Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 alex

Co zrobi膰 aby rzuci膰 palenie papieros贸w

Polecane posty

Go艣膰 kate562
Luska ja kiedy艣 uzywa艂am plastra naklei艂am tylko jeden i nie pali艂am-ale wr贸ci艂am. teraz po tabex jak widzisz ponad miesiac nie pale nie ci膮gn臋艂o do dzi艣. Kiedy艣 m贸j m膮偶 mia艂 gumy czy pastylki bra艂 jak mu si臋 chcia艂o pali膰

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bajubaj
zazroszcze wam 馃槶 ja ju偶 dzisiaj swoj膮 wojne przegra艂em..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
Im-ka Blue--> s艂uchaj, ja pali艂em 12 fajek dziennie i kupilem 4 mg tak wszelki wypadek. Wola艂em wieksz膮 dawk臋, bo mia艂em pewnos膰, 偶e da mi 100% dzia艂anie. I dzia艂a艂o- jedna talbetka dziennie a teraz mija ponad 2.5 tyf od k膮d nie u偶ywam tego. A smak jest tragiczny- jak pieprz zmielony z mi臋t膮 i nikotyn膮 :D Ale dzi臋ki temu nie uzale偶ni艂em si臋 od tego- po prostu gdy mia艂em ochot臋 pali膰 i ju偶 chwyta艂em za opakowanie Niquitin Mini, przypomina艂em sobie ten smak... w momencie zapomina艂em o ch臋ci nikotyny :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
Bajubaj--> przegra艂e艣 bo zapali艂e艣? Wcale nie przegra艂e艣. Po prostu przygniot艂a Ci臋 zwyk艂a ludzka s艂abo艣膰. Je偶eli tylko nie jeste艣 z tego dumny to zapomnij o tym wydarzeniu i dalej licz liczb臋 dni bez papierosa, ale odejmij 1 dzie艅. I b臋dziesz kwita wobec siebie :) Dawaj stary!! No kurwa, damy rade !! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lm-ka blue
Witam wszystkich forumowicz贸w. Ostatniego papierosa zapali艂am wczoraj o godzinie 22.00. Od dzi艣 juz nie pal臋. Jak narazie wyssa艂am 2 pastylki niquitin mini. Jestem nastawiona bardzo pozytywnie. Powiedzia艂abym, 偶e wr臋cz nieco podniecona faktem rzucenia. Pr贸bowa艂am juz wiele razy rzuci膰 palenie, dlatego tym razem nie "rzucam" tylko "rzuci艂am". To niby niewiele ale okazuje si臋 , 偶e w sposobie my艣lenia palacza to ca艂a galaktyka. Pozdrawiam wszystkich. Czekam na Wasze wpisy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 katka36
Karlito Ja te偶 mia艂am podobne do艣wiadczenia je偶eli chodzi o papierochy i przesada z alkoholem .Za ka偶dym razem kiedy by艂a impreza z alkoholem to na drugi dzie艅 nie umia艂am spojrze膰 na papierosa.Zawsze mia艂am wstr臋t i cieszy艂am si臋 偶e nie pal臋 - przynajmniej jeden plus . Ale je偶eli dalej nie palisz to postaraj si臋 aby nie by艂o wok贸艂 ciebie 偶adnych fajek.M贸j m膮偶 pali ,no i za ka偶dym razem po jakim艣 czasie -r贸偶nie 2 tygodniach czy nawet miesi膮cach zapala艂am a "tak jednego nie wi臋cej" ko艅czy艂o si臋 jednak na powrocie do palenia . :( Karlito - 3mam kciuki !!!!!!!

