Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anieli

ciążą a nadżerka

Polecane posty

Gość anieli

Jestem w 5 tygodniu ciąży a lekarz stwierdził u mnie nadżerke. Pytałam się go czy to zaszkodzi mojemu dziecku a on na to mi nic nie odpowiedzial. Nie wiem co mam robić i teraz jestem cała w nerwach...

Gość missska
potwierdzam wypowiedz poprzedniczki:) glowa do gory. zero zagrozenia.

Gość anieli
O dzięki dziewczyny!! Kamień spadł mi z serca.

Gość ja tylko dodam
wiem ze się nie leczy podczas porodu,ale że zanika po porodzie??? to miałaś dużo szczęscia !!! matka mojej kolezanki (ona ma teraz 22 lata) miała nadżerkę w ciąży, po porodzie o niej zupełmie zapomniałą, wiadomo, dziecko itd. i po roku co? miała raka ,przerzuty,umarła jak moja kumpela miała 5 lat. nikogo nie strasze, bynajmniej,sama jestem w ciązy, ale chodzi o to,żeby nie mysleć, ze ciąża to wyleczy!!

A robiła cytologię, nie wierzę żeby w ciągu raka ze zwykłej nadżerki, po prawidłowym wyniku cytologii nagle rak się zrobił, może to sprawa jeszcze na długo sprzed ciąży?

Gość ja tylko dodam
tego nie wiem,przecież wiem o tym od koleżanki a ona od ojca i babci. pozdrawiam!

Gość ja tylko dodam
co do wygojenia to zwracam godność: www.ciaza.lekarka.pl/health-280.html

Hej Nie przejmuj się nadżerką pred ciażą też miałam nawet leczyłam Sterovagiem ale to nic nie dało teraz jestem 6 tygodni po porodzie a na kontrolnej wizycie lekarz stwierdził ze nadżerka \"znikneła\" dodam ze dziecko urodziło sie zdrowe i w terminie pozdrawiam

Ja miałam nadżerkę przed 2 ciążami. Urodziłam bez problemów zdrowe, duże dzieci w terminie. W ciąży też nie miałam żadnych problemów. Nadżerką zajmiesz sie po porodzie. Ja nawet zwlekałam z wypalanką aż do drugiej ciąży, oczywiscie po konsultacju z ginekologiem.

Gość b.
dziewczyny ja jestem w 7 tyg. i przy badaniu na fotelu leci ze mnie krew bo mam zapalenie szyjki! nie wiem czy to to samo co nadzerka czy jak, bo raz wspominaja nadzerka raz zapalenie tak ze ja juz sama nic nie rozumiem...;(. no i dostalam gynalgin i cos tam na N.. i nie wiem czy to brac!!!! w tym na N nie jest nic napisane o przeciwskazaniach, ale wiadomo gynalginu nie powinno sie brac w ciazy!! jestem zalamana, nie wiem co robic, czy to nei zaszkodzi, powiedzcie prosze czy ktorejs zdarzyla sie taka przypadlosc w I trymestrze i czy bralyscie leki dopochwowe spokojnie i wszystko potem bylo ok z dzieckiem. aha dodam ze jestem w szoku bo jakis tydzien przed zajsciem w ciaze robilam cytologie i mialam gr. 1!!!

ja tez miałam nadzerke i raz sie zdarzyło ze po badaniu jak dojechałam do domu zaczełam plamic i szybko do lekarza dzwonie a on mówi ze po badaniu moga wystapic plamienia jak nadzerka jest ukrwiona ale sie wystrachałam wtedy ale mam ja do dzis i musze sie za to zabrac ...no własnie czy któras z was zamrazała i jaki jest kosztw prywatnym gabinecie cos koło 150 słysząłm?

