Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miśjula

Kto nienawidzi polskiego hip-hopu?

Polecane posty

Gość davidek
Nocturne... Ja tez nie zagladalem tutaj czesto. Rocznik... Bylem na PWSSP ( ASP teraz ). Na pierwszym roku bylem, to posadzilem przed szkola, ( na placu, gdzie teraz pomnik ) posadzilem brzozy ze Szczytnickiego przywiezione tramwajem. One sa teraz duze i dorodne - zobacz, przy okazji! ( Ja wszedzie sadze drzewa - tak mam od dziecka! ) Czy sie znamy? Mozliwe..! To, podniecajace! Poczekaj jeszcze troche! :)

Davidku to mnie teraz zskoczyłeś w twojej wypowiedzi usłyszeć słowo \" podniecające\" łał. Ja też lubie drzewa fajnie że sadzisz pozdrawiam

Davidku to mnie teraz zskoczyłeś w twojej wypowiedzi usłyszeć słowo \" podniecające\" łał. Ja też lubie drzewa fajnie że sadzisz pozdrawiam

Gość davidek
maela... Algierczycy paskudni ( ogolnie ), do slowianskiej natury wcale nie pasuja. Mialem same klopoty, nieporozumienia, wrednosci ze strony ludzi nawet wyksztalconych. Nie byc naiwnym i slabym, bo cie wykorzystaja, zniszczyc zechca! Zawsze "maja racje"! Ich prorok najlepszy! Ich religia jedyna itp. To sa moje wrazenia. Przyczyny... Dlugo by o tym..! Francuzi ich wyzwolili z kolonii tureckiej, kolonizujac ich po europejsku. Algieria byla francuska. Pozniej byla wojna i czesc Algierczykow ( ... ) walczyla po stronie Francji. Jak sie Francja stamtad wycofala, to ich zostawila - jak zuzyta szmate! Ci, co w Algierii zostali - zdradzeni przez niewdzieczna, podla Francje, zostali wyrznieci przez FLN ( ... ), a ci, ktorym do Francji uciec sie udalo, zostali zapomnieni ( jak zuzyta szmata ) i ich dzieci teraz maja taki niesmak i wredny charakter - moze to od tego... nie wiem. Jak moge, to ich unikam. Ale, spotkalem troche ludzi innych - przyjaznych i z charakterem takim, jak... slowianski! Tydzien temu bylem na takim weselu - Marokanka/Algierczyk. Ach, to piekne! Jak oni swoj folklor ( folklor, to obrazliwe! ) szanuja! Nie bylo nic po obcemu! Tylko ich piosenki, kuchnia i zwyczaje! ( Wesele na dwiescie osob i ani kropli wodki!!! Myslalem, ze snie! Ze to nieprawda! Jak ja to latem w mojej wiosce opowiem, w Polsce... to, mi nie uwierza! Moze mnie pobija - za szerzenie nieprawdy! )

Gość davidek
Tancereczka... ( Bo ja sie latwo podniecam! ) Wielu lubi drzewa, nieliczni je sadza. Za darmo, to oprocz mnie nikt. Chyba. Pozdrawiam tez.

Gość davidek
Uparcie sie staram polubic hh - zeby nie byc na boku! Bo, jak wielu uwaza - hh, to kULTURA! W zasiegu rak i uszu, mam tylko produkty francuskiej roboty i te amerykanskie. Dla niewtajemniczonego - to, jedno i to samo. Na razie. Trafilem przy okazji na francuski rap. Jeden chlopak z Gwadelupy, przezabawnie spiewa, wcale nie agresywnie i ma zasob slow! A drugi - taki Murzyn, to spiewa jeszcze ladniej - plynnie i bardzo zgrabnie! To jest poeta prawdziwy! Widzialem w telewizji, jak go pokazywali przy ksiazkach w domu - jak ze slownikami piosenki uklada! Wiedze o slownictwie on ma niebywala! Aha, jest jeszcze trzeci - ze zlotymi zebami ( tez Murzyn ), ktory spiewa wulgarnie i bije swoje dziewczyny ( dwa razy nawet siedzial za awanturowanie ), a raz nawet bylo widac w telewizorze, jak bil swoja malpke ( ktora trzymal na zlotym lancuszku ) - bo byla nieposluszna. Okropny prostak! Taki, kurwa, kozak. ( Joe Star sie nazywa. ) A na polskie hip-hopy bede musial poczekac do lata - jak bede w Polsce.

