Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość niezdecydowana 75

Białystok - Zamenhofa

Polecane posty

Gość neemi
Siwaaa- a ten koperek i rumianek to taki najzwyklejszy podajesz czy jakiś specjalny dla dzieci? mój synek ma ewidentnie problemy z gazami i zastanawiam się nad koperkiem.. i kiedy i ile go podajesz?

Gość Stellamix
ja koperek odstawilam w kazdej postaci - potegowal wzdecia jeszcze bardziej. Juz bardziej pomocny okazal sie rumianek.

Gość siwaaaa
Ja używam ten hipp herbatki koperkowa i rumiankową, ale daje tylko 20 ml dosłownie może 30 gazy odchodzą elegancko podczas dnia. Pomaga tez kładzenie na brzuszek jak najczęściej jak już ładnie mi sie naje to jak jest senna to ją kładę slicznie śpi przy mnie - oczywiście na sofie. Ale jak jest atak to słabo co pomaga w sumie zaczęły sie kolki od zmiany mleka na nurtamigen ale może to zbieg okoliczności. Ogólnie zaparłam się i karmię w 70 % piersią kupy są zadziwiające 2 dziennie ale wielkie. Dzis kolejna noc zobaczę kolejne sposoby na kolki...

Gość siwaaaa
A podaje przed jedzeniem jako napój albo jak już zje i godzine nie może spać to wtedy jej daję na zmiane rumianek albo koperek.

siwaaaa- ile razy dziennie i po ile ml je Twoja Mała? bo wydaje mi się, że moja je za mało, a od 2 tyg jej nie ważyłam i nie wiem jak przybiera.

Gość Stellamix
ojej siwaaaa czemu dali Ci nutramigen? to jest straszne mleko, z mojego doswiadczenia zawodowego uwazam, ze to mleko powinno byc podawane po konkretnych badaniach - przynajmniej krew lub kał. Smierdziuch jeden - Twoja malutka w ogóle chce to jesc? Ja dostalam najpierw bebilon pepti - dopiero potem jakby ono nie zadziałalo mialam dostac nutramigen, ale to tez po badaniach krwi. Dziwi mnie, ze co poniektórzy lekarze tak lekka reka wypisuja to mleko. Gdyby naprawde mieli stycznosc z tym paskudztwem i widzieli jak dzieci sie po nim mecza to by 2 x sie zastanowlili zanim cos takiego zaleca.

Gość karola666
nutramigen nie jest świństwem tylko mlekiem zastepczym z mocno rozbitym białkiem i brakiem laktozy przez co dzieci mniej sie męcza -te z bólami brzuszka,wzdęciami .U mnie widze duża zmiane ,na buzce ani sladu wysypki lub czegokolwiek niepokojącego .Małe dziecko nie ma tak wyostrzonego smaku jak my i na wczesnym etapie zazwyczaj nie czuje, że mleko jest drastycznie inne niż zwykłe.

Gość karola666
Dziewczyny słyszałyscie cos może o wypisywaniu recept na mleko,słyszałam ze zamin lekarz pediatra wypisze recepte na mleko bedzie potrzebował zaświadczenia od alergologa lub gastrologa:[ cyrk

Gość siwaaaa
nUrszula86 - słuchaj moja mała jadła nawet 120 ml ale teraz o dziwo je mniej nie wiem czy nie jest taka łapczywa czasem w dzień pociąga tylko pierś to zejdzie może z 70 ml uleje zreszta wszystko i jest zadowolona. Je mniej jak jeszcze tydzień temu a kupy ma super. Teraz to może 100 ml je. Słuchaj ja w dzień podaje ten rumianek i koper ale nie codziennie zrobiłam tak 3 dni z rzędu 2 razy w ciagu doby na zmiane. Teraz to już sporadycznie bo gazy od leżenia na brzuszku super wychodzą. karola666 - mi wypisał bez problemu sam zaproponował bo moja mała ma uczulenie podejrzewał skaze a że nutramigen jest dla dzieci bezmlecznych to musimy spróbować. stellamix - słuchaj śmierdzi nie śmierdzi ona je chętnie i kupy się poprawiły i mało ulewa to mleko nawet bez zagęszczacza. Na razie jestem na 1 puszcze testujemy ale ogólnie to widze poprawe bo jest spokojniejsza a kolki to po piersi są bo je jak wariatka nałyka się. Cena tez dobra bo na receptę 10 zl puszka a tak 27.