Udost臋pnij ten post

To mi艂e,偶e rzucacie palenie.Nic dobrego nie wychodzi z tego.Same straty; pustka w portfelu i utrata zdrowia.Mnie nie by艂o 艂atwo gdy rzuca艂am palenie.Nikomu nie m贸wi艂am 偶e podj臋艂am tak膮 decyzje (pali艂am ponad 25 lat) m臋czy艂am si臋 BP. w samotno艣ci.W贸wczas by艂am apatyczna i bardzo nerwowa.Dopada艂y mnie r贸偶ne skutki uboczne,to by艂 horror.Nie b臋d臋 Wam opisywa艂a,偶eby nikogo nie zrazi膰.Powiem kr贸tko mia艂am takie momenty,偶e chcia艂am wr贸ci膰 do palenia - uwa偶a艂am,ze wczesniej czu艂am si臋 du偶o lepiej jak teraz gdy nie pal臋.呕ycz臋 Wam powodzenia,trzymam za rzuc膮jacych kciuki,pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Po choler臋 mam rzuca膰 jak po 2 latach zn贸w powr贸t:O:(

Udost臋pnij ten post

Witam Wszystkich rzuc膮jacych palenie. Zwracam si臋 do podpisujacego si臋 nikiem N_I_ E_ Skoro uwa偶asz 偶e nie ma sensu rzuca膰 bo po dw贸ch latach i tak wr贸cisz do palenia,to nie mamy o czym rozmawia膰! Zrozumiesz gdy dojrzejesz do tej decyzji,teraz widocznie nie jeste艣 gotowy 偶eby to ogarn膮膰.Z takim negatywnym nastawieniem istotnie trudno jest cokolwiek zrealizowa膰.Przepraszam ale taka jest prawda.Pozdrawiam Wszystkich wytrwa艂ych w tym temacie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lm-ka blue
Witam, Ja dzisiaj poleg艂am. w drodze do pracy kupi艂am fajki. To by艂o silniejsze ode mnie. Teraz bardzo 偶a艂uje. Mam ochot臋 je wyrzuci膰. Co wi臋cej. Wczoraj wieczorem byli艣my z m臋偶em i znajomymi na piwku. Wszyscy palili, ja nie zapli艂am, wzi臋艂am sobie pastylk臋 niquitin i ochota chocia zby艂a min臋艂a. Taka by艂am z siebie dumna. A rano jakby diabe艂 we mnie wst膮pi艂. Obudzi艂am sie juz z tak膮 ochot膮 na papierosa, 偶e az mn膮 trz臋s艂. Tak sobie my艣l臋 偶eby mo偶e zrezygnowa膰 z tych pastylek. W ko艅cu by艂o nie by艂o to jest dostarczanie nikotyny do organizmu, wi臋c i tak cz艂owiek nie jest czysty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yesmenka
nie palic wiecej papierosow:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Terapia na艂ogu palenia
1. Farmakoterapia Polega na stosowaniu tradycyjnych lek贸w, kt贸re wp艂ywaj膮 na prac臋 uk艂adu nerwowego. 2. Nikotynowa terapia zast臋pcza Ma na celu dostarczenie organizmowi nikotyny w inny spos贸b, ani偶eli poprzez palenie (np. poprzez plastry albo gumy do 偶ucia z nikotyn膮). Stopniowo, w miar臋 post臋powania leczenia, dawki nikotyny redukuje si臋. 3. Psychoterapia Terapia ta polega na rozmowach ze specjalist膮, kt贸re maj膮 na celu rozpoznanie 藕r贸de艂 stresu, psychicznych uwarunkowa艅 zwi膮zanych z na艂ogiem, wzmacnianie poczucia kontroli i uczenie strategii lepszego radzenia sobie ze stresem. 