Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mychor

Troche wiadomosci o dietach. Dietetyka i dietoterapia.

Polecane posty

Gość elllaaa
mychor podobno rady daje w sprawie odchudzania, ja mam problem z nadwaga duzo pracuje i jadam z braku czasu w mcdonaldzie dwa posilki dziennie mam 172 cm wzrostu i waze 75kg, chcialabym jakies 6 kilo zdjac z siebie ale nie wiem jak? prosze o pomoc, dodam ze duzo cwicze na silowni

Może by tak przestac jadac w McDonaldzie? Są przecież cateriingi

Gość Mychorek
Zoe pewnie na wakacje wyjechala...niektorym dobrze Pozdrawiam

Gość zoe 22
no, na wakacjach...jest bosko...nawet schudlam 3,5 kg w ciagu miesiaca...bez dietetykow:) A co u Mychora? Duzo klientow sie znalazlo?:) No i najwazniejsze:kiedy Ty masz wakacje? Przy takiej ciezkiej pracy to wakacje sie naleza-wiem cos o tym-studiuje zarzadzanie w turystyce-zapraszam na mejla:):):):) Pozdrawiam....Zoe

Witam Zoe!!!!! Z wakacjami gorzej. Klientów mam trchę, nie przeczę i 2 cięzkie przypadki medyczne. Teraz w pracy straszny ruch bo zaczely się zatrucia pokarmowe po lodach, hamburgerach, grzybach.... Wiec wakacje...hmm pewnie jakis tydzien w sierpniu. Moze jakos wytrzmam. pozdrawiam

Gość Madziorekmagda
mam 160 cm wzrostu i ostatnio po sesji przytylam i waze 63-64 kg ;(((( juz mi rodzice zwracaja uwage na ten brzuch a niektorzy nawet mysleli ze jestem w ciazy. Chcialabym to zrzucic.Juz kilka razy sie przymierzalam i mam aplefit i ananasa w szafie. Czy to moze pomoc ? oczywiscie jak sie z jedzeniem ogranicze, z reszta ananas ma hamowac apetyt przez "wypelnianie" zoladka.Wymyslilam tez ze bede chodzic na silownie 3 razy w tygodniu. Slyszalam tez ze jak sie nosi pasy neoprenowe i cwiczy to sie bardzo chudnie.Czy to prawda?? kurcze jestem zdesperowana chyba pierwszy raz w zyciu az tak bardzo...chcialabym maksymalnie wazyc 55 kg . O czym powinnam jeszcze wiedziec?? co jesc itd prosze o rade...

Gość marlena hiena
przez kilka ostatnich tygodni żywiłam się prawie wyłącznie produktami białkowymi (rzadziej warzywa i owoce, węglowodany bardzo rzadko- strasznie po nich chce mi się pić). Od kilku dni bolą mnie nerki i stawy. czy to może mieć jakiś związek? Dodam,że piję baaaardzo dużo kawy. Z góry dziękuję za odpowiedz.

-> Madziorek Aplefit mozesz brac i rownie dobrze mozesz wyrzucic do kosza - pomoze tak samo. Ananas juz jest lepszy, kup sobie do tego blonnik w tabletkach i lykaj naprzemiennie. I jedz duzo otrab. Przed kazdym posilkiem 3-4 lyzki i 2 szklanki wody. To powinno pomoc w hamowaniu apetytu. Na temat pasow nie mam zdania. Czesc twierdzi, ze efekty sa, a czesc, ze nie... -> marlena Zakwasilas organizm. Bialko tak wplywa na organizm. Przez taka ilosc bialka masz zbyt duze obciazenie nerek i dlatego cie bola. Przez to, ze jesz malo weglowodanow (ktore pomagaja w wchlanianiu wapnia) i pijesz duzo kawy mozesz miec stany zapalne stawow. Proponuje 2 razy dziennie szklanke mleka, o polowe mniej kawy. Weglowodany, tluszcze, bialka jak w przepisie: - 55% energii z weglowodanow - 15% energii z bialek - 30% energii z tluszczow. Pamietaj, ze spozycia bialka nie moze przekroczyc 1,5g/kg masy ciala. Na bolace stawy mozna kupic artresan. Pomaga swietnie. Ja mam potworne zwyrodnienia po wypadku i sama sprawdzilam.

