Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

No ja tez sie boje Elfik, ale kiedys trzeba bedzie sie odwazyc. Nie moge spedzic calego zycia siedzac w chalupie. ;) Mam nadzieje, ze bedzie dane mi kupic malutenki samochodzik (szkoda, ze nie ma tu polskich\"maluszkow\"). ;) ;)

Czesc Gumisie 🖐️ kokus - i jak tam sunia? Mam nadzieje, ze czuje sie lepiej 🌻 Jesli chodzi o moje zadanie z geologii, to musmy oznaczyc osady rzeczne z epoki holocenu, musimy oznaczyc warstwy i okreslic rodzaj budujacych ich osadow i spobowac okreslic ich wiek :o Piwonia - milego wygrzewania sie!! :D Gadzina - wczoraj ogladalam (do polowy, bo zasnelam :) ) film \'Powrot Marina Guerre\', ktorego akcja toczy sie w epoce sredniowiecza w okolicach Foix :) Czy widzialas juz ten film? Bagatelka - az 3 godziny ukuchennialo sie to Twoje niedzwiedziowate zwierzatko! Nie dziwie sie, ze nie zostalo mu duzo zywca 🌻 Elfik - ciesze sie, ze znalazlas to mydelko! :) Nic ,musze uciekac - godzina 9 - czas wiec zabrac sie do nauki :o

Kongres USA chce zmusic konsumentow do ogladania reklam. W amerykanskim parlamencie rozpatrywany jest projekt ustawy, ktora zdelegalizuje technologie umozliwiajace przewijanie reklam na płytach DVD z legalnie zakupionymi filmami. Programy pozwalajace na pomijanie scen przemocy czy seksu nie zostana objete wspomniana ustawa. Ustawa popierana jest przez MPAA - stowarzyszenie przemyslu filmowego - ktoremu nie podoba sie, ze wlasciciel plyty moze zrezygnowac z obejrzenia calej jej zawartosci.

Elfik: ja uwielbiam Old Navy, ale nie kupuje tam ciuchow bezkrytycznie. Od czasu kiedy tu po raz pierwszy przyjechalam (2001) jakos tych ubran sie strasznie popsula. Wtedy kupilam kilka ladnych bluzek itp i mam je do teraz i jeszcze jako tako wygladaja. Ale rzeczy kupione np. 6 miesiecy temu nadaja sie juz tylko na oddanie do Goodwill. Zalezy co kupujesz. Ja tam kupuje tylko taniutkie koszulki (z tekoltem w serek...hihih...) i tanie swetru jak maja.Prawie caly czas maja jakies obnizki i warto jest tam zajrzec. Ale porzadnych rzeczy, takich nadajacych sie do pracy,niesety tam nie znajdziesz. Zreszta obejrzyj sobie ich strone w internecie. www.oldnavy.com. Kobietki: nie bojcie sie jezdzic autem!!! To cudowna sprawa!! Ja kocham moja czerwona Jette. Jest moim najlepszym kumplem i wiernie mnie wozi do szkoly, na zakupy itd. To daje poczucie niesamowitej wolnosci! W Iowa gdze mieszkalam wczesniej klimat byl taki jak u was w IL (zimy ostre wiec naped na 4 kola to mus) wiec tam jezdzilam Toyota 4Runner, wielkim SUV i to bylo jeszcze lepsze!! Siedzialam zawsze wyzej, podan tlumem, wszystko bylo dobrze widac i wogole. Oba auta dodam ze maja manualna skrzynie biegow. To dpiero daje poczucie kontroli!! Ale tu w usiu automaty bardziej popularne. Nie bedziecie miec ZADNYCH problemow jak zaczniecie jezdzic automatem. Jak ktoras chce to sie podziele niezawodnymi zasadami dobrego kierowcy. Moj maz jest geniuszem pod tym wzgledem...

czesc dziewczyny.. Nakupowalem w 2000 r. T-shirtow w Old Navy i jeszcze tego lata znakomicie sluzyly zarowno mi jak i mojemu synowi. To sa takie nieco grubsze o fakturze przypominajacej sztruks. Zajrzalem z ciekawosci na metki i jest napisane, ze pochodza z Peru. Squirley - troche mnie zasmucilo to co piszesz o ON.. Moja siostra to chyba zaopatruje sie w Macy\'s czy jak sie to pisze... Sunia bedzie zyla, wraca jej apetyt, ale jeszcze dzis rano zwrocila to co zjadla w nocy... Dzis zrobie zapiekanke z fasolki szparagowej... Pozdrawiam....