4. Naturalne 艣rodki zio艂owe na stres W leczeniu na艂ogu zaleca si臋 wykorzystanie preparat贸w u艂atwiaj膮cych redukcj臋 napi臋cia psychicznego (np. r贸偶nego typu 艣rodki uspokajaj膮ce, tonizuj膮ce). Dobrym rozwi膮zaniem s膮 ekstrakty dr. Bacha, poniewa偶 przywracaj膮 r贸wnowag臋 psychiczn膮 i umo偶liwiaj膮 zachowa膰 przytomno艣膰 umys艂u - nie usypiaj膮! U palaczy najcz臋艣ciej stosuje si臋: * Rescue Remedy - w szczeg贸lnie w sytuacjach wywo艂uj膮cych stres (w przypadku problem贸w w pracy, czekania w korku ulicznym i sp贸藕niaj膮c si臋 na spotkanie albo nerw贸w zwi膮zanych z wyst膮pieniem publicznym). * Orzech w艂oski u艂atwia adaptacj臋 w okresie zmian zwi膮zanych z rzucaniem na艂ogu i pomo偶e twojemu organizmowi przestawi膰 si臋 na inny tryb dzia艂ania. * P膮k kasztanowca szczeg贸lnie polecany osobom, kt贸re wielokrotnie pr贸bowa艂y rzuci膰 palenie i ci膮gle odnosi艂y niepowodzenie w tym zakresie. Jest to ekstrakt dla wszystkich, kt贸rzy powielaj膮 na okr膮g艂o okre艣lone schematy dzia艂ania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
Witajcie! Dzisiaj mija m贸j 29 dzie艅 bez fajeczki :) Zaoszcz臋dzi艂em ca艂e 219z艂 :D Ale to nic w por贸wnaniu do kondycji, kt贸ra si臋 odradza oraz zapachu, smaku, zanikaj膮cej sucho艣ci sk贸ry itd :) Je偶eli wci膮偶 nie wiecie czy rzuci膰 to powiem jedno- RZUCAJCIE LUDZIE! Jeste艣cie tylko niewolnikami samych siebie. Rano wstajecie i pierwsza my艣l- papieros i czy mam paczk臋 na dzisiejszy dzie艅. I nie trafiaj膮 do mnie teksty w stylu: nie da sie rzuci膰, niemo偶liwe, i tak wr贸c臋 do na艂ogu... Cholernie lubi艂em sobie zapali膰. Jestem studentem to ju偶 w og贸le- od imprezy do stresu. I trudno znale藕膰 odpowiedni moment. Ja to zrobi艂em b臋d膮c w pracy- wyrzuci艂em po prostu p贸艂 paczki i powiedzia艂em- AMEN. Troch臋 silnej woli i dacie rady!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
I ja na m贸j powiedzmy "m艂ody wiek" troch臋 pali艂em bo zacz膮艂em w wieku 16 lat wi臋c tak naprawd臋 ca艂y wiek dojrzewania przechodzi艂em z tym syfem. I szkoda, bo ciekawe jak by to by艂o mie膰 20 lat i nie pali膰 :) Hmmm :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lm-ka blue
hugo na prawd臋 wyrzuci艂es p贸艂 paczki i koniec. Opowiedz jak dawa艂e艣 sobie rad臋 z tym g艂osikiem :Zapal! Czy jak wstawa艂e艣 rano to te偶 od razu my艣la艂es o fajkach. Bo ja dzisiaj to normalnie jak jakas op臋tana.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