Davidek! no co Ty ! ;-) hip-hop jest wytworem nizszych klas spolecznych(inna sprawa, ze zawedrowal troche dalej, ale to dzieki kultowi sily), gdyby owych nie bylo, to i hip hop leglby w gruzach, albo nawet sie w ogole nie narodzil.

Davidek! no co Ty ! ;-) hip-hop jest wytworem nizszych klas spolecznych(inna sprawa, ze zawedrowal troche dalej, ale to dzieki kultowi sily), gdyby owych nie bylo, to i hip hop leglby w gruzach, albo nawet sie w ogole nie narodzil.

Gość kult siły jest super
kult siły jest super

Gość to chyba dobrze
że ktoś jest kozakiem

Gość davidek
Brata mojej babci, ktory byl ulanem, zabili kozacy! Babcia cale zycie plakala. Na pohybel kozakom!

Davidek, no co Ty, a do mnie sie nie ustosunkujesz? ;P

Gość maela
davidku dziekuje za wypowiedz bo ja znam i spotykam sie z,nie tyle Algierczykiem (on ur sie we Francji rodzice repatrianci) ale on jest Kabilem to jeszcze inna kultura, dlatego po prostu zapytalam, bo chce go lepiej zrozumiec. Mam metlik w glowie...A muzyke ma sie w sercu i nie ma rady na nia ,jak kochasz...Dziekuje davidku wrazliwa dusza z Ciebie pa!

Gość davidek
Synd! Nie nabijaj sie ze mnie! Przeciez nie ukrywam, ze nie mam zadnej wiedzy na ten temat! Mam tylko wrazenia i zaskoczenie, ze taki tam hip hop istnieje i ze az tak powszechny! Mowisz, ze hh "zawedrowal" do wyzszych klas? Moze masz racje, a mi sie wydaje, ze zfrustrowane, znudzone i niekreatywne wyzsze klasy zciagnely se hip hopa - tak, jak to bylo z dzezem ( muzyka niewolnikow ) kto teraz slucha dzezu? Dresiaze z dolnej kasty? Moge nie lubic i nie czuc hip hopu, moge nim dziki straszyc! Ale, mozliwe ze hip hop mnie jakos dosiegnie - jak katar.

Davidku, alez o to mi wlasnie chodzilo, zebys tylko przyznal, ze hip hop jest zjawiskiem spolecznym ;) spokojnie ;-) gdybym chcial Cie w cos powaznego wkopac, to by bylo inaczej, ale po co? ;) ja tu tylko chcialem cos udowodnic i poszlo nader szybko ;) serdecznie i spokojnej nocy ;-) pees. sfrustrowany i Jazz (nie ma polskiego odpowiednika, ale niektorzy nie wiedza, to tak na przyszlosc, spoko, ja tez popelniam bledy ;-) )

