. Pociesze Cie - jeszcze pare tyg i bedzie coraz lepiej , dzidzia zacznie gaworzyć , odwzajemniać Twoje uśmiechy, robić postępy i o wszystkim sie zapomina w sekunde :)

Gość siwaaaa
Czekam na to z utęsknieniem zaczynamy 3 tydzień... a u mnie ona minimalnie ulewa teraz za każdym razem odbija sie super ulewa jedynie jak zaśnie mi podczas karmienia i nie mam jak jej odbić to wtedy w łożeczku trochę. Jest cały dzień na piersi i raz w nocy na butelce bo dokarmiam a pokarmu mam sporo ale jak powyżej 40 minut ciąga i się denerwuje to dokarmiam. Wiesz jak myslę że mozna po cesarce tak żle się czuć o ci współczuję ja byłam jak nowo narodzona juz 2 dnia a bez tego juz się denerwuje na te noce nieprzespane. Gratuluję że to przetrwałaś bo ja już trochę wymiękłam ale nie ejstem jedyna jak widac. pzdr

Gość siwaaaa
Kurde na usg bioderek dopiero w 8 tygodniu życia jestem umówiona chyba nie za pózno kurde terminy strasznie dłuugieee.

Gość stellamix
a gdzie sie zapisałas?

siwaaaa- a gdzie się zapisałaś? bo ja zaraz po wyjściu ze szpitala zadzwoniłam do DSK, zapytali o datę urodzenia małej i zapisali mnie równo miesiąc po jej urodzeniu.

Gość siwaaaa
Hej zapisałam się w nzoz panaceum do dr szuleckiego to naprawde z bardzo dobrego plecenia nie powiem skąd :) prawdopodobnie bardzo dobry specjalista, ze skierowaniem oczywiście na fundusz przyjmą. w sumie usg to trzeba do 3 miesiaca zrobić bo pózniej to już zmiany nieodwracalne także nie piekarnia a jak ktos ma żle zrobić to lepiej poczekac i super zrobic.

Gość stellamix
siwaaaa no troche poźno :? ja tez byłam w panaceum , ale zmiescilam sie w 6 tyg zycia. Tez troche późno zadzwoniłam. To wazne jednak zeby to usg zrobic w 4-6 tyg zycia. Moze tak jak pisze nUrszula86 spróbuj do DSK. A jak się okaże, że musisz maleńką pieluchować? Zawsze to masz więcej czasu, chociażby o 2 tyg dłużej na profilaktyke do ukończenia 3 m-ca zycia. Teraz sa kolejki bo duzo dzieci sie urodzilo od wrzesnia - taki wyż demograficzny. Rekord urodzen :) nawet na chrzciny jak zapisywalam to ksiadz w szoku, bo juz dawno tak duzo chrztów nie miał :) a w klinice co sie działo? same widziałyście - ledwo z miejscami sie wyrabiaja.

no właśnie na wypisie ze szpitala jest napisane o kontroli stawów biodrowych między 4 a 6 tygodniem. Ja właśnie o Panaceum słyszałam niepochlebne opinie, dlatego zapisałam się do DSK.

Gość siwaaaa
Juz nic nie poradzę zapisałam się i musze czekać, teraz wszędzie szał kolejki na sto lat mam nadzieje że nic tam nie będzie niepokojącego. Znajoma zrobiła usg u złego specjalisty a potem wyszło że krzywizna także będzie dobrze. A propos chrzcin ja po nowym roku sie przybieram może pod koniec stycznia teraz to w tych kościołach na świeta ludzi kupa.

a no właśnie apropo tematu chrzcin, wiecie może jaki czas wcześniej przed planowanymi chrzcinami muszę się wybrać do księdza?

Gość neemi
Stellamix mam pytanie do Ciebie- pisałaś że Twój mały robi kupy co 2-3 dni i to się męczy przy tym. u mnie zaczyna się podobnie, masz jakieś sposoby żeby mu ulżyć? bo ja nie mam już pomysłu, kiedyś pomagał zwykły masaż brzuszka. bo wydaje mi się że nie jem nic o mogłoby mu aż tak nie pasować..

