Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość __zosia78

Gruczolak przysadki

Polecane posty

Gość Bernadka
mysle ze mam dobrego lekarza-pania endokrynalog-ktora z tego co mi sie wydaje stara sie pozyjemy zobaczymy

Gość Bernadko radze Ci isc
w takim razie powodzenia w leczeniu

Gość Bernadka
A dziekuje i nawzajem :D mam nadzieje ze kiedys my wszystkie odpedzimy sie juz od tej paskudnej prolaktyny

Bernadko, ja pomimo długiego leczenia ciągle mam PRL powyżej normy (obecnie 3-krotnie). Miesiączka mi się kiedyś zatrzymała, ale dostałam jakies hormony (niestety to było dawno temu i nie pamietam jakie) i po 2 tygodniach zażywania miesiączka wróciła. Mam miesiączke, ale bardzo nieregularnie; raz za 28 dni, raz za 48! Prawie każdego miesiąca inaczej. Jeśli chodzi o osteoporozę, to niestety ja juz mam początki - i jak powiedział mi lekarz to własnie w wyniku zaburzeń hormonalnych. Mam ubytki w polu widzenia, które juz ponoc nigdy mi się nie cofna, nawet gdyby gruczolak mi zmalał, szwankuje mi serducho, ale w tym wszystkim najgorsze sa te potworne bóle głowy. Bardzo czesto boli mnie żołądek i wątroba z powodu nadmiaru lekow przeciwbólowych, bo same wiecie jak to jest jak głowa zaczyna potwornie bolec, a w parcy trzeba zasuwac i nic nikogo nie obchodzi. Nie mam wyjścia i trzeba brac leki przeciwbólowe.

Gość Gosia 1975
Byłam wczoraj u lekarza mam hiper czynnośwaciową (po tab godz 3116) czy to jest waszym zdaniem sporo czy może być gruczolak mam bardzo silne bule głowy od pół roku neurolog nie wie od czego żadne tabletki które mi przepisywał nie działają, ?? Od endykrynologa-ginekologa dostałam lek o nazwie Bromocorn ale to nie wszystko, zbadała mnie ginekologicznie i stwierdziła bardzo duza nadrzerke o jakis brzydkim wyglądzie ja wiedziałam że mam nadzerke bo 3 lata temu robiłam cytologie i do tego miałam 2 stopień nie leczyłam tego zaniedbałam bo mam synka niepełnosprawnego i na latanie po lekarzach nie miałam czasu a teraz bardzo sie boje bo lekarz powiedziała że bardzo źle to wygląda i nie światczy dobrze i że to mogą być poczatki raka a ona jest bardzo dobrym ginekologiem endykrynologiem bo chodziłam do niej z dwoma ciażami więc wierze jej. Pobrała mi wymaz do cytologi wynik będe miała za 2 tyg a w gabinecie siedziałam pełną godz bo mi wszystko tłumaczyła niewiem jak ja przetrwam ten czas bardzo sie boje.

Mam jeszcze jedno pytanie czy jak sie nie bieże leków jeśli jest podwyszona prolaktyna to czy od nie brania leków może ona wzrosnąć mam h czynościową (po tabletce godz 3116) pytam sie dlatego bo po tym leku żle sie czuje i jeśli by było nie końieczne branie i by nie wzrastała bez brania tego leku to bym sobie dała spokuj i nie brała. Dzieci już nie planuje bo mam dwoje smerfów. Czy ktos mi moze odpowiedzieć czy bez brania leków prolaktyna wzrośnie i w jakim czasie. Bardzo dziekuje za odpowieć. Pozdrawiam

Gość Bernadka
Gosiu tak mi przykro :( Mam nadzieje ze to nie bedzie to o czym myslisz :( trzymam kciuki!!!!!!!!!!!! Co do bólów waroby to mowia ze to nie boli ale ja tez mam wrazenie ze jednak boli-Ja tez biore duzo srodkow przeciwbolowych-jak narazie NA SZCZESCIE pomagaja mi np.3 ibupromy lub ketonal forte 1 tab lub 2 aspiryny ale sa tygodnie co biore dzien w dzien!!!! Ja naszczescie ze wzrokiem mam wszystko ok-A w poniedzialek bede miec wyniki PRL mam nadzieje ze spadla jeszcze troszke Nadal mam wyciek z piersi Echhhhh troche sie nieskladnie rozpisalam ale mysle ze zrozumiecie ;)