Kokus: wiesz co, ostatnio uslyszalam gdzies o ciekawym fakcie. Sama to tez zauwazylam, ale nie bylam chyba tego do konca swiadomwa. Ubrania dla kobiet, szczegolnie mlodych, totalnie zjechaly na dno pod wzgledem jakosci. Slyszalam o jakims badaniu sklepow takich jak American Eagle, Abercrombie itd i wyszlo na jaw, ze odziez meska jest szyta z o wiele grubszych i wytrzymalych materialow. Damskie ciuszki sa cienkie jak papier i sie strasznie szybko zeszmacaja. Ja mam na ten temat wlasna teorie. Fakt jest taki, ze kobiety czesciej kupuja nowe rzeczy i nie nosza ich tak dlugo jak faceci. Dlatego producenci chca oszczedzic na produkcji i damska odziez szyja z dennych materialow. Szkoda bo przeciez placimy za to tyle samo co faceci a dostajemy podrzedny towar...

Czesc Wam. Czy w Stanach tez jest Sw. Mikolaj na poczatku grudnia? Bo tutaj Mikolaj przychodzi 5go grudnia i wszyscy dostaja prezenty (za to w Swieta sie prezentow nie daje). Wieczorem, 5go grudnia, cala rodzina zbiera sie razem i kazdy po kolei dostaje prezent + specjalnie napisany wiersz (to mnie przeraza, bede musiala cos splodzic na te okazje :0), w sumie rozpakowywanie i czytanie wierszy zajmuje caly wieczor. Wlasnie wrocilismy z mikolajkowo/swiatecznych zakupow, trzeba sie powoli przygotowac :).

We Francji z kolei nie ma Mikolaja - 6 grudnia zadnych prezentow. W Swieta za to na calego :) :) Margot, filmu nie widzialam - ogladam tv BAAAAARDZO wybiorczo, bo jej po prostu nie posiadam. Ciekawe jak tez prezentuje sie Foix w tym filmie... :) Anett, JoAska ma racje: palam spora namietnoscia do wszystkiego co wloskie - na potwierdzenie dodam, ze przed chwila jadlam \"penne al pesto alla genovese\", a za chwile zabieram sie za \"pandoro\" :) :) :) :) :) Jak ci sie zyje we Wloszech ??? :) Kokus, kiedy czytam twoje opisy zachowania rodakow np. przy wsiadaniu do srodkow komunikacji miejskiej to od razu staje mi przed oczami metro w kazdym wiekszym miescie (Tuluza, Paryz, Rzym, Mediolan, Barcelona np.) Tam jest dokladnie tak samo: wsiadajacy wpychaja wysiadajacych do srodka - to prawdziwa walka. Wiec to chyba nie jest tylko polska cecha. Ciekawe jest to, ze w Rzymie (i chyba w wiekszosci miast wloskich) np. probowano rozwiazac te kwestie chociazby w autobusach i tramwajach. I tak ustalono, ze dzwi przednie i tylne sluza do wsiadania, a srodkowe do wysiadania - albo odwrotnie :) nie pamietam juz teraz dokladnie :p - wiem ze jeszcze kilka lat temu pasazerowie precyzyjnie przestrzegali tej zasady, ale dzisiaj zachowuja sie podobnie jak w metrze...

Jeszcze mi sie przypomnialo, ze we Wloszech tez nie ma Mikolaja. Ale jest cos specyficznego: Befana, 6 stycznia czyli w swieto Trzech Kroli. Wtedy daje sie prezenty. Befana to imie takiej wloskiej wersji Baby Jagi :)

czesc, witam wszystkich.. no, pol dnia w kuchni to stanowczo za duzo, nie jestem przyzwyczajony... Co do zapiekanki z fasolki szpparagowej postuluje, zeby pieczarki podsmazac na masle lub oleju przed dodaniem do reszty, gdyz potem zapiekanka jest bardzo mokra, tzn podeszla bardzo sokiem z pieczarek. A poza tym nic nie pisalo w przepisie o pieprzu i soli i dopiero za sugestia zony posypalem z wierzchu obficie, a potem przykrylem to tartym serem.. Do tego byly ziemniaczki i miesko pieczone z krolika... Dosc powiedziec, ze jeszcze pozmywalem naczynia.. (oszalal facet...). Zona jest mi bardzo wdzieczna, ze nie zagladala prawie do kuchni, zrobila tylko kapusniak - tez pyszny... W ogole jestem nazarty jak bąk.. cokolwiek popisze, potem herbatka i TV... o 20:05 moj ulubiony program \"Europa da sie lubic\"... Gadzinka, no popatrz, a ja myslalem, ze tylko u nas takie zachowanie jest typowe.. Ciekawe jak jest w Niemczech - moze Naneczka to przeczyta i odpowie? Co do Mikolaja, to u mnie w domu byl tylko dla dzieci, natomiast dla wszystkch byly prezenty \"pod choinke\", i cala zabawa byla po Wigilii.. Akara - wlasnie, 5 grudnia w wigilie dnia Sw. Mikolaja, tak samo u mnie w domu.. ale to tuz przed pojsciem spac wyciagalo sie spod poduszki prezenty.. wtedy caly dzien 6 grudnia byl na nacieszenie sie prezentami. Squirley - to jest bardzo mozliwe co piszesz o jakosci ubran. Lato tego roku bylo takie, ze niektorych koszulek nie zalozylem ani razu, krotkie spodnie zaledwie kilka dni, biale wcale... Ani razu tez nie pojechalem sie wykapac gdzies w plener na przywislane starorzecza.. to na razie tyle, papappa a wszystkim...