Gość siwaaaa
Z częstotliwością jedzenia to nei wiem bo karmie piersia przez wiekszośc dnia to podkarmiam co 2 godziny, w nocy je o 12 potem o 5,50 potem ( tu nutramigen ) o 9 juz piersi i wtedy już tak róznie . A przybrała mniej jak twoja z tego co porównywałysmy. U mnie w przychodni tak jest że zważyc można bez wizyty poprostu przyjść i pielęgniarka zważy bo po co wage kupować. Ja teraz będę ważyła na szczepieniach to akurat minie 3 tygodnie od poprzedniego i zobaczymy.

Gość Stellamix
karola666 no ja narazie nie mam problemu z wypisywaniem mleka przez peiatre, nie mam zadnego zaswiadczenia ale zobaczymy co bedzie po nowym roku - bo tego to nawet sami lekarze nie wiedza

Gość Stellamix
co do rozróżniania smaków to mój syn chyba jest wyjatkiem - krzywi sie na kazda zmiane smaku. Wyczuje nawet 1 krople wit D w mleku i nie chce juz pic - wypluwa butelke. Bebilon comfort od razu wyplul bo byl mu za gorzki przy NAN ha 1, który z kolei jest bardzo słodki. Do bebilon pepti tez musialam stopniowo przyzwyczajac - mieszac z NAN po czym stopniowo odstawiac. A wtedy nie mial jeszcze nawet 1 m-ca. Debridat ma mocno pomaranczowy smak - 2 x wypluje - 2 x wcisne.Herbatka rumiankowa tez tylko z Hippa - inne odpadaja, wiec moge smialo stwerdzic ze moj mały ma wyrobione kubki smakowe nawet za bardzo.

Gość Stellamix
nie twierdze, ze nutramigen jest swinstwem bo nie działa, działa tylko jest to juz bardziej lek i trzeba duzo chemi zeby je otrzymac. Podaje sie je dzieciom z ciezszymi alegiami potwierdzonymi jakimis wynikami badan. Dlatego uwazam ze zanim poda sie cos takiego trzeba zaczac od lzejszych rzeczy co bardziej przypomina mleko matki. Jako matka, która nie mogla karmic piersia ciesze sie ze lekarz zaczal od bebilon pepti, które jest lzejsze i bardziej odzywcze niz od razu od nutramigenu. Gdyby pierwsze mleko nie zadzialalo napewno wprowadzilabym nutramigen i to bez dyskusji. Moje zdanie na temat nutramigenu wyrobilam, po tym jak rodzice przychodzili do apteki i skarzyli sie na to mleko, bo nie wszystkie dzieci niestety tak dobrze na to reaguja. W mojej rodzinie tez byly 2 przypadki kiedy dzieci musialy pic nutramigen i bez pomocy termometra czy czopka nie umialy sie same wyproznic do pierwszego roku zycia.

Gość karola666
Stellamix-jakie badania mogą potwierdzić allergie ?

siwaaaa- moja też od jakiegoś tygodnia je mniej. nie karmię jej piersią, tylko butelką. czasami zjada tylko 80 ml i nie chce więcej, wypluwa smoczek i koniec. Moja mała urodziła się z dużo niższą wagą niż Twoja, więc w zasadzie powinna więcej przybierać. Dziewczyny, a jak rozpoznać alergię na mleko?

