Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Margot, bo to sa lody amerykanskie. Jak przyjedziesz do Amsterdamu to Cie na nie zaprosze :-). Ta firma byla zalozona przez dwoch hippisow, wiec dbaja o to, zeby skladniki byly naturalne, tak przynajmniej czytalam. Naturalne czy nie, to najlepsze lody czekoladowe jakie jadlam w zyciu :D (ostatnio sie nimi wypapralam w kinie, bo jedlismy ze znajomym z jednego pudelka, a ciemno bylo jak cholera :D; w kazdym razie te zlodziarni sa lepsze od tych z pudelka, nie wiem dlaczego; a lodow w kinie nie polecam :D).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bedzie fasolka, wlasnie juz kiedys myslalam, ze wegetarianie sa w naszych przepisach poszkodowani :D CURRY Z FASOLKA Skladniki: -ok. szklanki suszonej fasolki (moga byc rozne gatunki wymieszane, np. biala, czerwona, itd., albo jeden rodzaj) -2 lyzki oleju -1 lyzeczka kminku -1 lyzeczka ziaren czarnej gorczycy -1 cebula drobno posiekana -2 zemby czosnku rozgniecione -2cm. korzenia imbiru startego -2 lyzki gotowej pasty curry (mozna zrobic samemu wg, przepisu lub kupic w sklepie w sloiczku) -2 zielone papryczki chili (moze byc mniej, jak ktos nie lubi duzo pikanterii) drobno posiekane -1 lyzeczka soli -puszka pomidorow pokrojonych (400 g.) -2 lyzki koncentratu pomidorowego -3/4 szklanki wody -2 lyzki posiekanej kolendry (+ troche do przybrania) Wykonanie: 1. Namoczyc przez noc fasole, albo uzyc z puszki (ok. 900 g.) 2. Ugotowac fasole: zagotowac, przez 10 min. gotowac na duzym ogniu i zbierac szumowiny, potem przykryc i gotowac na malym ogniu do miekkosci, ok. 1 1/2 godz. (puszkowej oczywiscie nie gotujemy) 3. W duzym garnku rozgrzac olej i wrzycic kminek i gorczyce, smazyc 2 min. Dodac cebule, czosnek, imbir i papryczke, smazyc 5 min. 4. Dodac paste curry i smazyc 2-3 min. mieszajac, dodac sol. 5. Dodac pomidory, przecier i wode, gotowac 5 min. 6. Dodac odcedzona fasolei kolendre. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 30-40 min., az sos zgestnieje. 7. Podwac posypane kolendra. Smacznego !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bedzie fasolka, wlasnie juz kiedys myslalam, ze wegetarianie sa w naszych przepisach poszkodowani :D CURRY Z FASOLKA Skladniki: -ok. szklanki suszonej fasolki (moga byc rozne gatunki wymieszane, np. biala, czerwona, itd., albo jeden rodzaj) -2 lyzki oleju -1 lyzeczka kminku -1 lyzeczka ziaren czarnej gorczycy -1 cebula drobno posiekana -2 zemby czosnku rozgniecione -2cm. korzenia imbiru startego -2 lyzki gotowej pasty curry (mozna zrobic samemu wg, przepisu lub kupic w sklepie w sloiczku) -2 zielone papryczki chili (moze byc mniej, jak ktos nie lubi duzo pikanterii) drobno posiekane -1 lyzeczka soli -puszka pomidorow pokrojonych (400 g.) -2 lyzki koncentratu pomidorowego -3/4 szklanki wody -2 lyzki posiekanej kolendry (+ troche do przybrania) Wykonanie: 1. Namoczyc przez noc fasole, albo uzyc z puszki (ok. 900 g.) 2. Ugotowac fasole: zagotowac, przez 10 min. gotowac na duzym ogniu i zbierac szumowiny, potem przykryc i gotowac na malym ogniu do miekkosci, ok. 1 1/2 godz. (puszkowej oczywiscie nie gotujemy) 3. W duzym garnku rozgrzac olej i wrzycic kminek i gorczyce, smazyc 2 min. Dodac cebule, czosnek, imbir i papryczke, smazyc 5 min. 4. Dodac paste curry i smazyc 2-3 min. mieszajac, dodac sol. 5. Dodac pomidory, przecier i wode, gotowac 5 min. 6. Dodac odcedzona fasolei kolendre. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 30-40 min., az sos zgestnieje. 7. Podwac posypane kolendra. Smacznego !