Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CIEKAWA PRZYSZŁA MAMA

PORÓD W SZPITALU NR. 2 - SOSNOWIEC

Polecane posty

Czy któraś z Pań miała okazję rodzić w Szpitalu Miejskim nr. 2 w Sosnowcu...jestem bardzo ciekawa opinii o całym przebiegu porodu tam, opieki, warunków, rozwiązania...Pozdrawiam wszystkie mameczki i życzę dużo radości i przychylności w Nowym Roku :)

Niezmiernie dziękuję "elfia-mamo" :)))

Gość tka
Z tego co słyszałam jest bardzo dobrze. Ja sama rodziłam w Dąbrowie G. i nie polecam. Pierwszy poród ja przerażona a pielęgniarka dziwi się ze nie wiem jak sie dziecko do piersi przystawia. Za to poradnia laktacyjna w Sosnowcu na wysokim poziomie.

Gość Mamcia rocznego synka
Witaj przyszła mamo:)ja rodziłam prawie rok temu w Sz.nr.2 i nie mama żadnych zastrzezeń,położne i pielegniarki mile chociaż wiadom zdażaja sie jakieś "flądry" na szczęście ja nie miałam okazji ich poznać!Ogólnie opieka w miare dobra,wszytsko tlumaczą jak się czegoś nie wie wiec myśle,że z tym jest oki:)a jezeli chodzi o sam poród to wydaje mi sie ,że większość zależy od tego jaką ma sie połozna i jaki lekarz bedzie prowadził ale trzeba byc dobrej myśli sama sie obawiałam ale bylam mile zaskoczona:)warunki dobre.Wiec naprawde nie masz sie o co martwic i spokojnie mozesz wybrać ten szpital. Pozdrawiam i zyczę szczęśliwego rozwiązania:) PS:polecam rówież Szkołe rodzenia

Gość Mamcia rocznego synka
Witaj przyszła mamo:)ja rodziłam prawie rok temu w Sz.nr.2 i nie mama żadnych zastrzezeń,położne i pielegniarki mile chociaż wiadom zdażaja sie jakieś "flądry" na szczęście ja nie miałam okazji ich poznać!Ogólnie opieka w miare dobra,wszytsko tlumaczą jak się czegoś nie wie wiec myśle,że z tym jest oki:)a jezeli chodzi o sam poród to wydaje mi sie ,że większość zależy od tego jaką ma sie połozna i jaki lekarz bedzie prowadził ale trzeba byc dobrej myśli sama sie obawiałam ale bylam mile zaskoczona:)warunki dobre.Wiec naprawde nie masz sie o co martwic i spokojnie mozesz wybrać ten szpital. Pozdrawiam i zyczę szczęśliwego rozwiązania:) PS:polecam rówież Szkołe rodzenia

ja nie rodzilam w 2 gdyz nie mam jeszcze dzi8eci ale mieszkam w sosnopwcu i duzo juz slyszalam na temat tego szpitala... moja siostra w nim rodzila i zarazili jej dziecko czyms ... uratowali je w szpitalu na Załężu w Katowicach.. sasiadowi urodzilo sie zdrowe dziecko a na nastepnym dzien zmarlo gdyz zostalo czyms zarazone... jest wiele innych opini na ten temat i zapewniam ze wiekszosc jets zla... szpital jest obskurny ale nie dziwie sie wszystko robia pielegniarki za marne 600 zł a lekarze tylko chca wiecej i lapowki i wiecej itd...

Gość 243526171
podnosze jestem ciekawa jak to teraz wygląda, i jesli ktos posiada informacje co nalezy przygotowac dla siebie i dla dziecka to bylabym wdzięczna;)

witam mam termin na 19 list i planuuje rodzić w szppitalu nr2 w sosnowcu . około miesiąca temu byłam w szpitalu obejrzałam salę porodową i rozmawiałam z położną - miła młoda osoba około 30 stki zrobiła namnie dobre wrażenie, odpowiedziała chętnie na moje pytania ( niektore bardzo dziwne :)... Dla siebie trzeba wziąść podstawowe rzeczy ktore sie bierze do szpit czyli recznik , piżana itp .. jeśli decyduje sie pani na lewatywę mozna zakupić swoją 150 ml w aptece .... myśle ze to lepsza opcja niż 1500ml szpitalnej :) oprócz tego podkłady na łużko i doradziła żeby kupić też pieluchomajtki przeznaczona dla kobiet po porodzie... oprucz tego dokumenty , uwaga karta czipowa nie wystarczy trzeba miec książeczkę ubezpieczeniową lub zaświadczenie o ubezpieczeniu .. a dla dziecka 1 paczka pieluszek rozm 1 czyli najmniejsze, i chuseczki nawilzająca ... mam nadzieje ze o niczym nie zapomniałam :) pozdrawiam serdecznie:)