Gość davidek
Wiesz, maela... Na tym tez sie nie znam, mam tylko wrazenia. Znam troche Kabili. Rzeczywiscie inni pod pewnym wzgledem... W Paryzu, czesto prowadza bary, w ktorych robote znajduja dziewczyny z Polski. Przy Mesnilmontant jest taki bar, w ktorym zarzadza Abes - zawsze usmiechniety, otwarty. Umie sporo po polsku. Mowila mi jedna Ewa, ze w piwnicy, w knajpie ten Abes przewala te wszystkie Poleczki, ktore u niego pracuja. Ja tez przewalil ( nie wiem, po co mi to powiedziala - ona jest mitomanka )! Mowila mi, ze sie zemscila i odchodzac zabrala sporo pieniedzy z kasy. Ja takich barow nie lubie - tam jest tak jakos brudno. Mialem kiedys dziewczyne, ktora w Montreuil, w barze alkohol podawala. Musialem zobaczyc ( z daleka ), zeby w to uwierzyc! Mowila mi, zebym przychodzil po nia, co wieczor, bo sie opedzic nie moze! U nich, zadza zdobycia i wykorzystania, jest troche inna, niz u nas. Oni maja to we krwi - ze im sie nalezy! Moze to wynika z religii muzulmanskiej, moze z tego, o czym wczesniej wspomnielem... Znam tutaj taka Monike. Wyszla za... no wlasnie, kto on jest? Nie wiem. W kazdym razie, po slubie urodzila dziecko ( jakies arabskie imie... ) i odtad siedzi w domu. Mowi, ze szczesliwa, ale jak zdjecia jej robilem, to mi powiedziala, ze mu o tym nie powie, bo by jej nie pozwolil sie fotografowac. Mam sasiadow Kabili. Jak duzo gosci latem, a kluczy za malo, to sie kluch od mieszkania zostawia u sasiadow - mam do nich zaufanie. Jak sie ramadan konczyl, to dzieci przynosily talerz pelen ciastek miodowych z pistacjami. Raz mialem dziewczyne z Algierii ( kolegowalem sie tylko i bylo calkiem ciekawie ). Ale, w koncu zaczelismy calowac sie w kinie... Ktos powiedzial po cichu, ze troche przeszkadzamy. Wtedy ona, tak sie wydarla na tego faceta, ze az sie sam przestraszylem takiego zachowania, bo zwykle byla slodka i spokojna. Odtad mnie nudzila i juz jej nie widuje. ( O kurde! Jaki jestem spiacy! Przewracam sie! Moze jutro sprawdze, czy pisalem z bledami i czy to jest nie glupie. Dobranoc... maela! Jak cos nie tak, to wybacz! )

Gość davidek
Mmmm... Synd, juz spie... ( prawie ) Bylem przedwczoraj na sluchaniu choralow gregorianskich ( takie teraz nastroje! ). W St Fracois d'Auxerois, w krolewskim kosciele, na przeciw Luwru, zespol ze Sztrasburga spiewal stare piesni - z pietnastego wieku. Nie te najbardziej znane z plyt po trzydziesci euro! Spiewali cos bardzo prostego, bez tych ozdobnikow i dopasowywania do ucha wspolczesnego! Czulem moc tradycji i nieprzemijalnosc, niezmiennosc! Tego hip hop nie ruszy! Sie nie da! To mnie zachwycilo! Mimo ze ciekaw jestem najnowszych gatunkow, nowych technik i stylow... Tak! Dobrej nocy!

Davidek, ja nie pisalem, ze hip-hop mnie rusza, bo jest wrecz przeciwinie ;) a proste melodie? Orff\'owska Carmina Burana tez jest prosta, powtorzenia, itp. a jest majestatyczna i az chce sie jej sluchac, ale tu wlasnie chodzi o to, ze na choraly gregorianskie przyjdzie 2 tys ludzi, moze 5 tys maks, a na takiego Ice costam przyjdzie tysiecy 50 min. serdecznie, ja

Gość człowiek z przyszłości..
Nie wiem czemu wiele osób tak pewnym głosem (chórem) wypowiedziało negatywną opinię na temat polskiego hiphopu.. Bazując na tym co słyszą w vivie polskiej.. Ograniczona jest wasza wiedza i to baaaardzo,a co najlepsze, odkrywacie ten fakt przed resztą, treścią swoich wypowiedzi.. Każde pokolenie ma swój głos, nasze ma hiphop, niedawno był punk, wcześniej rock 'n roll.. Tak już jest,że młodzi muszą się wyszumieć i szukają poparcia i zrozumienia (ciągłe i te same błędy rodziców). Tak powstają subkultury. Już dawno hasła hwdp i tego typu tematy zniknęły z tej muzyki, niektórzy zrozumieli, niektórzy dojrzeli.. Wasi rodzicie też mogli się bić z milicją o różne sprawy (np. z SB) i jakoś tego nie negujecie, bo robili coś w dobrej sprawie.. nie będę przytaczał poczynań niektórych funkcjonariuszy.. i tak nikt pewnie nie uwierzy kto nie widział (czuł na sobie).. agresja rodzi agresję, proste.. Co do ideałów, od pewnego czasu hiphop (prawdziwy, nie szmatławce) krzyczy o nich! Pokazuje co jest dobre, a co złe.. Wielu raperów próbuje kierować młodych na dobre drogi, nie tylko słowami.. Zakłądają kluby, organizują różne przedsięwzięcia (Liroy założył fundację dla młodych i klub, Numer Raz i reszta ludzi też zaczynają rozkręcać taką działalność..). Wy macie styczność z gówniarzami,którzy hiphop reprezentują tylko ubiorem i jaraniem oraz "Hitami" vivy polskiej.. Przykro mi,że tak jest,sam jestem w klimacie już dłuuuuugo i też mnie to boli, ale są jeszcze ludzie prawdziwy i ja ich znajduję.. nie biorę tego co mi dają, sam szukam.. A ta moda,która wchodzi do Polski przyszła ze stanów! U nas prawie nitk nie lansuję się w złocie i z haremem.. Tak jest na kązdym klipie z Usa, nie wińcie za to polskim raperów! Na przyszłość radzę pomyśleć i zaczerpnąć wiedzy na temat,o którym chcecie się wypowiadać! Pokój dla prawdziwych, szmatławce spłyną z pierwszym deszczem..