Squirely - ja ten problem z jakoscia zauwazylam juz dawno, wiec moja teoria sie potwierdzila. To dotyczy nie tylko doroslych, to widac nawet po ubraniach dzieciecych. Moj maz moze nosic buty latami a moje trwaja tylko max. 2 sezony. Bardzo chetnie bym sobie czasami kupila jakis meski ciuch - spodnie czy tez sweter ale niestety jestem bardzo drobna :( Bagatelka - co do upadku stylu w Bananie to znalazl sie jeden duzy plus - mniej wydaje na ciuchy by nie mam gdzie! :D Kokus - duzo zdrowka dla suni - i wytlumacz jej zeby nie jadla obiektow niezidentifikowanych :) Jak tak piszesz o gotowaniu to az mnie mobilizuje zeby zejsc na dol i cos upichcic. Ale dzisiaj bedzie nudno bo tylko kurczak duszony z warzywami bo jest piekna pogoda i nikt nie chce siedziec w domciu :) Gadzinka - my tez nie mamy TV - i jest super. Wczoraj bylismy na urodzinach kolegi Starszaka. Caly czas leciala (a wlasciwie wyla) telewizja - tak w tle bo nikt jej nie ogladal. Ciekawe ze ludzie tak bardzo boja sie ciszy... Groszek to chyba juz tuz, tuz? Ale super!!! Niedlugo wszycy bedziemy odliczac dni razem z Toba :D Uciekam zmagac sie z tym kurczeciem (a wlasciwie tylko biustem) a potem na spacer to parku.

Kokus - mam nadzieje ze podziemie programistow komputerowych juz ma rozwiazanie na kolejna glupote z kongresu. Takie idiotyzmy osiagaja jedno - gwaltowny rozwoj nieleganego oprogramowania. Ja zreszta nie musze nic ogladac, szczegolnie jak mnie ktos zmusza!

🌻Od rana mam dobry humor! Wczoraj mnie naszlo - telepatia? - i dzien spedzilam na dzwonieniu to przyjaciolki. Dwie komorki i domowy - nikt nie odbieral. Dzis rano zadzwonili do mnie jej maz, ze urodzila!!! Tak sie ciesze! Nie moge sie juz doczekac kiedy bedzie w domu i bedziemy mogly porozmawiac!!! :-D :-D :-D 🌻Funkia, wczoraj czekalam do pozna bo obiecalam mamie, ze zadzwonie, nie chcialam jej budzic bo zwykle ktos potrzebuje czasu i pol pierwsze godziny trzeba czekac az sie dobudzi by funcjonowal na tyle by rozmawiac. Jeju, poszlam spac po 3:00 tak sie rozgadalysmy. W kazdym razie aby dortwac do pozna siedzialam na kafeterii i... wyplynal ten temat o, ktorym mi wspomnialas, zobaczylam tam siebie i Akare, na temat jest tylko jedno okreslenie: Obelgi to argumenty tych ktorzy nie maja argumentow :-(:-O Zmykam, pozdrowienia dla wszystkich! Na szczescie tu sami tacy, ktorzy nie musza sie podbudowywac szkalujac innych :-D

