bagatelka 0 Napisano Luty 24, 2012 PRZYPRAWA KREOLSKA 1/2 Cup Kosher Salt 1/3 Cup Paprika 1/4 Cup Granulated Garlic 4 Tbsp Onion Powder 1/3 Cup Freshly Ground Black Pepper 3 Tbsp White Pepper 2 Tbsp Cayenne Pepper 2 Tbsp Dried Thyme 2 Tbsp Dried Basil 1 Tbsp Dried Oregano (do w/w kapusty, ale chodzi glownie o to, zeby to bylo mocno ostre, przyprawy moga byc podobne, moga troche inne, byle duzo ostrej papryki, a kielbaska tez moze byc jakas inna podwedzana) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kasiulena 0 Napisano Luty 24, 2012 Bagatelko ale ci fajnie ze tak potrafisz w kuchni wlasne potrawy tworzyc :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Marzec 13, 2012 MUSHY AND CHILLY makes 4 servings: - 1 tbsp canola oil - 1 white onion (medium or big), finely diced - 2 or more cloves garlic, minced - 1 poblano pepper, finely diced - 1/3 lb. ground beef - salt, hot pepper flakes, 2 tbsp cumin - 1 can diced tomatoes (ex. rotel with hot peppers) - 1 can cannelini or other white beans - 1 can refried black beans - 2 tbsp oregano - fresh cilantro, plain yoghurt and grated mexican cheese mix 1. soften onions, pepper, and garlic in oil, add beef, season with salt, pepper flakes and cumin, and saute until lightly browned 2. add tomatos, cook for a few minutes. 3. add white beans, then black, and oregano, stir and cook for a few minutes 4. serve decorated with cheese, a dolop of yoghut, and cilantro 5. to be served with white rice or bread Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Marzec 16, 2012 BLYSKAWICZNY MAKARON Z WEDZONYM LOSOSIEM (LUB PUSZKOWYM NAWET I TUNCZYKIEM) 1. rozdroniony losos lub tunczyk idzie na patelnie (mozna dodac kropelke oliwy) 2. do tego wrzucamy ze 2 lyzki szczypiorku/pietruszki/koperku 3. dodajemy lyzke kaparow, lub garsc oliwek, lub drobno pokrojonej papryki ze sloika. 4. mozna dodac wiorki ostrej papryki lub mielony czarny pieprz. 5. podgrzewamy wszystko na patelni i zalewamy slodka smietanka 30%, kilka lyzek, tak, zeby sos na patelni mial gestosc mila naszemu oku. 6. gdy sie tylko zagotuje, wykladamy na porcje makaronu w miseczkach/talerzach. ps. w sumie jakiekolwiek mieso (pieczone, gotowane, nawet wedlina) sprawdzaja sie w takim daniu. to samo tyczy sie krewetek. mozna dodac startego parmezanu lub pecorino. chodzi o pomysl na niesamowicie szybkie i latwe danie praktycznie bez gotowania, a efekt calkiem calkiem ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Maj 30, 2012 MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIA skladniki: - 1/4 opakowania makaronu wstazki - 2 lyzki oliwy - 1 pojedynczy kurzy biust - 1 cukinia, wilkosc m.w. duzego ogorka - 1 plaster szynki parmenskiej - 3 szczypiorki - 1 lyzka masla - garsc startego sera - przyprawy: sol. pieprz, mieszanka ziol wykonanie: 1. wstawic makaron i w miedzy czasie robimy reszte 2. podsmazyc mieso pokrojone w kostke z przyprawamia, a gdy sie zaczeni lekko rumienic, dodac cukinie, tez pokrojona w kostke. 3. smazyc, mieszajac ok. minute, przykryc i dusic 5 minut. 4. dodac drobno pokrojona szynke, szczypior, smazyc mieszajac z minutke. 5. dodac maslo, przykryc, odcedzic makaron, makaron na talerze, na to mieszanka z patelni, a na wierzch ser i swiezo mielony pieprz :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Grudzień 16, 2013 ciekawe, czy ci ludzie czytaja jeszcze kafeterie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Styczeń 14, 2014 PROSTY I SZYBKI GULASZ Z PAPRYKA skladniki: lyzka oliwy i lyzka masla 500g wolowiny z udzca pokrojonej w kostke i maka do opruszenia 2-3 zabki czosnku 1 cebula 2 czerwone papryki przyprawy: sol, pieprz, slodka papryka, ostra paprika, majeranek (najlepiej swiezy) 5 szczypiorow drobno pokrojonych wykonanie: 1. na przykrywanej patelni z grubym dnem rumienimy opruszone maka mieso z wszystkich stron, po czym podlewamy mala iloscia wody i przykrywamy 2. siekamy cebule i czosnek jak najdrobniej i dodajemy do miesa, ktore sie caly czas dusi. 3. papryki kroimy na kawalki podobne do miesa i dodajemy do potrawy. 