Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mychor

Troche wiadomosci o dietach. Dietetyka i dietoterapia.

Polecane posty

Gość Mychor
Niuniasza, schudniesz....1300 kcal to chyba troche zbyt radykalnie. Sprobuj narazie 1500 kcal i mnostwo otrab. Cwiczenia jak najbardziej. Zapraszam na rower. Doskonale wplywa na wszystko, a zwlasza na poprawe humoru i odstresowanie.

Gość Mychor
Jatoja...nie musisz ograniczac chleba jesli jesz ciemne pieczywo, najlepiej pelnoziarniste. Od bulek sie tyje, od makaronow i od wszelkiego rodzaju bialych mak. Ciemne pieczywo, ciemny ryz i mozna tego jesc....no...oczywiscie bez przesady ;)

Gość emerytka110
A co sadzisz o diecie rozdzielnej.Stosuj e ja od 3 tygodni i jakos efektu nie widac.Pozdrawiam.

Gość Ania1946
Moze znasz jakas diete na przesladujace mnie tluszczaki? Co sadzisz o diecie rozdzielczej. POzdrawiam

Gość jatoja
a czy kazde ciemne pieczywo jest pelnoziarniste? czy pelnoziarniste to znaczy z ziarnami w srodku i na zewnatrz?

Gość Ania1946
Moze znasz jakas diete na przesladujace mnie tluszczaki? Co sadzisz o diecie rozdzielczej. POzdrawiam

Tkanka tłuszczowa osadza sie na dole brzuszek i uda. A mój przykładowy jadłospis: śniadanie: 2szkl.mleka +otręby i kawa 2sniad:jabłko bardzo duze obiad łyżka wazowa zupy jakiejkowliek podw.maslanka kolacjajko na twardo z pomidorem szczypiorkiem i cebulą czasem szpinakiem + maslanka dziennie wypijam min 4 litry wody Inny przykład to co dzis jadłam. 3cytryny kawa jajko sadzone z pomidorem 1szkl.jogurtuowocowego jogobella kurczak gotowany na wodzie z sałata z cytryną i pomidorkiem kolacja szkl.jogurtu naturalnego wymieszanego z kiwi i połówką banana pychota:D Czy to jest niezdrowy jadłospis? Każdy mój dzien jest urozmaicony moim zdaeniem dostarczam wszystkich waznych składników!

Gość Mychor
Celem diety rozdzielnej jest wyrównanie równowagi kwasowo-zasadowej. Zaleca sie, aby dzienna racja pokarmowa skladala sie w 80% z pokarmów zasadotwórczych i w 20% z pokarmów kwasotwórczych. W diecie ogranicza sie tluszcz. Dieta jest dosc smieszna, bo rozdzielajac np chleb i mieso (wedliny) chudniemy przez to, ze nam to oddzielnie nie smakuje. Dieta generalnie nie jest szczegolnie "szczesliwa" Bo troche alkalizujemy organizm co niesty obnize przemiane materii. Nalezy pamietac, ze tluszcz spala sie w ogniu weglowodanow. Takze osobiscie nie wyobrazam sobie jedzenie chleba a dopiero potem masla i wedliny. Polecam diete oparta na indeksie glikemicznym, jest bardziej smaczna ;)

Gość Ania1946

Gość Ania1946
A gdzie znalesc ta diete oparta na indeksie glikemicznym lub sam indeks. Bardzo dziekuje za odpowiedz.Serdecznie pozdrawiam.

Gość Mychor
Powstawanie licznych guzków o charakterze tłuszczaka nazywa się tłuszczakowatością. Przyczyna schorzenia jest nieznana. Niekiedy tego typu zmiany mogą być dziedziczne. Choroba nie powoduje znaczącego zagrożenia dla zdrowia, gdyż w praktyce nie dochodzi do przemiany złośliwej. Większość guzków nie wymaga leczenia. Tłuszczaki duże, szybko rosnące, dające objawy lub szpecące usuwa się chirurgicznie. Nie jest znany sposób zapobiegania pojawianiu się nowych zmian....OSOBOM PELNOLETNIM polecam wypijanie kieliszka wytrawnego wina czrwonego na noc i ograniczenie tluczow zwierzecych

Gość niuniasza
a mam takie pytanie:czy chrupki kukurydziane sa bardzo kaloryczne?ile moze miec taka jedna paczka?wiecej niz 300kcal? I czy to prawda ze od czestego i regularnego picia soków z marchwii mozna miec "morelowa"cere ?

Gość Mychor
Informecje o indeksie glikemicznym mozna smialo odszukac w necie np na www.kalorie.net. Niesmialo polecam rowniez swoja prace dyplomowa. Napisz mi emaila, to postaram wyslac Ci jadlospis przykladowy i sposob liczenia indeksu

Gość Mychor
Pieczywo pelnoziarniste to takie, ktore wypiekane jest z pelnego (niemielonego) ziarna. Nie kazde pieczywo ciemne jest pelnoziarniste. Musi to byc wyraznie napisna na opakowaniu. Jesli popatrzysz na strukture chleba to zobaczysz w nim takie grudki - kawalki ziaren. Jesli struktura jst gladka to nie kest to pieczywo pelnoziarniste. Polecam chleb firmy "oskroba"

Gość Mychor
Chrupki kukurydziane sa dosc kaloryczne niestety, poza tym zawiraja bardzo duzo cukrow prostych. Lepiej jako przekaske kupic sobie chipsy jablkowe, albo zrobic sobie kukurydze prazona. mimo iz jest chyba bardziej kaloryczna od chrupek zawiera duzo blonnika i szybciej "zasyca" To prawda, ze od czestego picia sokow z marchwii mozna miec "morelowa" cere. Soki marchwiowe zawieraja duzo beta-karotenu, ktory wylazi pod skore zabarwiajac ja na lekko marchwiowo. Ulatwiaja tez opalanie. Lepiej jednak te soczki wyciskac samemu, nie maja wtedy az tak duzo chemii. Polecam do soczku dodac odrobine oliwy z oliwek, ulatwia to wchlanianie karotenu i przemiane go na witamine a, ktora jest rozpuszczalna w tluszczach

Gość Mychor
Wictoria, troche za bardzo zakwaszasz organizm. Sprobuj te cytryny zastapic pomaranczami. Jesc wiecej na sniadanie, a kolacyjke naprawde skromniuuuuuutka. Poza tym....naprawde strasznie mi jest trudno ukladac diety nie widzac sie osobiscie z czlowiekiem. Zajmuje sie juz tym kilka lat i porady indywidualne, ktore sa dopasowane do potrzeb organizmu sa najskuteczniejsze. Oprocz tego udzielam informacji na temat produktow zywnosciowych dostepnych w sklepach......

Gość niuniasza
dziekuje ,to teraz juz ostatnia "sprawa"tak na koniec( bo od jutra zamierzam tak wlasnie robic)mianowicie: sniadanie: platki fitness na szklance mleka 2% , drugie sniadanie: szklanka soku z warzyw/owoców obiad: taki , hm .."mamusiny" lecz zdrowy i nie przekraczajacy 500-600 kcal( zawsze zadbam by byl wartosciowy pod wzgledem skladników) kolacja: skromna,jakis jogurt lub serek To mój "plan" .Strasznie sie uparlam na cos takiego (jakos najbardxiej mi to pasuje) Czy moge tak to rozlozyc? Bede uwazac,no i oczywiscie zastosuje te otreb.Zamierzam jeszcze 3 razy w tygodniu pojezdzic na rowerku stacjonarnym przez 1 godzinke i pic wiecej wody.Czy oby przy takim "planie" nie bede tracila wiecej niz 1 kg na tydzien?Bo jakos wiecej nie chce .Co pani na to?

Gość Mychor
Chudniecie powyzej 1 kg tygodniowo bedzie oznaczalo, ze albo odwadnia ci sie organizm...wtedy bedziesz musiala pic wiecej wody, albo musisz zwiekszyc racje pokarmowoa. Aha. Jesli nawet na poczatku bedziesz chudla wiecej niz 1 kg tygodniowo to sie nie przejmuj, na poczatku zwykle tak bywa. Potem moze sie okazac, ze po 2 tyg bedziesz chudla tylko 1 kg na 2 lub 3 tygodnie....

Gość chcąca niemożliwego
Czyżby jakaś dobra duszyczka Nam pomagała? Bardzo sie cieszę :) I podam również swój przykład, a co? :) W ciagu 2 miesiecy na diecie 1000kcal, schudłam 10kg, jest dobrze, ale muszę zrzucic jeszcze drugie tyle. Mam 175cm i aktuaknie 74kg (było 84kg :o ) dążę do 64kg, myslę, że byłoby najlepiej :) nigdy nie ważyłam mniej niz 80kg przynajmniej nie przypominam sobie :( mam teraz takiego powera, bo nikt nie widzi tych zgubionych kg :( a jak pomyslę, ze to jeszcze ok 2-2,5 miesiaca ... wiem, ze juz powinno byc z górki... ale odnalazłam tutaj dietkę g. 10.00 - czarna kawa, pół serka topionego g. 12.00 - jajko na twardo g. 14.00 - jabłko g. 16.00 - 200g gotowanego chudego mięsa, można dodać trochę warzyw g. 18.00 - 150g chudego białego sera g. 20.00 - lampka czerwonego wina podobno 5kg w 5 dni, a potem weekend 1000kcal, mysle czy moze bym zastosowała sie przez tydzień, a potem 1000kcal? tylko czy warto burzyc to co mam do tej pory? najgorsze jest jeszcze to, ze zjadam ok 700kcal :( a dzis nawet 500kcal, bedą jakieś negatywne konsekwencje?

Gość niuniasza
okey,od jutra zaczynam ,pozdrowienia dla wszystkich (bede pisala jak tam rezultaty) :-)

Gość lamiura
kochana Mychor!!!Musze schudnac!!!nie jestem otyla,chodzi mi tylko o 5-6kg.Problem polega na tym,ze mam ATAKI glodu.koniec i juz nie jestem wstanie tego zwalczyc.Kolejny moj klopot jest taki,ze u mnie z kaska jest NAPRAWDE krucho....nie jestem w stanie pozwolic sobie na jakies specjalne diety...poza tym siedze z koniecznosci caly dzien po pracy w domu...i jem.Jem kiedy sie nudze,jem kiedy mi smutno...pisalas cos o otrebach pszennych..czy mozna jesc je bez ograniczen?potrzebuje czegos czym bede mogla sie "zapchac",istnieja jeszcze jakies inne srodki?

Gość Mychor
Najpier apel. 500 kcal, 700 kcal???????? Co ty chcesz wpasc w anoreksje dziewczyno? A poza tym, jesli bedziesz sie tak ograniczac, to efekt jojo murowany. Nie mozna chudnac wiecej niz 1 kg tygodniowo, inaczej jest to szkodliwe. Pomysl sobie, ze teraz Twoja przemiana materii spadla do 1000 kcal, co bedzie jak zaczniesz jesc mniej? Znow spadnie...moze do 800 kcal. A potem jak sprobujesz wrocic do normalnej diety? Przytyjesz i to strasznie.....Nie wolno stosowac diety ponizej 1000 kcal bez konsultacji z lekarzem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 To dieta glogowa dla tych, ktorzy sa w szpitalach. OK.....to tyle Teraz do lamiury... Otreby mozna jesc ciagle i ciagle. Trudno jest przesadzic. Ale nalezy pamietac, ze blonnika w diecie nie powinno byc wiecej niz 40g/doba bo to grozi niedozywieniem. Reszta w porzadku. Ciezko jest zezrec wiecej niz paczke otrab dziennie, a to jest akurat dawka powyzej ktorej nie powinno siewejsc. Powodzenia lamiura. Poza otrebami to chyba innych srodkow zapychajacych na dlugo nie znam..... Na dzis koniec. Zapraszam na jutro. Powodzenia

Gość chcąca niemożliwego
ej, no ale ja chudne 1 kg tygodniowo, nie wiecej! -niestety

Gość Mychor
Nie mozna chudnąć więcej niż 1 kg, bo inaczej istnieje ryzyko wystąpienia efektu jojo. Chudnięcie więcej niż 1 kg nie jest zdrowe

Gość oko
Witam, moje pytanko: jak się oblicza tętno najodpowiedniejsze do cwiczen - np jazda na rowerze stacjonarnym - wiem, ze od 220 odejmuje sie wiek i co dalej? Chce jezdzic na rowerku , ale nie chce sobie rozbudowac miesni ud, ktore i tak sa dosc masywne - a moze w ogole powinnam zrezygnowac z roweru? Z gory dziekuje ze odpowiedz i pozdrawiam wszystkich z topiku.

Gość chcąca niemożliwego
Mychor, spróbuj schudnąć 20kg, będziesz wiedzieć o czym mówie :) pytałam o tamta diete, czy jest to możliwe??? 5kg w 5 dni?

Gość pewna kobitka....
cze.....MYCHOR.... od dzisiaj stosuje diete kopenhaska....jednak juz pierwszy dzien nie poszło tak jak miało byc...poniewaz mimo tego ze w menu jest szpinak lub brokuły....nie zjadłam tego poniewaz strasznie mi obrzydził ten szpinak ..zamiast tego zjadłam troche sałaty..... pytanie..... szpinaku juz nie wezme do buzi....brokuły to jeszcze nie wiem..spróbuje...ale ogólnie...czym moge zamienic to, czy moze to byc sałata...czy cos innego.....prosze o pomoc....

Gość Mychor
Chcąca...to precyzuj następnym razem. Nie jest możliwe schudniecie 5 kg w 5 dni, poniewaz 1 kg tluszczu to 9 000 kcal. Zeby chudnac 1 kg w ciagu dnia trzeba by bylo miec 9000 kcal deficytu energii, a jak to jest mozliwe skoro nie jadzac nic masz zaledwie 2000 - 2500 kcal deficytu?

Gość Mychor
Tętno mierzy się na tętnicy szyjnej, rzadziej na nadgarstku albo przykładajac rękę do serca i wyczuwanie uderzeń koniuszka serca w przestrzeni międzyżebrowej 1. Tętno spoczynkowe (ang. Reasting Heart Rate- RTH) to twoje tętno w czasie spoczynku. Najlepszym czasem na określenie jego poziomu jest czas zaraz po obudzeniu, przed wyjściem z łóżka. 2. Tętno maksymalne (Maximum Heart Rate- MHR) oblicza się według formuły: 220 - wiek 3. Tętno wysiłkowe (Heart Rate Reserve- HRR) oblicza się według formuły: Maksymalne tętno - spoczynkowe tętno 4. Górna granica tętna treningowego Obliczana jest według wzoru: (tętno wysiłkowe * 0,85) + tętno spoczynkowe 5. Dolna granica tętna treningowego oblicza się ją według wzoru: (tętno wysiłkowe * 0,50) + tętno spoczynkowe Wystarczy, ze bedzirsz trenowac przy tętnie wysiłkowym. Co do mieśni ud - ćwicz przy małym obciązeniu, to ich nie rozbudujesz. ale chyba bardziej odpowiednim dla ciebie treningiem bedzie basen