Bernadtko.......daj znać jak nowy wynik PRL. Pisalas że na Dostinexie Ci spada. A może juz się zbliża do normy (czego bardzo Ci zyczę :-)) Gosia1975....kobietko nie możesz tak się zaniedbywać. Zapytaj swojego lekarza ginek.-endo. o leczenie tej nadżerki; z tego co piszesz wynika, że to jest bardzo powazna sprawa. Jeśli chodzi o hiperprolaktynemię to równiez omów to szczegółowo ze swoim lekarzem. Z pewnościa trzeba to leczyć. Samo nie wróci do normy; ale metodę leczenia, lek i dawkowanie musi ustalić prowadzący Cie lekarz. Na prolaktynę jest pare leków (bromergon, bromocorn, parlodel, norprolac, dostinex) ale samej nie wolno Ci tu decydować. My na tym forum nie jesteśmy lekarzami; my się tylko dzielimy wlasnymi doświadczeniami. To Twój lekarz na podstawie wynikow badań musi dobrac właściwy dla Ciebie lek. Jeśli któryś bedziesz źle tolerować to powiedz o tym lekarzowi i zmienicie leczenie. Każdy organizm reaguje inaczej, każda z nas inaczej reaguje na leki. Kobieto, jedno jest pewne: idź do lekarza i zacznij się leczyć! Nie zaniedbuj siebie, masz dla kogo zyć - jak napisalas masz dwójkę smerfów. Zatem powodzenia i wpadaj tu do nas częściej i pisz co się z Toba dzieje. magdus...jak samopoczucie. Mnie jak zwykle boli głowa, ale cóż........

Gość Gosiu sporo racji ma
Adusia, nie wolno tego bagatelizowac. Druga sprawa to ze wzrosła ci prl po tescie mtc do 3000 to nie swiadczy czy jest gruczolak czy go nie ma. Pisały tu osoby które miały chyba powyzej 5000 albo i wiecej wskazywało na czynnosciowa a był gruczoalak . Takze to badanie jest mało wiarygodne , najlepszy jest rezonanas magnetyczny. Na prl czynnosciowa trzeba brac leki , inaczej bedzie ona rosła i zaburzała prace innych narzadów dokrewnych . Z nadzerkami tez mozna sobie teraz poradzic takze badz dobrej mysli. pozdrawiam

Gość finka77
hej dziewczyny mam podejrzenie mikrogr ,za miesiąc czeka mnie rezonans magnetyczny. Mam do was pytanie , gdzie dokładnie boli Was głowa i jaki ma charakter i nasilenie . Mnie boli na czubku głowy bardziej po prawej stronie i ból nie jest mocny ,nie musze brac tabl przeciwbolowych ,ale jest on prawie cały czas i mi troche przeszkadza. dodatkowo przez cały cykl ,od kilku miesięcy bola piersi zwłasza pr wycieku nie ma.Biorę Parlodel od 3 lat . pozdrawiam

Gość Gosia 1975
Dziękuje za odpowieć dziś wziełam następną dawke Bromocorn i jusz troche lepiej sie czuje więc organizm sie chyba zaczyna przyzwyczajać. Ja tez mam na dzieje że będzie wszystko dobrze ale wynik cytologi będe miała dobiero 22 wiec do tego czasu zwaeiuje z niepokoju już nie śpie po nocach i całe dnie sie martwie bo jeśli 3 lata temu miała cytologie stopień 2 to teraz może być stopień 3 lub 4 bardzo sie boje ale leczyć sie napewno zaczne zresztą już zaczełam

