Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miska

POSTINOR

Polecane posty

No dziekuje Ci bardzo:) Ciesze sie, ze dostrzeglas, ze moje intencje nie sa takie, jak z gory zalozylas. Spokojnej nocy dziewczynki.

Gość A_guska
Co jest lepsze Postinor czy Escapelle??:( bo ja juz sama nie wiem:(

A-guska - Raczej to to samo, moze minimalnie rozni sie skladem. Postinor jest bardziej popularny, a Escapelle stosunkowo nowa. Byc moze mniej inwazyjna... nie wiem, ale podejrzewam, ze oba robia podobna demolke w organizmie. Zapytaj z aptece jakie sa roznice w skladzie tych lekow, bo ja bralam tylko raz posti i nie orientuje sie w tym drugim.

Gość A_guska
Dziekuje za odp,jakąs h temu wzielam escapelle.Udalo mi sie wykupic mimo 2006 roku na dacie recepty! byłam tez w razie czego na pogotowiu to mnie wyprosili;/;/;/;/ genialna służba zdrowia! a escapelle wzielam po ok.14-15 godz...mam nadzieje ze bedzie dobrze!

Gość Darikaaa
Przepraszam za błędy i nieścisłości, próbowałam być dokładna. Nie każda, która się boi w takiej sytuacji jest małolatą. Wynika to po prostu z tego, że do chwili kiedy dostałam do ręki dowód osobisty nie wolno mi było spotykać się z chłopakami. Dowód mam od 3 miesięcy. Z moim chłopakiem byliśmy potajemnie, ukrywając wszystko dokładnie. Dlatego będę wdzięczna za potraktowanie mnie jak osoby dorosłej, która zwyczajnie była odcięta. Nie mogłam czytać o seksie, rozmawiać o nim. Jestem zupełnie zielona. Tabula rasa.

Darika - nie przepraszaj, nikt Cie za malolate nie uwaza, ale ja naprawde w dalszym ciagu nie moge sie doszukac pytania od Ciebie. Jesli mozesz to podaj mi swoj nr gg to napisze do CIebie i postaram sie rozwiac wszelkie twoje watpliwosci. Rozumiem, ze nie kazda sprawe chce sie omawiac na forum. Czekam na Twoja odpowiedz.

Gość Darikaaa
Nie trzeba, opiszę to tutaj. Dla urozmaicenia poszliśmy na basen, a w szatni M. stwierdził, że patrząc na mnie nie może wytrzymać i zaczął się masturbować. Przerwałam mu po dwóch ruchach. Kiedy się przebierałam zaczął objeżdżać rękami moje pośladki, ale raczej po zewnętrznej stronie. Nie miał wytrysku, ale ja uważam, że płyn, który pojawia się w czasie pieszczot miał na rękach, ale ona zarzeka się, że były suche. Potem ubrałam strój i poszłam pod natrysk. Stąd moje obawy. Czy ewentualna sperma nie mogła zostać przeniesiona z materiałem lub wodą. Dodatkowo moje obawy spotęgowało niewielkie krwawienie, naprawdę niewielkie. Tutaj jest moje pytanie – czy plemniki mogły zostać tak przeniesione do pochwy? Bo czytałam już o wielu dziwnych przypadkach (mój chłopak studiuje biologię). Chyba nie jest bardzo źle z moją wiedzą, skoro wiem, że mimo ocierania się o mnie nie zajdę w ciążę, bo miał na sobie bokserki, ale i tak wiem, że nie jest najlepiej.