Gość davidek
Synd... Najpierw chce cie przywitac szczegolnie serdecznie, bo jestes niejadowity, jak wiele, wiele osob tutaj sie wypisujacych i schowanych bezpiecznie za dziwnymi pseudonimami! Piszesz tak, ze sie porownuje do Twojej gramatyki ( ciagle walcze z bledami, przecinki mi sie myla... ) - to jest dowod na to, ze szanujesz i siebie i tego, kto cie czyta! Nie pomysl tylko, ze sie podlizuje, albo ze nie wiadomo co! Ty jestes po prostu dobrze wychowany - to jest rzadkie i cenne wsrod bywalcow tej "kafeterii", do ktorej zajzalem kiedys przez przypadek i sie podopisywalem ( czasami od rzeczy ). Powoli sie wycofuje, ale... Tak, tak. Ja do tematu podszedlem bez wiedzy i bezmyslnie troche. Kiedys slyszalem w radio "France infos"... Ale, nie o to chodzi! Muzyka, o ktorej wyzej ( hip hop, rap, pop, co kto chce... ) to jest muzyka przemyslowa - tak sobie ja nazwalem - jak mi sie "przejadla". Muzyki z radia nie slucham juz od pieciu lat. Chyba ze krotko, albo jakas plyte ( no, jednak do konca nie zdziczalem! ) Radio mi teraz sluzy do sluchania wiadomosci i innych przekazow "gadanych". A muzyka... No, przez pare lat ostatnich bywalem bardzo czesto w paryskich ( paryskich... - jakby to mialo jakies znaczenie! ) dyskotekach; Polubilem nawet te rozne mieszanki, ten nastroj i nocny swiatek! Ale, to nie jest tyle muzyka, ile jest to biznes! Muzyka przemyslowa! Kiedys lubilem jazz. Chodzilem na festiwale, do klubow i t d. A teraz odkrylem, co to jest muzyka w swojej najczystrzej formie i funkcji. Rok temu, wieczorem przyjechal do mnie Lonka - Bialorus, bywszyj ze SpecNazu. Wszedl do domu, gitare zobaczyl na stole i mowi: - Czija gitara? Mozna li? - Mozna! Jak zaczal grac i spiewac, to ja sie w mig przylaczylem, bo wszystkie piosenki znalem - te, ktore on spiewal. Znalem chlopa od dziesieciu minut, a w taka komunie z nim wszedlem, ze grac, spiewac skonczylismy rano! Butelke wodki wypili i przyjaciolmi zostali. Na tych choralach w kosciele, bylo nie dwa tysiace, a tylko piecdziesiat osob! Czulem sie blizej... blizej... yyyyy... B'oga..? No, jakos tak... A, jak na masowce bylem, na megakoncercie w Bercy, to sie czulem blisko takich, jak ja, co za bilet duzo zaplacili! I, czulem sie blisko sceny z MarylinMansonem. Podobalo mi sie, ale jednak sie czulem jakis wycyckany. Bo, po co mi tyle ludzi na raz!? Ja bym chcial sam na sam! Sie nie da! Taka muzyka zdechlaby bez mas! To jest produkt, ktory trzeba sprzedac! Zarobic! To jest biznes! Muzyczny. Chodze ostatnio czesciej na koncerty w kosciolach ( No... nie hh! Muzyka klasyczna. ) Drazni mnie tylko jedno - ze muzycy stoja tylem do oltarza, a sluchacze klaskaja, jak sie muzyka podoba! Zaraza show business-u. Nie, hh nie posmakuje! Co robic... co robic... Moze sie zapisze na mnicha - do klasztoru! Bede w samym srodku muzyki/mistyki..! ( Mniej wyrozumienie, jesli sie poplatalem! Nie mam zwyczaju wyrazac swoich opinii! )