ktos prosił o opis jak wyglada rezonans magnetyczny. Pponiżej podaje link; poczytaj sobie \"ktosiu\"; tam sa opisane rózne badania. Znajdziesz równiez info. Obrazowanie za pomoca rezonansu magnetycznego. Poza tym proponuje Ci poszukac w Internecie jst sporo info. na ten temat. www.forumowisko.pl/lofiversion/index.php/t4156.html Według moich osobistych odczuć: badanie nie jest przyjemne, ale wcale nie najgorsze. Przeżyłam juz gorsze sprawy. Nie ma sie czego bać, nic nie boli. Gosia1975....trzymaj sie dzielnie kobietko; musisz przetrwać te dwa tygodnie oczekiwania na wynik. Nie wiem czy ten drugi stopień to taka straszna sprawa????????? Ja jak mialam cytologie to lekarka powiedziała mi, że wynik jest grupa2A i skomentowała, że jest ok. Chyba kierując się Twoim przykładem po miesiączce polece do ginekologa zrobić cytologię (tylko ciekawe kiedy ta szalona prolaktyna pozwoli mi miec nastepna miesiączkę) finka77......witaj! Czy to bedzie Twój pierwszy rezonans? Jaki masz poziom Prolaktyny? Czy Parlodel Ci pomaga? A jesli chodzi o bóle głowy to u mnie wyglada to tak, że bol zaczyna się z tyłu głowy i po chwili boli mnie cała głowa; bardzo często tak potwornie że dosłownie nie moge patrzeć na oczy :-(

Gość magdus_cz
Bernadka - zakrzepica wzięła się z patologicznego złamania - bez urazu - i ja również jestem skutkiem nieleczonych hormonalnych zaburzeń - z tego wynika - bo densytometria wykazała osteopenię - i choć lekarze twierdzą, że nie jestem na etapie żeby się łamać - realia jak widać wyglądają inaczej - kości są osłabione...Podobno nieregularne/brak miesiączek - a co za tym idzie niedobory hormonów powoduję spadek gęstości kości - poza tym jestem właśnie na etapie zanikającego progesteronu z wysokim etsradiolem - a to sprzyja ostoroporozie, zmęczeniu, depresjom, zaburzeniom tarczycy, PCO, zaburzeniom elektroidowym, zakrzepicy nawet i szeregu innych dolegliwości od banalnych - do naprawdę poważnych... Adusia - moje samopoczucie jest kiepskie/różne - cieszę się, że mam takiego lekarza - i paradoksalnie chirurga, który prowadzi mnie w związku z zakrzepicą - myślę, że dzięki Niemu nie poddaje się - choć bardzo często przychodzą chwile, kiedy miałoby się ochotę nie wstawać z łóżka albo nie istnieć - bo przecież każda z nas ma określoną granicę wytrzymałości - nie tylko fizycznego bólu i dyskonfortu ale psychicznego także...

Gość Gosia 1975
Adusia32 no tak masz racje to jeszcze nie tak źle tylko u mnie stopień 2 był trzy lata temu a to spory czas więc na dzień dzisiejszy nie wiadomo jaki bedzie bo sie nie leczyłam a sam sie nie wyleczył i jeszcze co s na jajniku ma o zmianie niejednorodnej echogeniczniści o wymiarach 1,5 cm nie mam pojecia co to jest bo sie już nie spytała lekarza. Pozdrawiam

magdus.......ja Cię doskonale rozumiem, też często mam ochotę sie zapaść pod ziemię (dosłownie) z bólu i totalnej niemocy, aby sobie ulżyć, ale mam takiego małego skarba, którego kocham ponad wszystko i dla niego zniosę wszystko. Powiedz mi czy Ty jakoś leczysz osteopenie? Ja tez się borykam z tym probleme (na troche bardziej zaawansowanym etapie) i mi lekarze powiedzieli, że mam w diecie miec duzo wapnia, duzo produktow mlecznych i zazywac witamine D3. Nie wiem czy to wystarczająco? problemy hormonalne mam nadal, guz nadal tkwi w głowie, a to wszystko powoduje ze stan kości się pogarsza.Dodatkowo przeraża mnie to że z powodu zaburzeń hormonalnych bardzo przytyłam, naturalnie nie moge schudnąć, leki wspomagające odchydzanie mam zakazane i boje się ze mój kręgosłup niedługo mnie nie uniesie. Moge nic nie jeśc a i tak nie ubędzie mi ani kilogram :-( Gosia1975....no to kobietko zadbaj o siebie i informuj nas na bieząco o postepach w leczeniu. Razem łatwiej, możemy się tu przynajmniej wyżalić, bo wszystkie mamy podobne problemy.A Twoje smerfy duże juz są? Nadal strasznie boli mnie głowa......ale jak zawsze powiem Wam głowa do góry :-)

Gość Gośka 1975
Adusia32 Tak jak pisałam synek jest niepelnosprawny ma lekkie upośledzenie umysłowe i ADHD ( nadpobudliwosć psyvhorucjowa z deficytem uwagi, zaś córeczka ma 11 lat i uczy sie wspaniale . Jeśli chodzi o bóle glowy ja próbowalam wszystkiego ketonal 100 ,migpriw itp ale nic nie pomagało wreszcie od teściowej dostałam silny lek w syropie o nazwie tramal i pomaga jest bardzo niesmaczny ale niestety mnie głowa boli 3, 4 razy dziennie ale jak wezme tramal to po 20 min przechodzi pogadaj ze swoim lekarzem moze ci przepisze to naprawde wspaniały lek. Pozdrawiam

Gość Tramal moze i wspaniały
ale z działaniem to juz prawie pod morfine podchodzi :-(

Gość Gośka 1975
Ups nie miałam pojęcia że TRAMAL podchodzi pod morfine bo dostałam bez ulotki ale niestety inne leki przeciwbóle na moje bóle głowy nie działają tylko właśnie ten tramal. Pozdrawiam

Gość Bernadka
Czesc dziewczyny!!Dzieki za odpowiedz!! Dzis mnie strasznie boli głowa (moze to reakcja na dzien u tesciowej ;) ) hehe ale jakos daje rady wczoraj tez mnie bolala wzielam ketonal teoche pomoglo.......... Jutro sie okaze jak to z ta maja PRL-jak bedzie ładna pogoda to sie przejde po wyniki bo mam dosc daleko a niemam jeszcze prawka-w czwartek zdaje hehe :) A wyciek mam caly czas z piersi nawed jak PRL mi spadla Gosia to teraz czas wziasc sie za siebie-mam nadzieje ze bedzie dobrze!!!!!!

Brenadka ja też mam cały czas wyciek z piersi pomimo leczenia. Prl raz wyzej, raz nizej, raz znów wyzej ale nigdy w normie. Ginekolog tłumaczył mi to tak- nawet jeżeli prl byłaby w normie, a ja przeżywałbym jakąś sytuacje stresową to jest duże prawdopodobienstwo że tak wyciek bedzie się pojawiał. Tyle tylko że u mnie nie znika. A jeżeli chodzi o egzamin to trzymak kciuki:-).Zdasz tylko zachowaj spokój. Wiem ze kolana jak z waty i wogle. Ja niemiło wspominam swój egzamin, ale zdałam za pierwszym razem.

Bernadka.......trzymam mocno kciuki i zaprawidłowe wyniki z PRL i za egzamin na prawko. Tak jak napisała Lusia - spokojnie :-) zdasz i oczywiście daj znać nam tutaj na forum. Lusia.......a jakie leki Ty zazywasz? i wszystkim zyczę miłego tygodnia bez bólu głowy (wiem, że to niemożliwe bez bólu głowy, ale czasem marzenia się spałniają, a moim i waszym marzeniem jest kiedys powiedziec: o dziś nie boli mnie głowa)

Gość Gaweda
czeesc Bernatka trzymam kciuki za prawko:-) Lusia wyciek z piersi to objaw ze cos jest nie tak , widocznie Twoja norma prolaktyny do której tzreba dazyc jest duza nizsza. Z tym stresem to watpie :-( . Nie wolno wszystkiego zwalac na stres choc i on przyczynia sie do kiepskiego samopoczucia