Hej Dziewczyny! Mam termin na CC u DR Lenczewskiego (16 stycznia). Strasznie się boję.Mam wskazania kardiologiczne. Z tym, że jeden kardiolog wskazał CC a drugi powiedział, że mogę na wisząco nawet rodzić. Ale dr L. przychyla się do CC. I co tu robić. Z jednej strony bardzo mi pasuje umówiony termin bez stresu, czekania na skurcze. Ktoś jednak pisał, że im później tym lepiej z CC. A ja mam umówioną 4 dni wcześniej. hmmm co sądzicie. Pocieszające są wasze dobre opinie na temat dr. Jestem pod jego opieką dopiero miesiąc więc dobrze go nie znam.

Gość siwaaaa
nURSZULA86 - Ja myślę że jest wszystko ok bo u mojej zauważyłam to samo może nie jest już taka łapczywa już wyrabia się myślę troche łaknienie. Musisz ja zwazyć jak przybiera ładnie i mieści się w siatce to jest ok lepiej jak zje mniej niż ma sie napchać i potem brzuch ją ma boleć. Nietoletancję na mleko poznasz po wysypce wtedy jak dajesz mlekopochode mleka ( nutramiogen nie zawiera mleka krowiego ) wtedy jest ta skaza albo jak bardzo płacze po jedzeniu (u mnie to było po nan ) , wtedy ją brzuszek boli. U mnie nutrigenu mało daje bo sporo teraz piersia karmię ale najważniejsze że przestała po tym mleku ulewać a nie daje zagęszczacza, zresztą lekarz powiedział że tak będzie. emma2011 - ja rodziłam miesiac temu przez cc u dr Lenczewskiego tez miałam wskazania okulistyczne i położenie płodu poprzeczne i nie wyobrażam sobie lepszego zabiegu. Ja miałam na początku 40 tygodnia cc mała już była gotowa. To jest najlepszy specjalista jakiego znam jesli cc to tylko on. Ja wstałam na 2 dzień nic mnie nie ciągneło nie bolało a sam poród 5 minut nawet się nie spostrzeżesz a już maluch bedzie na świecie. ale jak nie chcesz cc tylko naturalnie to spróbuj bo możesz byc rozczarowana cc. Niektóre kobiety mają tak sk silną wole rodzenia naturalnie że maja depresje jak poród kończy sie cc. Wybierz sercem.

Gość Stellamix
karola666 badania jakie mozna wykonac to testy skórne oraz badanie krwi tzw test krwi RAST. Mozna tez zbadac kal, który moze wykazac nietolerancję laktozy. emma2011 ja tez bylam i jestem pacjentka dr Lenczewskiego i tez mialam cc. Nawet nie klasyfikowalam sie do porodu SN. Jest to jeden z najlepszych lekarzy - jak to mówi moja położna środowiskowa, ktróra z nim kiedys pracowała - klasa sama w sobie. On uratował praktycznie zycie moje i mojego dziecka bo mialam bardzo ciezką ciaze. Nikt w szpitalu nie dawal mi nawet szans ze donosze do 9 m-ca, a ja urodzilam nie dosc ze w terminie to jeszcze w 40 tyg. Ciezko dochodzilam do siebie, ale to juz indywidualna sprawa kazdej kobiety, ale jezeli chodzi o ciecie, szwy, gojenie sie to u mnie nie ma juz zadnego znaku.Temu lekarzowi mozna zaufac jak malo komu. U niego jest krotka piłka, nie rozmienia sie na drobne i dziala blyskawicznie. 4 dni przed terminem to zadne odchylenie. Praktycznie od momentu kiedy ukonczylas 37 tydz ciazy jestes juz w terminie i masz ciaze donoszona. Decyzja nalezy do Ciebie, Siwaaaa bardzo mądrze napisala - wybierz sercem, zebys potem nie byla rozczarowana albo nie miala depresji. Ja psychicznie źle znioslam, ze nie dane mi bylo rodzic SN i karmic piersia.