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lody Ben&Jerrys sa niebianskie ! Ja uwielbiam Funky Monkey - bananowe z kawalkami czarnej czelokadki :D W USA jest strasznie duzo rodzajow lodow, ale sa one z reguly przeslodzone i cienkie, bo bez jaj, no i z milionem sztucznosci. Jedyne 2 super firmy lodowe to wlasnie Ben&Jerry\'s (maja rozne bardzo smieszne kombinacje smakowe) oraz Hagen Daaz (bardziej klasyczne smaki)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Akara, no to jestesmy umowione na lody :) bagatelka, przepis brzmi niezwykle smacznie! Mmmmm... :-) Bede musiala sie rozejrzec za czarna gorczyca... a jak jej nie dostane (co jest bardzo prawdopodobne, bo tutaj oprocz ziol prowansalskich, ciezko znalesc mi jest wlasciwe przyprawy) to najwyzej zamailuje do mamy, zeby mi przyslala jak wyzdrowieje :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Za tymi lodami bede musiala sie tutaj rozejrzec :) Moze maja a ja nie wiem o nich :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak chcecie, to moge Wam podac, jak sie robi ta paste-baze do sosow typu curry. Jest troche roboty, ale taki sloik, ktory wychodzi z jednej porcji przepisu statcza na pare miesiecy, zalezy ile sie uzywa. Mi starcza. Ale jak mocie dostepna gotowa do kupienia, to sie nie bede produkowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margot - podejrzewam, ze jak pominiesz ta gorczyce, to swiat sie nie zawali. A na ile pikantne potrawy lubisz? Bo to jest naprawde takie calkiem, calkiem ;) Ale bardzo smakowite, np. z ryzem. Albo jako gesta zupa. A dostaniesz tam u siebie paste curry? Bo to jest ciut inne zwierze niz przyprawa curry w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bagatelka, Hagen Daazs sa pyszne, szczegolnie pralines&cream, ale B&J\'s sa lepsze. A Hagen Daazs byly zalozone przez zyda polskiego pochodzenia :D, podobno przyprawy do lodow sprowadzaja ze wszystkich stron swiata. Raz o malo sie nie udlawilam kawalkiem wafelka, co za trauma! ;-) Serio, utkanl mi w przelyku i zaczelo mi powietrza brakowac, poczuwszy to dostalam przyplywu nadprzyrodzonych sil i jakos udalo mi sie go wykrztusic ;-). A w ogole to juz nigdy nie zamowie dwoch galek, chyba, ze na pusty zoladek, bo raz zamowilam i myslalam, ze pekne z przezarcia, takie sa ogromne. Przepis na fasolke juz wydrukowany, jak chcesz przepisn na spaghetti z sosem ze swiezych pomidorow (prosciusienki! ale pyszny) to upowazniam Margot do przeslania :-).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAKARON Z WARZYWAMI Skladniki: - 250 g makaronu mie, nitek lub spaghetti - 2 cebule dymki pociete w 3 cm kawalki (czesci biale w cienkie pólplasterki) - 1 duza marchewka pocieta w zapalki lub starta na grubej tarce - 2 zabki czosnku wycisniete - 4 lyzki oleju do smazenia Sos: 1 lyzka ciemnego sosu sojowego 1 lyzka jasnego sosu sojowego 1 lyzka sosu ostrygowego 1 lyzka wina ryzowego 1 lyzeczka sosu chili 1 lyzeczka cukru Przygotowanie: Przygotowac warzywa. Wymieszac skladniki sosu. Makaron ugotowac wedlug przepisu. Podgrzac w woku 3 lyzki oleju, smazyc makaron ok. 5min, od czasu do czasu mieszajac az bedzie lekko chrupiacy. Wyjac na talerz. Na 1 lyzce rozgrzanego oleju smazyc warzywa ok.30 sek. ciagle mieszajac. Dodac makaron, dobrze wymieszac. Dodac sos, wymieszac, smazyc jeszcze 1 min. Danie gotowe. Podawac jako oddzielne danie lub dodatek do dan miesnych (zamiast ryzu).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis ten jest z mojej komputerowej ksiazki kucharskiej, wiec zawarte sa w nim polskie litery. Mam nadzieje, ze nie bedziecie mialy problemow z wydrukiem :-) KOLOROWE WARZYWA Skladniki: 4 grzyby mu-err pokrojone w cienkie paski 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki 1 średnia marchew pocięta w zapałki 100 g pędów bambusa pocietych w cienkie słupki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski 1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie paski 100 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry 1 średni por pocięty w 1/2 cm krążki 100 g kukurydzy z puszki 100 g zielonego groszku 100 g kiełków fasoli mung 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki sosu chili 3 łyżki oleju do smazenia Przygotowanie: Pokroić warzywa. 1. Rozgrzać olej, przeszklić na nim cebulę. Dodać wszystkie warzywa, mieszając przesmażyć 1 min. Wlać rosół i tak długo gotować na małym ogniu aż się zrobią półmiękkie. 2. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do warzyw i zagotować. 3. Dodać sos sojowy, curry i sos chili, dobrze wymieszać. Serwować gorące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to pisze. Niektore nazwy podam tez po ang., w razie gdyby ktos chcial sie zaopatrzyc poza Polska PASTA-BAZA DO CURRY Skladniki: -1/3 szklanki ziaren kolendry (coriander) -4 lyzki kminku (cumin) -2 lyzki ziaren kopru (fennel) -2 lyzki ziaren kozierodka (:D) (fenugreek) -4 suszone czerwone papryczki chili -5 listkow curry (moga byc suszone) -1 lyzka pieprzu cayenne -1 lyzka mielonej kurkumy (tumeric) -1/2 szklanki bialego octu winnego -3/4 szklanki oleju Wykonanie: 1. Wszystkie przypawy ziarniste zmielic w mlynku lub mozdziezu (najlepiej w mlynku elektrycznym, bo niekture sa strasznie twarde) i wymieszac w misce razem z pozostalymi przyprawami. 2. Zmieszac wszystkie przyprawy z octem i dodac 5 lyzek wody dla rozzedzenia. 3. Rozgrzac olej na grubej patelni i smazyc te miksture ciagle mieszajac ok. 10 minut, az do calkowitego wsiakniecia wody. 4. Gdy olej bedzie pokazywal sie na powierzchni, pasta jest gotowa. 5. Po lekkim przestygnieciu przelozyc do wysterylizowanego sloika. 6. W celu lepszego zakonserwowania mozna podgrzac na patelni troszke oleju i zalac go na wierzch pasty w sloiku. Plesn wtedy nie zaatakuje, aczkolwiek mysle, ze by sie i tak bala, bo to jest STRASZNIE ostre! I majac taka gotowa paste, mozemy gotowac najrozniejsze dania indyjskie wykorzystujac ja dla bardzo duzej smakowitosci !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiecie co? A mnie ostatnio na zwykle ziemniole z mizeria nachodzi i wczoraj sobie zjadlam kotlety sojowe + ziemniole + salate :D. Pycha. A propos ziemnioli, sa tu maniaczki takowych? Jesli tak to moge Wam podeslac przepis na mamalyge z ziemnioli, narodowe danie holenderskie w dodatku :-). Proste, tanie, sycace i rozgrzewajace w paskudne zimowe wieczorki :-). Musze tez kiedys wycyganic od lubego przepic na zupe musztardowa, jejku jakie to pyszne jest (jesli ktos lubi musztarde). Kurcze, przez to wszystko slinotoku dostalam! ;-). Pomidory andaluzyjskie to tez pycha, ale to wszystko Wam sprzedam jak zapytam mezusia o przepis, bo ja z tej listy tylko na te ziemniole znam :D.