Im-Ka-Blue: Postaram si臋 kr贸tko :) Siedzia艂em sobie w pracy gdy przyszed艂 kolega i zapyta艂 czy id臋 zapali膰. Dawno z nim nie mia艂em okazji pali膰, bo zawsze si臋 mijali艣my i by艂em w szoku gdy ja zapali艂em fajk臋 a On wyci膮gn膮艂 Niquitin Mini :D Kiedy艣 jara艂 jak smok! po 2 paczki dziennie a teraz wyci膮ga jaki艣 bajer i twierdzi, 偶e dzia艂a. I to by艂 prze艂omowy moment w moim 偶yciu, bo uwierzy艂em, 偶e przy pomocy tego male艅stwa da si臋 pozby膰 na艂ogu. By艂em w po艂owie papierosa gdy go wyrzuci艂em i polecia艂em do apteki obok i kupi艂em ten Mini 4mg. Od nast臋pnego dnia przez TYLKO 7 dni bra艂em ten Niquitin Mini. Lekarze zalecaj膮 ssa膰 to zawsze gdy masz ochot臋 na fajk臋. Ja potrzebowa艂em g贸ra dwie dziennie :) I teraz odpowied藕 na Twoje pytanie- rano ochota jest najwi臋ksza dlatego gdy wsta艂em bra艂em jedn膮 i ssa艂em. Smak jest tak chujowy i drapi膮cy w gard艂o, 偶e po tygodniu ssania tego zaczynasz si臋 zastanawia膰 czy na pewno chcesz poczu膰 ten ohydny smak na nowo. I tak odchodzisz od u偶ywania tego. A d膮偶臋 do tego, 偶e nigdy nie mia艂em ochoty, 偶eby sobie zapali膰, bo w tej ochocie pomaga艂 mi Niquitin. Po to w艂a艣nie jest. Gdy Ci臋 ci膮gnie to we藕 i possaj talbetk臋 i Ci przejdzie. A po jakim艣 czasie odstawisz i to, bo stwierdzisz, 偶e ju偶 tego nie potrzebujesz. Ale 偶eby skutecznie rzuci膰 potrzeba jeszcze czego艣. Nawet ch臋ci zbytnio nie trzeba. Musisz by膰 podekscytowana tym, 偶e rzucasz. Musi Ci臋 podnieca膰 fakt, 偶e b臋dziesz ponad innymi, kt贸rzy pal膮. 呕e Twoi znajomi mimo braku wiary w Ciebie (bo przecie偶 ka偶dy tak gada, 偶e rzuca a p贸藕niej i tak wraca) b臋d膮 zaskoczeni i zaczn膮 Ci zazdro艣ci膰. Na mnie to dzia艂a艂o jak p艂achta na byka :D Gdy znajomi m贸wili- nie pierdol i tak zapalisz. A ja si臋 napawa艂em ich przegran膮 z na艂ogiem ;p Cieszy艂o mnie to, 偶e idziemy do sklepu po piwo i s艂ysz臋 8.40z艂 a nie jak zawsze 22z艂 (piwo+fajki) i w ten spos贸b przechodzisz do etapu drugiego czyli wchodzisz w google w temat: skutki uboczne rzucenia palenia. I ciszysz si臋 ka偶dym skutkiem jaki u Ciebie si臋 pojawia- bo to znak, 偶e organizm si臋 czy艣ci. Pozbywa si臋 syfu i mo偶esz tylko czeka膰 i obserwowa膰 jak si臋 odm艂adzasz :) Etap trzeci to oszcz臋dno艣ci, kt贸re podnosz膮 na duchu :) Dlatego ju偶 teraz wejd藕 na jabluszkowo.pl i za艂贸偶 konto. I obserwuj jak z dnia na dzie艅 ro艣nie Tw贸j portfel. I jeszcze jedno: je偶eli boisz si臋, 偶e wymi臋kniesz to zawsze no艣 przy sobie Niquitin Mini. Wcale nie musisz go u偶y膰, ale masz psychiczny spok贸j, 偶e masz zabezpieczenie :) Powodzenia!! :)

