Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dindi

Przepis na wafle z masa

Polecane posty

Czy ktos zna przepis na wafle z masa kakaowa,ale z mleka w proszku.Na forum sa glownie przepisy z mleka w puszce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Ja napiszę Ci przepis wg którego ja zawsze robie ulubionego wafla, andruta. 1 masło, lub margarynę np: Palma 1/2 szklanki mleka zwykłego 1 szklanka nie pełna cukru 1 szklana mleka w proszku może być granulowane (jest tańsze) 2 łyżki kakao można dodac cukier waniliowycały jak ktoś woli słodki wafel Wszystkie składniki tzn: margarynę rozpuszczam, dodaje szk. mleka zwykłego, potem cukier, kakao i na końcu mleko w proszku. Mieszając zagotować. Niech troszke podstygnie i przełożyć ta masą wafla. Pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawiedzeni
madziarex,ty sie dziewczyno zastanow co ludziom piszesz!!!!!!!! ochydne ta twoja masa! skad zes ja wytrzasnela to pojecia nie mam,ale hamuj sie na przyszlosc z rozrzucaniem po necie takich przepisow.zal tylko produktow i ciebie tez zal!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mleko w proszku
Nie można stosować zamiennie torebki czy szklanki mleka w proszu zwykłego i granulowanego. Różnią się od siebie wagowo i objętościowo - spójżcie na opakowanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ulotka
Wszystko jest w porządku z przepisem od Madziarex. Robię tak wafle od dawna i są pyszne. Nie ma znaczenia czy to jest mleko w proszku czy granulowane, daje się tyle samo. Masa ma zgęstnieć - taki jest cel mleka w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolitka6
chodzi o madziarex jest pysznym waflem mozna ulepszyc smak dzielac mase na dwie czesci do jednej np bialej dodac wiorkek kokosowych a do drugiej dopiero kakao i przekladac na przemian przybliza smak rafaella smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tam robie standardowo
ze zwyklego mleka ;) Fakt... stac trzeba przy kuchence ze 3 godziny. Ale taka masa tradycyjna mi najbardziej smakuje. Nie zadno mleko w proszku czy w puszce tylko zwykle ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vosch
hmm...nieeee , ja zadnego mleka w proszku nie uzywam..zrobilem wlasna kombinacje bo dodalem jajko, i na samym mleku jade..dodalem tez smietany waniliowej bo akurat znalazlem w szafce...cukier z maslem fasjnie skondynsowal na lekkim ogniu, dodalem to do jajka i kakao..wszystko zmiksowalem w pojemniku dodajac kokosu.. i podgrzalem jeszcze raz ...wszystko fajnie sie zrobilo masa pyszna nie za gesta nie za zadka...mowiac krotko nie trzeba sie trzymac twardo jednego przepisu..wystarczy pokombinowac i wyjdzie. No i nie mowie ze musicie robic to co ja ale podaje przyklad ze mozna sie obejsc bez paru skladnikow, pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vosch
aaa i jeszcze jedno...calosc zajela mi jakies 10 min...potem smarowanie a to juz troche gorzej :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slodzizna
2 szkl wody 1 szkl cukru 3 lyz kakao 4 p herbatnikow wode zagotowac z cukrem do gotujacej dodac kakao, odstawic z ognia i wsypac pokruszone herbatniki, wafle posmarowac goraca masa ja robie na przemian z masa kokosowa 10 dag kokosu zalewam 10 lyz goracego mleka jak przestygnie rozcieram z maslem i szkl cukru pudru z tego przepisu mozna zrobic tez rolade z andruta masa kakaowa masa kokosowa na rogu pasek galaretki i zawinac pychota im dluzej lezy tym lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie
tak jak madziarex ale do masy dodaje jescze pokruszone wafle:) normalnie w dloniach je krusze i rzucam do masy moze to nie zmienia smaku ale jakos bardziej mi smakuja niz bez tych pokruszonych wafli. moja mama tak robila i ja robie i sa cudne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja ostatnio przełożyłam wafle marmoladą wieloowocową :) nie są słodkie, ale moim chłopakom bardziej smakują niz te z masą podaną przez Madziarex, bo takie tez robię czasami :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gaba i Dana
