Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Darma

Fobie

Polecane posty

Go艣膰 Taska
Na nogi postawila mnie Asentra. Wczesniej bralam Coaxil, ale on mnie jeszcze bardziej rozwalal. Zmienilam leki, lekarza, nadal chodze do psychologa i czuje sie normalnie. Czasem cos mi dolega, niskie ci艣nienie lub deszczyk przeszkadza- ale to jak kazdemu zdrowemu:) Powodzenia BL:) Kazdy ma swojego KOTKA:), ale sproboj, moze akurat. Pozdrawiam! Duzo zdrowka 偶ycze Wszystkim:)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
WITAJCIE!!! Dawno mnie tu nie by艂o. Dla przypomnienia mam na imi臋 Claudia i jestem t膮 dziewczyn膮, kt贸ra jeszcze nie dawno walczy艂a z nerwic膮 l臋kow膮.Jestem 艣wie偶ym dowodem na to, 偶e z nerwicy mo偶na wyj艣膰....Odpowiednie leki,przyja偶ni lekarze,wsparcie ze strony rodziny,silne rami臋 m臋偶czyzny a przede wszystkim .....moc najwy偶szego czyli modlitwa. Mo偶ecie si臋 艣mia膰 lub nie,ale ja ju偶 szuka艂am ka偶dego ratunku.L臋k by艂 tak straszny,偶e jak bym mia艂a pistolet strzeli艂abym sobie w g艂owe aby ju偶 go nie czu膰. Cud, 偶e nie zwariowa艂am. I kto艣 mi powiedzia艂...jest kto艣, kto Ci mo偶e pom贸c.....Pomoc kojarzy艂a mi sie tylko z lekarzem,ale teraz ju偶 wiem, 偶e tu chodzi艂o o najlepszego LEKARZA NA 艢WIECIE! Wi臋c ledwo dowlok艂am si臋 do ko艣cio艂a by艂 akurat wystawiony naj艣wi臋tszy sakrament,by艂a te偶 msza o uzdrowienie wewn臋trzne na duszy i ciele.I wtedy sta艂o si臋 .....wyla艂am morze 艂ez. Pan Jezus mnie uzdrawia艂-czu艂am to.Czu艂am jak to wszystko poma艂u ze mnie wychodzi...ten b贸l,niepok贸j,l臋k,strach,duszenie w piersi. Poraz pierwszy poczu艂am si臋 taka lekka i naprawde szcz臋sliwa. Wysz艂am z ko艣cio艂a i nie wierzy艂am w艂asnym oczom, 偶e tyle musia艂o si臋 wydarzy膰 aby wko艅cu tu trafi膰 i poczu膰 si臋 naprawde wolna.U艣wiadomi艂am sobie,偶e przecie偶 Jezus do nas powiedzia艂 -\"Pok贸j zostawiam wam, pok贸j m贸j wam daje...\"Te s艂owa m贸wi膮 wszystko za siebie.Kiedy wr贸ci艂am do domu poraz pierwszy od d艂u偶szego czasu przespa艂am spokojnie ca艂膮 noc. Mia艂am taki pok贸j w sercu, 偶e nie jestem w stanie go opisa膰. Mine艂o pare dni a ja ju偶 odstawiam tabletki bo czuje, 偶e ich nie potrzebuje.aby nie odstawi膰 ca艂kowicie biore sobie tylko p贸艂 tabletki na noc, a w dzie艅 mam tyle energii, 偶e chce sie tym podzieli膰 z ca艂ym 艣wiatem. Niech to b臋dzie moje ma艂e 艣wiadectwo na to, 偶e mo偶na z tego wyj艣膰. Owszem lekarze, tabletki s膮 potrzebne.....ale spr贸bujcie zwr贸ci膰 si臋 z tym do Boga gdy偶 on jest najlepszym lekarzem a na rezultaty nie bedziecie musieli czeka膰 d艂ugo.On sprawi艂, 偶e moje mysli si臋 teraz koncentruj膮 na przyrodzie, porz膮dkach, zakupach, studiach, pracy a nie tak jak kiedys na smierci, na tym, 偶e zaraz mnie dopadnie atak. Teraz juz wiem, 偶e to by艂o skupianie si臋 na sobie.Teraz w mojej rodzinie urodzi艂 si臋 ma艂y cz艂owieczek i teraz ju偶 wiem, 偶e to jest cud nad cudami, 偶e to ma艂e male艅stwo jest darem dla nas od Boga. I wierze, 偶e przy nim zapomne o tym przez co przesz艂am. Bo przecie偶 B贸g nie chce aby艣my 偶yli w strachu i l臋ku. Trzymam za was kciuki!!! Tylko zaraz nie pomy艣lcie,偶e jestem jak膮s jechow膮, albo z jakiej艣 sekty i chce was tu nawraca膰. haha nic z tych rzeczy.Uwa偶am, 偶e wiara rodzi si臋 ze s艂uchania i mam nadzieje, 偶e w czyim艣 serduszku j膮 zaszczepi艂am. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!!! Dziekuje pewnemu tutejszemu koledze za ciep艂e s艂owa...CLAUDIA...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zabolek
Witam, Ja mam fobie by膰 mo偶e nietypow膮, mianowicie panicznie boj臋 si臋 艣mierci. Unikam sytuacji zagro偶enia 偶ycia. Kiedy艣 by艂o ich ma艂o i by艂y naprawd臋 extramalne. Obecnie jazda samochodem (ok. 100km/h) jest dla mnie problemem czy nawet niewinne wyg艂upy w wodzie tj. przewroty stawanie na r臋kach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cykoria