Udost臋pnij ten post

Hugo 24 napisa艂e艣 bardzo m膮drze.Tak trzymaj i szczerze 偶ycz臋 powodzenia BP. Wszystkim rzucaj膮cym.Jeste艣cie Wspaniali 偶e rzucacie to swi艅stwo.Milo przebywa膰 tu z Wami,bo gdy wesz艂am na s膮siednie forum o rzuceniu palenia cz.2 to przykro jest ich czyta膰.Obrzucaj膮 si臋 inwektywami,m贸wi臋 Wam towarzycho r贸偶nej ma艣ci! .Gdybym tam z nimi pisa艂a to pewnie wr贸cilabym do palenia - szok! Dzi臋kuj臋,ze z Wami jestem.Pozdrawiam serdecznie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zgadzam si臋 z Hugo
z ka偶dym jego s艂owem. Ja te偶, gdy rzuca艂am palenie mia艂am 4 paczki fajek: 2 w torebce, 1 w pracy i 1 w domu( to by艂a "moja rezerwa" - na wypadek gdyby co艣..., bo opr贸cz tego codziennie kupowa艂am po 1 lub 2 paczki). Pali艂am ju偶 momentami prawie 2 paczki papieros贸w na dzie艅- przy imprezie mo偶e i nawet wi臋cej). Palenie rzuci艂am, jak Hugo, podczas rozmowy z kole偶ank膮. Tylko ja nie bra艂am wspomagaczy. Po prostu KONIEC i ju偶. Pierwsze dwa dni to by艂o: wytrzymam- nie wytrzymam. MUSZE - nie mog臋. Potem polecia艂o. Organizm sie buntowa艂, mia艂am wiele objaw贸w odstawienia (pali艂am 12 lat), najgorsze to by艂o ko艂atanie serca- ba艂am si臋 w nocy spa膰. Teraz jest ok- w miar臋, gdy偶 juz "nie w臋dz臋" si臋, wi臋c wychodz膮 na wierzch r贸zne znaleziska, ale lekarz mnie pocieszy艂, 偶e w kr贸tce powinno ju偶 min膮c, wi臋c sie nie zniechcam. Zreszt膮 do chwili obecnej na palcach jednej reki moge policzy膰, ile razy poczu艂am RZECZYWIST膭 potrzeb臋 zapalenia - ale to to chwile, kt贸re da si臋 przetrwa膰. Nie pal臋 319 dni :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
Ko艂atanie serca? O fuck, czego艣 takiego to nie mia艂em i nie chc臋 nigdy mie膰. Ale zapewne jest to zwi膮zane z "przerwaniem tamy", 偶e tak powiem- przestajesz pali膰 to krew zaczyna kr膮偶y膰 i pompowa膰 jak nale偶y. To serducho szaleje. Wa偶ne, 偶e ju偶 wszystko Ci przechodzi. Ale dla os贸b, kt贸re martwi膮 si臋 tym, 偶e skutki rzucenia b臋d膮 trwa艂y nie wiadomo ile to powiem tak: Oczywi艣cie, 偶e b臋d膮 trwa艂y sporo czasu i nie ma co si臋 oszukiwa膰. Bo je偶eli cz艂owiek zatruwa艂 si臋 np 7, 8, 9, 10 lat to w miesi膮c organizm si臋 nie wyczy艣ci. Musi to trwa膰 skoro chcia艂o si臋 go zanieczyszcza膰. Ale mo偶na to przyspieszy膰 pij膮c np du偶o wody najlepiej niegazowanej. Du偶o owoc贸w itd. Good Luck ! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zgadzam si臋 z Hugo
ko艂atanie serce to sama nie wiem, na ile mia艂o miejsce faktycznie, a na ile w psychice :) Ze strachu kupi艂am sobie cisnieniomierz, porobi艂am r贸zne badania i wszystko by艂o w porz膮ku. Tylko jaki艣 wewn臋trzny l臋k i wra偶enie, 偶e serce wali jak szalone i podchodzi do gard艂a. To trwa艂o nieca艂e 3 tygodnie. Teraz jedynie z czym si臋 zmagam, to pryszcze :D Po tylu latach w ko艅cu mam pryszcze :) Ale mam okazje obserwowa膰 swojego m臋偶a, r贸wniez na艂ogowego palacza. I widze to, przez co sama kiedy艣 przechodzi艂am i czasami usmiechn臋 sie pod nosem, jak to z boku wygl膮da. Niejeden pal膮cy zna to uczucie, gdy ssie a tu nagle si臋 okazuje, 偶e nie wiadomo, gdzie posia艂o sie zapalniczk臋. Zaczyna sie szuka膰, najpierw powoli, a to rega艂, a to na stole... im d艂u偶ej cz艂owiek szuka, tym bardziej nic nie widzi, bo ch臋膰 zapalenia robi si臋 coraz silniejsza. Zaczyna si臋 nerw贸wka, mi臋艣nie sie spinaj膮, po chwili leca pierwsze przekle艅stwa, bo cz艂owiek ma ju偶 fajk臋 w buzi a tu epoka kamienia 艂upanego i ognia brak :) Gdy si臋 go znajdzie, w koncu siada sie z odpalonym papierosem i ta b艂oga ulga.. tak to wygl膮da z perspektywy palacza. A z mojej na dzie艅 dzisiejszy, widz臋 furiata, kt贸ry biega w t膮 i w drug膮 i gdyby m贸g艂 to by dom do g贸ry nogami przestawi艂...Sama tez taka by艂am. A teraz tylko sie u艣miechn臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
To m膮偶 pali... o fuck, masakra psychiczna dla rzucaj膮cego :D Zawsze si臋 razem rozkoszowali艣cie papieroskiem rano przy kawie a teraz sam pali :D