Darika - ok juz teraz rozumiem. No wiec po kolei. Po pierwsze nie masz sie zupelnie ale to zupelnie o co obawiac, bo w ciazy nie jestes na 1000000000000000000000000000000%. Nawet jesli na jego dloniach byl plyn o ktorym mowisz, a on dotykal Cie tylko po posladkach, wiec juz nie masz sie czym martwic. Do tego jeszcze poszlas pod prysznic i splukalas ten plyn. Wbrew pozorom naprawde bardzo trudno zajsc w ciaze. Zenska komorka jajowa zyje tylko 24 godziny podczas jednego cyklu, z czego zdolna do zaplodnienia jest tylko przez 12! Meski czlonek tez nie bez powodu jest taki dlugi - musi bardzo gleboko wprowadzic nasienie. Sperma znajdujaca sie na posladkach (ktorej w Twoim wypadku i tak nie bylo) ma mizerne szanse na dostanie sie do komorki jajowej. A teraz druga sprawa. To mikrokrwawienie o ktorym piszesz, ze mialo miejsce to prawdopodobnie owulacja. Bardzo czesto kobiety w srodku cyklu obserwuja takie plamienie, ktoremu towarzyszy szczyt sluzu plodnego podobnego to konsystencji bialka kurzego jajka. Tak wiec nie martw sie, bo wszystko jest z Toba ok. Jesli chcesz sie jeszcze czegos dowiedziec, np. jak obliczyc swoje dni plodne i nieplodne albo cokolwiek innego to pisz na forum albo lepiej podaj swoj nr gg, bo teoretycznie rzecz biorac to jest kafeteria dotyczaca postinoru. Pozdrawiam Cie cieplo:)

Gość ałłłłłćććć
Kochaniutkie jaki są sposoby na przyspieszenie okresu?

Gość b88
Hej. A co ze skutkami "długodystansowymi" po postinorze? Czy po dwóch, trzech bądź więcej miesiacach zauważyłyście jakies skutki? :]

Gość Kasia0000
Kobietki, proszę wyjaśnijcie mi problem w moim przypadku raczej natury moralnej. Postinor, nie jest farmakologiczną aborcją ponieważ nie dopuszcza do owulacji i do zagnieżdżenia się zapłodnionej komorki jajowej w macicy i tak bylo najprawdopodobniej w moim przypadku, ponieważ zażyłam go w 11 dniu cyklu - przed owulacją. Jednak co w przypadku jeżeli dziewczyna jest w trakcie owólacji np. 14 dniu i miała wpadkę ze swoim partnerem. Zanim zwykła śmiertelniczka dotrze do ginekologa i zakupi np. Postinor mija zwykle kilka lub kilkanaście godzin (w ulotce przewidziane 72 godziny). W tym czasie może już dojść do zapłodnienia, a nawet zagnieżdżenia się komórki jajowej w macicy. Jaki jest wówczas mechanizm działania tego typu farmaceutyku? Jak tak duża dawka hormonów może wpłynąć na rozwijającesię już życie? Pewnie zaraz ktoś sie odezwie że moje pytania są głupie i naiwne, ale myślę, że dla tych, kóre przyjmowały Posti. w trakcie owulacji i boją się że mogą być w ciąży dużo to wyjaśni. Pozdrowienia dla Salmah!

Gość Wiolakropeczka
wziełam postinor czy teraz po nim jak wystapi okres moge zarzywac tabletki antykoncepcyjne od razu po pojawieniu sie okresu, czy jednak trzeba odczekac i ile ....

Gość Wiolakropeczka
wziełam postinor czy teraz po nim jak wystapi okres moge zarzywac tabletki antykoncepcyjne od razu po pojawieniu sie okresu, czy jednak trzeba odczekac i ile ....

