Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość __zosia78

Gruczolak przysadki

Polecane posty

tylko po bromergonie poniewaz jak kiedys zbyt szybko przestawiono mnie na minimalna dawke to guz zaczynał odrastac. A teraz jest cacy! A moj endo powiedział ze jest mnostwo przypadków gdzie gruczolaki sie wchłaniaja tylko trzeba systematycznie i długo brac leki nawet kilka lat wiec jestem przykładem - jak by Twój lekarz chciał to podesle rezonans a nawet dwa dla porównania :-)

Pewnie tez duzo zalezy od wielkosci guza ja miałam 5 mm . Sa osoby u których mimo zazywania lekow np. guz rosnie (acha ja po długim leczeniu nie mam ZADNYCH objawów! oczywiscie co jakis czas musze kontrolowac)

Gość GRATULUJE
Prolaktynoma szczerze GRATULUJE powrotu do zdrowia -:)))))))

:-) oczywiscie uprzedzono mnie ze gruczolaki moga miec tendencje do odrostu ale niekoniecznie tak byc musi u mnie! Na chwile obecna bardzo sie ciesze !!!! i z moich doswiadczen moge doradzic : dobry lekarz ! ja po długich wedrówkach wkoncu znalazłam i systematycznosc !!!!!!!!!!!!!!!!! w braniu leków! miałam skutki uboczne bromergonu , ale jakos udało sie przetrwac! :-)

Gość GAJeR32
Cześć Kobietki. Moja kasia miała jak już pisałem 10mm.Po ponad pół roku bromku (2x1)miała 5mm.Teraz czkamy na kolejne MRI w poznaniu. Termin ma na 20 września.Bromek działa jednak nie na każdego tak samo i w tej samej dawce... Skutki uboczne też są różne w zależności od dawki.Kasia na początku miała najgorzej , ale organizm już się przyzwyczaił i teraz jakoś to znosi. MARCHWA!POWIEDZ SWOJEMU LEKARZOWI żEBY WRóCIł DO SZKOłY! I jeszcze jedno!GRUCZOLAKI same nie ZNIKAJĄ!A systematyczność w braniu leków to podstawa!!! Robert.

Gość majka__p
witam was wszystkich. nie wiem do jakiego lekarza mam sie udac. ostatnio pojawiły sie u mnie bóle w klatce piersiowej( uczucie duszenia i promieniujacy ból w oklice łopatek i rak. szczególnie z prawej strony) zrobiłam ekg i było w porzadku. do tego mialam bóle w oklicy żoładka (bolała mnie prawa i lewa strona brzucha). usg jamy brzysznej wykazalo ze wątroba , trzustka , nerki w porzadku . do tego mam bóle głowy. Zrobiono mi tomografie głowy (niestety nie mam jeszcze wyniku). lekarz stwierdził ze te bóle to od żoładka. przepisał mi metoclopramidum i polprazol. pojawiły sie bóle piersi . piersi były twarde a ból przeszywał prawie na wylot. dzisiaj pojawiło mi sie cos w rodzaju ,=mleka w piersiach . wyciek z prawej i lewej piersi (dziecko przestałam karmic 16 miesiecy temu i przyjmuje od tego czasu tabletki antykoncepcyjne Yasmin). czy ktos moze mi napisac czy moze to byc hiperprolatynemia i jakie badania powinnam wykonac . Prosze o odpowiedz. ps. bóle piersi miałam w przewie miedzy tabletkami Yaasmin jak wystapiła tzw. miesiaczka

zrób badania hormonalne : prolaktyne, hormony tarczycowe ja oprócz tego robiłam szereg innych hormonów ale ja miałam ciut inne dolegliwosci

Gość majka__p
dzięki prolaktynoma. cały czas czuje sie zmęczona, nie mam siły na nic i nic mi sie nie chce. czy to mleko w piersiach po tak długim okresie od zakończenia karmienia dziecka moze być spopwodowane przyjmowaniem metoclopramidu?

Gość majka__p
czy ktos zna w Olsztynie dobrego lekarza endokrynologa -ginegologa. Bardzo prosze o wskazanie adresu badź nr tel.

Gość majka__p
chciałam jeszcze dodac ze mam zawroty głowy i czeto mdłosci . czy ktos miał podobne objawy?

Gość marchewa 30
do prolaktynoma ja przerwalam zazywanie bromka bo endo mi odradzil i powiedzial ze ratuje mnie tylko operacja, zaznaczam przy tym ze ja mam glejaka a nie jak Ty gruczolaka. boje sie ze bardzo zle zrobilam odstawiajac te leki ale lekarze chyba wiedza co mowia skoro wogole mowia

tak sie zatanawiam na co oni ci przepisali bromergon na glejaka????przeciez to zupełnie inny rodzaj nowotworu i podejrzewam daje inne objawy. chyba ze masz kłopoty z prolaktyna i innymi hormonami

Gość marchewa 30
ten guz uciska mi na lejek i powoduje wzrost prolaktyny, a objawy daje takie ze jesli naciska na nerw wzrokowy to moze nastapic utrata wzroku.

czyli bromergonem lecza objawy a nie przyczyne . Co z tego ze prolaktyna spadnie jak guz- glejak sie nie zmniejszy od bromergonu. To oczywiscie moje zdanie , ale lekarzem nie jestem!

Gość marchewa 30
no wlasnie, tez tak mysle ale w glebi serca mialam nadzieje ze ktos mi powie ze zniknie bez operacji

Gość marchewa 30
zycze Ci zeby Twoj guz sie nie odnowil, i zeby wszystko bylo w pozadku. Moj podobno tez ma tendencje do odnawiania sie dlatego do konca zycia musze byc pod kontrola

zycze Ci z całego serca zebys nie miała operacji ale nikt w 100% tu na forum nie odpowie czy jest ona konieczna czy nie . Potrzebne sa badania , diagnoza i madry lekarz. Inaczej zachowuje sie gruczolak , inaczej glejak i kazda inna zaraza. Trzymaj sie i dawaj znac co u Ciebie

Gość SSMM
wlasnie dzis odebralam wyniki prolaktyny, robione w 20-tym dniu cyklu. norma podana jest tylko dla PRL w czasie 0, boje sie ze moge miec gruczolaka (choc wg.mnie wyniki na to nie wskazuja) ale mam b.czeste bole glowy. oto wyniki: 0' - 59,13 ng/ml (norma 5,00-35,00); PRL 1 godz. po MTC - 252,99 ng/ml; PRL 2godz. po MTC - 155,40 ng/ml. Czy te wyniki sa bardzo zle? Z gory dziekuje za odpowiedzi

prl 0 masz podwyzszona a mtc nie jest znów tak wiarygodne zeby przesadzac czy masz gruczolaka czy nie masz - wazne aby zdiagnozował madry lekarz.

Gość SSMM
JA NIE PRZESADZAM PO PROSTU SIE MARTWIE SWOIM ZDROWIEM, CHYBA JAK WIEKSZOSC NA TYM FORUM

Gość Sabins
Witam dawno nie pisałam ale czytam i myślę.Miałam robione badanie "błędnika" bo mam zawroty głowy (-miałam zawsze ale czasami ,a teraz od pawnego czasu non stop nawet jak siedzę to wiruje mi świat itd. zaczynam się bać jechać rowerem,wykonywać różne czynności.A jestem raczej pracusiem,i robie wszystko szybko)Wyszło tragicznie z prawej strony lewa dużo lepsza,CZY ma to coś wspólnego z gruczolakiem?Oczy szybki ruch tam i spowrotem np.przy myciu naczyń-mam zawsze kruzelę.We wtorek ide na okulistyke powtórzyk badanie elektrofizjologiczne bo coś nie tak (lewy płat mózgu nie odpowiada czy coś takiego-jakieś niedokrwienie dokładnie niewiem)Niby zawroty mają coś z oczami ..... Mam już dość tych badań niby badań bo jestem chyba w punkcie wyjscia od 10lat . Gruczolak 7mm nie rośnie ale ja się coraz gorzej czuję - sypię się, mam ze stresu ucisk w klatce i problem z oddychaniem i zaczynam mieć tiki na szyjii i buzi -prawa strona.Wysiadam już Pa

zle mnie zrozumiałs SSMM nie napisałam przesadzac tylko przesądzać o to mi chodziło- wiec czytaj moze z sensem...

Gość SSMM
Ja dobrze cie zrozumialam, pisz moze z sensem...

