Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

O i jeszcze pare wpisow sie pojawilo :) mimoza - witamy i zapraszamy na lapmke szampana, bo ... Margot - ... otworzyla 30 strone, wiec stawia szampana :D

Dark Elf, dobrze Cie znow widziec :) Naprawde super byloby gdybysmy wszsykie nie byly tak porozrzucane po swiecie - wtedy moglybysmy razem cos zdzialac :) bagatelka, najlepiej byloby gdybysmy otworzyly restauracje, kawiarnie i cukiernie :-) Ja, szczerze mowiac, glowy do interesow tez nie mam, ale mysle, ze gdybysmy mialy mozliwosc polaczyc sily, wszystko byloby milsze i prostsze. :) Do spolki moglybysmy wziac Jay - ona mi cos pisala, ze chcialaby zrobic kurs dla ksiegowych :) A propos kaczki - a wlasnie ten przepis robilam z kurczakiem, bo nie dostalam piersi kaczki... :( Mama mojego S. mowila mi, ze mozna je kupic w niektorych sklepach miesnych, ale nie wiem czy mowila o calej kaczce czy tylko o piersiach z kaczki... chyba o calej... :) Jakkolwiek ten przepis smakuje pysznie z kurczakiem :-) Ok, teraz otwieram szampana z 30 otwarta stronke :D

Margot- jezeli chodzi o strone finansowa przy otwarciu restauracjii moglybysmy zatrudnic mojego meza on ma do tego glowe:) Ja tez nie jestem zbyt dobra zjezeli chodzi o finanse ale moglabym sie zajac dekoracja itp Bagatelka- masz racje ja tez tesknie za polskimi kawiarenkami typu na warszawskiej Starowce i w Krakowie,brakuje tutaj tego klimatu:(

Dobra Margot, to ja pierwsze sie podstawiam z lampka i cin-cin ! No tak, w polaczeniu sil wszystko by bylo milszze i prostsze. Tylko jak je jasny gwint polaczyc ?!?!??!?!!?!????@? Tutaj gdzie mieszkam jest taka jedna cudowna restauracja, gdzie serwuja biust kaczy w sosie malinowym, oj boskosc ! Wlasnie tam idziemy na moje urodzinki, juz sobie ostrze zembiszcza, aczkolwiek kaczke chyba tym razem daruje ....... 👄

To jest fajny pomysl zakladajac taka restauracje moglibysmy sciagnac duzo czlonkow naszych rodzin na work visa:)

No i oczywiscie w naszej restauracjii koniecznie musialaby by byc polska kuchnia:)

No to mamy juz obstawe: Elfik-dekoracje, mezus elfikowy-finanse, Jay-ksiegowosc (o ile sie zgodzi, bo jeszze nie pytalysmy), Margot et moi-pichcenie :D

Dark Elf, to by byla rewelacja! :) Mielibysmy prawdziwie swojaska siec restauracji, cukierni i kawiarni :) bagatelka, tez nie wiem, jak je polaczyc... haslo zostalo rzucone (kosci ;) ), wiec teraz mam czas pomyslec jak to wszystko zgrac :D

ja chce zaczac nowa stronke:) Wiecie ja to jeszcze caly czas mam to zachowanie z Polski ze jak ide do sklepu to czesto kupuje jedna albo 2 rzeczy( tutaj to robia zakupy ogromne)Wczoraj poszlam do Sam\'s club( w tym sklepie jest wszystko duze i nie daja reklamowek) zachcialo mi sie chipsow i paradowalam potem przez cala ulice z paczka chipsow w rece hihi Ludzie sie patrzyli na mnie jak na ufo hihihihi

No i czlonkowie rodziny na work visa jako sila robocza :D :D :D Zobaczcie ile niesamowitych, ciekawych potraw by moglo byc, bo te wszystkie ciocie, mamy, babcie, a moze i wujkowie co nowoczesniejsi by wniesli cos nowego i innego ze swojego regionu, ach i w ogole. To bylby ubaw po pachy :D

Byloby wspaniale!!!Mielibysmy swoja mala Polske w Usa lub we Francjii:) Tak prawde mowiac to moj mysli o robieniu jakiegos biznesu tylko nie mamy pomyslu i finansow na razie no ale jakby tak kilka osob zebrac moze by wypalilo cos:)

a ja moglabym zrobic te plonace nalesniki :) mam w ogole bardzo duzo roznych ciekawych przepisow... starych, babciunych... na smaluszek... Osatnio jak bylam w moim rodzinnym miesicie, to mam nas zabrala do restauracji w typowym polskim chlopskim stylu - jedzonko bylo pycha... serwowali tez smarec i domowej roboty chleb :) mniam... mniam :)

Gość Brosss
CZesc, mieszkam od roku w Rzymie , moze ktos z was tez tu jest? A moze ktos chcialby ze mna pogadac, jestem mezatka przed trzydziestka bez dziecietna jeszcze. Zainteresowania raczej typowe, hcetnie bym z kims od czasu do czasu ppisala ...