Udost臋pnij ten post

Witam serdecznie! Jak wspomnialam nie pale 4 dzien. Masakra wspomagam sie Niquitin 4 mg.,sa ochydne, chce mi sie po nich wymiotowac, do tego dostaje zaraz czkawki po zazyciu tabletki. Smieszne co?? Od czterech dni przegladam wszystkie fora na temat palenia poniewaz ja zdecydowalam sie po 24 latach palenia na rzucenie juz drugi raz. Pierwszym razem udalo mi sie nie palic przez rok i teraz panicznie sie boje, ze nie dam rady juz nigdy nie palic, ale i tak jestem dumna nawet z tych czterech dni. Bede tu zagladac, by sie wspomagac Waszymi wpisami bo NIE CHCE PALIC! Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hugo 24
Mara 2012!! I tak nie藕le, 偶e mia艂a艣 rok przerwy :) Dasz rad臋, jeste艣my z Tob膮 ! A co do Niquitin to mia艂em to samo :D Zjad艂em i mnie czka艂o 3 godziny. Wkurzaj膮ce, ale dzia艂a. Og贸lnie musz臋 powiedzie膰, 偶e fajki to straszny na艂贸g, bo nie da si臋 z niego wyleczy膰 ca艂kowicie. Palacz pozostanie palaczem ca艂e 偶ycie. Wystarczy chwilka s艂abo艣ci za 30 lat i znowu zacznie si臋 jara膰. Trzeba mie膰 mocn膮 g艂owe a nie postanowienia. Bo postanowienia to pierdolenie o Chopinie.

Udost臋pnij ten post

Witam! 5 dzien bez mojej kochanej fajeczki. Jakos sie trzymam chociaz momentami jest bardzo ciezko i tak sobie myslalam, ze fajnie by bylo napisac, "nie pale juz chyba z 2 lata". Oj moze kiedys to nastapi. Zgadzam sie, rok ktory wytrzymalam bez papierosa byl super, oczywiscie zaczelo sie znowu od jednego macha na imprezie, gdzie namowila mnie znajoma. I zaczelo sie. Dziwne bo wogole pierwszy papieros mi nie smakowal, wrecz przeciwnie smierdzial i byl ochydny. No coz mam nadzieje, ze tym razem dam rade. Wlasnie jestem w trakcie prania firanek, mycia okien itp. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lm-ka blue
Nie pal臋 2 dzie艅. Ale mnie skr臋ca momentami to szok. Pomocy!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka nie palaca ale znam cos
hm ja slyszalam o takim sposobie od kolegi jego tato palil ale dziadek (bo to jego syn jest)oduczyl palenia sposobem takim: z papierosa wyd艂uba膰 tyton zala膰 wrzatkiem i wypi膰:) rzyganko murowane i wstr臋t do fajek te偶 na zawsze tato nie pali po tym wypiciu a pali艂 od odebrania dowodu osobistego :)

Udost臋pnij ten post

Ja nie pale 7 dzien, ktos moze sie usmiechnac i powiedziec dopiero 7 dzien, a dla mnie to juz 7 dzien! Kazdego ranka jak sie budze to duma mnie rozpieprza,ze wytrzymalam, ale trawa to tylko chwile bo zaraz czuje brak palenia i robie sie wsciekla, bo CHCE MI SIE PALIC i tak przez caly dzien. Nie potrafie o niczym innym myslec jak o zapaleniu papieroska, wytrzymuje, ale czy dam rade??? Czy to w koncu sie skonczy??? To myslenie o papierosach???

Udost臋pnij ten post