a jak tego andruta zwijać? zwilzyć czymś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slodzizna
rolade z andruta robi sie latwo bo na wafla wykladasz goraca mase kakaowa i to ona odwilza wafla na to 2 masa galaretka zwijamy rulonik i odkladamy na min godz z podanych skladnikow robi sie 4-5 rolad tyle ile wafli w opakowaniu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DONKA111
1 kostka margaryny 3 lyzki kakao najlepsze to z ''wiatrakiem'' 1/2 szklanki mleka zimnego 1 i 1/4 szklanka cukru( ale ja daje 1 szklanke bo za słodkie) paczka herbatników wafle Margarynę zagotowac ( ma się rozpuścic) dodac mleko , następnie cukier , kakao i wszystko wymiksowac na jednolitą konsystencję nastepnie skruszyc herbatniki io dodac do masy i wymiesac najlepiej jak masa jest chłodna nie gorąca( bo wafle namokna) i do lodówki pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może jeszcze ma ktoś przepis na wafla ale bez mleka w proszku?? wiem ze jest ich sporo w necie, ale czasami ktoś ma taki, który zawsze na świeta gości w jego domu - dziękuje. Mnie sie podoba ten przezpis Donki111 - wypróbuje go na pewno:) Mam nadzieje ze nie wyjdzie ciapa:) Myslicie ze mogę go zrobic juz w środę>?? pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość reniusia12
masa do wafli 38 dag cukru 3 łyzki wody 3- 4 łyżki kakao , te składniki zagotować teraz 10 łyzek mąki pszennej przypalic na patelni na sucho (ciągle mieszać)i wymieszać z masą ,ostudzić. 3 jajka zmiksowac w z chłodna masa i przekładać wafle. smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 szkl. śmietany 1 szkl. cukru kostka margaryny 2 galaretki Śmietanę , cukier i margarynę zagotować . Do gotującej się masy wsypywać galaretki energicznie mieszając . Po lekkim przestudzeniu smarować nią wafle . Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mój patent na wafla,wynaleziony przypadkowo,bo takie miałam składniki dostępne. 1 kostka masła - utrzeć na puszystą masę,dodać 1 małą nutellę,1 cukier waniliowy,dodać 100 gram mielonych drobno orzechów włoskich lub laskowych,w 1/2 szklance śmietanki kremówki roztopić 2 gorzkie czekolady,ostudzić i dodać do masy,dokładnie posmarować wafle,obciążyć deską do krojenia i np. torebką mąki.Za kilka godzin ekstra ciacho,masę można dosłodzić jak się lubi bardziej słodką:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja dziś na szybko zrobiłam wafle z gotową masą orzechową z kawałkami orzechów z helio. Zawsze robiłam z mleka w puszcze ale kiedyś mi wybuchło i mam złe wspomnienia. A tak raz dwa trzy i wafle gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiem, że to z lenistwa mojego, ale ja jedną warstwe smaruje nutelą a drugą dżemem truskawkowym własnej produkcji i już:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hit w naszym domu: 1 puszka masy krówkowej orzechowej(kupuję w biedronce) 2 gorzkie czekolady po 100 gram 1,5 - 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy 250 ml śmietanki kremówki 1/2 kostki masła Na bardzo wolnym ogniu podgrzać w rondelku masę krówkową , dodać masło i podzieloną na kostki czekoladę,podgrzewać,aż zrobi się jednolita,gładka masa,wlać śmietankę i dokładnie wymieszać,dodać orzechy,wymieszać i trochę ostudzić,smarować wafle a potem je obciążyć i zostawić na kilka godzin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
też robię z gotowej masy ale orzechowej z kawałkami orzechów z helio, czasem kupuję kajmak ale wolę jak coś chrupie ;) A wafle kroicie tradycyjnie w romb czy może jakoś inaczej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Syllwia_fikk
Pomysł na ten tort z kanału Bakaliowe Klimaty super!! Zreszta znalazłam tam więcej fajnych przepisów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggda_ol
Ja bardzo lubie wszystkie te masy gotowe, można z nich super ciasta tworzyć, które zawsze wyjdą;) a wspominany kanał na YT zapisany w ulubionych!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sylwiia_fikk
Bakaliowe Klimaty odkryłam przed świętami i od razu mi te przepisy przypadły do gustu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×