4. dodajemy przyprawy: sol, pieprz, duzo slodkiej papryki, a ostrej to na tyle, na ile lubimy, oraz troche majeranku. jezeli mamy swiezy, lepiej dodac kilka minut przed koncem. 5. dusimy na malym ogniu ok. godziny, az mieso bedzie miekkie i ca koncu posypujemy swiezym szczypiorkiem. opconajlnie mozna odac lyzke przecieru, soku pomi, lub drobno pokrojonego malego pomidora. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Styczeń 16, 2014 KURCZAK PO BRAZYLIJSKU Skladniki: 2 lyzki oleju kokosowego 2 piersi z kurczaka 3 zabki czosnku 1 ostra papryczka 1 lyzka curry sol, pieprz, ostra paprika 1 duza cebula 5 pomidorow peczek swiezej kolendry Wykonanie: 1. na patelni z grubym dnem podgrzewamy tluszcz i szklimy czosnek z papryczka. 2. dodajemy kurczaka pokrojonego w nieduze kawalki oraz przyprawy sypkie i smazymy, mieszajac, do lekkiego zarumienienia miesa. 3. dodajemy drobno pokrojona cebule i smazymy mieszajac az cebula troche zmieknie 4. dodajemy pomidory (obrane, drobno pokrojone, lub z puszki), mieszamy, przykrywamy i dusimy wszystko ok. 15 minut. 5. sprawdzamy smak i w miare potrzeby dodajemy sol lub ostra papryke. 6. dodajemy drobno pokrojone listki kolendry i podajemy z ryzem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Kwiecień 10, 2014 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
allejandro 0 Napisano Luty 23, 2015 Składniki, 4 porcje: Quesadille z chili con carne - farszem mięsnym z czerwoną fasolą i papryką: • 4 duże placki tortilli (gotowych lub własnych np. pszennych lub razowych) • farsz mięsny - chili con carne (obecnie zamiast kostki bulionowej dodaję sos sojowy i sos worcestershire po 1 łyżce) • około 1/3 szklanki tartego sera (do farszu lub do posypania po wierzchu) • 1 łyżeczka suszonego oregano • dodatki: np. śmietana, jogurt grecki, guacamole, ulubiony sos np. czosnkowy Przygotowanie: Przygotować nadzienie chili con carne. Na placki tortilli wykładać nadzienie, dodać ser (lub pozostawić go do posypania po wierzchu), składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim. Podgrzewać: w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni grillowej. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej częśc****ekarnika. Na gorącą blachę kładziemy quesadillę posypaną serem i oregano. Pieczemy przez około 3 - 4 minut do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 13, 2015 Ja bardzo lubie pieczonego łososia. Danie proste, a wszystkim smakuje. Tylko koniecznie kup łososia w sprawdzonym miejscu takim jak to http://delikatesyrybnekrewetka.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lobuziara343 0 Napisano Październik 13, 2015 Ja znam bardzo fajny przepis na kotleciki z łososia. Przepraszam, ale nie chce mi się go przepisywać ze strony i wrzucam Wam linka do przepisu :). Pycha: http://www.polomarket.pl/pl/obiady/kotleciki-zlososia.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 13, 2015 Jesli chodzi o przepisy to gotuję bardzo kiepsko więc nie będę sie z wami nimi dzielić, ale mogę wam polecić miejsce http://sycylia.com/ gdzie was naprawdę świetnie nakarmią i do tego nie trzeba umieć gotować :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bradley Napisano Październik 22, 2015 ArHx6g http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GosiaFit 0 Napisano Listopad 15, 2015 Mojej kolezance udało sie schudnąć ponad 10 kg w 30 dni ;) Wystarczy trochę pracy i samozapracia! Podaje Link do całego poradnika z którego korzystała znajdziecie w nim sporo porad ;) Link- www.schudnijznami.wordpress.