Gość zoe 22
Witam wszystkich(a Mychora szczegolnie)!!! Dawno sie nie zwracalam z zadnym pytaniem, poza tym wiem, ze nie jestes instruktorka fitness, ale moze cos wiesz o jezdzeniu na rowerze: czy to cos pomaga? Mam spory cellulit, i tak sobie wymyslilam, ze jak jestem na wakacjach, to w chwilach potwornych nudow, moglabym na stacjonarnym troszke popedalowac...:) Myslisz ze to cos pomaga? Nie chodzi mi TYLKO o cellulit, ale o reszte sylwetki tez. Troche ostatnio schudlam( juz chyba pisalam ze ok. 3,5 kg) i nie chcialabym "sflaczec". No i ciekawa jestem, jak dlugo trzeba jezdzic(dziennie)? Jesli nic w tym temacie nie wiesz, to moze poszukam gdzie indziej... A jesli tak, to bede wdzieczna za informacje, a w ramach rewanzu-odpoczne za Ciebie nad brzegiem oceanu Atlantyckiego...

Gość marlena hiena
bardzo dziękuję, Mychor. Postaram się zastosować do Twoich wskazówek. Życzę sukcesów w pracy zawodowej(i nie tylko). Też chciałabym być ekspertem w jakiejś dziedzinie. Pozdrawiam.

Zoe Kocham rower, uczestniczę w zawodach MTB, przejeżdzam srednio w roku 4-4,5 tyś km...i co? Cellulit mam jak miałam. Może niezbyt wielki, ale niezmienny czy trenuję czy nie. Niestety :(

Gość zoe 22
hmmm...no i przez Ciebie-nie jezdze...ale mam znowu pytanie(nie wiem,czy jeszcze tu bywasz?) :czy jedzac przez caly dzien tylko owoce,czasami jogurt, a wieczorem mieso i troszke ziemniakow i surowke,nie jest zabojstwem dla organizmu?jesli tak, to co lekkiego wprowadzic?tylko nie pisz,ze otreby,bo tutaj ich nie maja:)Mam na mysli cos niewielkiego,nie wymagajacego jakichs wielkich przygotowan:):)bo leniwa jestem...najchetniej zostalabym przy takiej diecie, na jakiej teraz jestem, bo tutaj jest tak goraco,ze na nic innego oprocz owocow,nie mam ochoty... ale sie rozpisalam:):):)Napisz, co u Ciebie?Pewnie jak zwykle mnostwo pracy-zaczynaja sie przeciez zatrucia grzybami....... pozdrawiam serdecznie, i czekam na odpowiedz!

zoe Fakt na nudę nie nazekam. Pracuje ostatnio ok 12-16h/dobę i prawde mówiąc niedługo ja będę potrzebowała jakiejś diety, bo fatalnie spadł mi poziom cukru od braku czasu na posiłki. To zalezy jak późno jesz te ziemniaczki i surówki i mięsko i jak wiele tego jesz..... Jesli chodzi o upał, jogurciki i owocki....jedz jesli chcesz. Wakacje nie sa od tego, żeby się umartwiac i wszystkiego sobie odmawiać. jednak dla równowago zmus się do zjedzenia co 2-3 godziny choć 1 kromki chleba pełnoziarnistego. owoce sa słodkie i niestety powodują duze wahania cukru we krwi, co może \"owocować\" komplikacjami potem. Pozdrawiam

Witam! Jestem mgr inż Technologii Żywności i dyplomowanym dietetykiem Układam diety indywidualne również przez internet za uprzednim przesłaniu mi wyników badań krwi i wypełnieniu kwestionariusza. jesli interesuje Cie całomiesieczna \\\"opieka\\\" dietetyczna: ułożenie indywidualnej diety, zasady diety, jadłospis, suplementacja, przykłady ćwiczeń oraz rozwiązywanie problemów pisz Pozdrawiam mychor@go2.pl

Gość zoe 22
Oj, cos tu pusto...nikt nie potrzebuje porady???zglaszac sie do Mychora!!!:):):) Chyba,ze Mychor na wakacjach jednak...