Gość PIGUŁA
cześc

Gość PIGUŁA
cześc Ja też mam gruczolaka, dowiedziałam się o nim 13.03,2006, ma 2 cm - czyli ogromny. Prolaktynę mam teraz 140, a była rok temu prawie 600. Zawsze miałam bole głowy, ale lekarze ciągle ( neurolog i ginekolog, ze to migrena itp, spadki ciśnienia) Nie maja pojęcia !!!!! Miałam nieregularny okres, czasami wcale, lekarz do ktorego chodziłam zapisał Milvane-środek antykoncepcyjny, twierdził, że po nim cykl się ureguluje. I tak było, miesiaczkę miałam co 28 dni-myslałam więc, że wszystko OK. Tymczasem prl sobie rosła po Milvane, jak kwiatek po nawozie. Jak była 300, to ja sama mówiłam lekarzowi, że przecież to jest za dużo- a on, spokojnie, Pani niech zachodzi w ciążę, a nie mysli o prl. Lekarz mówił, że jak odstawię, Milvane, to łatwo zajdę w ciążę. Jk mu mówiłam o bólach głowy, to kazał zrobic EEG przeswietlenie kregosłupa w odc, szyjnym. Skierował mnie na przeswietlenie siodełka tureckiego-wynik byłOK, ale teraz wiem, że siodło tureckie jest badanie za słabym. TYLKO REZONANS WYKRYJE GRUCZOLAKA, TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA MOŻE BYC ZAWODNA !!! Dopiero jak wynik po roku był prawie 600, to się wystraszył i skierował do Poznania di Kliniki endokrynologii na Ul. Polną. Ja jednak dostałam numer do gabinetu prywatnego Gł. ordynatora na Polnej Prof. Warenik - Szymankiewicz, teraz u niej się leczę. Ponoc jest najlepsza w Polsce. Jak usłyszała jakie leki brałam, to myślałam, że mnie zrowna z ziemią. Stwierdziła, że zmarnowałam kilka lat. Od razu mi powiedziała, że z takim poziomemprl, mam gruczolaka. Opowiedziałam o bólach głowy, że przytyła, prawie 20 kg, nieregularnym cyklu, tylko wzrok jest u mnie super. Jednak podczas bólu głowy zawsze mnie gdzieś kłuło w oku. Zap[isała mi lek Dostinex, bardzo drogi, 270 zł za 8 tabletek - ale działa. Po dwóch miesiącach brania miałam 470 prl, po kolejnych dwóch 270, potem 140. No i teraz jest zastój, tak się trzyma. Na ostatniej wizycie dostałam jeszcze parlodel do kompletu, zobaczymy , co to pomoże. Ogólnie czuję się dobrze, jestem tylko trochę senna, czasem czuję lekkie ukłucia gdzieś w głowie, ale ogolnie bóle głowy są dużo rzadsze i mniejsze. Oprócz tego zapisała mi lek na regulację cyklu: Dulphaston i Esrtofel- mam co 28 dni, cały czas. Wiem, że mój guz jest duży i prawie przylega do nerwu wzrokowego, ale go nie uciska. Lekarka stwierdziła, że jeżeli leki dobrze podziałają, to nie musi byc operacji ( grozi ona uszkodzeniem nerwu, można nie widziec na jedno oko lub oba, lub miec problemy ze wzrokiem. Niestety, stwierdziła, że jestem przypadkiem zaniedbania przez lekarza, a Milvane, które brałam 4 lata zrobiło swoje - dlatego jest taki wielki, bo to wszystko pogłębiły niewłaściwe leki hormonalne.

Gość PIGUŁA
tO ZNOWU JA!!! wIELE Z wAS się martwi, a ma poziom prolaktyny 50-60. To nic takiego, wtedy wystarcza zwykle bromergon i po jakimś czasie jest dobrze. Literatura podaje, że jeżeli prolaktyna jest powyżej 200, to wtedy jest podejrzenie o gruczolaka, ma on z reguły wtedy kilka milimetrów, jest malutki. U mnie prawdopodobnie już kilka lat był, bo nikt wczesniej nie kazał robic ni rezonansu. Czytałam kiedyś wypowiedx lekarki w gazecie na ten temat: stwierdziła, że często gruczolaki mają dziś młode dziewczyny, bo bardzo szybko stosowały i długotrwale - środki antykoncepcyjne. Oczywiście, nie pozostaje mi nic innego jak branie leków - byc może jeszcze bardzo długoi ..............ciągła kontrola prl. Pozdrawiam, Magda (35)

Gość GAJeR32
Kolejny przypadek(Qrwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) potraktowania pacjenta jako numery statystycznego... Aż żal... Dobrzy lekarze wyjeżdżają za chlebem za granicę , a BAŁWANY!!!nas leczą....

czesc Piguła🌻 ech Ci lekarze ale dobrze ze wkoncu trafiłas pod dobra opieke , powiem Ci ze ja tez na paczatku krazyłam od lekarza do lekarza . Nie miałam duzej prl bo cos ok 30 -40 to był max!!!czyli nie az tak duzo - w normie do 25 a mikrogruczolak był! chociaz lekarze czesto mi mówli ze absolutnie wykluczone...dłuuuuugo brałam bromergon i jak moze wyczytałas po gruczolaku ani sladu -oby jak najdłuzej Zycze Wam wszystkim duzo zdrówka!!! ❤️ paaaa

u mnie winne sa pigułki antykocepcyjne zazywane zaledwie?? przez rok+stresy i intensywne odchudzanko:-( . Ale bywa ze nie ma konkretnych przyczyn .

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się