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margot - och, co za piekne chinskie przepisy, az mi slinka cieknie! Dodam, ze do tego makaronu z warzywami najfajniej chyba nadawalby sie makaron jajeczny raczej niz wloski, ale i taki moze byc. Tak mi sie wydaje po obserwacji chinskich dan makaronowych w restauracjach. A jesli mozesz, to poprosze o spaghetti a la akara :) Kurcze, anowu nas dzisiaj ponioslo :D Az mnie kark boli od pisania, wiec juz chyba dzisiaj nie bede wiecej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stampot Ziemniaki ugotowac (ilosc zalezy od ilosci osob, ale przypominam, ze to sycace jest), dodac pieprz, sol, musztarde, galke muszkatolowa i mleko, tak aby powstalo puree. Dodac pokrojonego, sparzonego pora (w oryginalnym przepisie jest andajvie, taka grubolisciuasta slata, ale pewnie tego nie dostaniecie, a zwykla sie nie nadaje; por podobno tez moze byc, chociaz nie jadlam z porem, ale skoro rodowity Holender twierdzi, ze moze byc to pewnie moze ;-) ). Dodac starty na grubych oczkach ser i sok z cytryny + zabek lub wiecej (zalezy od upodoban) czosnku, oraz podsmazone pieczarki i tofu/mieso*. Podgrzewac jeszcze przez chwile, mieszajac aby sie nie przypalilo i gotowe :-). *do wyboru Tak w ogole to oni maja kilka rodzajow stampotow, laczy je to, ze sa na bazie ziemnioli, ale pozostale skladniki sa rozne. Ten powyzszy to moj i mojego meza ulubiony. To danie wywodzi sie z historii z tego co wiem i jest to jedna z niewielu ytradycyjnych holenderskich potraw :-). Smacznego jesli ktos sie odwazy :-).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akara - ja uwielbiam ziemniole we wszelkich wcieleniach. A jesli chodzi o zupke musztardowa, to ten problem byl juz kiedys poruszany tutaj. Na jakims topiku o jedzeniu. Przepis jest na Czarnej Oliwce, ale nie wiem na ile owocny, bo nie wyprobowalam. Ja z Hagen Dazs najbardziej lubie Swiss Almond Vanilla. W Europie to Wy ludziska prenie od zawalenia macie dobrych lodow, ale tutaj ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
eee tam bagatelka, taka tam zupka! W tej mojego mezusia plywaja sobie apetyczne zielone pierozki, bodajze ravioli i fasolka szparagowa i pyszna chrupiaca marcheweczka... Ta z Oliwki sie nie umywa :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaraz bede odpalac wroctki do lozeczka, bo zaczynam widziec podwojnie ;) bagatelka, dzieki za kolejny przepis :-) Ja szczerze mowiac nigdy nie uzywam wloskiego makaronu w kuchni chinskiej... szczegolnie zas lubie makaron sojowy :-) A najbardziej to ryz, bo ja w ogole makaronowa to nie jestem, chociaz kraj makaronow mam o rzut beretem :D akara, wypytaj meza i sprzedaj nam holenderskie tajemnice ;) Ja tez bardzo lubie ziemniaki - na poprzedniej stronie podalam fajny przepis na male danko z ziemniakami w roli glownej :) Swoja droga wyszukam tez troche przepisow z kuchni prowansalskiej, ktora moim zdaniem jest pyszna :-) bagatelka, my po prostu glodomory jestesmy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja cos czuje, ze zaraz bede ryc w lodowce ;) Mialam nie jesc wieczorami, bo troche sadelka mi przybylo ostatnio, no ale jak po narobieniu sobie takiego apatytu jak mozna czegos nie przekasic :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akara - dzieki za mamalyge ziemniaczana, uwielbiam takie rzeczy. A ta salata bywa tutaj, nazywa sie endive, to na pewno to samo. Chociaz por nawet lepiej mi sie widzi ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czesc Wam!!! i coraz wiecej przepisow super:) Haneczka- no i super ze sie operacja udala ciesze sie razem z Toba:) Ilona- ohh czasami ludzie mysla ze jak sie jest w kraju innym niz Polska to pieniadze rosna na drzewach lub leza na ulicy.... Margot- ale fajnie bedziecie sie przeprowadzac ja uwielbiam przeprowadzki:) Bedzie dobrze nie martw sie w dzisiejszych czasach ludzie czesto zmieniaja mieszkania to ze wzgledu na prace szkole itp,normalna