Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jokasta

POLICYSTYCZNE JAJNIKI

Polecane posty

Gość Basiulka_82
Do Bosco Hej Wszystko sie udało jestem w trzecim tygodniu ciąży, nawet nie wiesz jak się cieszę. Nawet dr Mrugacz mi dzis serdecznie gratulował. Trzymam kciuki za Ciebie :) :) :)

Gość kiki12345
Bylam juz endokrynologa i podejrzewa wlasnie ta chorobe. Wybieram sie na badania i denerwuje sie troche

Gość Basiulka_82
Miesia* Wiedziałam ze mam owulację, bo ginekolog zaobserwował pęcherzyk owulacyjny na usg i właśnie dzień może dwa po wizycie musiało to się stać :) :) Dziewczyny trzymam za was kciuki!! PCO to nie koniec świata :) :) Głowy do góry

basiulka ale to że Ci pęcherzyk pękną to też lekarka wiedziała? a brałaś jakieś leki. może pisałaś o tym wcześniej ale nie czytałam wstecz

Gość Basiulka_82
Miesia W grudniu mialam torbiel na jajniku, dostalam Duphaston na ewentualne jej zlikwidowanie i sie udało. PCO zdiagnozowano u mnie w kwietniu i od razu usłyszałam ze zajscie w ciaze nie bedzie łatwe. Przez ostatni miesiąc przyjmowłam Bromergon na zbicie prolaktyny, bo mialam bardzo wysoka. Pęcherzyk owulacyjny był widoczny na usg i on dopiero rósł, ale lekarz mi dzis powiedział ze wyjatkowo szybko musiał pęknąć :):) i jest fasolka :) :) Taka fasolka, która ma już tętno :) Pozdrawiam

Gość Basiulka_82
Dzięki i pozdrawiam :) :)

Basiulka_82 bardzo,ale to bardzo serdecznie Wam GRATULUJĘ!!!! ... i życzę takiego szczęścia nam wszystkim !!!!!!!!!

Ania31 dalsze hormony mam mieć robione a usg wewnętrzne było i wyszło niezaciekawie, ale jak widze radość tym, którym się udało to jakoś tak lżej na sercu :-)) Basiulka gratuluje Ci straasznie i trzymam kciuki za to, żeby ciąża przebiegała jak najlepiej :-))) sciskam gorąco :-))

Gość lanaxx
Hej wszystkim :) też mam jajniki policystyczne, biore diane i nawet dobrze się po niej czuje. Najbardziej boje sie bezpłodności, ale jak widze niektórym się udajee :) a jestem optymistka... Największy problem mam z "męskim owłosieniem" ... Dodam że mam 19lat, a chorobie wiem od 1,5 roku. Buziaki

do basiulka hej,super,gratuluję!chyba ten mrugacz jest niezły.u mnie troche pokomplikowały się sprawy i nie byłam jeszcze u niego,chyba po wakacjach się udam(mam nadzieję).

Cześć wam, dawno mnie nie było. Odebrałam swoje wyniki LH i FSH. Stosunek tych hormonów wynosi u mnie 1,8 a podobno jak jest powyżej 1,5 to PCOS jak w mordę strzelił. Powtórzyłam też inne wyniki i są podobne jak tamte. Prolaktyna też wysoka, pewnie to przesądza o hiperprolaktynemii. :-(

Gość uggla
Mam 18 lat i juz ponad 6 miesięczna przerwe od ostatniego okresu(w ogole z tym okresem to beznadzieja od 13 roku życia), nadmierne owłosienie, podwyzszony testosteron itd... mialam USG wczoraj i facet u mnie podejzewa PCOS, jeden jajnik mam wiekszy od drugiego :/ (śmieszne jest to, że podejżewałam to u siebie, a moi rodzice zgodzili sie na badania szczególowe krwii tylko dlatego, że jestem wegetarianką i żeby udowodnić swoje racje xD). boje sie troche innych badan, bo jestem dziewicą ;) wprawdzie póki co na dzieciach mi nie zależy, ale boje sie otyłosci, bo podobno i tak trzeba przed terapią chormonalną schudnąć? no i przeraża mnie to nakłuwanie jajników :|

Gość Menia22
Witam was jestem tu nowa ale ciągle was czytam całkiem niedawno lekarz stwierdził u mnie pco ale nic na ten temat mi nie powiedział oprócz tego że wcale nie musze tego leczyć. Nic nie wiem na temat tej choroby co nie co poczytałam w necie ale nic z tego nie rozumiem. Tam pisze że to trzeba leczyć. Jeżeli ktoś może powiedzieć mi coś więcej na temat tej choroby to bardzo bede wdzięczna!!! czekam na jakieś info od was dziękuje

Menia22 ==> Musisz zmienić lekarza i poprosić o zrobienie badań krwi: LH FSH DHEA DHEAS testosteron

Gość menia22
MagdalenaX>>> dzieki za info powiedz mi jeszcze czy e badania moge sobie zrobic na wlasna reke czy zleca je lekarz??? jezeli wiesz cos wiecej o ej chorobie to prosze pomóż!!!!

menia22==>> Jeśli chcesz się coś więcej dowiedzieć o tej chorobie to proponuję poczytać trochę nasze forum, albo wpisać to hasło w wikipedii i tam znajdziesz podstawowe informacje. Co do badań to można je wykonać również na własną rękę, całkowity koszt to około 150 zł.

