Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość Ktoś.
Jeżeli normal przeciekały, to czemu nie? Ja używam Super Dry.

Gość getanime
moim zdaniem jak jesteś nastolatką to lepiej nie uzywaj super plus bo są chyba za duże a jak coś to największy tampon z otoczką silk touch to super . jeżeli dopiero co zaczełas uzywać tampony to tych super też nie używaj . one są naprawde grube bo jak byłam w sklepie to było rozwalone pudełko i widziałam je

Gość Madziaaa0007
Hey, mam pytanie. Sama używam tamponow ob już od ponad roku ale myśle czy nieurzywac tamponow z aplikatorami. Ale mam co do nich pare pytan 1. Jak się je wklada 2 I jak sie je wyjmuje?????

Gość aga 0230
Ja używam tampony już 6 lat i muszę napisać, że dość często mam również problem z oddawaniem moczu. Chyba jakiś ucisk na cewkę moczową. Wtedy siusiam i siusiam i siusiam...cieniutkim strumieniem. Jest to irytujące.

Gość Aniap2601
Hej:) Dziewczyny mam do Was pytanie. Pierwszy raz odważyłam się na użycie tamponu, kupiłam te z aplikatorem żeby mieć pewność, że będzie tak gdzie jego miejsce, ale mimo to mam problem. Wszyscy piszą, że tampon powinien być nie wyczuwalny a ja mimo aplikatora i tak go czuję:( zwłaszcza przy chodzeniu. Prosze powiedzcie czy tak jest po prostu dlatego, że pierwszy raz używam, czy jest jakiś inny problem

Gość ONA DONA
JA BYM CHCIALA URZYWAC TAMPONOW PRZEZ CALY OKRES ALE BOJE SIE CHOROB. NIE MAM ZADNYCH PROBLEMOW Z APLIKACJA. TAMPONY SA SUPER ALE SIE BOJE TSS I INNYCH CHOROB.

Gość ka12
Ja też mam problem z tamponami. Kupiłam tampaxy z aplikatorem (ob mini są zdecydowanie za duże) i już kilka razy je zakładałam. Mimo to nigdy nie udało mi się założyć tamponu tak, żeby nie był wyczuwalny. W dodatku bardzo boli mnie wyciąganie tamponu (odczekałam przepisowe 4 godziny, więc to raczej nie kwestia nasiąknięcia), odczuwam ból nawet chwilę po wyciągnięciu tamponu. Dlaczego tak się dzieje? Czy robię coś nie tak?

Ja myślę nad kupnem Tampaxów. Mam 15 lat i niedługo będę miała swoją drugą miesiączkę. Podczas pierwszej spróbowałam tamponów [akurat miałam próbkę O.B. mini]. Myślałam, że będzie boleć czy coś. Usiadłam na kibelku, rozszerzyłam nogi, pociągnęłam mocno za sznureczek[by mieć pewność, że się nie urwie] i.... włożyłam jak najdalej. Nie było żadnego dyskomfortu, ale po 5 minutach wyjęłam [nie wiem dlaczego, pewnie bałam się, że mi wypadnie czy coś]. Dziwnie się wyjmowało, gdy nie był nasiąknięty. Ale ogólnie było ok. Niedługo chyba kupię Tampax normal, bo mini chyba będą mi przeciekać.

Wkładasz i tyle ;p a czy czujesz dyskomfort zależy od tego jak go włożyłaś. na ulotce wszystko jest opisane (najczęściej). Ja używam tamponów od 14 roku życia i jest mi z tym dobrze. I się tego nie wstydzę :P Na początku czułam taki dyskomfort, ale teraz jest spoko ;) A co do dziewictwa, tak jak tu ktoś już napisał, że jest to pierwszy raz z mężczyzną a nie z tamponem ;p

Gość Ta bojąca :))
Hej! Mam taki problem.A mianowicie , mój problem leży w psychice. Tu na tej stronie przeczytałam,wypowiedź jednej dziewczyny, która pisała że się jej tampon zahaczył o błonę dziewiczą i musiał jechać do szpitala na oddział ginekologiczno-położniczy.I boje się. Choć z włoz3eniem tamponu nie mam największego problemu , wchodzi gładziutko,lecz i tak jak go zaaplikuje za 2min.go wyciągam bo się boje. Może coś poradzicie ?? Proszę... Już nie mogę w tych podpaskach.

Gość y?
Jak się może zahaczyć o błonę? Może za mocno ciągnęła i się sznurek urwał? Albo chciała nie całkiem nasiąknięty wyciągnąć. Nie może się zahaczyć, bo przechodzi przez błonę. Nakręcanie się pogarsza sprawę. Wyluzuj się i nie myśl o tym, a nic się nie stanie.

Gość y?
Jak będziecie je wyciągać do max. 4 godz, to wam żadna choroba nie grozi. Higiena na 1 miejscu i częste mycie rąk!

Gość Ta bojąca :))
Do '' y? " Dzięki!!! Następnym razem na pewno wypróbuje , już się nie będę bała ;)

Gość marrr.
a jeżeli włoże tampon za daleko i on mi nie bedzie chciał wyjść to co mam wtedy zrobić? czy to jest wogóle mozliwe?

Gość bublaszka
wszystkim dziewczynom, które chcą zacząc stosowac tampony polecam najpierw zapoznac się ze swoim ciałem, a szczególnie ze strefami intymnymi, najlepiej np. po kąpieli wziąc sobie do toalety malutkie lusterko i popatrzec sobie co tam mamy :D sprawdzic palcem, gdzie jest pochwa, itd. to naprawdę pomaga :) pozdrawiam wszystkie kobietki

Gość jussia
hej dziewczyny, ja na początku swojego okresu (a już go trochę lat mam:)uzywalam podpasek mialam wtedy 13-18lat bo balam sie uzywac tamponow zreszta byly duzo drozsze, ale wreszczie na szczescie sie odwazylam bo z tymi podpaskami zwariowac przeciez mozna!!! pamietam ze na poczatku wogole mi nie wchodzily, bylam dziewica, to prawda co tu pisza ze trzeba poznac "swoje wnętrze";D próbowac włożyć palca delikatnie zeby zbadac teren i pierwszy raz tampon wkladac podczas obfitych krwawien zeby bylo wilgotnie w pochwie. najpierw jak naj ciensze i czesto wymieniac a potem przejsc do stsowania grubszych. wg mnie dziewicom jest ciezej bo miesnie ich pochwy nie sa rozciagniete. ja zauwazylam ze jak zaczelam współżycie tampony od tego czasu latwiej mi wchodzily. ale broń Boże nie wspołżyjcie tylko po to żeby wam tampony lepiej wchodziły!!!!:D no te z aplikatorem sa troche wg mnie dziwne mi80% nie udaje sie odpowiednio zaaplikowac moze z czasem sie naucze;)najlepsze sa moim zdaniem te z otoczka silk touch lekko wchodza. z czasem nauczycie sie na pewno a warto bo daja niesamowity komfort:))) tyle ode mnie. powodzenia!!!

Gość stresująca się ;)
Mam 8 lat i mam taki problem, że przy wkładaniu tamponu strasznie mnie boli, wydaje mi się, że to od tego że się stresuję i napinają mi się mięśnie chyba :/ kupiłam sobie paczkę ob pro comfort mini 8 szt i ciągle wkładałam tak że ponad połowa mi wystawała i dalej nie mogłam, musiałam wyciągnąć.. raz mi się udało, ale teraz znowu mi się nie udaje :/ a już całą paczkę zmarnowałam ;) znacie jakieś sposoby żeby się rozluźnić?? oprócz alkoholu ;)

Gość stresująca się ;)
nie 8 tylko 18 lat ;) klawiatura chyba mi się przycięła ;)

Gość tampon
Ja tampony urzywam od 10 roku życia i są one bardzo wygodne. Więc dziewczyny skończcie z tymi podpaskami bo to jest do niczego. Lepiej sprubójcie tampony to odrazu poczujecie różnicę.