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!!! Wybiorę raczej CC. Całe życie myślałam, ze jak będę w ciąży to tylko CC. Boję się porodu naturalnego. Zresztą mam mały tętniak w sercu i nie wiem jak jeden z moich kardiologów może mi zagwarantować, ze nic się nie stanie. Do 18 roku życia byłam leczona w Warszawie więc chyba to nie takie tam nic. Chyba wolę nie ryzykować a potem jak coś się stanie nie żałować do końca życia. Niektóre dziewczyny rodzą przez CC bez wskazań, na życzenie, więc ja chyba nie powinnam mieć jakichś tam moralnych rozterek. Tym bardziej, że doktor L. powiedział, że CC. Chyba by powiedział gdyby sądził inaczej. A dla niego to chyba bez różnicy jak rodzi pacjentka.

Dziewczyny orientujecie się gdzie (w której aptece0 aktualnie jest najtaniej szczepionka Infanrix Hexa?

Gość siwaaaa
nURSZULA 86 - a ty sama kupujesz szczepionke bo u mnie powiedzieli że mają w przychodni. Ja za 2 tygodnie będę się szczepić też. Po nowym roku kończa sie refundacje na niektóre mleka w tym na mój nutramigen....

Gość siwaaaa
emma2011 - nie ma czegoś takiego jak cc na zyczenie. Jeśli bardzo chcesz to i tak musisz mieć dokument że możes rodzić jedynie cc. Ja musiałam przedstawić zaświadczenie chodzi o podkładke do nfz bo pod lupa są wszystkie cc przez to że pare lat temu właśnie przesadzili z cc. Ja tez miałam parcie na cc ale po urodzeniu miałam mieszane uczucia nie miałam w głowie sygnału że urodziłam i w nocy budziłam się bo wydawało mi się że ona w brzuchu jest nadal i pytałam męża gdzie dziecko.

siwaaaa- tak, sama kupuję, z przychodni dostałam jedynie receptę. A Ty wzięłaś tą 6 w 1? Ile płacisz?

Gość siwaaaa
Ja dopiero za 2 tygodnie chca żeby mała skonczyla 2 miesiące będzie lepiej , poza tym jeszcze jest bąbelek po szczepieniu z kliniki także musze czekac az pęknie i wyschnie. Mi powiedzieli że mają szczepionki na miejscu tez wezme tą skojarzoną.

Gość siwaaaa
Jak mogłam zapomnieć że najlepszy lekarz to Antosiuk z głowy wyszło....

no ja też biorę skojarzoną, tą 6 w 1, rozmawiałam z kilkoma pediatrami i wg ich opinii ta jest lepsza niż 5 w 1. Ile płacisz u siebie w przychodni za tą szczepionkę?

Gość Stellamix
ja szczepilam 5 w 1 - polozna mi poradzila, ze te 6 w1 to poniekąd jeszcze nowosc i nie ma jeszcze tylu obserwacji jak po nich dzieci sie zachowuja jak po tym 5w1. Ja kupywalam w przychodni, ale nastepna bede kupowac w aptece bo zdarli ze mnie kase ze szok. Przeplacilam dobre 60 zl. Polecam apteke sw.Marka na lipowej albo apteke rodzinna na ul. Przejazd. Tam jest dosc tanio.

Gość Stellamix
siwaaaa, ale sie usmialam hehe :) ja mialam podobnie, tez budzilam sie w nocy i lapalam za brzuch , ze dziecko sie nie rusza... a Bąbel spal obok w kołysce :D

Stellamix- no a ja właśnie pytałam o zdanie kilku pediatrów i wg ich opinii 6 w 1 są lepsza, dlatego się zdecydowałam. No ale ilu lekarzy tyle opinii. Dzięki za namiary, zadzwonię jutro do tych aptek i zorientuje się jaka jest cena.

Gość karola666
6 w 1 -pewnie ze sa lepsze i nie potrzeba na to zadnych badaań zeby to wiedzieć bo nie ma reguły na to jakie dzieci maja odczyny i po jakich szczepionkach a róznica polega jedynie na mniejszej ilosci kłóć i oczywiscie kosztach.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować