Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maladetta

Czy któraś z was ma chłopaka Araba?

Polecane posty

Allah, Wzniosły i Błogosławiony mówi, co znaczy: {...Żyjcie z nimi (z waszymi żonami) w uprzejmości (dobroci lub łaskawości), nawet, jeżeli nie lubicie czegoś w nich, być może nie lubicie czegoś w czym Allah umieścił wiele dobra.}(Surah an-Nisâ\', 4:19) `Amr ibn Ahuas al-Dżuszami przekazał, że słyszał jak Wysłannik (sal allahu `alejhi ła sallam) w pożegnalnej pielgrzymce mówił: \"Traktujcie kobiety łagodnie, są one jak niewolnice w waszych rękach. Nie jesteście ich właścicielami - chyba, że dopuszczają się jawnej nieprzyzwoitości (grzechu). Jeżeli tego się dopuszczą, opuścicie ich łoże i ukarzcie je. Jeżeli was usłuchają to nie traktujcie ich źle.\" (At-Tirmidhi, an-Nasaî i Ibn Madżah. Hasan wg. Szeicha al-Albâni) Al-Miqdam przekazał, że Wysłannik powiedział: \"Zaprawdę, Allah nakazuje wam abyście byli dobrzy dla kobiet.\" (At-Tabarâni. Hadith Hasan wg. Szeicha al-Albâni) Abu Hurayrah przekazał, że Wysłannik powiedział: \"Najlepsi z was to ci, którzy najlepiej traktują swoje żony.\" (Ahmad, Tirmidhi i inni. Sahih wg. Szeicha al-Albâni) Abu Hurayrah przekazał, że Wysłannik powiedział: \"Wierzący (mężczyźni), którzy posiadają najdoskonalszą wiarę to ci, którzy mają najlepsze maniery; a najlepsi z nich to ci, którzy najlepiej traktują swoje kobiety.\" (at-Tirmidhi i Ibn Hibban. Sahih wg. Szeicha al-Albâni) Sa`ad ibn Abi Waqqas przekazał od Wysłannika: \"Zaprawdę, każdy pieniądz, który wydajecie na swoją rodzinę zostanie wam wynagrodzony, nawet za odrobinę jedzenia, którą podajecie swej żonie do ust.\" (Sahih al-Buchari, Sahih Muslim i inni) `Aiszah, Anas i Umm Salamah przekazują, że Wysłannik powiedział: \"Zaprawdę, kobiety są w pełni siostrami mężczyzn.\" (Ahmad, Abu Dawûd i inni. Sahih wg. Szeicha al-Albâni)