🌻Od rana mam dobry humor! Wczoraj mnie naszlo - telepatia? - i dzien spedzilam na dzwonieniu to przyjaciolki. Dwie komorki i domowy - nikt nie odbieral. Dzis rano zadzwonili do mnie jej maz, ze urodzila!!! Tak sie ciesze! Nie moge sie juz doczekac kiedy bedzie w domu i bedziemy mogly porozmawiac!!! :-D :-D :-D 🌻Funkia, wczoraj czekalam do pozna bo obiecalam mamie, ze zadzwonie, nie chcialam jej budzic bo zwykle ktos potrzebuje czasu i pol pierwsze godziny trzeba czekac az sie dobudzi by funcjonowal na tyle by rozmawiac. Jeju, poszlam spac po 3:00 tak sie rozgadalysmy. W kazdym razie aby dortwac do pozna siedzialam na kafeterii i... wyplynal ten temat o, ktorym mi wspomnialas, zobaczylam tam siebie i Akare, na temat jest tylko jedno okreslenie: Obelgi to argumenty tych ktorzy nie maja argumentow :-(:-O Zmykam, pozdrowienia dla wszystkich! Na szczescie tu sami tacy, ktorzy nie musza sie podbudowywac szkalujac innych :-D

:) Funkia, niech zyje wolnosc !!! Jej, znam cale mnostwo osob, ktore nie potrafia zyc bez telewizyjnego tla, bez tego bezpiecznego szumu... Niestety jest cos gorszego niz ciagly jazgot przyprawiajacy o bol glowy... mam na mysli gotowe poglady, stereotypy, tendencje, mody, czyli telewizja dyktuje reguly i mysli za nas...

Tylko na chwilke :) Myslalam, ze wieczor spedze spokojnie, a tu sie okazalo, ze nie... grrr... Gadzina - wiem, ze nie masz telewizora i ze nie ogladasz telewizji. Ja zreszta nie w telewizji widzialam ten film, ale mniejsza o to... Po prostu sie pytalam czy go widzialas skoro akcja toczy sie w Twoich okolicach... kokus - ciesze, ze sunia miewa sie lepiej :) :) :) I popieram Gadzine, ze pchanie sie do srodkow komunikacji miejskiej nie jest tylko domena Polakow! :) Nawet przy w siadaniu do niemal pustego pociagu ludzie sie rozpychaja... a nawet probuja wejsc do srodka zanim inni pasazerowie zdarza wysiasc :o Akara - jak zdrowka? Juz lepiej? Tygrys sie dobrze Toba zajmuje? :D My z moim Misiem obdarujemy sie malymi Mikolajowym podarkami... jako, ze w kraju, z ktorego moj Mis pochodzi i w moim wlasnym obchodzi sie Mikolajki :)

Tylko na chwilke :) Myslalam, ze wieczor spedze spokojnie, a tu sie okazalo, ze nie... grrr... Gadzina - wiem, ze nie masz telewizora i ze nie ogladasz telewizji. Ja zreszta nie w telewizji widzialam ten film, ale mniejsza o to... Po prostu sie pytalam czy go widzialas skoro akcja toczy sie w Twoich okolicach... kokus - ciesze, ze sunia miewa sie lepiej :) :) :) I popieram Gadzine, ze pchanie sie do srodkow komunikacji miejskiej nie jest tylko domena Polakow! :) Nawet przy w siadaniu do niemal pustego pociagu ludzie sie rozpychaja... a nawet probuja wejsc do srodka zanim inni pasazerowie zdarza wysiasc :o Akara - jak zdrowka? Juz lepiej? Tygrys sie dobrze Toba zajmuje? :D My z moim Misiem obdarujemy sie malymi Mikolajowym podarkami... jako, ze w kraju, z ktorego moj Mis pochodzi i w moim wlasnym obchodzi sie Mikolajki :)

Witam bardzo serdecznie po malej przerwie:)) wlasnie przeczytalam \"zaleglosci\" na forum:)) szkoda ze nie moglam byc na spotkaniu w Chicago ehh moj zyciowy pech co do planowania chyba mnie nigdy nie oposci.....ale wciaz mam nadzieje ze nastepnym razem uda mi sie przybyc bez zadnych zbednych przygod:)) swieto dziekczyniania minal bardzo milo a juz nastepnego dnia w piatek rano wyjechalam z moim Jurkiem w trase do Kansas City ...zdecydowalam sie na wyjazd bo chcialam spedzic z nim jak najwiecej czasu:) a poza tym gdy prowadzimy ciezarowke na zmiane to szybciej jestesmy w domku:)) i tak wrocilismy w sobotnie przedpoludnie ale ze wzgledu na pogode( caly czas padalo w drodze powrotnej) poszlismy spac:))) a dzis leniuchuje hihihi:)) Marzenusia przepraszam ze wczoraj juz sie nie odezwalam na gg ale padlam:((( jeszcze raz pozdrawiam Wszzystkich bardzo serdecznie:)) trzymajcie sie cieplutko i nie dajecie sie zadnym grypkom:))pa do milego:))