Gość davidek
Synd! Miej! wyrozumienie. :)

Gość do Kibola
Swoją głupotą dajesz dowody tym leszczom,że polski rap jest dla bezmózgich idiotów o zapędach bandyckich! Ja kocham go i żyję nim od wielu lat! Tak się składa,że żaden normalny chłopaczyna nie promuje agresji i nie wychwala tępenia słabszych! Te dwa zdania,które ciągle przytaczasz są autorstwem Chady z Procederu. Proceder dawno umarł, Molesta nie trzyma z nimi! Kiedy słyszałeś ostatni kawałek Chady z Włodem!? Widzisz, jakbyś się orientował to Chada przyciął w chuja, poszedł za kasą. Włodiego riposta jest na kawałku Witryn "Nie ma załamka". Posłuchaj sobie! Wszyscy go wyklęli.. Chada zrozumiał błędy i przeprosił, choć sztamy nie ma. Klima też się rozsypała dawno, ale to inny temat. Po pewnych zdarzeniach Chada już nie nawołuje do tego o czym słyszałeś w dwoch zdaniach(!). Może wyjdziesz poza tamte słowa i zobaczysz co dziś mają do powiedzenia prawdziwi? Agresja nie jest rozwiązaniem, krojenie lamusów też, śmiejesz się ze słabych? Tępić studentów? Hehe.. Kojarzysz Pih'a? Kończy prawo(!!).. że o reszcie nie wspomnę. Żałosny jesteś. Wyjdź z tego pustego myślenia i zadbaj o swój rozwój. "Wiedza i rozwój to zajebiście ważne" - Sokół. Nie neguj chłopaków,którzy chcą się rozwijać i być normalni bo ty tak nie chcesz! Kochasz swą drużynę? Ale zaraz pójdziesz o rozjebiesz jej stadion! Co się może skończyć pauzowaniem twojej drużyny! To jest miłość!? Hhehehe.. i nie mieszaj dobrego rapu z twoją postawą kibola bo nikt ci nie dał do tego prawa i nikt prawdziwy nie promuje takiej postawy! Zmienisz się! Ja ci mówię.. Tylko nie truj teraz umysłów,które jeszcze nie wiedzą czym są miłość,braterstwo,szacunek.. To co dzisiaj robisz długo już nie potrwa, to twoja własna głupota,a nie żadna kurwa klątwa. Zrozumiesz konsekwencję każdego swego czynu, jak ci na rękach umrze brat, pojebany skyrwysynu..

Gość i jeszcze jedno
Pamiętasz Radoskóra? Pewnie tak skoro taki z ciebie kozak.. Też myśłaj jak ty, że mu wszystko wolno,że jest jak Bóg.. Sprzedał kosę jednemu nieodpowiedniemu koleszce i musiał spierdalać za granicę. Nie ma zmiłuj. Siedzi sam i gnije, nie ma z nim kontaktu, nie ma bliskich, nie ma nic.. Pilnuj się ty też bo możesz dużo stracić! A honor i odwaga to nie znaczy napaść na jednego w kilku! To jest zwykłe tchórzostwo! Nie wiesz co to honor, nie szanujesz życia nia Boga, ciekawe,że chwalisz słowa Chady,który sam nie raz mówi o Bogu, o Jego potędzę i mądrości, o szanowaniu życia innych i swojego.. Ale przecież łatwiej się napierdolić, zebrać kilku ziomów, przydusić lamusa, skroić flotę na koks, czyż nie? Tylko uważaj bo nawet lamusy mają plecy! Pomyśl jakby było odwiedzać swoich bliskich na intensywnej! Gówno wiesz o życiu, gówno wiesz o szacunku, gówno masz w głowie, tyle ci powiem!

Gość nie lubicie tego
nie rozumiem o czym wy wogle gadacie polski hip-hop jest super naprawde w porównaniu z za granicy mi osobiscie polski hip-hop naprawde bardzo sie podoba

Gość davidek
I tyle Ci powiedzial! Ten anonimowy kozak.