Kobieta w islamie, zajmuje bardzo wysoką oraz szlachetną pozycję. Wpływ, jaki wywiera na życie każdego muzułmanina jest przeogromny - to właśnie kobiety są naszymi pierwszymi nauczycielkami, uczestniczącymi w tworzeniu społeczności muzułmańskiej, po warunkiem, przestrzegania nauk Księgi Allaha oraz sunny Proroka sallallaahu \'alayhi wa sallam, albowiem, jedynie postępowanie zgodnie z zasadami Koranu oraz sunny gwarantuje każdemu muzułmaninowi, mężczyźnie i kobiecie unikanie błędów oraz podążanie właściwą drogą w życiu. Pamiętajmy, że to kobiety obarczone zostały ogromną odpowiedzialnością i ciężarem pokonywania niezliczonych trudności w życiu, trudności, którym mężczyzna nie jest w stanie podołać. Dlatego też jedynym z najważniejszych naszych obowiązków jest okazanie wdzięczności i szacunku matkom, poprzez łagodne i dobre ich traktowanie. Na poniższym przykładzie (zaczerpniętym z sunny) dowiadujemy się, że to kobietę, matkę, Islam stawia przed ojcem; i że, to jej właśnie przypisuje pierwszeństwo... \"Mężczyzna przyszedł do Proroka Allaha sallallaahu \'alayhi wa sallam i powiedział: Proroku Allaha! Kto spośród ludzi jest moim najlepszym przyjacielem? On odpowiedział: \"Twoja matka.\" Mężczyzna zapytał \"Kto potem?\". Prorok odpowiedział: \"Twoja matka.\" Mężczyzna zapytał po raz trzeci: \"Kto potem?. I prorok jeszcze raz powtórzył: \"Twoja matka.\" Kiedy mężczyzna znów zapytał: \"Kto potem?\" - Prorok odpowiedział: \"Potem twój ojciec.\" [zrelacjonowane przez al-Bukhaari (no.5971) oraz Muslim (7/2), przez Abu Hurayrah radiallaahu \'anhu] Z powyższej nauki, wynika jasno, jak duży respekt oraz łagodne traktowanie przynależne są matce, w stopniu \"trzykrotnie\" większym aniżeli ojcu. Co zaś się tyczy żon, ich status i wpływ na spokój duszy, ukazany został bardzo przejrzyście w poniższym szlachetnym ajacie (aayah - werset), wypowiedzi Najwyższego: \"I z Jego znaków jest to, iż On stworzył dla was żony z was samych, abyście mogli odpocząć przy nich; i ustanowił między wami miłość i miłosierdzie. Zaprawdę, w tym są znaki dla tych, którzy wiedzą!\" [Sura Bizantyjczycy 30:21] Nie wolno również zapomnieć o przeogromnym wpływie i roli jaką odegrała Aisza (Aaishah - radiallaahu \'anhaa). To jej rady zasięgali szanowni Sahaabah (towarzysze) w kwestiach dotyczących hadisów, a wiele Sahaabiyaat (kobiet - towarzyszek) czerpało od niej wiedzę na tematy obejmujące sprawy kobiet. Z całą stanowczością pragnę stwierdzić, że moja matka, niech Allah okaże jej swoją łaskę, odegrała w moim życiu ogromną rolę, pomagając i zachęcając do pogłębiania wiedzy. Oby Allah wynagrodził jej za trud, który włożyła w me wychowanie oraz za to wszystko co jej zawdzięczam. Dom, przepełniony, obok właściwych nauk Islamu tarbiyah (wychowanie oraz praktykowanie) - życzliwością, łagodnością; emanujący miłością oraz troską ma ogromny wpływ na charakter człowieka. Zgodnie z wolą Allaha, odniesie on sukces w nauce, pracy i we wszystkich innych dziedzinach życia. Proszę Allaha o pomoc i wsparcie dla tych wszystkich, których kocha i z których jest zadowolony. Niech modlitwy i pokój panują nad naszym prorokiem Muhammadem, nad jego rodziną, towarzyszami i następcami. Autor: Shaikh Ibn Baz Zrodlo: Majmoo\' Fataawaa wa Maqaalaat Mutanawwi\'ah

>>> Traktujcie kobiety łagodnie, są one jak niewolnice w waszych rękach. Nie jesteście ich właścicielami - chyba, że dopuszczają się jawnej nieprzyzwoitości (grzechu). Jeżeli tego się dopuszczą, opuścicie ich łoże i ukarzcie je. Jeżeli was usłuchają to nie traktujcie ich źle.\" (At-Tirmidhi, an-Nasaî i Ibn Madżah. Hasan wg. Szeicha al-Albâni)

A co ma Biblia do powidzenia? Paweł dowodzi, że \"kobieta jest odbiciem chwały mężczyzny\", ponieważ została stworzona \"ze względu na mężczyznę\" (1Kor 11:7.9). Na innym miejscu wprost oświadcza, ze \"mąż jest głową żony\" (Ef 5:21).

wypowiedz moja skoasowalo :| nie tak mialo byc jak sie wyswietlilo :/

chcialam skomentowac cytowany fragment. mianowicie, \"jak niewolnice - jak dla mnie niewolnica to niewolnica. a po drugie, czym dla muzulmanow jest grzech? czyli za co maz moze ukrac zone. ciekawi mnie to.