Witam bardzo serdecznie po malej przerwie:)) wlasnie przeczytalam \"zaleglosci\" na forum:)) szkoda ze nie moglam byc na spotkaniu w Chicago ehh moj zyciowy pech co do planowania chyba mnie nigdy nie oposci.....ale wciaz mam nadzieje ze nastepnym razem uda mi sie przybyc bez zadnych zbednych przygod:)) swieto dziekczyniania minal bardzo milo a juz nastepnego dnia w piatek rano wyjechalam z moim Jurkiem w trase do Kansas City ...zdecydowalam sie na wyjazd bo chcialam spedzic z nim jak najwiecej czasu:) a poza tym gdy prowadzimy ciezarowke na zmiane to szybciej jestesmy w domku:)) i tak wrocilismy w sobotnie przedpoludnie ale ze wzgledu na pogode( caly czas padalo w drodze powrotnej) poszlismy spac:))) a dzis leniuchuje hihihi:)) Marzenusia przepraszam ze wczoraj juz sie nie odezwalam na gg ale padlam:((( jeszcze raz pozdrawiam Wszzystkich bardzo serdecznie:)) trzymajcie sie cieplutko i nie dajecie sie zadnym grypkom:))pa do milego:))

Gadzina - temat telewizji pojawil sie juz wielokrotnie na naszym topiku... zgadzam sie z tym, co napisalas... aczkolwiek, uwazam, ze telewizja to nie tylko samo zlo... wybiorczo ogladajac telewizje (tak jak ja to robie) mozna w niej znalezc cos dla siebie... obejrzec ciekawy reportaz, teatr, kabaret...

no tak nie bylo mnie kilka dni a juz rozrabiam:)) przepraszam za kilkakrotne powtorzenie mojego wpisu)) ale przysiegam ze to nie z mojej winy:))hihi przesylam buziaki dla Wszystkich:))

Ewulek - cos chyba sie dzieje z Kafeteria, bo ja tez mialam problem z wyslaniem poprzedniego wpisu :o

Hejka wszytkim!!! Mama przyslala mi zaproszenie na rozdanie dyplomow a niestety mnie na nim nie bedzie 😭 Strasznie zaluje :( To na pewno wielkie przezycie i zwykle raz w zyciu :O Kokus \"Europa da sie lubic\" to tez moj ulubiony program!!!! :D Strasznie ubolewalam nad tym jak zdobili dluga przerwe w wakacje, a tego programu co byl z nimi rano nie moglam ogladac bo juz wyjechalam :( A teraz strasznie zaluje, ze nie widze nowych odcinkow. Pozdrow sunie :) Akara 🖐️ Funkia 🖐️ Amber 🖐️, zostalas przyszywana ciocia :) ? Gadzinka🖐️ ale smakolyki zajadalas :) Margolcia 🖐️ coz to takiego sie stalo, ze ci wieczoru spokojnie spedzic nie dalo? Ewulek 🖐️ Calej reszcie, ktora sie jeszcze dzis nie pojawila 🖐️ Papaty!! :D

Ja wogole mam dzis problem z tlenem poczta zle dziala i forum rowniez:(( ide zrobic 2 salatki...z miesem krabowym a droga z kuskus... Buziaki:)pa

pozdrowienia z cieplych wysp caraibskich !!!!! :D jest bajecznie, upalnie, tropikalnie i bardzo egzotycznie :D buziaczki dla Wszystkich a my w tym czasie idziemy delektowac sie tropikalnym klimatem saczac \"ichnie\" drineczki tubylcze kobity dorwaly mnie robiac z mojej glowy co tylko mozliwe czyli mam jakies 10-tysiecy warkoczykow, ktore zamierzam przywiesc ze soba !!!! jutro jedziemy w poszukiwaniu przygod i tematow do zdiec :D

Piwonia - jestes odwazna! Ja nigdy nie pozwolilam sobie na te malutkie warkoczyki bo moje wlosy sie latwo placza (hihihi, jak smiesznie wygladaja wyrazy bez polskich czcionek - mam tu na mysli ze mi sie wlosy zaplatuja!) Ale Ci zazdroszcze! Musisz koniecznie przyslac nam zdjecia - no i poopalac sie za nas! Amber - nie przejmuj sie bo nie warto. Trzeba sie skupiac na pozytywnych doswiadczeniach :D No i gratulacje ze zostalas "ciocia"! To dobrze ze z mama porozmawialas. Ja dzwonie do swojej kilka razy w tygodniu w drodze do pracy :) A kurczak wcale nie chcial byc z warzywami (marchewka i cebulka). Zrobil sie w pomidorkach i majeranku - zupelnie jak z ta kaczka dziwaczka! ;)