Cześć i czołem!!!! Ja mam problem, a właściweie ostatnio do tego doszłam. Od 10 lat naprzemiennie odchudzam się i tyję, są to wachania nawet do 15kg. Muszę przyznać że poprostu nie umiem jeść, bo albo prawie nic nie jem, albo mam wszystko gdzieś i jem=tyję. Pracuję nad tym by NAUCZYĆ się jeść jak trzeba i nie tyć, by weszło mi to w nawyk. Polecił mi lekarz dietę 1000kal. Ale boję się przytyć bo przemianę materii mam do dupy( głodząc się cały tydz.chudnę tylko 1kg). Proszę tylko o radę od czego zacząć taką dietę, nie chodzi mi o kalorie(umiem je liczyć), tylko co jeść, na nakie składniki postawić, co unikać, itp.... Bardzo proszę o radę!!! Dodam tylko,że pragnę nieco schdnąć, choć nie muszę szybko:))

Gość Zoe kochana
Naganiaj, naganiaj :)))))) Nie, ak powaznie, to mam ogrom pracy! Wyobraź sobie, że klieci piszą nawet z Niemiec. W tym roku nie bede miała wakacji, bo chyba wpadnę już całkiem w pracoholizm. Ale jestem zadowolona, "odchudziłam" dzewczyne z 22 kg nadwagi przez 5 miesięcy, a płakała mi w rękaw, że ma niedocznność tarczycy i naprawdę schudnąć nie może... a okazało się, że może ;)

niuńka Postaw na 5 posiłkówdziennie w równych odstępach czasu - co 3 godziny. Rano zjadaj posiłek najobfitszy i koniecznie prełnoziarnisty. Przed azdym posiłkiem jedz 3-4 łzki otrab pszennych i popijaj 1,5 -2 szklankami wody. ostatni posiłek jedz o 18.00. Nie głodź się, bo to nie ma sensu. Właściwie to jedz jak najczęsciej tylko mało. Np, przez 8h w pracy możesz w ten sposob zjeść np 3 - 4 kromki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego i cały duzy jogurt naturalny. Jak będziesz jadła co godzinkę to nawet nie poczujesz głodu.Ja w pracy jem prawie cały czas i wcale sie nie pilnuje, nie chodze głodna. Prace mam siedzacą, a przy mojej lekkiej niedoczynności tarczycy właścwie kazda kalorie na mnie widać.A tu... waze 58kg przy wzroście 170 cm :)

Dzięki Ci bardzo! Dziś tak właśnie jadłam, dość często ale niewiele i nawet zdrowo!!! Jestem już po kolacji, ... Czy zacznę kiedyś chudnąć tak jedząc, kiedy organizm się przestawi i nie będzie magazynował zapasów, bo szczerze mówiąc myślę że nie szybko , bo tych wszystkich głodówkach , jest pokręcony...

To róznie bywa. po glogowkach nalezy stopniowo wracac do jedzenia. wazne, ze narazie nie tyjesz. Jesli zaczniesz zmniejsz ilosc kalorii i co 2 tygodnie zwiekszaj o 100 kcal. Jesli twoja waga sie utrzymuje na stalym poziomie, to mozesz tylko zachowac to zywienie, ktore masz. Jesli zaczniesz cwiczyc twoj metabolizm wzrosnie i zaczniesz chudnac.

Kochana Mychor!!! Od niedawna do Was tu zaglądam i czytam topiki, ale bardzo mi się podoba, że tak udzielasz rad babeczkom, strasznie tego potrzebujemy!!! Tak rzadko się spotyka bezinteresowne osoby.... Fajnie, że Ty jesteś inna, i wierz mi nie słodzę w tym momencie, tylko tacy ludzie jak Ty przywracają mi wiarę w człowieka!!! :) :) Bardzo doceniam drobiazgi bo z nich składa się całe życie!!! :) Gorąco Cię pozdrawiam i całą resztę!!! :)))

Gość katarina18
Witam Mychor!Mam 18 lat i waze 62kg przy wzroście 165cm .Chciałabym zrzucić 8kg .Te owe 62 to moze nie jest taka"tragiczna"waga ,ale ja się naprawde z tym źle czuje,chciałabym tak 53-54 tak jak kiedyś(przytyłam 8 kg),to nie są moje jakieś głupie obsesje, bo rzeczywiście wyglądam "ostro przy kości" ,wiem bo widzę sama i mówią mi to inni(nawet siostra,mama) wiem że mają rację .Poprostu chcę schudnąć te 7-8 kg,niechcę jednak zrobić tego drastycznie,żeby nie było jojo itp. , wole wolniej a skuteczniej.Zatem mam prośbę:czy mogłabyś napisać mi tak chociaż w skrócie co powinnam zrobić by pozbyć sie tych 8 kg (co jeść a czego nie) i w jakim(rozsądnym)czasie powinno to nastąpić?Myślisz że do grudnia(czyli jakieś 3-4 miesiące) wystarczą?Bardzo proszę o pomoc...pozdrawiam i z góry dziękuję :-)