Maladetta>>>> czy Belgia, Hiszpania,Meksyk, USA, to także kraje muzułmańskie? Czy przemoc wobec kobiet wśród chrześcijan nie istnieje? Czy to wina wiary, że ludzie słowa Koranu interpretują tak, żeby było im wygodnie? Czy nie to samo robią z Biblią? Czy chrześcijański mąż przechodzi radośnie uśmiechnięty do porządku nad zdradą żony?

Grzech to to co jest sprzeczne z tym, co nakazuje wiara. Czy cudzołóstwo nie jest grzechem w chrześcijaństwie?

tak jest grzechem. natomiast, gdzies przeczytalam (wiec to nei moje slowa) ze grzechem dla muzulmanow jest np. to ze zona rozmawia, lub patrzy na inneo mezczyzne. czy to prawda? czy tez zalezy to od interpretacji i od indywidualnego wychowania danego mezczyzny? prosze o wyjasnienie

Gość Muzułmanko..
któryś z " twoich " zgwałcił moją koleżankę, a teraz nachodzi ją, dręczy i zmusza do ślubu, z tym że musi ona przyjąć waszą wiarę :o kiedy powiedziała mu, że nie zostanie muzułmanką, że ma swoją wiarę i wierzy w swojego Boga, podniósł na nią rękę także nie dziw się, mój stosunek do was, muzułmanów jest wrogi i takim już pozostanie

Gość pulijanna
ten moj znajomy z Syrii sugerował mi ze wolałby aby jego zona nie pracowala tylko on chcialby ją utrzymywać-czy to moze byc oznaka tej muzułmańskiej religii?

Nie jest to grzechem, w niektórych krajach natomiast stanowi wykroczenie wobec prawa zwyczajowego. Oszołomy są wszędzie. Czy w Polsce nie słychać ludzi mówiących z całą powagą, że miejsce kobiety jest w kuchni, a jej powołanie to bycie matką i żoną? Tylko i wyłącznie. Czy człowiek, który zgwałcił Twoją koleżankę, czynił to z imieniem Allacha na ustach? Czy dopuścił się przestępstwa w imię religii? Czy myślisz, że dla muzułmanów gwałt nie jest gwałtem i czynem zabronionym? Dlaczeg mówisz jeden z \"twoich\"? Bo był muzułmaninem? Ilu z \"twoich\", katolików, chrześcijan codziennie dopuszcza się gwałtów i przemocy? Czy tak nakazuje im Biblia? Nie, prawda? Islam jest taką samą religią jak każda inna, muzułmanie uważają, że lepszą niż inne, podobnie jak chrześcijanie uważają, że ich religia jest jedyną prawdziwą. Głupcami i zbrodniarzami są Ci, którzy czynią zło w imię religii. pulijanna>>> po części tak, ponieważ Koran nakazuje mężczyźnie troszczyć się o byt rodziny. Jego obowiązkiem jest utrzymać żonę i dzieci. Poza tym wielu mężczyzn wychowanych w tradycyjnej kulturze może traktować fakt, że kobieta pracuje, jako ujmę dla swojej męskości. Jeśli pracuje moja żona, to znaczy, że nie potrafię jej utrzymać, jestem kiepskim mężem.

Gość Muzułmanko..
No wiesz, jestem chrześcijanką, ale nigdy nie pomyślałam, że moja religia jest lepsza od innych, nigdy też do głowy by mi nie przyszło żeby kogoś nawracać ( w dodatku siłą ) na moją wiarę. Niech każdy sobie wierzy w co chce, byleby nie czynił drugiemu krzywdy ! i nie zmuszał gwałtem do swoich przekonań ! Ten człowiek, o którym napisałam należy do większego grona podobnych mu muzułmanów, więc oceniam na podstawie większej zbiorowości. Ci mężczyźni są zakłamani i brutalni, a dużo mówią o Allachu :o to obrzydliwe. Zawsze ciekawiły mnie inne religie, chciałam poznawać różne zwyczaje, a nawet marzyło mi się uczestniczyć kiedyś w obcych mi świętach - tak w ramach integracji i wzajemnej życzliwości, ale muzułmanie sprawili że ten zapał straciłam...