Gość asia9
Hej dziewczyny mam pytanie jestem w 7 tyg.ciazy i przez ten czas współzyłam z chłopakiem ale po tym kilka razy krwawiłam jednak to krwawienie utrzymuje sie 3 dzien czy to normalne jesli lekarz stwierdził u mnie nadzerke po porodzie??boje sie isc do lekarza..odpiszcie prosze!!

hey dziewczyny mam taka małą wątpliwość. jestem 2,5 mies po porodzie, a jak do tej pory nie miałam okresu, dodam, ze nie karmię. Po ostatniej wizycie u mojego gin stwierdził u mnie mała nadżerkę, tzn. zaczerwienienie szyjki macicy.Boję się czy to nie jest czasem objaw ciąży, bo współżyłam już z mężem. W dodatku nie mam żadnych upławów jakie chyba idą w parze z nadżerką. Lekarza nie pytałam o to. Czy jest możliwość żeby podczas badania pomylił ciążę z nadżerką lub jej nie zauważył??? Proszę was kobitki o odpowiedź ;-/ plisss;*;*;*

Gość xyz-ta113
Jestem w 27 tyg. ciąży, od początku ciąży zmagam się z nadżerką, którą miałam już wcześniej, ale nie planowałam ciąży a mój gin mówił, że jest za mała żeby wtedy ją leczyć...:/ Dodam, że od początku prawie ciągle leżę...mam skróconą szyjkę, były też mocne skurcze i tzw. twardy brzuch... wczoraj trafiłam do szpitala bo nagle zauważyłam krew. Wiecie jaki to stres jak wiesz, że ciąża zagrożona i tu nagle KREW!!! myślałam, że zawału dostanę. Okazało się że to nadżerka krwawi. Lekarz powiedział, że to nie ma zagrożenia dla dziecka, ale nadżerka w ciąży to jednak problem. Przez nią mam ciągle jakieś infekcje a to podobno może wpływać na skracanie się szyjki i problemy z utrzymaniem ciąży.... Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Z jednej stron cieszę się, że to nadżerka krwawi, a nie np. łożysko..., a z drugiej strony widać ta nadżerka to główny powód moich problemów w ciąży...

Gość JMN
mi wymrażali jak byłam przed pierwszą ciąża, zaszłam i urodziłam bez problemu

Gość JMN
mama mojej koleżanki miała nadżerkę w ciąży, miałą ją wypalić po porodize... zapomniała i miaął potem przerzutybyło już za późno... zmarła osierocając 4 letnie dziecko .koleżanka ma teraz 27 lat. więc tuż po połogu leć do ginekologa!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość 000000
witajcie,czytam wasze wypowiedzi i opinie o nadzerce i zastanawiam sie czy ktoras z was mam przez to problemy w łóżku z partnerem,bo przeciesz to okropny ból który zraił mnie do wspłóżycia,jestem w 7 tyg ciąży i nie wiem jak to bedzie do konca,przecisz można oszalec z tej ciągłej dokuczliwej przypadłosci.Jesli ktoras z was moze cos poradzic????czekam

Gość Majka 100
1

Gość Majka 100
Witam wszystkich Tez się zastanawiam czy przez nadżerkę może boleć podczas stosunku. Miała nadżerkę sporą na całą szyjkę macicy, została uleczona. Zaszłam w ciąży i po porodzie znów mam nadżerkę, w tej chwili czekam na wyniki badań, moja gin jeszcze nie wie jak mnie leczyć.

Gość gosianica
moja mama ma nadzerke ma38 lat i nic jej nie jest ja tez mam nadzerke urodzilam zdrowe dziecko dobrze sie czuje i w niczym mi ona nie przeszkadza nawet w lozku.to nie ma wplywu na seks z partnerem

anieli nic sie nie martw... ja tez mam nadżerke i jeszcze w ciąże nie zaszłam, ale rozpoczynam starania. Mój lekarz powiedział (a to dobry lekarz z długim stażem) że nie musze sie tym martwić. a że dopiero po ciązy jak bede miała ochote to ją usuniemy. Że ona w niczym nie zagraza i nie przeszkadza. i pamietaj! nadżerke leczu dobrego specjalisty! który ma odpowiednie narzęzia! nigdy nie poddawaj wypalaniu, tylko laserowemu zamrażaniu!

gosianica wszystko zalezy jaka to nadżerka, bo są różne... ale ja tez tak mam jak ty :)