Niuńka - to zapraszam na mój inny topik http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2058763&start=330 Dzieki za mile słowa :) Katarina Jedz bardzo często, ale w malych ilościach. teraz masz wakacje, wiec zrob sobie 3 dniowa diete oczyszczajaca, np owocowa, albo pszeniczna. Potem jedz 5 posilkow dziennie w odstepach co 3 godziny. Przed kazdym posilkiem jedz 3-4 lyzki otrab i popijaj 1-2 szklankami wody. Ostatni posiłek jedz o 18.00 i ruszaj się wiecej. Unikaj chipsow, hamburgerow, pizzy. Przez 3-4 miesiace takiej dietki - a w sumie jesz ile chcesz (bo po otrebach i tak nie mozesz duzo) mozesz bezpiecznie zgubić nawet 10-12 kg. W ktoryms momencie przestaniesz chudnac i to bedzie Twoja wlasciwa waga. Czyli jakies mysle 55kg

Gość katarina18
dziekuje serdecznie :-)

Gość Pewna Ciekawa Istota
Mychor, witam , mam kilka pytań. Co sądzisz o piciu octu jabłkowego? Narazie pije łyżke octu w szklance wody na czczo rano oraz łyżeczke octu w szklance wody wieczorem. Czy to okej? i jak długo moge stosować taką kurację? Czy przyprawy mają faktycznie działanie lecznicze? mam duże wzdęcia, podobno kminek, oregano, majeranek mogą pomóc. I czy takie przyprawy jak chilli, cynamon, imbir pomagają schudnąć? źle toleruje otręby, czym moge je zastąpić? Aha, bardzo lubie taki oto napój: 5 tabletek słodzika i pół paczki kwasku cytrynowego zalewam wrzątkiem a gdy ostygnie wlewam do butelki z mineralką. Czy moge to pić codziennie, czy taka ilość słodzika i kwasku może mi zaszkodzić? Pozdrawiam serdecznie:)

Pewna..... - ocet jabłkowy troszkę hamuje łaknienie poprzez spowodowanie niewielkiego refluksu i lekkiej zgagi. Moze nawet troszeczkę obkurcza zoładek....ale generalnie nie jest specjalnie skuteczny przy odchudzaniu, o jesli chodzi o oczyszczanie - nie ma dowodów,zeby działał (tak samo jak nie ma, że nie działa) - przyprawy sprzjaja wydzielaniu soków trawiennych i niektore maja wlasciwosci lekko zwiekszajace przemiane materii, lub leczniczo. Oregano, bazylia, tymianek (ogolnie ziola prowansalskie) dzialaja na przyspieszenie przemiany materii, jednak nalezy w tych potrawach znacznie ograniczyc sól. majeranek działa łagodzaco i może pomagac przy wzdęciach. Chili moze spowodowaćobjawy zatrucia pokarmowego 9przy nadmiarze) ponadto podnosi cisnienie i sprzyja powstawaniu wrzodów i nadżerek. Cynamon, imbir \"rozleniwiaja\", obniżaja cisnienie krwi i niestety raczej sprzyjaja tyciu. na wzdecia polecam herbatkę z kopru włoskiego - naprawde rewelacja - jakie otreby żle tolerujesz? Pszenne, czy owsiane? jesli ogólnie żle tolerujesz błonnik - masz nadwrazliwe jelito. próbuj przez 2 jiesiące pić actimel, jeść natrale jogurty i kefiry oraz dużo, dużo cykorii - to powinno pomóc. potem stopniowo zwiekszaj dawke blonnika - możesz zamiast otrab jeść pełnoziarniste pieczywo - kwasek cytrynowy i słodziki sa wytwarzane sztucznie. Dokładnie nie wiem jaki jest ich dzienny dozwolony %spożycia, ale napewno jedno i drugie działa rakotwórczo. Dużo lepiej uzyc zwykłej cytryny a napoj posłodzić miodem