Gość minipro
Chcę seksu bo mi sie chce. zainteresowanych proszę pisać

Gość Aga :)
Do Stresująca się :) Jestem od Ciebie sporo młodsza ... Bo mam 14 lat ... Ja chciałam tamponów używać już od drugiego okresu ... Kupiłam Bella ... bo tylko tkaie były w sklepie ... I MIAŁAM TAK SAMO JAK TY :D .... Chciał wejść tylko do połowy :) - w tedy miałam 12 lat ... I wyciąganie go strasznie obcierało i bolało ... Czytałam na różnych forach ,ze najpierw trzeba się nauczyć wkładac palec do pochwy ... No i ja potrafiłam ... Ale dopiero gdy go czyms zwilżyłam i robiłam to bardzo wolno. Wydawało mi się ,ze to wystarcza ... A właśnie nie .... Przy którejś z rzędu miesiączce kupiłam tampony Tampax Compak ... I co prawda za pierwszym razem rurką do aplikatora tez zwilżyłam ,ale ta aplikacja była łatwiutka i nic nie bolała :) ! .... Stosowałam Tampaxy przez 3 miesiączki ... Nie wiem przez co to się stało , ( może przez czeste wkładanie aplikatora do pochwy) ,ale umiałam już normalnie włożyć sobie tam palec .. Bez żadnych ceregieli .. I postanowiłam spróbować z OB ... Kupiłam MINI ... I wiesz .. wcale się nie stresowałam , bo jakoś wiedziałam ,ze mi sie uda .. :) Pierwszy raz zaaplikowałam go na stojąco ... bo tak było łatwiej ....Ale ja mam trochę inny sposób aplikacji , bo musze go tak jakby jeszcze potem "poprawić" ,b o inaczej jest za płytko. 1) wsuwasz cały tampon do pochwy ( nie ważne na jaką głębokosc , wazne , aby był CAŁY ) 2) Wyjmujesz palec 3) Potem z powrotem go wkładasz i popychasz tampon , najdalej jak możesz... Mi tak jest najwygodniej .... Może tobie będzie go lepiej aplikowac " na raz" :) Ale moja rada brzmi ... : Spróbuj najpierw z Tampaxami :) Pozdro.Agata . PS. Napisz koniecznie , czy się udało !

mam pytanie mam 17 lat i dzisiaj pierwszy raz założyłam tampon było ok ale chyba założyłam go za płytko bo czułam go jak chodziłam i siadałam. kiedy poszłam do toalety zrobić to mocniejsze to tampon ruszał się jak by chciał wyjść i zaczął przeciekać, więc go wyjęłam i założyłam podpaskę, ale nie chce jej nosić. Użyłam tampona z aplikatorem więc.... A oprócz tego czy przy wypróżnianiu sznureczek się brudzi? bo mi się zamoczył....

Gość ....gf
najleiej kupowac tampony z aplikatorem

Gość Bez imienna xd
Ja też używam tamponów z aplikatorem. Bo tak mi akurat łatwiej i szybciej;) Ale zamierzam kupić ob mini i spróbować z nimi;] Pechowo mój następny okres wypada akurat w czasie świąt więc w moim przypadku bez tamponów się nie obędzie;) I nie bójcie się nic wam się nie stanie!; * 3-majcie się:)

Gość 12-latka
cześć dziewczyny, mam 12 lat i nie wiem jakich tamponów uzywać , słyszałam ,ze zle wybrany tampon może uszkodzić pochwę powiedzie co o tym myslicie:) pozrdawiam:*

Gość tamponybeee
Dziewczyny nie używajcie tamponów może utknąć już tam na zawsze i wtedy tylko lekarz wam pomoże!!!!!!ja tak miałam tak daleko wszedł,że musiałam isc do toalety i go łyżką szukać...UWAZAJCIE!!!!

Gość 12-latka
Nie wydaje mi sie zeby to było zodne z prawdą!!

Gość alanowacka11
wejdz na strone myob.pl tam jest wszysko jak zauważyłaś w nazwie tej strony jest ob czyli tampony tam jest wszystko rysuki i pod punkty do tego !! mam takie pytanie jeszcze czy jak nie mam wydzieliny to moge nosić wkładki higienicznie żeby sie świeżo czuć??

Gość alanowacka11
najlepiej kup sobie tampony o.b pro comfort mini łątwo je sie aplikuje a gdy chcesz wyjąc pociągasz za sznurek i gotowe polecam!!

Gość alanowacka11
z tym że może uszkodzić pochwe hmm raczej nie ale jak jak kupisz sobie jakiś byle jaki z jakiejś takiej nie znanej marki może tak być ale ob pro comfort i ogólnie o b napewno nie te cudowne tampony są wymyślone przez kobiete ginekolog specjalnie dla nastolatek i kaobet