Kasienko - Twoje pytanie wcale nie jest glupie, bo wiele osob nie rozumie na czym polega dzialanie postinoru. To nie jest zadna aborcja. Dzialanie postinoru polega na zatrzymaniu owolacji, zageszczeniu sluzu i zmnieszenia ruchow jajowodow. Jesli jednak tak, jak mowisz wpadka nastapi w dniu owulacji i do zaplodnienia dojdzie, to postinor nie zadziala! Dlatego to nie jest zadna aborcja! Postinor nie zabije dzieciatka, ktore juz powstalo, po prostu wtedy nia zadziala. W zwiazku jednak z tym, ze komorka jajowa zyje tylko dobe, a zdolna do zaplodnienia jest tylko 12 godz. takich przypadkow zajscia w ciaze przy zazyciu postinoru jest malo, stad jego wysoka skutecznosc. Postinor nie ma takze skutkow ubocznych jesli chodzi o zdrowie narodzonego dziecka. Nawet na tym forum wypowiadaly sie dziewczyny, ktore mimo zazycia posti zaszly w ciaze i maja zdrowe dzieci. Istniala na rynku amerykanskim swego czasu tabletka RU - 486 i ona rzeczywiscei byla stricte poronna. Ale nigdy nie byla dostepna w Polsce, a i za granica jest wycofana. Takze jesli chodzi o aspekt moralny to spokojnie, nie martw sie, wszystko jest ok. Pozdrawiam. Wiolakropeczka - tak, zaraz po wystapieniu krwawieni, w pierwszym jego dniu mozesz zaczac zazywac pigulki antykoncepcyjne. Od tego dnia zaczyna Ci sie nowy cykll. Pozdrawiam.

Gość Kasia0000
Darikaaa - pisałaś, że miałaś kilka kropli krwi w śluzie - zgadzam się z Salmah, z tym, że mogło to oznaczać jajeczkowanie, ale nigdy, że kobiety często obserwują takie plamienia. Nie podchodziłabym więc do tego tak zupełnie bez obaw. Krwawienie o jakim piszesz może miec prozaiczny powód tj. używanie tamponów między okresami, jednak mogą być też inne jego przyczyny - bardziej niebezpieczne - np. stan zapalny pochwy, zaburzenia czynności jajników, zapalenie szyjki macicy itd. Jeżeli był to jednorazowy epizod i krwawienie takie się nie powtórzy możesz sobie odpuścić ginekologa. Natomiast jeżeli krwawnienia miedzymiesiączkowe (nawet bardzo skape) będą się powtarzać idź koniecznie do specjalisty, szczególnie jeżeli krwawienia wystepują przed lub po stosunku. Przepraszam, że piszę o tym w kafeterii dotyczącej postinoru lecz właśnie tu napotkałam ten problem. Pozdrowienia. PS. odnośnie mojego poprzedniego postu - oczywiście owulacja a nie owólacja. Sorki.

Kasia - no nie zgodzilabym sie z tym, ze kobiety nie moga zaobserwowac krwawienia owolacyjnego, bo ja widze co miesiac:) Sporo kobiet, z ktorymi rozmawialam prowadzac zajecia takze. Ale oczywiscie, jesli owe krwawienie sie powtorzy w innym czasie to warto uzyskac porady ginekologa. Jesli, sie nie powtorzy to Darika tez moze przy okazji wizyty dla swietego spokoju zapytac specjaliste.

Gość Kasia0000
Salmah - bardzo dziękuję za odpowiedź. W zasadzie napisałaś mi to o czym wiedziałam, ale chciałam upewnić się co do słuszności moich rozważań. Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Kasia - tez Cie pozdrawiam cieplo i zycze udanego tygodnia:)

Gość wiolakropeczka
Salmah a czy to nie bedzie za duzo dawka hormonów? postinor a potem antykoncepcyjne

Wiolakropeczka - pewnie, ze bedzie, ale wierz, ze mi antykoncepcyjne pigulki przy postinorze ktory jest bomba hormonalna to maly pikus. Duzo dziewczyn zaraz po postinorze bierze pigulki, dlatego napisalam, ze mozesz wziasc. Decyzja jednak nalezy do Ciebie.