Gość Stellamix
nURSZULA86 - wszystko zalezy od parafii i przepisów w niej panujących. W mojej chrzczą w każdą niedzielę, nie muszę więc stosować się do jakiegoś grafiku i wystarczy zgłosić się 1,5 tyg przed planowanymi chrzcinami. W innych parafiach np. św Rocha chrzczą tylko w 1 niedzielę w m-cu. co wg mnie jest chore - bo to jedna z głównych parafii w bialymstoku. ale co kościół to obyczaj. Koszty tez sa rózne w jedenym 150 zl, w innej 180 zl, a jeszcze gdzies slyszalam ze 200 zł. Niby co łaska, nie? ;) neemi - KUPA - to mój temat rzeka, mogę drugą prace mgr na ten temat napisac hehe - a więc mój mały robi kupę co 3 - 4 dzien, ale nie jest to zaparcie, bo kupa jest miekka, jasno brązowa i jest jej baaardzo duzo :) wiec za bardzo staram sie mu nie pomagać. Musi ją zrobić sam, ale czasami tak się nie da. Po prostu za bardzo sciska zwieracze odbytu i im bardziej chce ja wystekac tym bardziej sie spina i "dupa" z tego hehe do tego słaba perystaltyka koncowych czesci jelit. Konsultowałam to juz z niejednym lekarzem i jedyne co mogę zrobić to czekac az sam nauczy sie robic kupe czesciej. W zadnym wypadku nie mozna gmerac w pupie termometrem! bo mozna w ten sposób łatwo uszkodzić kuperek. Moje metody uzgodnione z lekarzami to: często klaść na brzuszek, delikatnie turlać z boku na bok, masować brzuch zgodnie z ruchem wskaz zeg., zamiast nieszczesnego termomeru, trzeba wysmarować palec oliwką i masować z zewnątrz ujście kuperka. Ja to robie w taki sposób, ze ucinam z gumowej rekawiczki palec, nakladam na swoj wskazujący polewam oliwką i masuję w celu rozluźnienia ujścia w pupie :) takie SPA dla bobasa ;) Jak dzidzius leży na brzuszku tak samo jak brzuch masujemy pupe, ale tutaj juz w przeciwna str do wskaz zegara. Jezeli Twoj maluszek ma zaparcia tzn - kupa jest twarda i nie chce wyjsc, musisz podawac wiecej płynów, np. herbatke koperkowa, wode miedzy karmieniami - to rozmiękczy kupę. W ekstremalnych przypadkach kiedy nie dasz rady patrzec jak dziecko Ci sie meczy mozesz uzyc czopka glicerynowego 1 g. (w aptece bez recepty-trzymac w lodówce), ale nie całego tylko ukroić nożem pół, lub 1/3 jeżeli dziecko waży mniej niż 6 kg. Po godzinie, dwóch powinno nastąpić wypróżnienie. Można bezpiecznie też podawać lactulose w syr. (np. Duphalac) która nie uzależnia - ale to za zgodą lekarza> Jezeli karmisz piersią, polecam pić sok jabłkowy, jesc suszone śliwki.

Gość Stellamix
Czopka staraj sie za czesto nie uzywac. Ja juz 2 x skapitulowałam i uzyłam, ale zapowiedzialam mojemu malemu przy drugim razie, ze to ostatni raz i nie ma zmiluj sie :)

Stellamix- niedawno moja koleżanka mi mówiła, że za chrzest dawała księdzu 50 zł,no ale to było w mniejszym mieście. no właśnie, niby co łaska, ale nie mnij niż ...

Gość neemi
Dzięki Stellamix za wyczerpujące informacje:) na szczęście to jeszcze nie są zaparcia, kupa wygląda normalnie, tylko wije się bardzo i płacze i bąki ciągle puszcza, także niby wszystko się tam kręci. Masuje mu brzuszek, wypróbuje jeszcze Twoje spa z oliwką;)

Wczoraj moja mała miała pierwszy raz kolkę- masakra. Dziewczyny jaki lek na kolkę polecacie? Colinox, Infacol, Esutican czy może coś jeszcze innego?

Gość Stellamix
nUrszula86 na kazde dziecko praktycznie co innego dziala, albo w ogole nic nie dziala jak na mojego synka. Jedynie co - to moge mu tylko ulzyc, ale kolki nie wyeliminuje zupełnie. Z calej gamy kropelek na kolki ze swojej str moge polecic Esputicon - pisalam o tym wczesniej dla Siwej. Patrz str 94 01,12,2011 godz 12:14 :)

Stellamix- Dzięki!!! Przejrzałam na szybciora kilka ostatnich stron, ale jakoś ten wpis mi umknął.

Gość siwaaaa
Hej ja zastosowałam esouticon ale powiem szczerze było jeszcze gorzej nie wiem czy dlatego że to przyspieszyło te gazy a wyszły one w sumie na drugi dzień ( zweryfikowałam przez odczucia sluchowe :) Moja mała miała 2 razy w nocy masakra ale im więcej mleka modyfikowanego daje tym mniej już występują. Ja to myślałam że zwariuje w nocy 1 raz...

Gość Stellamix
a ja to miałam z synem prawie 24 godz na dobe - teraz tez sa, ale juz rzadziej, mam nadzieje ze po 3 m-cu ustąpią całkowicie. Innej opcji nie przewiduje :D a i jeszcze zacznie robic kupę codziennie.... marzenia hehehe jak to priorytety w życiu się zmieniają ;)

obawiam się, że przez te kolki nie będę miała czasu ściągać pokarmu i też będę musiała podawać więcej mleka modyfikowanego. Dzisiaj znowu daje nam do wiwatu, podałam esputicon, zobaczymy czy jej trochę ulży.

Gość Stellamix
połóżcie dzidzie na brzuchu a pod brzuch włóżcie gorącą uprasowaną pieluchę (przez ubranko się nie poparzy), masujcie pupy w przeciwną str do wskaz zeg, Włączcie suszarke - niech chodzi w tle, niektóre dzieci ten dźwięk uspokaja.

Gość siwaaaa
U mnie to nie wiem dokładnie czy to kolka bo w sumie w nocy teraz tez był płacz ale dlatego że kupy nie było przez 20 godzin i przez 4 godziny "szła " że tak to określę. I wtedy to naprawde ból taki urywany i jej najlepiej na rękach na brzuchu całkiem nie chce leżeć ale masaże pomagają brzucha w kierunku zegara plecy odwrotnie. Jak juz była ta kupa wieeelka to zjadła grzecznie pierś plus mleko enfamil dla ulewających i spała jak niemowlę. nURSZULA 86 - ile dajesz mleka modyfikowanego na 1 karmienie a ile swojego?

Stellamix- dzięki, wypróbuje tą metodę, kolejna noc zarwana, a pomyśle,że to dopiero początek siwaaaa- moja mała je 8 razy dziennie, 1-2 razy podaje jej 90 ml mleka modyfikowanego, a pozostałe posiłki to moje odciągnięte mleko,którego zjada 100-110 ml

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować