Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Darma

Fobie

Polecane posty

Fobie, fobie... ka偶dy ma jaki艣 l臋k, ka偶dy czego艣 sie boi. I jest to stan ca艂kowicie nie do opanowania. Ja mam tak z paj膮kami i osami. Po prostu.. panika. Nie wiem co z tym zrobi膰, jak sobie z tym radzi膰. Uciekanie, w przypadku os - kucanie na ziemi, zas艂ananie si臋 r臋koma. Ludzie si臋 ze mnie 艣miej膮, a to zupe艂nie nie pomaga w przezwyci臋偶eniu strachu.Czy naprawd臋 terapia to jedyne wyj艣cie?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 _____________
ja si臋 boj臋 ciemno艣ci!! co wy na to?? jak sobie z tym poradzi膰??? boje sie zgasic wieczorem swiatlo, czekam az juz prawie zasypiam i dopiero gasze lampk臋. czasami przyswiecam sobie telefonem komorkowym :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Beamal
Widz臋 偶e to forum zanika powoli, czy偶by by艂o ju偶 mniej ludzi z fobiami?? Darma powiedz co ty masz za fobie i jak sobie z nia radzisz, bo ja z moja my艣la艂am 偶e potrafie sobie poradzic ale chyba sie myli艂am. Masz jakis numer gg?? Chcialabym z kim艣 pogadac mo偶e wtedy mi sie lepiej zrobi:))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Beamal
Widz臋 偶e to forum zanika powoli, czy偶by by艂o ju偶 mniej ludzi z fobiami?? Darma powiedz co ty masz za fobie i jak sobie z nia radzisz, bo ja z moja my艣la艂am 偶e potrafie sobie poradzic ale chyba sie myli艂am. Masz jakis numer gg?? Chcialabym z kim艣 pogadac mo偶e wtedy mi sie lepiej zrobi:))

Udost臋pnij ten post

A ja mam nietypowa fobie.Wydaje mi si臋 偶e jak pogadam na czacie to odbieraj膮 mnie jak dz.......Nie wiem cz臋sto mam uczucie 偶e ktos mo偶e o mnie tak pomy艣le膰 i wtedy popadam w l臋ki bo z natury jestem zakompeksiona skryta i wog贸le nie zadaje sie z facetami.I po co mi by艂 ten czat wywola艂 we mnie fobie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Promyczek195
Ja od zawsze boj臋 si臋 w臋偶y, nie mog臋 nawet patrze膰 na obrazku, a gdy przypadkowo widz臋 gada w TV, to krzycz臋 i uciekam. Dlatego nienawidz臋 program贸w przyrodniczych, discovery etc. M贸j brat swego czasu pr贸bowa艂 to z艂agodzi膰 i uspokaja膰 mnie, ale i on skapitulowa艂 :-)) A poza tym to wszystko ok :-)) Pozdrawiam wszystkich zal臋knionych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 loczka
WITAM!!!!mam takie pytanie do kogo艣 kto za偶ywa lek AFOBAN.poniewaz niedawno wyl膮dowa艂am w szpitalu dlatego 偶e robi艂y mi sie mroczki przed oczami,nogi mia艂am jakby z "waty" stwierdzili 偶e to mo偶e byc na tle nerwowym i kazali za偶ywac w艂asnie ten lek afoban.prosze mi powiedziec czy ktos mia艂 podobne objawy.Ja nie jestem osoba nerwowa......tak przynajmniej wydawa艂o mi sie do tamtego miesi膮ca ale widocznie jest inaczej jezeli musze za偶ywac ten lek.Prosze jeszcze o odpowiedz jezeli ktos wie po ilu godzinach za偶ycia go lek zaczyna dzia艂膮c???????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 boj臋 si臋 przera偶liwie
szybkiej jazdy samochodem. Jak kto艣 mnie tak przewiezie to pozniej noc mam z g艂owy. Gdy przychodzi sen to momentalnie przedstawia mi sie obraz zza szyby samochodu i serce mi wali jak oszala艂e

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do gory temacik

Udost臋pnij ten post

Moja fobia to to 偶e jestem do niczego.呕yje tylko po to 偶eby s艂uzyc swoim dzieciom .Jak juz sie wys艂u偶e to odstawie sie na z艂omowisko ludzi .Zrobi艂abym to juz ale niestety jeszcze nie doko艅ca odchowane.Stracilam sens w艂asnego zycia jestem tylko matka swoich dzieci kt贸rym w艂a艣ciweie powinnam schodzic z drogi jak mnie nie potrzebuj膮.A tak og贸lnie wszystko do d....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 znerwicowana xy
cze艣膰 wszystkim .Cierpie na nerwice l臋kow膮 tzn.bardzo 艣ciska mi gard艂o i panicznie sie boje 偶e sie ud艂awie albo udusze.Jest to nie do zniesienia, bo nie rozumiem tego 偶e to le偶y w psychice.Czy ma z Was kto艣 co艣 takiego .Prosze napiszcie jak sobie z tym radzicie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Potulna
Cierpliwa, no chyba 偶artujesz! A偶 mi si臋 czcionki myl膮 po przeczytaniu tego, co napisa艂a艣! Jak to mo偶liwe, 偶eby cz艂owiek by艂 tak nastawiony do 偶ycia! Ty jako podn贸偶ek swoich dzieci! A mo偶e one by wola艂y, 偶eby艣 by艂a kim艣 bardziej warto艣ciowym we w艂asnym mniemaniu.

Udost臋pnij ten post

Mam wra偶enie, 偶e niekt贸re osoby nadu偶ywaj膮 poj臋cia \"fobia\" :) Co艣 na zasadzie: \"jest mi 藕le, to na pewno depresja, tak mi smutno...\"- tymczasem to zwyk艂a chandra, czy dzie艅 gorszego samopoczucia. Cierpliwa- to, 偶e czujesz si臋 nikim, to na pewno nie jest fobia! Jakie艣 zaburzenie emocjonalne, by膰 mo偶e nerwica, ale, do licha, nie fobia! Nie ma sensu wrzuca膰 wszystkich stan贸w i objaw贸w do jednego worka pt. MAM FOBI臉!

Udost臋pnij ten post

choruje na lek napadowy z somatyk膮 i teraz jeszcze na depresje poporodowa chetnie pogadam z ludzmi choruj膮cymi na to co ja :(moze jaka艣 ma艂a grupa wsparcia) ?? SERDECZNIE POZDRAWIAM

Udost臋pnij ten post

elifia - uwa偶asz 偶e 3 miesi臋czna terapia rozwi膮偶e problemy 25letniego 偶ycia? Bo ja nie. Tamto to by艂 dobry pocz膮tek - bardzo dobry, krok milowy, ale w zasadzie pierwszy w tej d艂ugiej drodze do odnalezienia siebie! Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Elifia mia艂a艣 racje to by艂 taki dzie艅.Nie doko艅ca okresli艂am definicje fobii.Jeste艣my jako ludzie bardzo skomlikowani i co dzie艅 bardziej odkrywamy siebie.

Udost臋pnij ten post

Darma, nie uwa偶am, zw艂aszcza, 偶e jeste艣my w takim samym wieku i sama by艂am na dw贸ch... Zastanowi艂o mnie tylko, 偶e tak szybko znowu zacz臋艂a艣 drug膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dalila
Hej!Najlepiej jesli zapiszesz sie na wizyte do psychologa,a jeszcze lepiej do psychiatry.Ja od kilku 艂adnych lat cierpi臋 na nerwic臋 natr臋ctw.Naprawd臋, cie偶ko jest 偶y膰 z nerwic膮 i trzeba stara膰 si臋 sobie pom贸c, bo mo偶na si臋 zam臋czy膰. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BL
do - Loczka/i odno艣nie afobamu to wida膰 偶e w szpitalu Ci go przepisali, mi te偶. Dzia艂a szybko ale uzale偶nia podobne dzia艂anie do mniej szkodliwego Xanax-u psychiatra kaza艂 mi go wywali膰. O nerwicy i objawch napisali艣cie chyba wszystko wi臋c ja nie b臋d臋 si臋 u偶ala艂 (mam j膮 5 lat) fobia przed jazd膮 艣rodkami komunikacji, wychodzeniem z domu itp. Robi艂em wszystko aby z tego si臋 wyleczy膰 (bioenergoterapeuci, psychiatrzy, psycholodzy, akupunktura i ca艂a grupa innych ludzi wyci膮gaj膮cych pieni膮dze) Najlepszy efekt przynios艂a chyba metoda Silvy (tyle 偶e trzeba mie膰 troch臋 czasu, spokoju i ciszy 偶eby 膰wiczy膰) na rok odstawi艂em leki i mog艂em troche po mie艣cie poje藕dzi膰 i pochodzi膰. Ale dla otuchy powiem Wam 偶e kolega z pracy wyleczy艂 si臋 z takich fobii- nerwicy (a mo偶e raczej j膮 zaleczy艂) stawa艂 codziennie przez rok przed lustrem i powtarza艂 "to tylko nerwica, jestem fizycznie zdrowy" i pomog艂o mu teraz jak twierdzi ma bardzo lekkie ataki paniki raz na miesi膮c a mia艂 codziennie. Pozdrowienia dla wszystkich i czekajmy mo偶e za jaki艣 czas wymy艣l膮 dla nas skuteczny lek albo metod臋.