Margot- narobilas mi smaka tym swoiskim smalcem i chlebem ide zaraz sobie zjesc bulke(polska) z maslem.Czy wie ktos jak sie robi smalec?

Dark Elf, jak sie ma dobry pomysl to sie i pieniadze znajda! :) Dobry pomysl to polowa sukcesu :) Druga polowa to zapalency tacy jak my :) bagatelka, rozkoszy dla podniebienia byloby co niemiara... Mmmmmmm ❤️ Brosss, witaj :) Niesety nie mam tutaj nikogo z Rzymu... Ja mieszkam we Francji, daleko do Wloch nie mam :-)

No wlasnie, Margot by robila smazenia w glebokim tluszcu, Elfik by piekl, a zreszta, kazdy by robil to, na co w danej chwili ma najwieksze natchnienie (no, oczywiscie w ramach przyzwoitosci ;) ). Elfik - sluchaj kupilam sobie wczoraj ten blyszczyk Clinique, jest cudny. Ale wiesz, oni maja kilka rodzajow i te wszystkie pozostale maja taki nieprzyjemny posmak, natomiast ten jeden (nazywa sie Sheer Shimmers i jest moze z 7 kolorow) jest przecudny! Jak masz Clinique gdzies u siebie, to radze popatrz (bedzie w jakims duzym sklepie, ale nie Sears albo JCPenney, tylko ciut \'lepszym\', np. Marshal Field\'s). Ide teraz zrobic sobie herbatke i skonczyc jesc to, co wczoraj zaczelam :D

Dark Elf, wiem jak sie robic smalec! :) Przesle Ci przepis jak poprzepisuje pozostale :) A propos dzisiaj dla Halli pichce buleczki z serem i cebula na cieplo :) Mniam :)

Witaj Brosss ❤️ Jak Ci sie zyje w Rzymie? Zapraszamy do nas czesciej - tu zawsze znajdziesz pocieszenie w emigracyjnej samotnisci 🌻 Wlasnie niedawno sie zastanawialam, czemu nie mamy tu nikogo z Wloch, a tu prosze ! Mamy prekursorke ! Pewnie niedlugo Cie zaczniemy meczyc o jakies przepisy kuchni wloskiej ;) Ale puki co, witamy z lampka szampana :D

Margot - co? buleczki z serem i cdebula? Ale sama robisz te buleczki do diaska? Ufffff, tos mi kobiecino apetytu narobila !!! Hmmm, ja tez lubie czasem sobie rabnac z deczko smalczyku domowej roboty, ale juz sobie wyobrazam, jakby smierdzialo przy jego wykonaniu ... i to mnie najgoorzej gnebi :D

bagatelka, ja tam smazyc moge :) W ogole lubie pracowac przy miesku :) Nadziewac czosnkiem, suszonymi sliwkami i tak dalej :) A mama jest najlepsza w tych sprawach - ja tez moglybysmy zatrudnic :D Ja ostatnio kupilam sobie blyszczyk Yves Rocher :) Taki delikatny i z przyjemnym posmakiem! :) Brzoskwiniowy.....

Ummm, Yves Rocher jest bardzo milutka firma, ale tutaj tylko wysylkowo niestety, chociaz juz np. w Kanadzie maja sklepy. Nie mialam nigdy jeszcze ich blyszczyku, moze kiedys bedzie mi dane ... I to jeszcze brzoskwiniowy ...

bagatelka, pewnie za sama :) Jeszcze cieple sa najlepsze :) S. za nimi nie przepada, a jego rodzina caly czas sie dopytuje kiedy je znowu zrobie :) A dzisiaj je robie dla Halli - jak wroci ze szkoly to beda na nia czekaly :)

Bross- witamy:) Margot- masz racje pomysl jest najwazniejszy moj twierdzi ze restauracja nie jest zbyt dobrym pomyslem bo duza konkurencja,no ale nasza przeciez bylaby jedyna w swoim rodzaju i moze ci Amerykanie czy tez Francuzi przekonali by sie co do naszych smakow:) Bagatelka- hmmm niewiem czy u nas jest Marshal Field ale poszukam:)A w jakich cenach sa te kosmetyki Clinique mniej wiecej? A ja sobie pije kawe z mlekiem i jem bulke poska z maslem mniammmm

Gość Brosss
Bagatelka, dzieki za powitanko , doceniam, przepisy i owszem wszystkie jakie chcecie, ale i tak gotuje moj maz, ja tylko robie ciasta, marne jest zycie we Wloszech z wielu wzgledow, nie zeby mi bylo zle, ale nie ma to jak w kraju...