sprawa,wiadomo ze jest smutno ale nie martw sie:)Nie bedziesz juz nie wyspana od wstawania tak wczesnie:) Bagatelka- mniammm klopsiki pycha mam jeszcze bo duzo zrobilam.Dzieki za podanie nazw jogurtow bede szukac:)Clinique- znam ta firme musze sie rozejrzec bo ja uwielbiam blyszczyki.Lubie Victorie secret fajne maja rzeczy bardzo sexowne i cukierkowate czasami,czesto tez maja promocje co ja bardzo lubie:)Jezeli chodzi o znajomych to jest tak jak pisalam nie mam zadnych od Chicago mieszkam 3 godziny jazdy samochodem ,prawa jazdy jeszcze nie mam.Byc moze wybierzemy sie kiedys na dluzszy weekend do Chicago...A ty mieszkasz w Polskiej dzielnicy? Akara- Z Twoich opisow i z moich informacji to bardzo podoba mi sie Holandia,ja chce do Holandii buuuprzynajmniej czulabym sie bardziej swojsko Usa to panstwo policyjne nienawidze tego.No i trzeba miec prawo jazdy.... bo bez tego ani rusz Boze dzisiaj mi basement zalalo jakas rura pekla i zaczelo sie lac dobrze ze nie przyszlo mi do glowy nigdzie wyjsc w tym czasie gdy zaczelo sie lac zadzwonilam do Kirka,przyjechal wystarczylo jakis guziczek tylko nacisnac i rure przykrecic a ja sie na tym nie znam ,musze isc i wlaczyc wentylator zeby troche to osuszyc ,juz wszystkie reczniki zuzylam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bagatelka, ja jednak wole andajvie, bo nie przepadam za porem az tak bardzo. Andajvie trzeba porwac na male kawaleczki w tym daniu. Dark, ja tez bym wolala zebys Ty w Holandii mieszkala, chocby i na poludniu (AZ tak daleko to nie jest ;-) ), spotykalybysmy sie na ploty i na wspolne gotowanie/pieczenie (Ty wiesz jaki podzial rol ;-) ). Jutro mnie nie bedzie, bo jedziemy na koncert Radiohead, ale postaram sie w ciagu kilku najblizszych dni wyciagnac z mego meza przepis na zupke i na pomidory andaluzyjskie :-) (to ostatnie danie je sie z makaronem tagliatelle z pyszna pasta serowa-oliwkowa, mmmmm; no i oczywiscie z pomidorami, zapiekanymi z przyprawami z tego co pamietam). Teraz juz ide spac! Dobranoc!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dark Elf, masz racje, ze w dzisiejszych czasach przeprowadzki sa wpisane w koszty zycia, ale coz, nic nie moge poradzic, ze tak jak do ludzi, tak tez przywiazuje sie do miejsc... Z takiej gliny zostalam ulepiona :) Akara, tez lubie Radiohead :-) I tez bym sie wybrala na koncert :-) Nie pisalam chyba tego jeszcze, ale planujemy z. S. podroz do Belglii, przy okazji zahaczajac o Holandie i Luksemburg... Planowalismy wybrac sie tej zimy, ale chyba przelozymy to na pozniej jako ze sie wyprowadzamy :-) No coz, ja tez zmykam. Pa pa :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DaRk Elf - ja tez uwielbiam blyszczyki! Nawet fajne, mimo, ze taniutkie, ma Rimmel, ale w USA dostaniesz je tylko w sklepie Wallmart. 3 godziny do Chicago, to jak o rzut beretem. Ja to dopiero jestem odizolowana od swiata. Miszkam na polnocy Minnesoty, 2-3 godziny drogi do w ogole normalnego miasta z normalnymi sklepami, chociaz jest to miasto typowo amerykanskie i pozbawione normalnego zycia (Minneapolis). A tu gdzie mieszkam nie uswiadczysz Polaka, kiedys byla izza o jakas godzinke na polnoc, ale mi uciekla. Dawniej mieszkalam w okolicach Detroit, to tam jest Polakow niemal, jak w Chicago. Polskie sklepy, koscioly, znajomi ... Tutaj jestem takim samotnikiem, jak Ty, albo jeszcze gorszym, bo moj luby tez tu jest nowy i nikogo nie zna (jedyne co, to pobieznie w pracy). A ja pracy szukam i nic. A pytalam sie Ciebie o Chicago, poniewaz gdybym kiedys wybrala sie odwiedzic stare pielesze w Michigan, to jechalabym przez Chicago. Jest to strasznie dluga podroz (ponad 800 mil). Ostatnio tak wlasnie jechalam, to mozna z nudow ducha wyzionac, szczegolnie jadac samemu, tak jak ja. Wiec pomyslalam sobie, ze jakbym tak kiedys jechala, to moglybysmy sie umowic w Chicago (ktorego ja nota bene prawie wcale nie znam). Stany sa takie wstretne pod tym wzgledem, ze wszedzie jest tak daleko, ze po prostu nie mozna utrzymywac normalnych kontaktow miedzyludzkich nawet a najblizszymi! Moj brat np. mieszka w Kalifornii, wiec widzimy sie 1-2 na rok. Toc to isnta rozpacz. akara - pomidory andaluzujeskie ! bosz, sama ta nazwa! ja sie juz zapisuje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
odpadam przy Was wszystkich gotujacych, ja nawety czasu na myslenie o jedzeniu nie mam, mam andzieje, ze wszystko sie uspokoi, bo nie bardzo do m nei dociera wciaz zakres obowiazkow, czuje sie tak, jakby mi ktos polozyl ze 3 tonowa skale na ramiona;-( mam nadzieje, ze to przejsciowe.. hmm wczoraj pogadalam sobie z kolezanka z NY i ona twierdzi, ze ja juz zaciagam, to kolejna osoba, ktora mi mowi, ze juz mam kruczki tu i owdzie w wymowie, na poczatku to mnei bodlo strasznie, a teraz nawet sie nie tlumacze, no jak mam nie miec kruczkow skoro w okolicy Polaka brak?? och zanim pojde pisac milionowe granty , szkoda tylko ze nie dla siebie hihihi , to kto tu pisal o ziemniaczkach? chyba Margot, a Bagatelka dodala kilka wskazowek? Dzisiaj, poniewaz jedna z moich uczennic jest w ciazy i ma termin na ok 5 grudnia, a zaraz Thanksgiving i nie wiadomo kiedy pojedzie do szpitala, zrobilismy jej baby shower, wszyscy mieli przyniesc cos do jedzenia, zanioslam ziemniaczki, pachnialy tak, ze wszyscy przylezli do kuchni pytac co ja tam mam, a ja ze polskie ziemniaki po francusku hihihih smakowaly wszystkim, roznistym nacjom;-)) dziekuje pozdrowienia dla wszystkich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heti
kochane baby.. raz jeszcze serdecznie dziekuje za zyczenia..za wszystkie kfiatki i serduszka :) w niedziele szanowny maz zabral mnie do meksykanskiej knajpki....wystroj bomba-strasznie kolorowo ...jedzonko pycha....polecam danie- enchiladas del el mole.....dla wegetarian zamiast mieska serwuja ser albo warzywka.... jay...... ja przy moim mezu zapominam czasami polskich slowek....co zrobisz..taki los..... trzymajcie sie cieplo....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ emigrantki 🖐️ Dzisiaj wstalam wyjatkowo wczenie... az sama sie sobie dziwie, bo wczoraj poszlam bardzo pozno spac, ale to daje napdzieje, ze wieczorem bede porzadnie zmeczona i nie bede miala problemow z zasnieciem jak mi sie to ostatnio zdarza :-) bagatelka 👄 jak widze wszystkie my trzy jestesmy mniej wiecej w tej samej sytuacji. Ja tez mieszkam na odludziu, z ktorego ciezko sie wydostac... stad wlasne te moje pobudki o godzinie 4... Pokladam spore nadzieje w tej mojej przeprowadzce, chociaz chcemy sie przeprowadzic zaledwie kilka kilometrow stad... Glowa do gory 👄 Jay, nie martw sie na brak Polakow nie bedzies juz narzekac narzekac - Pajacykolandia sie do Ciebie wybiera ;) Juz sie pakujemy ;) Wiec sie szykuj ;) A tak w ogole ciesze sie, ze ziemniaczki smakowaly :-) Prawda, ze to byl prosciutki przepis? heti, to wspaniale, ze udala Wam sie rocznica. :-) Jeszcze raz wszystkiego najlepszego! 🌻 haneczka jak tam Twoje kochanie? Dobrze sie czuje po tej operacji? Kiedy bedziesz miala go znowu w domu? Zycz mu szybkiego powrotu do zdrowia! 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×