Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buntowniczka bez wyboru

Do wszystkich mamusiek zastanawiających sie nad imieniem

Polecane posty

Gość asiek78
Też uważam, że to przyjemny temat :D My dla chłopca wybraliśmy imię Maksymilian, a dla dziewczynki miało byc Justyna, ale niestety okazało się, że nie bardzo pasuje z nazwiskiem :( Przez to mam mętlik bo bardzo się już przyzwyczaiłam do tego imienia. W zastępstwie myślimy o Weronice lub Julii, ale tych ostatnich jest już bardzo dużo. Podoba mi się też Emilia (imię mojej babci) jednak mój mąż jest raczej na nie. Będziemy jeszcze myśleć i może ten topic nasunie mi jakiś pomysł;)

Gość maczek
no tak, jak miałam urodzić- to miała być JULIA, chociaż mnie zawsze wcześniej śniła się "moja córka"- KAROLINA. Pod koniec ciąży wiedziałam już, że będzie synek-WOJTEK. I dobrze, bo to ładne imię i mało jest chłopców, którzy je noszą. A w tamtym czasie gdy ja rodziłam Wojtka, wszędzie rodziły się Julie. Co drugie imię , które słyszę obecnie na placu zabaw to Julia albo Wiktoria, a teraz przyszła moda na Natalki.

Gość maczek
a chłopcy to same Patryki...przypomniało mi się jeszcze imię MIŁOSZ, znam tylko jednego dorosłego Miłosza.

Gość asiek78
maczek masz rację Julii jest bardzo dużo, dlatego pomimo, że mi się podoba raczej bym go nie chciała. Ostatnio wpadło mi też do głowy imię będące jakby odmianą Julii - Julita. Co myślicie o tym imieniu? Ja osobiście tylko raz się spotkałam z tym imieniem. Weronika naprawdę się mi podoba tylko się boję jak będą ludzie je zdrabniać, bo bardzo nie podoba mi się Wera, Werka - okopne. Co do Patryków też ich rzeczywiście pełno, sąsiadka też ma Patryka; jeszcze mnóstwo też Kubusiów oraz Kacprów.

Moj synek ma na imie Patrick Richard... Patrick - poniewaz urodzilam sie 17-go marca, a tutaj to jest Dzien Swietego Patryka Richard - poniewaz moj Tatulek ma na imie Ryszard No i zeby co chwila nie bylo pytan typu \"A jak sie to pisze? Mozesz przeliterkowac?\" to wybralismy wlasnie te formy imon. Mamy spokoj, ladnie brzmia i Patrick jest wolany i Patryk, Patryczek, Patrykowski, no i \"Tryk, Tryk\" od Alicja :-) Wszyscy mi mowia, co za piekne imie i skad ono jest (Czasem mowie, ze z Finlandii, bo oni ani nie wiedz gdzie Finlandia jest, ani nie wiedza ze to jest polskie imie, wiec mam troche fun z nimi)

Moj synek ma na imie Patrick Richard... Patrick - poniewaz urodzilam sie 17-go marca, a tutaj to jest Dzien Swietego Patryka Richard - poniewaz moj Tatulek ma na imie Ryszard No i zeby co chwila nie bylo pytan typu "A jak sie to pisze? Mozesz przeliterkowac?" to wybralismy wlasnie te formy imon. Mamy spokoj, ladnie brzmia i Patrick jest wolany i Patryk, Patryczek, Patrykowski, no i "Tryk, Tryk" od Alicja :-) Wszyscy mi mowia, co za piekne imie i skad ono jest (Czasem mowie, ze z Finlandii, bo oni ani nie wiedz gdzie Finlandia jest, ani nie wiedza ze to jest polskie imie, wiec mam troche fun z nimi)

Gość cos mi text ucina
Moj synek ma na imie Patrick Richard... Patrick - poniewaz urodzilam sie 17-go marca, a tutaj to jest Dzien Swietego Patryka Richard - poniewaz moj Tatulek ma na imie Ryszard No i zeby co chwila nie bylo pytan typu "A jak sie to pisze? Mozesz przeliterkowac?" to wybralismy wlasnie te formy imon. Mamy spokoj, ladnie brzmia i Patrick jest wolany i Patryk, Patryczek, Patrykowski, no i "Tryk, Tryk" od Alicja :-) Wszyscy mi mowia, co za piekne imie i skad ono jest (Czasem mowie, ze z Finlandii, bo oni ani nie wiedz gdzie Finlandia jest, ani nie wiedza ze to jest polskie imie, wiec mam troche fun z nimi)

Gość cos mi text ucina

Gość dziwne
......... "Tryk, Tryk" od Alicja :-)