Gość madzioreczek21
Witam, kilka tygodniu temu byłam u ginekologa, bo od kilku miesięcy staraliśmy się do dziecko i nic, jesteśmy już 2 lata po ślubie i pragniemy mieć dzieci. Lekarz na usg dopochwowym stwierdził, że jeden jajnik jest policystyczny i zapisał mi REGULON, mam go brać przez jakieś 6 miesięcy, a później się zobaczy, jak to nie pomorze czeka mnie laparoskopia. Generalnie nie miałam większych objawów PCO, ale @ miałam bardzo bolesne i cykle nawet do 40 dni. Czy któraś z Was przyjmowała REGULON ? Jestem w połowie pierwszego opakowania i troche mnie piersi pobolewają jakby przed @.

Mam ważne pytanie do wszystkich z Was, które macie PCOS, ale przyjmujecie antykoncepcję hormonalną. Jakie bierzecie tabletki antykoncepcyjne???

Gość patrycjajur
witam Was, ja brałam Mercilon przez 6 lat dopóki nie odstawiłam aby zajść w ciąże, dopiero wtedy się zaczęły wszystkie badania i próby, PCO miałam stwierdzone jak miałam 16 lat jak jeden torbiel był jak pomarańcza i dostałam tabletki aby się wchłonął, potem juz brałam bo nie chciałam być w ciąży, byłam za młoda i lekarz ciągle przepisywał, aż do momentu jak po ślubie nie odstawiłam sama ale przez ponad rok nie było ciąży, wtedy zaczęły sie badania hormonalne i wszystko inne, ale męża nadal nikt nie zbadał a kazali nam robić dziecko!!! gdyby wiadomo było wtedy że mąż ma tak słabe plemniki to bym uniknęła wielu tabletek i przytycia od nich i wielu nadzieji takie jest moje zdanie na ten temat, o jakości plemników wiemy od 4 lat , takie poważne leczenie rozpoczęłiśmy w zeszłym roku, teraz jesteśmy przed inseminacją ..... pamiętajcie dziewczyny- badajcie swoich mężów i partnerów to podstawa!!! co do badań hormonalnych to ja miałam za każdym razem w 2-3 dniu cyklu robione takie badania: p.ciała anty-PCO FSH LH Estriadol SHBG DHEA-SO4 Testosteron Test z metoclopramidem koszt około 120-150zł zawsze w 2-3 dniu cyklu się je robi potem już nie ja brałam Cyclo-progynova na wywołanie okresu bo Luteina nie podziałała i dopiero robiłam badania jak dostałam okres pozdrawiam

Gość patrycjajur
aha może podam moje wyniki- lekarz powiedział że są w normie nie wiem czy w ogóle w normie, czy w normie przy PCOS...... p.ciała anty-PCO-

Gość patrycjajur
znów mi się nie wpisały wyniki tak jak kiedyś.....nie wiem czemu anty-PCO

Gość patrycjajur
testosteron 2,65

Gość patrycjajur
test z metoclopramidem 0 min 248 a po 60min 1685

Gość patrycjajur
DHEA-SO4 193 SHBG 12,5 Estriadol 35,8 LH 4,39 FSH 5,81

Gość patrycjajur
p.ciała anty-tpo poniżej 10

Gość patrycjajur
przepraszam że wpisałam w ten sposób ale inaczej sie nie dało, ja pisałam a nie było widać żadnych cyfr, pozdrawiam, Patrycja

Gość balbiina
basiulka w ktorym jestes tygodniu??? ze widac juz fasolke i puls!?? dziewczyny nie zalamujcie sie ja sie staralam 2,5 roku o dzidzie z pco, i dalam sobie spokoj prestalam wkoncu myslec o dziecku zajelam sie praca ,remontem,zakupami i prosze okazalo sie ze jest pecherzyk ciazowy i idzie mi 5 tc

Gość Basiulka_82
Do Balbina Hej. U mnie też jest jakiś 5 tydzień, a puls było słychać już jak byłam 12 czerwca na pierwszej wizycie :)