Ja boj臋 si臋 paj膮k贸w i robak贸w,je藕dzi膰 wind膮 (klaustrofobia), by膰 wysoko,a tak偶e przebywa膰 w t艂umie. Na szcz臋艣cie nie s膮 to a偶 takie l臋ki- no mo偶e opr贸cz robak贸w i paj膮k贸w-偶ebym musia艂a to leczy膰. A wiecie,偶e kiedy艣 zosta艂am zamkni臋ta na chwilk臋 mi臋dzy drzwiami,a krat膮 antyw艂amaniow膮-odst臋p p贸艂 metra, dost臋p powietrza normalny,a mnie s艂abo i serce wali艂o jak m艂otem.Przecie偶 jakbym tam godzin臋 siedzia艂a to i tak nic by mi si臋 nie sta艂o,tylko jak sobie to wyt艂umaczy膰, gdy znajdujemy si臋 w takiej sytuacji?? Kiedy艣 te偶 sz艂am z koleg膮 i on zauwa偶y艂 na mnie robaka.My艣la艂am, 偶e padn臋.Mia艂 mi go zabra膰, ale ze strachu zacz臋艂am si臋 wierci膰 i ten robak wpad艂 mi wreszcie za koszulk臋. Zacz臋艂am p艂aka膰 i skaka膰. Robak wypad艂,a m贸j kolega mia艂 przedstawieniei jeszcze d艂ugo si臋 艣mia艂 ze mnie.Natomiast paj膮k jak jest ma艂y to mnie nie rusza, ale ju偶 taki w艂ochaty w domu na 艣cianie, to dr臋 si臋 偶eby mi go zabili, bo sama nie podejd臋. Pozdrawiam i 偶ycz臋 szybkiego wyleczenia si臋 ze wszystkich strach贸w i l臋k贸w, bo przecie偶 "strach ma wielkie oczy"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taki sobie dran
a co ma powiedziec facet ,ktory sie czegos boi?? tak sie sklada, ze boje sie po prostu wody, wykapac sie da w lazience, ale plywac?? zanurzyc sie jakos do szyi?? nawet spojrzenie na glebiny wywoluje przerazenie(takie np pewlne morze), morza nie widzialem od paru lat, jezioro obchodze tylko po pomoscie i zawsze srodkiem. Albo jakis bardzo obfity deszcz-oddech mozna stracic!! Ale co tam, zaczynam przygotowania do kuracji, bez jakichs lekarzy, psychologow czy innych Pozdrawiam!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Juno艂 Ajgaryd
A ja si臋 boje igie艂, no偶yczek, agrafek, nastruganych mocno o艂owk贸w itp. Brrrrrrrr ... Zaraz sobie wyobra偶am, jak wbijaj膮 mi si臋 w oczy ... Nie wiem czemu :P A i jeszcze burzy, ale to juz mniej. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bojacy sie
szczerze ...tak naprawde szczerze....taaaak szczerze to boje sie powietrza...i chodzic w butach po ziemi..jak ja sie tego boooje!!!! PS >>>JAK KTOS TEZ TAK SIE BOI JAK JA PROSILBYM O WPISY BEDZIE BECZNIE(TAKA BEKA ZE HUHU)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gorzata_27
Witam! Jestem 27-letnia zona i matka i cierpie na nerwice lekowa od grudnia 2004r. i az sie kot艂uje kiedy to wszystko czytam bo uwazam ze nie ma nic gorszego niz pielegnowanie swoich fobii i objawow z innymi chorymi! Przesz艂am (z odpowiednim nastawieniem) trzy miesieczna terapie grupowa i wroci艂am do ludzi! Teraz pracuje, wychowuje dziecko, udzielam sie towazysko- co nie znaczy ze nie mam atakow! Poprostu nie daje sie zwyciezyc i traktuje leki jako czesc codziennego zycia! I przedewszystkim koncentruje sie na ludziach zdrowych a nie na wsp贸艂cierpiacych zeby moc sie nad soba pou偶alac! Uwiezcie mi ze wiem jak potrafia l臋ki wyobcowac cz艂owieka- i uwiezcie tez ze to nie jest dobry pomys艂 podtrzymywanie znajomosci z ludzmi ktozy cierpia na to samo! Pozdrawiam i zycze sukcesow!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 me99
dziwne, bo mnie jako艣 nic nie rusza, nawet szwenda艂em sie w nocy po pustym cmentarzu (wiecie tak na zapad艂ej wsi gfzie po 22 juz wszyscy w kimono wal膮, taki hardcore) i jako艣 nie mog艂em sie przestraszy膰, troch臋 mnie dziwi jak czytam 偶e ktos np: boi sie paj膮k贸w czy innych robali, owszem niezbyt przyjemne ale 偶eby od razu si臋 ba膰??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sh
same kobiety... interesuj膮ce... :)

