Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ......

KWAS FOLIOWY

Polecane posty

Gość gość
Kwas foliowy jest dobry

Gość raissssa
Dobry, bo liczba noworodków z wrodzonymi wadami cewy nerwowej spadła o 80% nawet do 100%. Ale suplementacja powinna być kontynuowana przynajmniej przez pierwsze 12 tygodni ciąży, bo w tym okresie następuje wzmożony podział komórek, rozwój tkanek i narządów płodu.

Gość ikorrrra
To prawda, kiedyś więcej dzieci rodziło się z wodogłowiem a teraz rzadko kiedy słyszy się o takich wadach.

Gość gość
albo dlatego, że się o tym nie mówi

Gość elzorra
Folik jako lek przeszedł badania kliniczne, które są gwarancją, że lek został przetestowany i spełnia swoją rolę w zamykaniu się cewy nerwowej u płodu.

Gość gość
Aż nieprawdopodobne, ze urodziłam dwoje zdrowych dzieci bez tych cudownych tabletek:D przy tej ilości i różnorodności pozywienia co jemy teraz to dodatkowe witaminy w tabletkach są zbędne, nawet w ulotce tak pisze.

Gość smejja
Większość dzieci rodzi się zdrowa, ale bez kwasu foliowego można narazić swoje dziecko na wady, a z pożywienia niestety nie da się dostarczyć takiej ilości folianów , która pomaga w rozwoju układu nerwowego, giną one podczas gotowania i się ulatniają z surowych warzyw.

Gość gość
Zawsze jest tak ze powinnysmy miec na uwadze zdrowie naszego dziecka i jednak tego koniecznie musimy pilnowac - poprzez przyjmowanie w odpowiednim czasie kwasu foliowego.

Gość adaszkaa
ten odpowiedni czas to zaczyna się już podczas antykoncepcji hormonalnej, wtedy brakuje najwięcej folika w organizmie

Gość swijolka
Każda kobieta w wieku rozrodczym powinna być o tym informowana przez lekarza i powinna brać kwas foliowy non stop bo w każdej chwili może nastąpić poczęcie a folilk na początku ciąży jest najbardziej potrzebny.

Gość smara
Jeśli chodzi o Folik to chyba wszystkim mamom wiadomo, że warto go brać bo nawet zielone warzywa nie dostarczą nam tylu folianów aby uchroniły one dziecko od wad

Gość gość
ciekawe, bardzo, aż nie mogę w to uwierzyć.

Gość neska031
Zapytaj lekarza, albo poczytaj artykuły o kwasie foliowym,wszędzie jest napisane , ze bardzo mało folianów wchłania się z pożywienia.

Gość izabellla33
Kwas foliowy jest jedyną witaminą, którą lepiej przyswajamy z tabletek niż z żywności. Z produktów spożywczych wykorzystujemy ok. 5o% folianów, a przyswajalność z tabletek wynosi prawie 100 proc

Gość Mandarynka_
Dlatego własnie ginekolodzy polecaja kwas foliowy w tabletkach - bo wtedy mamy lepsze zabezpieczenie przed wadami cewy nerwowej. Moja pani ginekolog bardzo doświadczona i polecana wśród mam zaleciła mi własnie folik i taki kwas foliowy biorę.

Gość ramonnnka
Mnie się wydaje, że już każdy lekarza zaleca zażywanie kwasu foliowego każdej ciężarnej kobiecie, a zwłaszcza tej która dopiero planuje ciążę.

Gość gość
Kwas foliowy trzeba brać przez całą ciążę

Niedobór kwasu foliowego na ogół zagraża przede wszystkim tym kobietom, które prowadzą niezdrowy tryb życia lekceważą zalecenia dietetyczne i nie przyjmują folika.

Gość Eulaliaaa
Ze stosowaniem kwasu foliowego przez cała ciąze trzeba uważać - zalecany jest do konca I trymestru. Badania pokazaly, ze przyjmowanie tej witaminy przez cała ciaze moze jednak narazic nasze dzieci na choroby dróg oddechowych typu astma. Tak wiec 3 miesiace przed i I trymestr, nastepnie przerwa i dopiero po porodzie matki karmiące tez powinny zażywać :) Ja tak własnie przyjmowałam w ciazy z moim synkiem folik - tylko do konca I trymestru i teraz jak zaczęłam karmienie.

Gość gość
Powiem Wam ze ja własnie kiedy rozmawialam z koleżanką połozną to ta powiedziała ze teraz własnie rodzi sie naprawde coraz wiecej dzieci z tak duza masa urodzeniowa. Po prostu- mamy bez zastanowienia łykaja suplementy i tyle.

Gość Frycia__
Coś w tym jest, bo moja znajoma też połozna wspominała, że wiele dzieci jest strasznie duzych, kiedys tak nie było - bo matki nie łykały tyle suplementów czesto w ciemno. Wystarczyło zdrowe odżywianie. Do wszystkiego trzeba podchodzić z głową. Wiadomo, że sa witaminy takie jak kwas foliowy, które trzeba dostarczac w tabletkach - bo nie wchlaniaja sie z pozywienia i tu na pomoc przyjsc moze nam np. folik. Jednak wiekszosc witamin bez problemu moze zostac dostarczona z owocow, warzyw itp i nie ma potrzeby szpikowania sie tymi suplementami.

Gość dzessika
Potwierdzam - z suplementami należy ostrożnie, bo nadmiar też może szkodzić, a mamy czesto nie zdaja sobie sprawy, żemoga sobie przyjmowaniem roznorodnych suplementów tylko biedy narobić. Samodzielnie to mozna jedynie kwas foliowy po 1 tabletce dziennie np. folik, a reszte radzilabym konsultowac z ginem.

Gość gość
kwas foliowy jest bardzo wazny - pamietajcie o tym wszystkie przyszle mamy

Gość ismiiis
Mam nadzieję, ze już wszystkie mamy zdają sobie sprawę z tego jaką rolę odgrywa folik w rozwoju mózgu u płodu.

Gość dea22
Przecież lekarze ostrzegają jakie konsekwencje może ponieść przyszła mama krzywdziąc swoje dziecko.

Gość wwwww
nie bardzo rozumiem co poprzedniczka miala na mysli...

Gość dea22
Konsekwencją braku kwasu foliowego w organizmie przyszłej mamy mogą być straszne wady cewy nerwowej. Chyba żadna z nas nie chciałaby urodzić dziecko z bezmózgowiem czy wodogłowiem. To miałam na myśli.

Gość gość
Moja siostra brała kwa foliowy, dodatkowo pół roku przez ciążą. Nie uchroniło to przed wodogłowiem. Kwas foliowy lepiej brać niż nie brać, ale głupotą jest straszyć, że jak ktoś nie bierze to coś się stanie. Tym bardziej, że kwas foliowy jest najbardziej potrzebny w 3 pierwszych miesiącach, a często kobiety dowiadują się np. w 2 miesiącu że są w ciąży i rodzą zdrowe dzieci.

Gość Bubbala
No własnie - moze zaczela brac za pozno, albo w zbyt malej dawce. Nic nigdy nie uchroni nas w 100% przed jakas chorba, nikt nie da nam takiej gwarancji - bo czynnikow moze byc wiele, ale im wczesniej zacznie sie porzyjmowac folik tym lepiej - wtedy jest wieksze prawodpodobjienstwo, ze taka wada nie wysatpi.

Gość semrojka
Normalna dawka, czyli 0,4 mg folika powinna wystarczyć, chyba że jest się w grupie ryzyka, wtedy lekarz wypisuje na receptę większe dawki.