Gość wiolakropeczka
zaczne brac bo strachu mam co nie miara,a brac postinor za kazdym razem gdy prezerwatywa zawiedzie to chyba niepowazne hehehehe i tak licze iz lada dzien powinnam dostac okres, , dziękuje bardzo za odpowiedź

Gość mrrrrrr
czy ktoś ma do sprzedania luteinę?

hej dziewczyny :) słuchajcie mam problem wczoraj z chopakiem uprawiałam sex i on pierwszy dostał orgazmu zmieniliśmy prezerwatywe i zaczelismy od nowa dopiero po stostunku dotarlo do nas ze moglismy sperme przeniesc palncami na prezerwatywe. Teraz sie obawiamy ze moglo dojsc do zaplodnienia, a co najciekawsze robilismy to w 3 dzien mojej miesiaczki, ktora jest bardzo slaba. Raz ze mnie troszki kapie raz wogole wyglada na to jakby miala jakies kaprysy.... chcemy kupic tabletke po ale nie wimy jaka bedzie skuteczna czy możecie nam kochane pomóc. Czy tabletka Postinor jest dobra jesli tak to jak działa napiszcie wszystko co wiecie, a jesli nie to jaka bysvcie poleciły pomózcie w miare szybvko prosze o odpowiedz

Oaza - po kolei... skoro to byl 3 dzien miesiaczki to po co Ci tabletka po?? Przeciez tak czy owak to dni nieplodne?? Po drugie... i tak byly to minimalne ilosci (jesli wogole) i przeniesione na rekach, wiec nie faszerowalabym sie na Twoim miejscu tabletka po. Po trzecie... to ze masz skapy okres i raz krwawisz a raz nie, to nie sa zadne kaprysy tylko po prostu niektore kobiety maja jeden okres skapszy, a drugi obfitszy, poniewaz jajniki inaczej pracuja. Jak wiadomo w jednym miesiacu jest krwawienie z jednego, a w drugim z drugiego i tak na przemian. Tak wiec tym tez sie nie przejmuj. I w koncu po czwarte... pytasz gdzie zdobyc tabletke - w aptece z recepta od lekarza ginekologa. Jesli sie zdecydujesz mimo wszystko ja wziasc to lekarz Ci doradzi jaka jest najlepsza, choc pewnie to wiesz skoro piszesz na forum postinoru. Pozdrawiam.

Gość A_guska
ja sie nadal boje:( okres mam dostac 1 kwietnia ale zawsze mam wczesniej...juz sama nie wiem jak sobie radzić:( Nie to,ze juz czekam na okres ale po prostu boje sie,ze nie dostane:(

Gość Dzida5555
He dziewczyny! Mam problem a mianowicie w nocy z soboty na niedziele mielismy z chlopakiem wpadke... :( pierwsza tabletke postinoru wzielam w poniedzialek rano (po 30 h) a druga po 12 godzinach tak jak zalecil lekarz. Dodam ze stosunek mial miejsce 3 dni przed spodziewanym okresem i zastanawiam sie czy to sa dni plodne, moze ktoras z Was wie? Bo wydaje mi sie ze to sa NIEPLODNE ale nie jestem pewna... Nie musze dodawac ze sie boje... prosze o odpowiedz pozdrawiam

Gość Dzida5555
Prosze SALMAH o odpowiedz bo widze ze jest ona ekspertem na tym forum :) aha dodam jeszcze ze cykle mam 29 dniowe. a stosunek odbyl sie 3 dni przed okresem, jak na razie on niestety jeszcze nie przybyl byc moze postinor i nerwy go opozniaja. aha i w niedziele czyli dzien PO odczuwalam bole piersi ktore towarzysza mi zzawsze pare dni przed misiaczka. Prosze SALMAH o odpowiedz jakie jest prawdopodobienstwo ze jestem w ciazy? pozdrawiam :)

Dzida - to sa 1000% dni nieplodne i nie bedziesz w ciazy. Niepotrzebnie bralas nawet postinor. tak wiec uspokoj sie i czekaj na okres, bo teraz moze sie przesunac. Spokojnej nocy.

Gość Dzida5555
dzieki Salmah jestes boska :* bede czekac na ciocie :) oby przyszla... pozdrawiam :*

dziękuje Ci Salmah za rade takze uważasz ze na 100% nie wpadliśmy. Jak moze to napisz jak oblicza sie dni plodne i nie plodne. Czy po okresia ma sie płodne? Będę Ci wdzieczna....