Udost臋pnij ten post

Dla jednych jest dziwny l臋k przed paj膮kami (arachnofobia), bo niby czego si臋 tu ba膰... dla innych niezrozumia艂a panika przed podr贸偶owaniem (agorafobia- moja, ale coraz mniejsza i mniejsza! Dzi臋ki terapiom! :) ). Jedni przejd膮 spokojnie po cmentarzu, podczas gdy na my艣l o wizycie u dentysty dostan膮 trz臋sawki ;) M贸j szwgier za nic nie usi膮dze na fotelu do u stomatologa, dla mnie to 偶aden problem. Z kolei on nie mo偶e poj膮c mojego l臋ku przed podr贸偶膮. I tak to wygl膮da. A co do kobiet... m臋偶czy藕ni \"ujawniaj膮 si臋\" na terapiach i to ilu! Ale fakt- zauwa偶y艂am, 偶e objawy l臋kowe cz臋艣ciej dotykaj膮 jednak panie.

Udost臋pnij ten post

no coz...niestety zyjemy w takim tempie, ze fobie i nerwice sa nieuniknione. Praktycznie dopadaja kazdego, tylko ciagle ludzie wstydza sie o tym mowic :( a w gruncie rzeczy to choroba cywilizacyjna-taka sama jak inna, tylko ze dotyka psychiki, a nie ciala...

Udost臋pnij ten post

Od jakiegos czasu, hmm mo偶e od.. 1,5 do g贸ra 2,5 roku bardzo cierpi臋, bo boje si臋 przechodzi膰 przez tory, sta膰 na stacjach kolejowych, je藕dzi膰 poci膮giem. Boje si臋 wszystkiego co dotyczy poci膮g贸w. Kiedy, np przechodz臋 przez tory poc膮 mi si臋 r臋ce, zaczynam szybciej oddycha膰, ogarnia mnie paniczny strach. Chociaz wiem, 偶e nic nie jedzie- boj臋 si臋. O moim irracjonalnym strachu wie tylko par臋 os贸b- przyjaci贸艂ka i jakie艣 4 kole偶anki. no i oczywi艣cie rodzice. Staram sie opanowywac, oddychac g艂臋boko, wmawia膰 sobie, 偶e przecie偶 to nic takiego:tory. Wstydze sie o tym komukolwiek wi臋cerj powiedzie膰, bo czuje sie jak idiotka m贸wi膮c, 偶e boje si臋 poci膮g贸w. Kiedy jad臋 z rodzicami na dzia艂k臋 parokrotnie przeja偶d偶amy przez tory i stacje kolejowe. wtedy zaczyna sie katorga. Musze zamyka膰 oczy, nie艣wiadomi wbijam spocone r臋ce w uda, sztywnieje i sp艂yca mi si臋 oddech. Wi臋kszo艣膰 os贸b kt贸ra wie o tym problemie nie traktuje go serio, pyta z usmiehem: \\\" no, madzia, boisz sie przej艣c ko艂o poci膮gu czy wolisz leciec na oko艂o? :D\\\" Oczywi艣cie 偶e wol臋 i艣膰 na oko艂o . wszystko tylko ni e przejazdy. A najgorsze jest to, 偶e mam szko艂e jakie艣 30 m od stacji koljowej. za ka偶dym razem, kiedy siedze na fizyce i s艂ysz臋 stukot przeje偶d偶ajacego poci膮gu, my艣le, 偶 e padne na zawa艂... ;( z ch臋cia nawiaza艂abym kontakt, z kims kto doda艂 by mi otuchy lub tez ma takii problem. m贸j email to rtmp@o2.pl dzieki, magda

Udost臋pnij ten post

acha, mam jeszce takie pytanie: jak w艂asnie mo偶e si臋 nazywa膰 l臋k przed poci膮gami? szuka艂am ju偶 wsz臋dize, ale nigdzie nie znalaz艂am. a wstydz臋 sieo to kogokolwik zapytacc. g艂upio mi. prosze pom贸偶cie... ;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Li-ska
Witam!Ja natomiast potwornie boj臋 si臋 wiatru,ale takiego silniejszego.Widok gn膮cych si臋 ga艂臋zi pozbawia mnie tchu,a serce wali jak oszala艂e.Po zapowiedziach wichur 艣ledz臋 prognoz臋 z trudem powstrzymuj膮c md艂o艣ci.Najgorsze wtedy s膮 noce-siedz臋 p贸艂przytomna z d艂o艅mi na uszach modl膮c si臋 koniec.Nie radz臋 sobie z tym,ale trzeba jako艣 偶y膰.Pozdrawiam serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania..
mam arachnofobi臋. panicznie boj臋 si臋 pajak贸w.. ja widz臋 jakiegos du偶ego albo z d艂ugimi nogami.. to brrr! pewnie obrzydzaj膮 mnie te nogi... bleee... jak sobie wyobra偶臋, 偶e po pokoju chodzi ptasznik to przechodz膮 mne dreszcze... nie wiem jak sie wyleczy膰, podobno trzeba oswaja膰 sie z pajakami ale ja sobie tego nie wyobra偶am.. mam te偶 klaustrofobi臋.. l臋k przed ciasnymi pomieszczeniami. ale u mnie nie jest to tak zaawansowane.. po prostu jakbym le偶a艂a i na de mn膮, tuz przy mnie, obok mnie ciasno by艂yby 艣ciany to bym nie wytrzyma艂a, ale np. jakbym by艂a zamkni臋ta w pokoju z oknami na kt贸rymkolwiek pietrze to by mi nic nie by艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 On i praca
Mam pytanie Poniewa偶 mam dosta膰 prac臋 kt贸ra wymaga przebywania wsr贸d ludzi 8 godzin(chodzi o market), a od lat mam l臋ki wlasnie zwi膮zane z grup膮 ludzi.Co s膮dzicie o walce z l臋kiem bed膮c w miejscu gdzie wyst臋puje? dzi臋kuje za pomoc. pozdrawiam wszytskich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zab贸jcaBiedronek
a moja kole偶anka panicznie boi si臋 ... ... biedronek ,a rzuczk贸w i innych hitynak贸w te偶 je艣li przewr贸ci si臋 je na pancerz i zaczn膮 tak macha膰 swoimi ko艅czynami ,wtedy wpada w histerie :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cierpiaca+_20
U mnie- zaskronce, weze jaszczurki i wszelkie wije... No i jeszcze dentysta...

Udost臋pnij ten post

witajcie...mo偶e to i g艂upie, ale mnie przera偶aj膮 pomieszczenia z pl膮tanin膮 rur. W 偶yciu nie weijde do jakich艣 kot艂owni..palarni...nawet nie ma znaczenia czy jest 艣wiatlo zapalone czy nie...sama my艣l przyprawia mnie o md艂o艣ci i dziki galop serca. To dopiero numer co?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Abuuuu
A ja nie moge jesc w miejscach publicznych, jak widze, ze ktos cos chrupie na uniwerku, na przystanku, w markecie, albo w parku to jest mi s艂abo. Wszedzie widze okruchy, brud i robaki, nadbiegajace, zeby sie tym posilic. Istnieje kuchnia, tam sie pozywiajcie, bo nastepnym azem jak ktos wyciagnie jedzenie w srodkach komunikacji miejskiej to zabije!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miu
dotarlam do 6 stronki,bardzo wam wspolczuje,dziewczyny.to co piszecie az lapie za serce.ja nie przezylam zadnych z podanych historii.moze troche ,pod koniec ciazy nie chcialam wychodzic z domu.ale to co tu opisujecie nie miesci sie w glowie.pamietajcie!to co odczuwacie,to tylko projekcje umyslu,to wy decydujecie czy ogladacie koszmary czy pieknosc dnia.pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

miu--------> jestem kolejnym przyk艂adem, nielicznym na tym topiku, ale jednak :) 偶e si臋 da, 偶e mo偶na, 偶e nawet je艣li do ko艅ca nie jest na 100 % dobrze i mo偶e b臋d臋 mia艂a jakie艣 tam l臋ki przez ca艂e 偶ycie, to... r贸偶nica mi臋dzy tym, co pisa艂am na pocz膮tku tego topiku, a stanem obecnym jest KOLOSALNA! Jestem ca艂kiem inna osob膮, i to na plus :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miu
elifia!!! gartuluje!!!!jestes kolejnym przykladem na to,ze mozna wszystko zmienic,tylko nie mozna sie poddac. ja tak mysle,ze fobie zwiazane sa ze strachem z poprzedniego zycia (zakladajac ,ze sie w reinkarnacje wierzy).taki strach przed woda-utoniecie,przed jazda srodkami komunikacji miejskiej,samolotem-wypadek samochodowy,pajaki,weze-ukaszenie,obawa przed lekarzami-smierc na stole operacyjnym.co wy na taka teorie?

Udost臋pnij ten post

Dzi臋kuj臋! Je艣li przeczyta艂a艣 moj膮 histori臋 (jest na pocz膮tkowych stronach), to wiesz, co i jak by艂o... :( :O Ja wiele razy zastanawia艂am si臋 nad t膮 teori膮 jakiej艣 zaleg艂ej \"poprzedniowcieleniowej\" traumy... Mysl臋, 偶e co艣 w tym jest i z ch臋ci膮 podda艂abym si臋 hipnozie, oczywi艣cie w r臋kach odpowiedniego specjalisty. Ostatnio czyta艂am w \"Zwierciadle\" (nie pami臋tam, kt贸ry numer, chyba raczej nie aktualny) o terapii Berta Hellingera- stawia on tez臋, 偶e wszelkie (chyba, bo mo偶e jednak nie wszystkie, a cytuj臋 z pami臋ci) zaburzenia emocjonalno- psychiczne moga mie膰 藕r贸d艂o w tzw. dziedziczeniu do艣wiadcze艅 przesz艂ych pokole艅 (dot. to rodziny) - podobno nosimy na swoich barkach nawet 7 pokole艅 b臋d膮cych przed nami! Hellinger podaje (dla mnie niezwykle cenn膮 i buduj膮c膮) histori臋 pacjenta cierpi膮cego na paniczny l臋k przed... jazd膮 poci膮gami ;) Podczas terapii okaza艂o si臋, 偶e \"nosi艂 w sobie\" tarum臋 jakiego艣 kuzyna, czy dziadka, kt贸ry jad膮c poci膮giem prze偶y艂 bombardowanie. Po dotarciu do owego 藕r贸d艂a l臋ku- objawy min臋艂y :) W sumie ja te偶 dotra艂am do swoich 藕r贸de艂, mam du偶膮 艣wiadomo艣c tego, sk膮d si臋 bra艂y i bior膮 moje l臋ki, tyle 偶e nie zawsze jest 艂atwo ta wiedz臋 praktycznie zastosowa膰... Ale- jest coraz 艂atwiej!!! :) A terapia to proces, wiele rzeczy mo偶e jeszcze si臋 wydarzy膰 w przysz艂o艣ci- tak, jak to by艂o w moim przypadku po poprzedniej terapii. Wi臋c licz臋, czuj臋, mam nadziej臋, 偶e moje l臋ki b臋da coraz mniejsze, a za rok, dwa... niekt贸re wspomn臋 nawet z przymru偶eniem oka ;) i dum膮- 偶e mi si臋 uda艂o i... 偶e wiele mnie moja nerwica nauczy艂a... i nadal uczy :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BLUEgirl
A ja mam dziwne fobie. Cz臋sto mam bardzo silne przeczucie, 偶e kto艣 chce mnie zamordowa膰. Potrafi臋 si臋 obudzi膰 w nocy i mie膰 wyra藕ne uczucie, 偶e kto艣 akurat stoi nade mn膮. To jest okropne. Ci膮gle mam wra偶enie, 偶e kto艣 mnie ca艂y czas obserwuje i 艣ledzi. Nie jest to ca艂y czas nasilony objaw, t膮 s膮 takie odr臋bne dni, kiedy panicznie si臋 boj臋. Mam te偶 nerwic臋 natr臋ctw - co chwil臋 sprawdzam, czy mam dobrze u艂o偶one w艂osy. To akurat 艣mieszna "fobia", ch艂opak zawsze si臋 ze mnie 艣mieje :) Potrafi臋 co godzin臋 moczy膰 w艂osy i je jeszcze raz modelowa膰 i uk艂ada膰 :D Albo cz臋sto myj臋 r臋ce, bo ci膮gle mam wra偶enie, 偶e s膮 brudne i jest na nich pe艂no zarazk贸w. Wog贸le boje si臋 zarazk贸w, nie wspominaj膮c o robakach. Ich brzydz臋 si臋 najbardziej, w 偶yciu ich nie dotkn臋! Czy ja jestem normalna...? :/

Udost臋pnij ten post

Do艂膮czam si臋 do Was. Mam dopiero 15 lat, ale boj臋 si臋 strasznie zastrzyk贸w - szczepienia jeszcze prze偶yje, ale pobierania krwi nie. Boj臋 si臋 te偶 owad贸w, ale oczywi艣cie nikt tego nie rozumie. Mam l臋k wysoko艣ci i boj臋 si臋 wychodzi膰 czasami z domu, bo mam wra偶enie, 偶e co艣 mi mo偶e si臋 sta膰......ech......ci臋偶kie jest nasze 偶ycie.....

Udost臋pnij ten post

Cze艣膰! Ja troszk臋 mam inaczej z tymi r臋koma. Przewa偶nie dmucham na opuszki palc贸w. Nie wiem skad si臋 to bierze, ale mam dziwne uczucie jakbym co艣 na nich mia艂a, np kurz i musze go zdmuchn膮膰. Poza tym mam l臋k wysoko艣ci i s艂ab膮 agorafobi臋 (l臋k przestrzeni). Ale to moge znie艣膰, a nawet zaczynam si臋 przyzwyczaja膰, bo niestety codzienna droga,kt贸r膮 musze przeby膰 wiedzie przez k艂adk臋 dla pieszych nad torami. Natomiast owad贸w, a w szczeg贸lno艣ci ciem po prostu nie znosz臋. Jak jaka艣 znajdzie si臋 w zasi臋bu mojego wzroku to nieruchomiej臋 ze strachu i nie mog臋 oderwac od niej wzroku dop贸ki jej nikt nie zabije. He, ale jeszcze gorszy ni偶 偶ywy robak jest martwy robak :D Zawsze musz臋 wo艂a膰 kogo艣 偶eby sprz膮tn膮艂 \"trupa\" bo inaczej nie b臋d臋 mog艂a opanowa膰 my艣li i co chwilk臋 b臋d臋 sprawdza膰 czy on tam jeszcze jest, czy przypadkiem nie o偶y艂 i mi nie zrobi krzywdy... G艂upie nie?

Udost臋pnij ten post

ja tylko na chwilke.tez mam fobie.przerazliwie boje sie pajakow i robali,ale to nic szczegolnego, sporo osob to ma. ale jest jeszcze cos innego. gdy o tym komus mowie, kazdy reaguje ze smiechem albo niedowierzaniem. ale i ja nie robie z tego duzego problemu. unikam, bo da sie unikac. fobia z pewnoscia wyjatkowa! autentyczna, oryginalna fobia: totalnie irracjonalna, bez powodu i od wczesnego dziecinstwa.juz mowie: bardzo boje sie i brzydze....guzikow!! ohydny plaski zeton z dwiema dziurkami, lub jedna tez. za zadne skarby nie wezme do reki, nie zapinam, nie moge miec na sobie, ani najlepiej na widoku. sa pewne wyjatki: guziki od dzinsow. i bogu dzieki bo wtedy dopiero bylby problem. a tak uzywam zamkow,rzepow, zatrzaskow, wiazadel itd. w podstawowce prawdziwa udreka bylo chodzenie w fartuchu ale kochana mamusia wlasnorecznie uszyla \"koszerny\" fartuszek i moglam zyc:).

Udost臋pnij ten post