witam, wszystkim paniom, które zastanawiają się nad porodem w szpitalu nr 2 w sosnowcu odradzam zdecydowanie tę placówkę. mojego syna urodziłam tam ponad 2lata temu i do tej pory cały ten koszmar jeszcze nie zwietrzał z mojej pamięci. miłą młodą położną w wieku ok 30lat (wtedy długowłosą, szczupłą brunetkę) bardzo dobrze zapamiętałam. ilekroć prosiłam ją o pomoc w czasie 7godzin spędzonych na sali porodowej, udawała że mnie nie słyszy, tudzież bardzo się spieszy i wychodzi, zbywając mnie uśmiechem (najczęściej po prostu nie było jej ze mną). kiedy pod koniec już zwijałam się z bólu i prosiłam o znieczulenie, traktowano mnie tam jak otępiałą babę, która nie wie co mówi i ignorowano całą sytuację. lekarz nie pojawił się ani razu aż pod sam koniec, kiedy już widoczna była główka. nie pytano o zgodę o nacięcie krocza. podobnie było z goleniem i lewatywą. obowiązkowym wyposażeniem do porodu buł m. in. jednorazowy wenflon (!!!). Żeby zjeść cokolwiek w szpitalu, trzeba mieć swoje sztućce, żeby iść do wc - własny papier toaletowy. w wc nierzadko pali się papierosy. po porodzie, kiedy miałam problemy z pokarmem, pielęgniarka wparowała do mojego pokoju i wrzasnęła "co pani trzyma tę pierś jak papierosa" . te obrzydliwe, opasłe baby które przychodzą instruować młode matki to najgorsze, co może spotkać kobietę po porodzie. nieraz płakałam tam ze stresu, którego przysparzała mi obsługa. ODRADZAM

WITAM SERDECZNIE WSZYSTKIE MAMUSIE I TE PRZYSZŁE:-) JEŚLI CHODZI O PRÓD W SZPITALU NR 2 W SOSNOWCU TO WŁASNIE JUTRO MAM SIĘ TAM ZGŁOSIĆ! TERMIN PORODU MIAŁAM NA 11GO LISTOPADA! MAŁEJ NIE ŚPISZNO NA TEN ŚWIAT BO DO DZIŚ JEST W MOIM BRZUSZKU! WIĘCEJ INFORMACJI UDZIELE PO WIZYCIE LUB PORODZIE:-)

rok temu rodziłam w szpitalu nr 2 w Sosnowcu :) opieka lekarska i położne super! przemiłe kobiety! do rany przyłóż, uśmiechnięte, pomocne :) niestety jednak nie udało mi się doprosić o znieczulenie choć chciałam płacić i rodziłam 19 godzin (8 ostatnich na oksytocynie) gdzie rzygałam z bólu i prosiłam by mnie dobili :o tyle złego. opieka po porodzie wspaniała, pielęgniarki od noworodków mają muchy w nosie, ale też są ogólnie ok ;) polecam szkołe rodzenia, gdzie siostra Rysia jest przecudowna! :D no i poradnia laktacyjna jest genialna!

dziewczyny nie orientujecie się czy maluchy na noc zostają z mamuśkami czy pielęgniarki zabierają je??

urodziłam o północy, byłam w fatalnym stanie więc dzieciaczka dostałam dopiero o 6 tej rano. a w nastepną noc też mi ją zabrały i powiedziały, żebym się wyspała. przywiozły mi tylko 3 razy w nocy na karmienie i zabierały potem :) następną noc już jej nie oddałam :D ale można jak masz taką ochotę to oddajesz i przywiozą na karmienie, jak chcesz wziąć prysznic to też zawozisz dzieciaczka do noworodków :)

aha i w ogóle jak masz problem to używaj dzwonka ;) one po to są. jak nie umiałam przystawić małej to naciskałam dzwonek (masz dwa, jeden do noworodków a drugi do położnej jakbyś ty się zle czuła) przychodziła siostra i przystawiała mi maluszka do piersi bez prolemu. pare razy miałam tak, że mała strasznie płakała a ja nie umiałam jej uspokoić (teraz juz wiem, ze mleczka miałam mało) no i naciskałam dzwonek, mówiłam, że dziecko płacze a ja nie wiem co robić :D to zabierały ją, wracała zawsze spokojniutka, słodko spała albo leżała sobie "uśmiechnięta" :) śmiałam się że czarodziejki zaczarowały mi dziecko :P ale dopajały ją trochę glukozą wiec dlatego zadowolona była

pisałam wyżej ;) ogólnie położne cudowne, wspaniałe, na koniec miałam ochote wyściskać wszystkie za pomoc jaką mi okazały. sam poród miałam ciężki i nie mogłam sie doprosić o znieczulenie, ogólnie oceniam pozytywnie. było cięzko, ale wszystko dobrze się skończyło. pozszywali mnie pięknie i dobrze się mną opiekowali ;)

Zazdroszcze Ci ze już po.. w sumie nikt nie obiecywał ze bedzie łatwo ... ufff niestety .... i gratuluje malenstwa:)

Gość Dąbrowianka
Ja rodzę w Dabrowie :) I z tego co słysze to same dobre opinie :)

witam ja urodziłam piękną dzidzie w tym szpitalu 13.11.2009 poród miałam wywoływany bo było juz po terminie i w sumie szybko poszło. minusem jest to ze trzeba mieć wszystko swoje - sztućce, kubek, papier toaletowy, lewatywe tez miałam swoją ale zrobili mi nie moją ale taką jak moja. Ogolnie położne i pielęgniarki super, naprawde bardzo pomocne, ja tam niestety spedziłam az 6 dni bo mała miała infekcje i dostała antybiotyk, i w tym czasie duzo widziałam, i sporo tam przezyłam. dziecko praktycznie caluśki czas było ze mną, oczywiscie w pierwsza noc po porodzie dziecko mi wzieli ale nie byłam absolutnie w stanie sie sama małą zając, nie byłam w stanie usiąść nawet na lóżku z powodu zawrotów głowy (hemoglobina przed porodem - ponad 13, po porodzie - 9 ;/) położna przy porodzie tez super - co chwile przychodziła, sprawdzała postęp porodu. Najgorzej z całego pobytu tam wspominam sciaganie szwów - nie pozwólcie sciagac sobie tam szwów!!!!! i ogólnie jestem juz połtora m-ca po porodzie, a mam żywą ranę krocza jeszcze, w jednym miejscu całkiem niezagojoną ;/ i sam poród naprawde nie był złym doświadczeniem, i jedzenie szpitalne tez umiarkowanie smaczne, a kawa zbożowa - przepyszna;) a to, ze dziecko dokarmiają i dopijają jest oczywiste, jak przywozili mi małą to nie chciała mi jesc z cyca i nie wiedziałam czemu a po chwili ulewało jej sie swieżym mlekiem;/ no i dziecko było nakarmione;/

Witam :) ja urodziłam w sosnowieckiej 2 półtora miesiąca temu :) udałam sie do szpitala kiedy skurcze miałam co 5 min . Na porodówke byłam przyjęta o 8.00 a urodziłąm o 16.20 , a wiec rodziłam ponad 8 godzin.. jak na pierwsze dziecko to chyba nie tak długo ... zawdzięczam to wspaniałym położnym .. było ciężko nie da sie ukryć ale naprowde bardzo mi pomogły oceniam je na 6 z plusem :) Za to na temat opieki lekarskiej ... jak dla mnie tragedia ... Lekarz który zakładał mi szwy był ordynarny i bardzo nie miły ... dostałam znieczulenie dożylne ale jemu chyba tak sie spieszyło ze nie poczekał aż zacznie działać wiec mogę śmiało powiedzieć ze byłam szyta " na żywca " niesamowity ból ... wspominam go najgorzej z całego porodu... kiedy lekarz skończył szycie wtedy poczułam miłe drętwienie i senność ..

Gość daruska
Ja też rodziłam tam rok temu i POLECAM !!! Super opieka panie pielęgniarki wielokrotnie pytały w czym pomóc ,poród też pani położna ok, no lekarz mało zainteresowany ale na szczęscie położna spisała się rewelacyjnie że nie był zbyt potrzebny!

A wie ktoś jak obecnie wyglądają tam warunki , bo ja już zgubiłąm rachube gdzie się teraz w Sosnowcu rodzi 1ka czy 2ka?

Gość m&m
do końca października na pewno 2.na tyle ma zgode sanepidu. na 1dalej trwa remont - jak zawsze nie zdążyli. ja na14października mam termin i idę do2.słyszałam, że teraz dobrze mieć ubranka dla dzidziusia. 3,5roku temu już tam rodziłam - ze względu na ułożenie syna robili mi cesarke.opieka była ok. teraz jestem trochę spięta, bo jest też personel z1.koleżanka rodziła na2 w czerwcu i generalnie nie narzeka.

Gość ewewewew
Witam. ja również mam termin na pazdziernik 14,15 , 2ga cesarke-(pierwsza po 12h porodu naturalnego i braku postępu porodu )tak zadecydował dr.Gałązka. Do końca listopada oddział ma pozostać w starym budynku. mam pytanie do poprzedniczki kolejny poród bedzie rozwiazany cc?

Gość m&m
Podobno tak. Mam się 7 najpóźniej8października zgłosić na oddział. Taka ponoć procedura. Jak rozmawiałam z lekarzem to generalnie z automatu robią drugą cesarkę, bo ponoć bezpieczniej dla matki i dziecka. Ale jak bardzo chcę to mogę próbować siłami natury. A ja nie wiem czy tak bardzo koniecznie chcę. Jak rozmawiam z koleżankami to radzą cc

Gość mama z sosnowca
do szpitala nie zabiera sie ubranek dla dziecka, jedynie w dniu wypisu trzeba mieć swoje ubranko.