Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ......

KWAS FOLIOWY

Polecane posty

Gość gość
To jest normalna dawka

Gość gość
To prawda, kwas foliowy to tak naprawde jedna z najwazniejszych witamin w czasie ciązy dlatego nie mozemy o tym zapominac.

No własnie o to chodzi, żeby brać kwas foliowy na wszelki wypadek, przecież mnóstwo kobiet dowiaduje się o ciąży po miesiącu czy dwóch i wtedy rzeczywiście może być za późno. Zdrowie/życie dziecka to nie jest coś z czym można podejmować ryzyko. Ani ten kwas foliowy drogi, ani nie kumuluje się w organizmie, a wręcz pomaga na wiele innych rzeczy niezwiązanych z ciążą - nie ma wymówek dla kobiet mogących zajść w ciąże nieprzyjmujących go

Gość No_more_pain
Nadal zbyt mało kobiet zdaje sobie sprawę z tego, że kwas foliowy nie jest witamina na ktora mamy zapotrzebowanie tylko w ciazy, ale praktycznie przez cale nasze życie. W ciąży owszem tym bardziej, bo chcemy dać kolejne życie dla którego chcemy najlepiej. Ja nie jestem w ciąży obecnie, nie planuje, ale nigdy nie wiadomo co może się wydarzyć, więc profilaktycznie biore ta witaminke w tabletkach i dzieki temu na pewno lepiej się czuje i mam spokojniejszą glowe, że w razie wpadki będę przygotowana odpowiednio :)

Gość gość
to prawda, należy podsuwać go też swoim mężczyznom, wpływa na caałe mnóstwo procesów :)

Gość gość
nommm

Gość armaina
Mężczyznom folik poprawia pamięć i koncentrację, ale co chyba tutaj jest najważniejsze to jakość nasienia co może wpłynąć na szybsze zajście w ciążę.

Gość gość
Ja az tak bardzo sie na tym nie znam, ale jednak wiem ze jest to bardzo ważna witamina w czasie cięży i też ja przyjmowalam dla zdrowia mojego dziecka.

Gość sonnia
Folik męźczyznom jakość nasienia poprawia,******iwośc plemników wzrasta, co powoduje wieksze prawdopodobieństwo zapłodnienia :) a jak pomaga na pamiec i koncentracje dodatkowo to tym lepiej :)

Gość gość
jasne

Gość sonnia
No tak mi powiedział lekarz i zalecił mojemu mężowi kwas foliowy, bo mamy trudności z drugą ciążą, a to może pomóc, może w niewielkim stopniu, ale może...

Gość gość
a dlaczego niektóre kwasy foliowe mają dawkę 0,4mg a inne duużo więcej?

Kwas foliowy bierze tylko przyszła mama po to aby dziecko miało prawidłowo rozwinięty układ nerwowy, bierze się go w trakcie planowania i przez całą ciąże, na temat witamin i aminokwasów niezbędnych do utrzymania dobrej kondycji warto poczytać na http://www.witaminy-mineraly.pl/aminokwasy/

Gość Madelle
Dawka taka standardowo przyjeta dla każdej kobiety to 0,4mg w tabletce folika, ale zdarzaja sie sytuacje, że w rodzinie np były wady cewy nerwowej, albo jakies inne przypadłosci wtedy ginekolog na pewno powie, że potrzebna jest wieksza dawka i przypisze receptę, bo te wieksze dawki są własnie na recepte.

Gość gość
czyli można spokojnie kupić taki kwas foliowy 0,4 mg bez konsultowania się z lekarzem?

Gość evvvvik
Tak, można brać spokojnie, nawet jeśli nie planuje się ciąży, a najlepiej to podczas antykoncepcji hormonalnej zacząć.

Gość gość
a dlaczego akurat wtedy ?

Gość gość
Szczerze to ja też duzo wczesniej zaczełam przyjmowac kwas foliowy. Ale ostatnio gdzies czytałam ze kwas jest bardzo potrzebny i powinno sie go przyjmowac codziennie w dawce 0,4mg na dobe.

wtedy bo przy tabletkach anty spada poziom kwasu foliowego we krwi, tylko mało lekarzy o tym informuje

Dokładnie - ja nie trafiłam na lekarze który sam z siebie by to powiedzial, ale jak zapytalam to owszem potakują... W sumie kwas foliowy to witamina wiec w odpowiedniej dawce na pewno nie zaszkodzi, wiec zeby miec pewnosc, ze bede gotowa na zajscie w ciaze to lykam folik codziennie obecnie.

no o tym, że przy tabletkach anty też potrzebna jest suplementacja kwasem foliowym tez większość ginekologów nie informuje...

Gość gość
Lepiej zapobiegać niż potem żałować , że się tego nie zrobiło. Mój mąż również chętnie łykał folik tym bardziej, ze chwalił się, ze lepiej po nim się czuje :)

uhuhu facetów zwykle baardzo ciężko jest namówić do łykania czegokolwiek, ale w sumie jak na szali jest zdrowie dziecka, to jednak inaczej sprawa powinna wyglądać :)

Gość gość
Ja w pierwszej i drugiej ciązy przyjmowałam Folik. Najwazniejsze to nie zapomnieć o tym aby przyjąc własnie tą witaminę. Najlepiej jest przyjmowac długo przed planowaniem dziecka.

Gość gość
taaa, same mądrości

Gość gość
na pewno większe mądrości niż taki komentarz... Dobrze, że są świadome kobiety, bo spotkałam sporo takich które zbyt lajtowo podchodzą do tematu

Gość Karolajnaa1982
Niestety to prawda, nadal wiele kobiet nie ma pojecia po co maja brac dodatkowo kwas foliowy i JAK BARDZO jest to ważne i w jakich miesiacach ciąży...

Gość serra
Najważniejsze są pierwsze miesiące przed planowanym zajściem w ciąże, bo nie możemy mieć braku folika w pierwszych dniach po zapłodnieniu, kiedy to zaczyna się rozwijać się układ nerwowy u płodu.

Gość szewronka
Dokładnie, pierwsze dni są najważniejsze, także suplementację folikiem warto zacząć na długo przed poczęciem.