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Darrick Napisano Listopad 21, 2015 How many would you like? determined decrease order paroxetine online uk loved mansfield SIR – Allison Pearson (“After Kenya, no more turning the other cheek to those who hate us”, Comment, September 26) asked where the Muslim condemnation of the Westgate attack in Nairobi was. Soon after the attack, the Supreme Council of Kenyan Muslims condemned al-Shabaab and their actions as un-Islamic, and a week later joined in multi-faith prayers for the victims and their families. Somali clerics did the same. In early September, after an earlier attack on a restaurant in Mogadishu, 160 Somali religious scholars had issued a fatwa against al-Shabaab, saying that the organisation had no basis in Islam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość izazmatiza231 Napisano Wrzesień 22, 2016 Jeśli chodzi o przepisy to podsyłam Wam stronkę z moimi przepisami, mam nadzieję, że się przydadzą :) http://spbs.pl/przepisy/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rafciu Napisano Listopad 18, 2016 dostęp do przepisów kulinarnych http://ppl3.pl/r/G2rprzepisy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Inia88 Napisano Listopad 18, 2016 Ja na obiad bardzo często robię potrawkę z kurczaka odchudzam się już 3 miesiące wraz z suplementem African Mango http://szczupla-kobieta.pl i zrzuciłam 15 kg! 1filet z piersi kurczaka 500g mieszanki warzyw pietruszka,marchewka,seler( ja przyrządzam zawsze na zimę sobie własnej roboty w torebeczki) 1 mała cebula 5 pomidorów koktajlowych natka pietruszki 2-3 liście laurowe 1/2 kostki warzywnej ziele angielskie 1-2 ząbki czosnku sól pieprz 1 torebka ryżu Fileta z kurczaka oczyścić i umyć.Pokroić na średniej wielkości kawałki, zalać niewielką ilością wody,dodać ziele angielskie i liście laurowe.Gotować,aż mięso nie będzie surowe.Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.Do mięsa dodać pokrojone w kostkę warzywa i dolać taką ilość wody,aby pokryła całość. Dodać podsmażoną cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku i 1/2 kostki warzywnej. Wszystko razem gotować ok.45 minut na wolnym ogniu. Warzywa i mięso doprawić solą i pieprzem, dodać dużą ilość zielonej pietruszki i wymieszać z ryżem. Na wierzchu poukładać przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smacznego;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 16, 2017 Ja na tej stronce http://cyberolesnica.pl/jedzenie-w-olesnicy.php znalazłam fajne przepisy ale nie będę kopiowała macie link :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Maj 25, 2017 przepisy na pyszne, zdrowe, warzywne koktajle pełne błonnika idealne podczas odchudzania czy przechodzenia postu Ewy Dąbrowskiej: http://mlodzinadorobku.pl/soki-na-poscie-ewy-dabrowskiej/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 18, 2017 podrzucam link na dietetyczne słodkości bez cukru i białej mąki: http://mlodzinadorobku.pl/przepisy-na-desery-dietetyczne/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aleksi0202 Napisano Październik 9, 2018 Jakie macie swoje sprawdzone przepisy? Korzystacie z jakiś konkretnych, czy gotujecie po prostu to, co przychodzi Wam do głowy? U mnie to różnie bywa. Bardzo często jednak korzystam z takich przepisów, jak te https://najlepszewkuchni.pl/ Możecie też skorzystać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gosia666 Napisano Maj 4, 2019 Kocham przepisy na dania z grzybami z tej stronki http://jampol.eu/pl/przepisy! Są genialne, a ja uwielbiam grzyby. Nawet kupiłam od nich suszone grzyby do tych przepisów i wszystko było przepyszne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach