Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maladetta

Czy któraś z was ma chłopaka Araba?

Polecane posty

Naprawdę przez pewien czas byłam często w ich towarzystwie, bo jak napisałam, moja najlepsza przyjaciółka była przez całe studia z jednym z nich. Widziałam ich różne związku, i generalnie podejście do polskich kobiet. Naprawdę lekceważące. I to jednoczesne wychwalanie Kurdyjek, że one to są dopiero czyste i nieskalane, że żadna z nich nie zachowałaby się jak Polka. Aha i picie alkoholu wieczorem i w nocy, bo \"po ciemku Allach nie widzi\" :) Ale nie wyciagaj tu uogólniających wniosków, na pewno nie każdy taki jest. To jednak chyba trochę zależy od nas, chyba kultura, religia i wychowanie nie zawsze zabiją w nas cechy ludzkie :) Jak ktoś jest dobrym człowiekiem i SZANUJE drugiego, to tak jest bez względu na religię i na to gdzie się wychował. Ci z którymi się zetknęłam, generalnie szukali lasek na noc, nie chcieli się tu wiązać ani zostawac na stałe, marzyli o wyjeżdzie do Niemiec, dla prawie wszystkich była to Ziemia Obiecana. Wyjątkiem był ten chłopak mojej przyjaciółki, naprawdę znałam go dobrze, był mądrym, wartościowym człowiekiem, można z nim było dyskutować o wielu rzeczach. No ale tym, że ożenił się z jakąś przysłaną przez ojca 18 latką to mnie osłabił... Generalnie myślę jednak, że głupot, ciemnota, zacofanie i hipokryzja nie mają narodowości i koloru skóry:) Pozdrawiam.

Gość pulijanna
ten ktorego ja poznalam na studiach podobno urodzil sie w syrii ale jak byl dzieckiem to wyemigrowali stamtad do Stanów. Teraz żyje w Polsce. Nie wiem jaka ma religię, wlasciwie to zachowuje sie dosc w porzadku ale zauwazylam ze bardzo zalezy mu na tym aby pójść ze mną do łóżka-wiele razy mi to sugerował. Nic nie mowi o swoich planach na przyszlosc. I do dzis bym miala o nim w miare dobre zdanie ale jak poczytalam kilka topików na kafeterii o doswiadczeniach innych to poczulam do niego jakis wstręt...zaczelam sie chyba bac

to zależy chyba też jakie masz oczekiwania i podejście. Przecież nie musisz się do niczego spieszyć, a tym bardziej to jakiegoś trwałego związku. Poznawaj go, rozmawiaj z nim, rozmowy na takie zwykłe, codzienne sprawy pozwalają raczej poznać czyjeś stanowisko w danej kwestii, no chyba, że ktoś się bardzo kryje. Co myśli na temat równouprawnienia kobiet, pozycji kobiety w związku, granic swobody itp. Sprawdzaj go dyskretnie tak jak i by się sprawdzało Polaka, bo przecież wielu Polaków to też zakute łby :)

Moim zdaniem trzeba uważać. Z Europejkami sypiaja, a żenia sie najcześciej z \"czystymi\" muzułmankami. Mój tez cos zaczął ględzic o czystości. Tylko dlaczego oni uważają ze facet może przed slubem, a kobieta nie?

Gość pulijanna
ale myslisz ze jak on sie zakocha-bo tak juz chyba jest- to bedzie probowal mnie do czegos zmuszac na sile? tego sie wlasnie boje-pojsc z nim gdzies sama bo a nuz cos mu odbije....albo bedzie mnie chcial wywieść

Dodam tylko, że straciłam nim zainteresowanie. Nie mam zamiaru służyć komukolwiek jako przedmiot.

Nie, oni sa tacy chytrzy, że umiejetnie może Cie przekonac do swojej wiecznej, głębokiej miłości. Ja diametralnie zmieniłam zdanie na temat związków z Arabami. Nikt mi krzywdy co prawda nie zrobił, ale wszystko sobie przemyslałam i raczej nie chciałabym być zona muzułmanina.

Hej Madaletta :) Witam tez reszte Kolezanek (i byc moze Kolegow :)) nie przeczytalam wszystkich wpisow, ale po kilku widze, ze jest takie samo jak i moje.. Nie znam zadnego Araba, Turka, Afganczyka itd. jednak uwazam, ze zwiazek z osoba z tego kregu kulturowego to poprostu samobojstwo. Nie slyszlalam jeszcze, zeby ktos mowil \'mam meza araba - jest cudownym czlowiekiem\'... a z Waszych wspisow tutaj zauwazylam, ze wielu przed slubem jest milych bo chce slubu, a po slubie: ŻONA = SZMATA smutne, ale chyba niestety prawdziwe, oni tak juz sa wychowani, tak maja wpojone od stuleci, moze gdyby taki Arab urodzil sie w Europie i nie znal swoich przodkow, kultury, gdyby wsiakla w niego kultura europejska, to owszem... ale inaczej, zwiewalabym gdzie pieprz rosnie... .. to nie form o ksiazkach, ale naisze, bo to na ten temat. Slyszlalam kiedys o ksiazce, w telewizji byl wywiad z autorka. zzaciekawilo mnie, poszlam do biblioteki, patrze - jest! pierwsza strona - szok, duraga strona -szok! po przeczytaniu polowy mialam dosc! nie moglam czytaj dalej, bo pewnie bym w koncu zwymiotowala!!! mowie o tytule \"nad afganistanem bog juz tylko placze\' autroka: Shiba Shakib (chyba tak to sie pisze) to historia mlodej dziewczyny - Afganki, autorka z tego co wiem, jest osoba wiarygodna, ktora zna srodowisko, wiec ja jej wierze... dlaczego taka szokujaca jest ta ksiazka? dlatego, ze pokazuje z jednej strony tragiczny los Afganczykow, ktorzy walcza o zycie, bo nie maja co jesc, handluja opium, walcza, szukaja miejsca gdzie mogli by spokojnie zyc. A z drugiej strony, pokazuje, ze w tamtym swiecie kobieta jest NICZYM, nie wazne czy jest to corka, siostra, zona, kuzynka... kobieta, to cos gorszego niz robal pelzajacy po ziemi, bo tego mozna przynajmniej zjesc. kobieta sluzy jedynie to zaspokajania zadzy mezczyzny i do tzw. opierania dzieci i meza. a i to nie jest wile warte, bo jak nie ta, to inna. Tam 12 letnie dziewczynki, musza odejsc z domu - wyjsc za maz, bo konczy sie czas kiedy ojciec ja zywi. majac 12 lat pracuje, gotuje, i to wszystko zwykle bedac ciagle w ciazy, bo jak mezowi sie chce to zona musi, inaczej co? zatlucze ja, a poza tym pranie mozgu jakie robi ta kultura nakazuje jej spelniac ten obowiazek. teraz wyobrazcie sobie jak mialyscie 12 lat. myslalyscie o tym, zeby spotkac sie z przyjaciolka i poplotkowac o nowej spudnicy kolezanki z kalsy, albo o tym jak dostalyscie nieslusznie 3 zamiast 4 z matematuki. wiem, ze teraz o seksie mysli sie majac juz powiedzmy lat 14, ale za \'moich czasow\' (a mam lat 20) tak nie bylo. (skoncze wypowiedz w nastepnym poscie)

Gość masayka
Po pierwsze, nie każdy muzułmanin jest Arabem. Po drugie świat muzułmanów jest na tyle ogromny i zróżnicowany, że nie można tego generalizować. Islam jako taki nakazuje traktować kobietę z godnością i odnosić się do niej z szacunkiem - to tak a propo. Bardzo dużo zależy od środowiska, w jakim twój chłopak wyrósł, w jakiej rodzinie się wychował, czy mieszka w małej, tradycyjnej wsi, czy w dużym mieście, itd. Ja miałam chłopaka z Turcji i był to najbardziej kulturalny, delikatny i taktowny człowiek jakiego kiedykolwiek spotkałam. I do tego bardzo religijny, przy czym ta jego religijność była prawdziwa i szczera, zgodna z Koranem a nie pseudoideologią wciskaną przy okazji zamachów terrorystycznych... aha, muzułmanin nie może ożenić się z chrześcijanką - absolutny zakaz.. Poznałam też kolegow mojego Turka - wszyscy studenci, świetni kumple, z poczuciem humoru - normalni ludzie. Ostrożności jednak nigdy za wiele, zresztą, Polacy potrafią też lać swoje żony kiedy nikt nie widzi, zapijać każdy dzień piwskiem albo tanim winem.. itd. Tyle tylko że jak Polak katuje swoją żonę to jest ok, a jak zrobi to muzułmanin to od razu ze sto takich ksenofobów jak co poniektórzy powyżej, chiałoby wyrżnąć muzułmanów w pień. Pozdrawiam.

Gość pulijanna
dlaczego tak brzydko sie wyrażasz? ja np. nigdy bym nie pomyslalaa o tym ze spotkam na swojej drodze chlopaka Araba-a jednak zycie sie czasami tak dziwnie uklada....

Gość masayka
dOna_oo - ja nie muszę czytać żadnych książek , żeby wiedzieć że sąsiadka już pewnie po raz setny wylądowała w szpitalu, ciężko pobita przez mężusia, który traktuje ją duuużo gorzej niż najbrudniejszą szmatę do podłogi, gorzej niż psie gówno na ulicy, gorzej niż wszę...rodowity Polak - katolik - chodzi do kościoła. tyle, ja spadam.

hmm. ale , jak rozumiem, nie zwiazalaś sie z nim....... tym Turkiem..... Przezorność (?) ;))

Acha!! jak mnie tłucze mąż Polak , to przynjmniej mam gdzie uciec... A z tego co wiem od Arabów i impodobnych kobietom ciśżko zwiać....

nie tylko kobiety sa traktowane jak prywatne szmaty, ale takze jak przedmiot, ktorzy mozna sprzedac. ojciec sprzedaja corke i bierze za nia powiedzmy 2 krowy, jak mu sie uda i ma ladna corke, ktora sobie zazyczyl bogaty. w dalszej czesci ksiazki, (juz dokladnie nie pamietam) zdaje sie, ze mezus ginie podczas jakis tam walk i mloda kobieta \'zatrudnia\' sie jako dziwka jakiegod maharadzy. robi to zeby miec co jesc, mazy o innym zyciu, mazy o ucieczce, cierpi, a jej jedyna wina jest to, ze urodzila sie tam, a nie gdzie indziej! zgadam sie z jedna z poprzednich wypowiedzi, ze wszedzie mozemy spotkac idiote, ktory bedzie nas po slubie traktowal jak szmate, ale u nas jest takie cos jak rozwod, a z Arabem? chyba raczej nie i jak ktos wczesnej napisal bedzie cie potem rutkowski szukal i przemycal przez granice! w polsce, francji, niemczech, angli, gdiekolwiek mozesz spotkac debila, ktory bedzie mily, a po slubie stanie sie tyranem (przeciez Hitler tez mial matke i zone chyba nawet ;) ) ale prawdopodobienstwo, ze spotkasz takiego na swojej drodze to jakis 1% , a Arab? jeszcze mniejsze prawdopodobienstwo, ze po slubie bedziesz mogla chociazby cos powiedziec. a uwolnic sie potem bardzo ciezko. zgadam sie tez z poprzednicza, ktora pisala, ze jego rodzina nigdy cie nie zaakceptuje. nigdy, jestes z innej kultury, obca. co z tego, ze ty jestes tolerancyjna - oni nie beda. jesli o mnie chodzi, nigdy nie zwiazalabym sie z mezczyzna z tego kregu kulturowego. moge miec kolege, znajomego, moze nawet przyjaciela, ale chlopaka, meza, nigdy. oni maja inna mentalnosc i kropka. przeczytajcie ta ksiazke (\"nad afganistanem boj juz tylko placze\' - Shiba Shakib) polecam. ksiazka jest trudna, wstrzasajaca, ale ta historia jest prawdziwa. pokazuje realia, bez podkoloryzowanych obrazow jakie czasem widzimy w tv. sama prawda! uff, ale sie rozpisalam :P a to dlatego, ze temat wart wypowiedzi :) pozdrawiam goraco!! bede obserwowac temat :) p.s. przepraszam, za bledy lub literowki :P:P:P

masayka -> jak pisalam, wszedzie mozna spotkac debila, ale moje osobiste zdanie jest takie, ze od rodaka mozesz zwiac, a niestety zona wyznawcy koranu jest jego wlasnoscia i musi byc tam gdzie maz, a jak cie wywiezie to juz nie wrocisz... a koranu nie ma co z biblia porownywac, jak juz pisalam w innym topiku, religia nakazuje im mordowac niewiernych, bo w nagrode zasiada kolo allaha, czy jakos tak.. a czy katolicyzm mowi o czyms takim? nie sadze. a to, ze alkoholik bije zone to zadna nowosc, ale jest ale. wszyscy wiemy co robi alkohol z czlowiekiem, niezaleznie czy to kobieta, czy mezyczna i czy polak czy arab, ale to jest czynnik zewnetrzny, a nie cos to ma sie w glowe, to nie mentalnosc. owszem sa i takcy, ktorzy od dziecka sa chodzaca patologia, ale to tez czynnik zewnetrzny. np ojciec pil, bo stracil prace, bil syn, zone, syn nie zna innego wzoru... a czemu tracil prace>? bo mamy bezrobocie i tak dalej mozna szukac winnych. jednak nadal zostaje przy moim zdaniu, ze my mamy religie, a patologie powstaja przez czynniki zewnetrzne, a muzulmanie maja religie, ktora jest w nich tak gleboko od pololen, ze kieruje ich mysleniem, i nie mozna tego zmienic, bo jesli wszyscy w danym srodowisku tak mysla, to kazdy nastepny czlowiek mysli i robi tak samo. dla mnie to pranie mozgu i kropka. pozdrawiam :)

acha i jeszcze jedno, wiele poprzednich wypowiedzi mowilo o tym, ze Arab jako kolega byl fantastyczny, a potem... a potem wszystko sie zmienialo

wszystko co trzeba zostało powiedziane; nic dodać, nic ująć..... wziąć do serca i wystrzegac sie .... ICH..... jak .... no wkazdym razie byc oooostrrrozzznym.....

A jesli chodzi o bicie przez męża polaka, albo bicie przez męża Araba (np.) To ja powiem za KARGULEM: ... \"LEPSZY SWÓJ WRÓG NIŻ OBCY.....\"

Mój arabski przyjeciel powiedział mi - zreszta bardzo ładnie, delikatnie to ujął, że Arab jest odpowiedzialny za swoja zonę od głowy do palców u nóg. Innymi słowy, zona jest jego. Zreszta z moich kontaktów wynika, że oni sa jacys dziwni. Kręcą. Nie mozna im ufac. Wydaje ci się, że to super facet, bo na poczatku prezentował sie od najlepszej strony, a potem blednie.....U nas jest tak samo, owszem, tyle że nasi polscy chłppcy nie chca sie od razu żeniec. ze mna mój chciał zawrzec zwiazek małżenski, tyle tylko, że oni tam maja mozliwosc zawarcia małżeństwa np na 1 tydzień! I przez ten tydzien bogobojny Arab moze sypiać z kobietą. A poza tym powiedział, że są miejsca, gdzie kobiety chodzic nie powinny! W Polsce wszedzie moge sobie chodzic i nikt mi tego nie zabroni. Ich kobiety z pewnoscia nie czuja sie ciemiężone, bo ich prapra babki tak zyły, babki, matka. Dla nas taka zmiana stanowiłaby szok.

Mój arabski przyjeciel powiedział mi - zreszta bardzo ładnie, delikatnie to ujął, że Arab jest odpowiedzialny za swoja zonę od głowy do palców u nóg. Innymi słowy, zona jest jego. Zreszta z moich kontaktów wynika, że oni sa jacys dziwni. Kręcą. Nie mozna im ufac. Wydaje ci się, że to super facet, bo na poczatku prezentował sie od najlepszej strony, a potem blednie.....U nas jest tak samo, owszem, tyle że nasi polscy chłppcy nie chca sie od razu żeniec. ze mna mój chciał zawrzec zwiazek małżenski, tyle tylko, że oni tam maja mozliwosc zawarcia małżeństwa np na 1 tydzień! I przez ten tydzien bogobojny Arab moze sypiać z kobietą. A poza tym powiedział, że są miejsca, gdzie kobiety chodzic nie powinny! W Polsce wszedzie moge sobie chodzic i nikt mi tego nie zabroni. Ich kobiety z pewnoscia nie czuja sie ciemiężone, bo ich prapra babki tak zyły, babki, matka. Dla nas taka zmiana stanowiłaby szok.

Gość ponoć
muzułmanin może mieć legalnie 4 żony :o

---> Madaletta, w calej tej sytuacji, to Ty jednak jestes szczesciara. poznalas Araba, ktory przynajmniej Ci zasugerowal, co Ci czeka :/ myśle, ze to czego sie od niego doweidzialas, powinno Ci dac jasnosc i pozbawic watpliwosci. jednym slowem, podsumowal, to co ja staralam wyrazic! pozdrawiam :)) zycze szczescia :)

....ale duzo z nim rozmawiałam, poruszałam nawet trudne tematy. I w ten sposób wydebiłam od niego co chciałam wiedzieć. On naprawde zaproponował mi małżeństwo. Musiałabym pojechac do niego. Rozmyslalam kiedys o tym na spacerze....rozejrzałam sie wokoło....popatrzyłam na przyrodę, znajome twarze ludzi, wsłuxchałam sie w dźwieki, wciagnęłam znajome zapachy...Skoncentrowałam się na wszystkim, co otacza mnie od 30 lat i ....... uznałam, że tu mi najlepiej i nie bede sie pchała do innej kultury.

Gość byłam żona
półaraba. Miałam teścia Araba. MOja teściowa była ( i jest) bita i upokarzana przez całe małżenstwo. Dzieci (czterech chłopaków) - zaden normalnie nie ułozył sobie życia - wszyscy po rozwodzie, kazdy zostawił zone i dzieci po 5-7 latach. -Nie polecam

Gość z mułzumanami cza
ostrożnie bo im fiutki wybuchaja :P

Gość cytat z Koranu
" Jeżeliby KTÓRA Z ŻON TWOICH popełniła cudzołóztwo; zwołaj czterech świadków, jeżeli świadectwa ich przeciw niej jednozgodnie świadczą, zamknij ja w domu twoim, póki śmierć jej życia nie skończy. "

Gość cytat z Koranu
" Mężczyźni maja pierwszeństwo nad kobietami, ponieważ Bóg dał im wyższość nad niemi i wyposaża je przez mężczyzn. Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być uchroną od złego z niemi obchodzenia się. Bóg jest wielki i przenikający."

a cudzoloztwo to w tej mentalnosci to? bo jak na moj gust to jest nim nawet spojrzenie czy rozmowa z innym mezczyzna, nie bedacym synem lub mezem.

To nie są cytaty z Koranu, tylko z interpretacji Koranu. A skoro już tak sobie cytujemy: \' Wierni! niewolno wam brać majątków żon waszych bez ich woli; ani przeszkadzać wychodzić im za mąż, kiedy się rozwiodą a to, w celu zabrania im w części tego coście im dali, chyba obwinionym o jawne zbrodnie. Staraj się przywiązać je do siebie dobrodziejstwy, jeżeli się srodze z niemi obchodzisz: nieraz nie widzisz tych, które Bóg utworzył dla twego szczęścia.\" Jeżeli rozwiedziesz się z żoną której znaczny zapisałeś posag, ażebyś pojął drugą, zostaw tej cały posag. Zechceszże odbierać niesprawiedliwie owoc twojej wspaniałości? . Jakżebyś mógł odbierać dar, któryś uczynił osobie, z którą byłeś ściśle połączony, i która odebrała twoją przysięgę. Jeżeli się obawiacie poróżnienia pomiędzy mężem i żoną: wezwijcie po jednym pośredniku z każdej strony, i jeżeli zezwolą, żyjcie w dobrem porozumieniu. Bóg jest mocen sprawić pokój pomiędzy wami i nic nie jest tajnem przed Jego wiadomością.