Gość takka jedna
a czy ktos moze mi wyjasnic co to znaczy-Kurdowie? to jakas narodowosc czy wiara?

Kurdowie - trzydziestomilionowy naród o wielowiekowej kulturze nie może sobie znaleźć miejsca we współczesnym świecie. Podzieleni między Turcję, Irak i Iran od lat usiłują wybić się na niezależność. Kurdowie są pionkiem przesuwanym na szachownicy licznych konfliktów Bliskiego i Środkowego Wschodu. Zdradzili ich już wszyscy: Wielka Brytania, USA, tureccy islamiści, „rewolucja” islamska w Iranie, Irak, Syria i Grecja. Niektórzy – jak USA i Irak zdążyli ich w XX wieku zdradzić kilka razy. Grę kartą kurdyjską rozpoczęli w poprzednim wieku Brytyjczycy – po upadku imperium ottomańskiego postanowiono, że w południowo – wschodniej Anatolii powstanie niepodległy Kurdystan – „przejściowo”, jako terytorium mandatowe Ligi Narodów, pod zwierzchnictwem brytyjskim oczywiście\" więcej: http://kamiran.w.interia.pl/kurdowie2.htm

Gość takka jedna
dzieki za wiadomosci

Kraje islamskie są bardzo zróżnicowane. Mam wrażenie, że próbujecie wrzucić je do jednego worka, zupełnie tak jak Amerykanie wrzucają do wspólnego Polskę, Rosję, Białoruś itp. i dziwią się, że Polacy mówią po polsku a nie po rosyjsku. Oprócz praw stanowionych przez religię mają też prawa zwyczajowe, obyczaje z czasów przedislamskich. W łonie religii z kolei oprócz szyitów i sunnitów, o których słychać istnieje szereg odmian, sekt, których przywódcy tłumaczą Koran po swojemu. To, że w niektórych krajach do głosu doszły tamtejsi fanatycy, że to oni stanowią często prawa, jest tragedią tych krajów. To, że wśród muzułmanów są przestępcy, gwałciciele itp jest faktem. Ale przecież nie dlatego, że są muzułmanami, czy Arabami, tylko dlatego, że są bandytami! Czy któraś z Was uprawia prostytucję? Kradnie w supermarketach w Europie Zachodniej? A może chlacie na umór? Pewnie nie, i byłbybyście oburzone, gdyby tylko dlatego, że jesteście Polkami i katoliczkami ktoś Wam coś takiego zarzucił. A my, muzułmanie, mamy pokornie łykać zniewagi, bo jacyś inni muzułmanie są przestępcami? Co mnie łączy z terrorystą-fanatykiem, którego przywódcy mojej religii nazywają grzesznikiem, który skończy w piekle? Urodziłam się w Polsce, polski jest moim językiem ojczystym. Chodziłam do takich samych szkół jak Wy, studiuję, oprócz ciemniejszej karnacji, oczu i włosów na ulicy nie wyróżniam się niczym, a w lecie nawet karnacją się nie wyróżniam. Mam rodziców, z którymi się kłócę i godzę, dwóch braci, babcię dziadka, wujka i ciotkę, dwie bliskie kuzynki i kota. Lubię lody miętowe i czipsy o smaku serowym. Czytam fantastykę. Mam fioła na punkcie tuszów do rzęs i błyszczyków. A wiele osób chciałoby widzieć mnie zakutaną od stóp do głów w hidżiab i zamkniętą na cztery spusty, podczas gdy mój ojciec i bracia wysadzają się w powietrze.