Udost臋pnij ten post

Witam wszystkich. Mam na imi臋 Claudia i mam 25 lat. My艣la艂am, 偶e jestem sama na 艣wiecie z tym problemem, ale gdy wesz艂am na t膮 stron臋 kamie艅 spad艂 mi z serca. Ponad 4 lata temu po smierci kogo艣 bliskiego dopad艂a mnie nerwica l臋kowa. By艂o to straszne! Jako m艂oda dziewczyna nie rozumia艂am tego stanu. Kole偶anki bawi艂y si臋 i cieszy艂y si臋 z 偶ycia a ja lata艂am po psychiatrach, bra艂am leki i modli艂am si臋 aby do偶y膰 jutra. Po p贸艂 roku ten stan min膮艂. Zn贸w mog艂am cieszy膰 si臋 偶yciem i w pe艂ni normalnie funkcjonowa膰. Lecz po 4 latach zn贸w mnie dopad艂o. To przychodzi tak nagle i niespodziewanie. Nagle dopada mnie nieokreslony l臋k i strach, serce zaczyna mi mocniej bi膰, brakuje mi powietrza, czuje si臋 tak, jakbym mia艂a za chwile umrze膰. Zazwyczaj dopada mnie to wieczorem i trwa a偶 do rana. Dopiero nad ranem zasypiam. To jest straszne! Nie wiem co mam robi膰, do kogo si臋 zwr贸ci膰, nie rozumiem tego stanu. Ukrywam to przed wszystkimi. Wie tylko m贸j ch艂opak, ale on tez patrzy si臋 na mnie jak na kogo艣 z innej planety, gdy偶 pierwszy raz zetkn膮艂 si臋 z takim czym艣. Boj臋 si臋, 偶e pomy艣li o mnie, 偶e jestem jak膮艣 wariatk膮. Codziennie boje si臋, 偶yje w l臋ku przed nastepnym atakiem. Zrozumie膰 mo偶e mnie jedynie osoba, kt贸ra tak, jak ja przez to przechodzi. Nie wiem nawet jakie leki mam bra膰, pije ci膮gle jakie艣 艣mieszne zi贸艂ka, ale one wogle mi nie pomagaj膮. Prosze o pomocn膮 d艂o艅 i s艂owa otuchy. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!

Udost臋pnij ten post

Hej IQRA. Co prawda nie mam napad贸w l臋ku ale sam panicznie boj臋 si臋 szerszeni. Troch臋 mniej boj臋 si臋 os i pszcz贸艂 ale szerszeni jak zarazy. Najch臋tniej wzi膮艂bym nogi za pas jak je widz臋 a tak po prawdzie to nie nale偶臋 do przesadnie l臋kliwych. Widzisz - strach to takie ustrojstwo kt贸re ro艣nie jak si臋 \"go\" boisz. Trzeba mu stawi膰 czo艂o i spr贸bowa膰 przezwyci臋偶y膰 go samemu, bez pomocy lek贸w. Gdyby szerszenie nie posiada艂y tak gro藕nej dla mnie toksyny to pewnie spr贸bowa艂bym si臋 z nimi zaprzyja藕ni膰 - ale nie jestem g艂upcem. Wiesz, 偶e ka偶dy ma jakie艣 l臋ki - takie chwile gdy boi si臋 o jutro, a nawet o dzisiaj, 偶e straci prac臋, wyleci na bruk, 偶e si臋 stoczy i nie wyjdzie z rynsztoka, 偶e umrze lub skrzywdz膮 mu ukochanych... ale trzeba 偶y膰 i dumnie patrzy膰 przed siebie. Najbardziej straszny w strachu jest w艂a艣nie sam strach - ma on wielkie oczy lecz serce zaj臋cze. Spr贸buj go przegna膰 lub opanowa膰 - czasem przydaje si臋 go wykorzysta膰. Trzymam kciuki ;)