Gość Kibol
KAczy (były czonek) Porcederu zarymował na ostatniej płycie Hemp Gru: Na Zawsze Wlnosc Ludziom I Złodziejom. Wilku (Hemp Gru) dał rym: jebac leszczy z almusami sie nie piescic. Oni bornai zlodzieji, ktorzy nei maja na chleb i msuza krasc. WSP tez bronia zlodzieji: ziomek musi cos zajebac bo tez musi co zjesc. Kurwa dal mnie czlowiek ktory nie jest agresywny jest to prostu nudny. Miom zdaneim wszyscy ludzie powinni byc agreswyni by bylo ciekawiej. Jak nie ma rozruby to dla mnie są nudy.

Gość armagedon
..z ludzkiej nienawiści głupoty... " Wiem co prezentuje Wilku czy WSP, tylko kwestia jest trochę inna... Rozróżnijmy kradzież radia,żeby coś zjeść (bywa,niestety) od kradzieży na staruszce czy innej niewinnej osobie by mieć flotę na zabawę,dziwki czy fetę! Nie popieram kradzieży i jej nie tłumaczę.. niestety wiem jak bywa.. Ale nawet lamus (choć sam ich nie lubię) zasługuje na życie i nie trzeba go kroić dla zabawy czy spuszczać baty w czterech co sobotę.. Chcesz wszędzie agresję!? Ile ty masz lat!? Co ty wiesz o życiu!? Masz bliskich!? Masz braci? Kogokolwiek? Zrozum,że twoja agresja zostanie odebrana z agresją, to błędne koło! Ty komuś wpieprzysz,on zbierze ekipę i się zemści. A jak nie on to ktoś inny.. Chciałbyś widzieć swojego bliskiego we krwi!? Umierałby ci na rękach, błagałbyś Boga,żeby dał mu żyć i co byś wtedy powiedział? "Kurwa jak fajnie.. i nudno nie jest!" Tak!!?!? Mam przeczucie,że nie wiesz co piszesz.. i wątpię,że tak myślisz.. Jebać lamusów nie znaczy "napierdalać"! A jeśli uważasz,że byłoby ciekawiej to widzę,że prezentujesz bardzo wysoki poziom człowieczeństwa i zobaczysz,że kiedyś wspomnisz moje słowa.. i posłuchaj też innych utworów..Wilku i WSP mówią o Bogu,ale tobie jest wygodniej słuchać po kilka zdań,które ci pasują.. Bóg i szacunek do życia jest "kluczem"..wystarczy dobrze posłuchać.. "Moja drużyna zapowiada koniec świata,na którego wydanie czekaliśmy swe lata..armagedon.."

Gość davidek
KAczy (były czonek) Porcederu zarymował na ostatniej płycie Hemp Gru: Na Zawsze Wlnosc Ludziom I Złodziejom. Wilku (Hemp Gru) dał rym: jebac leszczy z almusami sie nie piescic. Oni bornai zlodzieji, ktorzy nei maja na chleb i msuza krasc. WSP tez bronia zlodzieji: ziomek musi cos zajebac bo tez musi co zjesc. Kurwa dal mnie czlowiek ktory nie jest agresywny jest to prostu nudny. Miom zdaneim wszyscy ludzie powinni byc agreswyni by bylo ciekawiej. Jak nie ma rozruby to dla mnie są nudy ? Kibol, Jak ty to napisales, to chyba jestes PrzeChujem - jak mowi Tancereczka.

Gość maela
davidku to jest tak ze on nie jest ani Arabem, ani muzulmaninem. Jest ok, uratowal mi skore przed Polka , u ktorej pracowalam wlasnie.(sic!) Pomogl... ale masz racje oni maja inne podejscie, co do sprawy posiadania i rzadzenia. U Kabili kobiety maja wiecej praw, niz u Arabow muzulmanow. Ja tam nie wiem...czas pokaze, a czlowiek czlowiekowi nierowny...Dziekuje i pozdrawiam Cie serdecznie

Gość Kibol
Zdziwie was. Jestem po dwudziestce, mieszkam z rodzicami, pracuje zeby oplacac czesne na studia zaoczne. Moze nie jestem studentem na panstwowej uczelni ale cos przynajmniej robie zeby sie ksztalcic. a ustrawki po prosru lubie i tlye.