Gość ewwwwwwwwwwwa
z kad jestes muzulmanko

Gość ewwwwwwwwwwwa
hhaaallllllllloooooooooo

Gość pikuś
muzułamnko nie rzucaj się tak,spokojnie-skoro urodzilas sie w Polsce to wg mnie mozna Cie traktowac jak Polke ale powiedz mi jeszcze cos -czy wszyscy urodzeni w krajach Arabskich maja tak odmienna urode-wyglad od mieszkanców krajów zachodnich? bo ja mam znajomego ktory sie urodzil w syrii a wyglada zupelnie jak przecietny Polak

---> muzulmanko. nie ma sie co dziwic, ze masz takie wrazenie, ze wrzucamy wszystkich do jednego worka. nieslusznie oczywiscie. jednak jesli chodzi o ciebie, to mysle, ze skoro urodzilas sie w polsce, to przstosowalas sie do praw zwyczajowych tego kraju. i uwazam, ze jestes polka tak jak ja i inni. my tu natomiast rozwazamy wyjazd polki-daljmy na to katoliczki, do kraju muzulmanskiego. a tam JAK SAMA NAPSALAS sa inne (moim zdaniem dyskryminujace kobiety) prawa zywyczajowe, ktore sa bardziej radykalne i respektowane niz nasze w polsce. imysle, ze kobieta, ktora cale zycie spedzila w polsce, ktora wie, ze jako kobieta moze tyle samo, a czasem nawet wiecej niz mezczyzna, nie moglaby sie w zaden sposob odnalezc w kulturze krajow muzulmanskich.

Gość ..........
Araba????????????????? nigdy w zyciu...moze by mnie pozniej zamknąl w domu???albo traktowal mnie jak poniewierke....!!!!

Gość biedronka *****
oliwka wlasnie chcialam z toba pogadac zalozylam stronke i pisalas ale pozniej juz nie weszlas. czytalam twoje wypowiedzi i jest mi przykro ze ludzie tak oceniaja czlowieka po jego pochodzeniu. ale ci chcialam powiedziec zebys sie kretybnami nie porzejmowala i robila to co ci serducho podpowiada! :*buziaczki trzymaj sie:*

....\"po części tak, ponieważ Koran nakazuje mężczyźnie troszczyć się o byt rodziny. Jego obowiązkiem jest utrzymać żonę i dzieci. Poza tym wielu mężczyzn wychowanych w tradycyjnej kulturze może traktować fakt, że kobieta pracuje, jako ujmę dla swojej męskości. Jeśli pracuje moja żona, to znaczy, że nie potrafię jej utrzymać, jestem kiepskim mężem\"...... DO MUZUŁMANKI>>> czyli jednym słowem kobieta-żona nie może pracować sama dla siebie,realizować się,rozwijać swoich umiejętności,zdolności,zainteresowań.....przyznaj szczerze,że kobiety związane z muzułmaninem nie mogą być niezależne i troszczyć się nie tylko o rodzinę ale również o siebie ja czytając koran,widzę wyraźnie,że kobieta powinna być posłuszna mężczyźnie,że jest gorszej kategorii,powinna go słuchać Czytalam bardzo ciekawy artyluk w gazecie wyborczej,gdzie przeprowadzono wywiad z kobieta,ktora wyrwala sie z Islamu,zaczela walczyc o prawa dla kobiet,ujawiniala wszelkie zlo jakie sie dzieje w jej kraju,mieszka teraz gdzies w Europie,jest na jakims wysokim stanowisku rzadowym,zajmuje sie islamem caly czas(nadal walczy o sprawiedliwosc i rownouprawnienie kobiet).Mowila,ze to nie pradwa,iz koran jest zle interpretowany i dlatego dzieje sie tyle zla,on sam w sobie ma wiele wlasnie takich zasad,ktore sprzeciwiaja sie normom moralnym i sprawiedliwosci.Ta kobieta oczywiscie jest scigana przez gorliwych wyznawcow islamu,ktorzy chca ja zabic z powodow oczywistych-zbeszczescila nauki Allaha,sprzeciwila sie swojej religii.....Tam nie wolno sie wylamywac,miec wlasnego zdania ani go glosic,bo groza straszne konsekwencje...tyle zapamietalam z tego artykulu,dosyc dawno go czytalam. A tak wygląda sprawa w Iranie: jakieś dwa miesiące temu oglądałam w telewizji program na TV4 \"nierzad pod oslona czarczafu\".Wywiady i reportaz z Iranu przeprowadzila kobieta,ktorej udalo sie stamtad wyjechac,mieszka obecnie we Wloszech. Wywiad przeprowadzala z dwoma kobietami,prostytukami. Wedlug koranu,kobieta oczywiscie musi miec zakryta twarz,nie wolno jej sie witac z mezczyznami,policja w Teheranie chodzi i pilnuje porzadku,tzn.sprawdza czy ludzie stosuja sie do zasad koranu.Kiedy idzie ulica para,musza udowodnic policji,ze sa malzenstwem!!!policjanci,ktorzy zatrzymuja dziewczyne,ktora uciekla z domu,prowadza ja na komende i niejednokrotnie sie zdarza,ze zostaje zgwalcona,zanim to zrobia czytaja na glos koran!!-mowila prostytutka,ktora kiedys byla zatrzymana przez policje.Kobiety dziedzicza jedynie polowe,dla dziewczynki dziecinstwo konczy sie w wieku 9lat,wg koranu od tego momentu dziecko jest karane jak dorosla kobieta,w autobusie mezczyzni siedza z przodu,kobiety z tyu,dziewczynki wydawane sa za maz juz od 9roku zycia,moga byc zonami.W Iranie bardzo popularne jest malzenstwo kontraktowe,ktore moze trwac od 10min.do 99 lat,jest to malzenstwo na zasadzie podpisania umowy na dany okres czasu,tzw.Sighe.zawieraja je najczesciej te ktore uciekaja z domu,zeby uchronic sie przed wladzami,maz(sighe)placi kobiecie za to \"malzenstwo\".Generalnie w jakimkolwiek malzenstwie zona musi o wszystko prosic mezczyzne,nawet gdy chce isc kogos odwiedzic,maz ja musi odprowadzic i potem po nia przyjechac.Kobieta niewolnica,mezczyzna pan i wladca.....takich okropnych rzeczy w tej religii jest wiecej......

Gość MARATANA
właśnie wrociłam z Tunezjii, widziałam jak tam traktuje się kobiety, powiem Ci jedno UCIEKAJ!!!! puki masz jeszcze czas!

Gość kuzynka muzulmanki
a ja mam sama dwoch wujkow \"arabow\". moje ciotki sa szczesliwe. sa szanowane. nikt im nie narzuca zdania. nie sa wiezione ani bite czy poniewierane. moje kuzynki, czli dzieci z tych zwiazkow, byly chrzczone. wychowywaly sie w \"normalych\" domach. nikt im nie zabranial spotykania sie z facetami, palenia papierosowo. swietuja i siwieta chrzescijanskie i muzulmanskie. moja kuzynka, w wieku 31 lat, niezonata i w tajemnicy przed rodzina i swoimi rodzicami, przeszla na islam. SAMA I PRZEZ NIKOGO NIE ZMUSZANA. Zecydowala sie na ten krok po 5 latach rozwazania. Nikt o tym nie wiedzial. Teraz, z wlasnej woli, nosi czador i mowi, ze jest blizej Boga niz kiedys. Szanujemy jej wybor i respektujemy. Jest szczesliwa bo dokonala dla siebie slusznego wyboru. Jej twarz bez make-up`u jest o 1000 razy piekniejsza niz kiedys. Ona pojednala sie z Bogiem. Na swoj sposob.