Gość buntowniczka bez wyboru
Hej! Dawno mnie tu nie było! Widzę, że pojawiły się nowe propozycje imion. Jeśli o mnie chodzi, to: Diana - nie podoba mi się osobiście, bo brzmi zbyt "obco" (tj .niepolsko) Maksiu - też już bardzo pospolite imię, z brzmienia podoba mi sie tak sobie Wojtek - dla mnie bomba Karolina - nie bardzo Patryk - ok (ale z tym "tryk tryk" też nie łapię ;)) A podoba Wam się dziewczyny imię Lilka? Albo Anika... To drugie mi bardzo przypadło do gustu, nie spotykałam się jeszce z nim, znam tylko z szwedzkich książek i filmów dla dzieci (przygody Pippi; to był kiedyś mój przedmiot kultu ;). ) Chociaż z drugiej stronki też tak niepolskawo brzmi... Jeszcze osobiście podoba mi się potępiane przez większość zdrobnienie imienia Gertruda - Gerda po prostu. Ale nie nazwałabym tak dziecka z obawy, że mi ktoś będzie na nie Gertruda wołał :), bo akurat w tej wersji mi się nie podoba. Pozdrówka

Gość asiek78
Tak się składa akurat w moim środowisku znajomych i w miejscowości jest tylko jeden Maksymilian więc nie jest ono bardzo popularne. Przy tym bardzo siępodoba mężowi i mnie oczywiście:) Co do imienia dziewczynki nadal mętlik w głowie...:(

a ja mam mala gabrysie, jakby byl chlopiec to bylby pafnucy, i nie wiem czemu nikomu sie nie podoba, pafciu tak fajnie brzmi. moze nastepnym razem:)

a ja mam mala gabrysie, jakby byl chlopiec to bylby pafnucy, i nie wiem czemu nikomu sie nie podoba, pafciu tak fajnie brzmi. moze nastepnym razem:)

Mój synek ma na imię Konrad, jeżeli będę miała w przyszłości drugie(trzecie?) dziecko to: dziewczynka- Honorata lub Matylda, chłopiec- tylko i wyłącznie Jan.

Gość Amelia 18
Gratuluję świetnego topiku!!!!!! Mimo powszechnej opiniii mimię jest bardzo ważne i do każdego imienia są przypisane inne cechy charakteru Zacznę od męskich imion Niesamowite jest dla mnie imię KONRAD raczej nie będę miała dzieci bo nie przepadam za nimi ale to imię jest po prostu prostu piękne następnie jest Mateusz i Maksymilian ZA Żeńskich imion to Aldona , Klaudia , Sandra te imiona uważam za najładniejsze i przyjemnie się je wymawia do osób które je noszą

Gość viorelka
Czesc! Strone znalazlam przez przypadek a temacik mi sie bardzo spodobal..Mojemu synowi damy na imie Joshua to odpowiednik biblijnego Jozua, jesli bedzie to dziewczynka na imie bedzie miala Lea lub Tabea. Mam poprostu jakis sentyment do biblijnych imion. Pozdrawiam.

Gość Nadia__25
Rodzę w maju...i jeżeli będzie chłopiec to Robert...a jeżeli dziewczynka to Sylwia........ Podobają mi się też: Milena Inka Pola Nadia Bartosz Arkadiusz Sebastian Pozdrawiam

Gość Ciara
Jak by miała być dzieczynka to bym ją nazwała Iwona a jak chłopiec to Patryk.Ponieważ podobają mi sie te imiona a ja nazywam sie Asia

Gość CrashGod
Szacuneczek miłe Panie ! Mam dwie sprawy. Po pierwsze - czy dobrze zauważyłem, że jestem pierwszym mężczyzna, który odpowiada na ten temat? Po drugie - niewiele uwag spotkałem apropos imienia Artur, którego to jestem, wedlug mnie, szczesliwym posiadaczem. Czy mogłabyś, buntowniczko bez wyboru, wyrazić swoje zdanie, opinie itd itp ? Z góry dziekuje. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy :-* Pa

Gość CrashGod
To jeszcze raz ja tzn. Artur. Nasunęła mi się jeszcze jedna refleksja. Obchodziłem całkiem niedawno bo 31 grudnia swoje urodziny. Co sądzicie o takiej dacie urodzenia dziecka? Ja jestem z tego powodu bardzo zadowolony pomimo tego, że całe życie jestem inny, chociaż nie chcę to wyróżniam sie z otoczenia, zawsze na ostatnią chwilę z tym, że nie mam prawa nie zdążyć ;-) i o dziwo udaje mi się to w 99% . Mojej mamie zrobiłem sporą niespodzianke bo termin miała na 16 stycznia. Czekam na komentarze na temat mojej refleksji ciut nie na temat za którą przepraszam...

Gość czarna 84
ja zastanwiam sie nad imieniem dla synka (jezeli bede miala) to chyba ADAM,FILP, :),a dla curczki to ...JULITA, SONIA,KARINA,GABRYSIA. A jak wam sie podoba imie ERWIN ??

Gość Witam wszystkich
mam kolege Erwina, sympatyczny chlopak, dlatego imie dobrze mi sie kojarzy. A co sadzicie o imieniu Paulina?

Paulina bardzo ładne imię, sama się nad nim zastananawiałam, ale jest już w rodzinie:( A ja mam coraz większy problem z imieniem dla córki (dla syna od dawna wybrane) :(:(:( Już o tym pisałam ale wspomnę, a mianowicie imię które wybraliśmy czyli Justyna rymuje się z nazwiskiem. Spotkałam się z opiniami, że "brzmi to śmiesznie", ale także typu \"co się przejmujesz jak wam się podoba to najważniejsze\" i jeszcze \"to kwestia przyzwyczajenia\" i \"że kobieta, teoretycznie, nie ma nazwiska na całe życie, a imię tak\". Więc mamy kompletny mętlik bo to imię podoba nam się najbardziej z tych \"możliwych do nadania\" (tzn. najmniej powtarzających się w środowisku i rodzinie) No i wymyślamy dalej, tylko że każde które weźmiemy pod uwagę jest ładne, ale dla nas już nie tak bardzo jak właśnie Justyna:( Dodam, że nasze nazwisko kończy się na -yna i rymuje się z wieloma ładnymi imionami - Karolina, Paulina, Liliana itp. Nawet moje Joanna:D (tyle, że Justyna rymuje się trzema ostatnimi literkami) Podoba nam się też Weronika, chociaż już nie tak bardzo... poza tym obawiam się o zdronienia, znacie ładne oprócz Weroniczka? Wiem, że dla niektórych może być to śmieszny problem, ale jak człowiek na coś bardzo nastawi to potem nie może się przestawić. A wiadomo imię dziecko ma na całe życie. Doradźcie:(

Gość inka_24
Ja rodze dopiero w lipcu, ale rowniez zastanawiam sie nad tym jakie imie podarowac swojemu maluszkowi. Najbardziej podobaja mi sie: dla corci- Sandra, a dla synka- Robert :)

Gość do Anki 30
Forma Izabella jest również poprawna chociaż mniej nadawana /Józef Bubak "Księga naszych imion"/ obecnie. Moja nieżyjąca mama również na chrzcie dostała to piękne imię ale już w urzędach nie chciano tego uznać /jako zbyt...burżuazyjne w Polsce socjalistycznej/ i w dokumentach np. dowodzie miała Izabela. Kiedy chrzciłam moją córeczkę Ninę, ksiądz stwierdził że to imię jest mało chrześcijańskie i zaproponował dopisanie w kancelarii drugiego. Parsknęłam śmiechem ale poprosiłam w kancelarii o dopisanie "Izabella". a wszystkie Izki to równe dziewczyny. pozdrawiam. Agnieszka

Gość mama z Gdyni
nad trzecim imieniem jeszcze sie nie zatanawiam, bo w ciąży nie jestem. Chciałabym przedstwić imiona moich pociech: Antek rocznik 2000 i Zośka 20004. Aś bo tak na siebie syn mówi, w przedszkolnej grupie nie jest jedynym Antkiem. Ma kolegów Julków i Marceli(ów). A ja chodząc czesto w Gdyni na spacer na Bulwar poznałam mamy i już 5 Zosiek rocznik 2004. ciekawe czy w innych miastach też był taki wysyp tych imion? oraz popularność tzw. staroświeckich, aczkolwiekmających swoje odpowiedniki w innych językach.

Gość walentynkaa
asiek78 imie justna jest bardzo ladne:) jesli takie chcecie nadac to nie wiem czemu sie przejmujesz. i tak wiekszosc ludzi bedzie sie zwracac do corci albo po imieniu, albo po nazwisku. i jak napisalas, nazwisko nie pozostanie jej na cale zycie. w szpitalu powiedzieli mi ze teraz panuje epidemia gabrys, ale mnie to nie zniechecilo i mam gabrysie. jedna sprawa. justyny sa zwykle strasznymi indywidualistkami i dlatego ludzie niezbyt za nimi przepadaja. wiem z wlasnego doswiadczenia i czytalam w jakiejs gazecie. ale za to sa inteligentne, rozsadne i jak samo imie mowi, sprawiedliwe:) pewnie dlatego ich w dzisiejszym swiecie nie lubia:(

Gość amo
Mój synek to Sebastian - Sebuś . Córeczka będzie miała na imię Amelka. pozdr

Gość vfgrfg
co sądzicie o imieniu Stefan?

Moje sloneczko ma na imie Karolinka a drugie to Olimpia gdyby byl chlopak to Kacperek lub Kajetan. Najpierw corcia miala byc Emilka ale maz sie nie zgodzil i chial zeby to byla Olimpia.