Biore Bromocorn, lekarz upiera sie przy polskich lekach, ale z niejednych ust słuszałam ze sa ....i tu ciekawe bezpieczniejsze. Moja prl ostatnio była taka 50, 35, 50 a biore 3x1 właśnie Bromocorn. lek toleruje bardzo dobrze, czasem mam gorszy dzien to mdli mne ale ogólnie OK. Bóli głowy takich jak wy, choc czaem trzyma mnie kilka dni-nie biore żadnych leków p/bólowych. Kiedyś miałam zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i od tamtego czasu z moja kondycją różnie bywa, ale ogólnie czuje się dobrze. Zaglądam tu na gruczolaka choć pisuje na prolaktynie. Acha, miałam tomografie ale jak sie domyślacie nic nie wyszło-tera to ja też wiem ze tomografia nic konkretnego nie wnosi-choć wiem dzieki temu badaniu że mam polipa w zatoce. czyli jednak coś sie dowiedziała. Jestem stałym choć niezbyt udzielającym sie foremkiem:-). pozdrawiam .

bóli głowy takich jak Wy nie miewam, choć.... coś mi tekst zjadło.

Gość Gaweda
Lusia bromocorn to to samo so Bromergon? ja biore ten drugi i sobie chwale tzn nie mam drstaycznych skutków ubocznych (1x1)

Gość Bernadka
Hey :) Tak Bromocorn to to samo co Bromergon Ja juz dzis 3 dzien z bolem głowy :( wziełam ketonal 100 i popusciło naszczescie :) Noo mama poszła mi odebrac wyniki wiec zaniedługo bede wiedziec co i jak z PRL Dzieki za trzymanie kciukow :) pozdrawiam

Gość magdus_cz
Adusia - mi na osteopenię przywalili Osteogenon (to lek na osteroporozę) - zaczęłam go łykać ale...przez 2 tygodnie miałam koszmarną biegunkę - ostawiłam. Konsultowałam się z innymi lekarzami "od kości" i powiedzieli, że na tym etapie nie powinno się przyjmować takich leków - bo one zmieniają strukturę kości! zmieniają negatywnie! (choć dużo w tym paradoksu - w końcu leki powinny poprawiać stan kości). Mi również zalecono wapń - calperos 500 - 1 tabletka przed dużym posiłkiem, 1 po - a ponieważ nie jestem w tym systematyczna biorę jak mi się przypomni...poza tym kazali mi ćwiczyć - dużo się ruszać - tak, żeby maksymalnie obciążać kości...No i densytometria za rok - jak będzie gorzej - to wtedy powrót do leków na ostoroporozę... Ja dodatkowo biorę cyklicznie leki przeciwzakrzepowe - to u mnie nasila ubytki w kościach...zresztą to u nas tylko zatrzymywanie procesu rozpadu kości a nie leczenie...boje się, że te niedobory hormonów które mam będą ten proces drastycznie przyspieszać...

Gość Bernadka
WŁASNIE DZWONIŁA MAMA!!! PRL SPADLA DO 46!!:D:D:D:D Wiem ze to jeszcze duzo ale jak pomysle ze w we wrzesniu mialam 180 to jest chyba niezle Dostunex jednak cos pomga i to pol tabletki dwa razy w tygodniu Wrszcie cos idzie w dobrym kierunku-moze dostane wkoncu okres :) do normy juz niedaleko-ale sie ciesze :D Tym bardziej ze przez rok na bromergonie parlodelu i bromocornie wogole mi niespdała A teraz idzie regularnie w dol :D:D:D

magdus....dziekuję za odpowiedź odnośnie leczenia osteoporozy; z tym lekiem który Ci przepisano to rzeczywiście paradoks! Ztem narazie łykamy wapń i łudzimy się że będzie lepiej (po prostu paradoks!!!) Bernadka......super że PRL Ci spada; ciesze się ogromnie. Gaweda....świetnie że Bromergon Ci pomaga - to najtańszy lek z pośród tych dostępnych na naszym rynku. Ja niestety fatalnie go znosiłam i zazywam Norprolac i rujnuje się finansowo, ale nie mam wyjscia.

To to samo. Co prawda długo sie przyzwyczajałam ale teraz to juz pikuś. Bernadka gratulacje, wiem ze Dostinex jest bardzo dobry ale nie na moją kieszeń. Ja przy takim poziomie jak Ty masz teraz(ja tez oscyluje w takich granicach) mam okres regularnie co jakieś 45 dni:-).

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się