Udost臋pnij ten post

Tetraedr - Wielkie dzi臋ki za s艂owa otuchy, ale to nie jest takie proste. S艂owa typu - \"wez si臋 w gar艣膰\" nie pomog膮. To jest silniejsze ode mnie. nie potrafi臋 tego zwalczy膰. Pr贸buje sobie wyt艂umaczy膰, 偶e przecie偶 w艂a艣ciwie nic mi nie b臋dzie, 偶e to minie, lecz nie potrafie. Jeszcze troch臋 i zwariuje. S艂ysza艂am, 偶e bez lek贸w si臋 nie obejdzie. Ci膮gle zadaje sobie pytanie dlaczego akurat mnie to musia艂o spotka膰? Przecie偶 zawsze by艂am osob膮 siln膮, zaradn膮, wsz臋dzie mnie by艂o pe艂no. A偶 tu nagle ....bum. W 艣rodku krzycze jak dziecko z przera偶enia. Kiedy mnie to dopada wybiegam z domu jakbym chcia艂a przed tym uciec. Pr贸buje si臋 czym艣 zaj膮膰 aby odwr贸ci膰 od tego uwag臋. Lecz wszystko wok贸艂 kojazy mi si臋 z l臋kiem. Wiem, 偶e nie moge si臋 podda膰, 偶e musze z tym walczy膰. Codziennie 偶egnam si臋 z najbli偶szymi i ze 艣wiatem bo mam wra偶enie, 偶e za chwile albo we snie umre. Te mysli s膮 jak obsesja. W dzie艅 czuje si臋 dobrze, lecz gdy tylko zaczyna si臋 艣ciemnia膰 kolejny raz wychodze na przeciw l臋kowi.... kt贸ry ogarnia mnie swoim p艂aszczem...Modle si臋 tylko do Boga aby zn贸w by艂o mi dane poczu膰 spok贸j, ukojenie, spokojny sen.....

Udost臋pnij ten post

wiem, 偶e s艂owa nie pomog膮. Tu pom贸c mo偶e jedynie silne i opieku艅cze rami臋 ukochanego m臋偶czyzny. Dobry zwi膮zek to taki, 偶e jak jedno upada - drugie podaje swe rami臋. Pom贸w z nim o tym. Nie jest przecie偶 problemem, by艣 zasypia艂a w spokoju i bezpiecze艅stwie, gdy on b臋dzie czuwa艂. A strach jest straszny - wiem to. I nie b臋d臋 ci wciska艂 g艂odnych kawa艂k贸w, 偶e masz si臋 wzi膮艣膰 w gar艣膰 i ju偶. Sp贸jrz na m贸j podpis - on ci wszystko wyja艣ni ;) Trzymam za ciebie kciuki. Pozdrawiam serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 huni
Czesc mam 18 lat o d prawie roku choruje na depresje dostalem proszki przeszlo mi ale wpadlem w ogromna nerwice l臋kowa boje sie choroby psychicznej boje sie ze cos widze ze juz koniec okropnie mi z tym ci臋zarem zle nie moge normalnie zyc myslec bo zaraz jakies mysli pomieszane serce bije jak szalone robi mi sie goroco i brakuje powietrza od niedawna powtarzam caly czas to tylko nerwica jak czuje ten l臋k nawet pomaga 3majcie sie wszyscy nerwowi 3mam kciuki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i co ja mam Wam napisa膰
te偶 mam nerwic臋 , te偶 mam objawy o kt贸rych piszecie , te偶 mam ju偶 tego do艣膰. To juz prawie 10 lat trwa . Ostatnio dosz艂y do tego napi臋ciowe b贸le g艂owy. Czy kto艣 te偶 je ma? Jak sobie z tym radzicie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BL
G艂owa mnie nie boli (chyba 偶e przez te pieni膮dze co wydaj臋 na lekarzy) ale mam za to zawroty g艂owy, ta g贸wniana choroba "wymy艣la sobie" jak najlepiej uderzy膰, jak pozby艂em si臋 objaw贸w zawa艂owych(duszno艣ci b贸le w klatce piersiowej) to teraz wali mnie po g艂owie z zawrotami tylko napady paniki pozostaj膮 niezmienne, z tego co s艂ysza艂em (to do Klaudii) to tylko psychoterapeuta mo偶e (o ile mu si臋 uda) wyci膮gn膮膰 ci臋 z tego zio艂ami niewiele zdzia艂asz a leki tylko na jaki艣 czas pomagaj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Taska
Kochani! Na szczescie sa wspaniali lekarze i ONI NAPRAWDE POMAGAJA! Wiem, ze kazdy przypadek jest inny, ale trzeba sie calkiem przestawic i szukac pomocy:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BL
Taska to powiedz gdzie oni s膮 ? Bo wielu, wielu znawc贸w tematu zaliczy艂em i "kicha"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Taska
A na przyklad we Wroclawiu! Wiem, bo wczesniej trafilam niezbyt dobrze. Lekarz na pierwszej wizycie powiedzial mi, ze juz tak zawsze bede miala, i ze jesienia bedzie gorzej i takie tam straszne rzeczy. Zmienilam lekarza i po niecalym roku odstawiam leki...:) Jest superrrr!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BL
Moje gratulacje TASKA, naprawd臋! By艂a艣 u psychologa czy psychiatry jak u tego drugiego to napisz co Ci przepisa艂 bo ci lekarze do kt贸rych chodz臋 jeszcze nie trafili, a znad morza to troch臋 daleko do Wroc艂awia (pozdrawiam)

Udost臋pnij ten post