Nadżerka części pochwowej szyjki macicy to najczęściej występująca zmiana chorobowa narządów rodnych u kobiet dojrzałych płciowo. Jest zazwyczaj wykrywana przypadkowo w rutynowym badaniu ginekologicznym. Skąd nazwa Nadżerka jest określeniem tradycyjnym, pochodzącym z dziewiętnastego wieku, kiedy nie znano jeszcze budowy histologicznej (mikroskopowej) tego schorzenia. W 1958 roku zaproponowano nazwę "erytroplakia" dla wszystkich zmian na szyjce macicy wykrywanych w zwykłym badaniu ginekologicznym, które charakteryzują się zaczerwienieniem. Tego typu zmiany są nazywane powszechnie przez lekarzy i pacjentki nadżerką, choć w większości przypadków jest to określenie niesłuszne. U większości kobiet podczas badania ginekologicznego, polegającego m.in. na oglądaniu narządu rodnego za pomocą wziernika, jest wykrywana nadżerka. Zmiana ta często nie powoduje żadnych dolegliwości, nie istnieją również specyficzne objawy tego schorzenia. Przyczyną zgłoszenia się pacjentki do lekarza są zazwyczaj upławy, czyli patologiczna wydzielina z pochwy, często bardzo obfita (nadżerka wytwarza dużą ilość śluzu) i drażniąca z powodu współistniejącego zakażenia. Mogą wystąpić również bóle brzucha i okolicy krzyżowej o niewielkim nasileniu, będące wynikiem procesu zapalnego, jak również krwawienia lub plamienia, które pojawiają się po badaniu ginekologicznym lub stosunku płciowym i współistnieją z rozległymi zmianami. Wyróżnia się trzy rodzaje zmian: nadżerkę prawdziwą, nadżerkę rzekomą (erytroplakię) oraz nadżerkę w stanach przednowotworowych (rak szyjki macicy). Nadżerka prawdziwa W tym jednym przypadku nazwa schorzenia jest zgodna z obowiązującym nazewnictwem medycznym. Nadżerka tego rodzaju charakteryzuje się ubytkiem nabłonka. Występuje zaledwie w 2-10% stwierdzanych zmian na szyjce macicy i powstaje wskutek urazów mechanicznych, chemicznych lub stanów zapalnych. Może być również objawem nowotworu szyjki macicy. Gojenie nadżerki prawdziwej polega na napełzaniu nabłonka płaskiego, pokrywającego szyjkę macicy, w miejsce ubytku. Jest to tzw. epitelizacja. Nadżerka rzekoma (erytroplakia) Erytroplakia stanowi większość nadżerek, jest utworzona przez nabłonek kanału szyjki macicy. Polega na zastąpieniu jednego rodzaju nabłonka innym. Aby lepiej zrozumieć istotę tej nieprawidłowości, trzeba przypomnieć w skrócie budowę narządu rodnego kobiety: macica składa się z trzonu znajdującego się w jamie brzusznej oraz szyjki, której większa część (tzw. część pochwowa) swobodnie wystaje do pochwy i jest pokryta nabłonkiem wielowarstwowym płaskim, nierogowaciejącym. Pochwa jest połączona z trzonem macicy za pośrednictwem znajdującego się w szyjce macicy kanału, który jest pokryty nabłonkiem jednowarstwowym walcowatym. Granica tych dwóch rodzajów nabłonków przebiega w okolicy tzw. ujścia zewnętrznego kanału szyjki. Zmienia się w zależności od wieku kobiety. U znacznej części dojrzałych płciowo kobiet niewielki fragment nabłonka kanału szyjki może pokrywać zewnętrzną powierzchnię części pochwowej szyjki macicy i jest widoczny w postaci otaczającego ujście zewnętrzne zaczerwienienia nazywanego nadżerką. Taka zmiana - niewielkich rozmiarów - stanowi stan fizjologiczny u tych kobiet (tzw. nadżerka wrodzona). "Przechodzeniu" nabłonka walcowatego na szyjkę macicy sprzyjają zaburzenia hormonalne, przeszłość położnicza (liczne porody, poronienia, pęknięcia szyjki macicy podczas porodów), zakażenia szyjki macicy i pochwy (grzybicze, bakteryjne, wirusowe), wczesne rozpoczęcie życia płciowego i częste zmiany partnerów seksualnych. Nie bez znaczenia są złe warunki socjalno - ekonomiczne, urazy i skłonności rodzinne. Leczyć - nie leczyć Poglądy lekarzy dotyczące potrzeby leczenia erytroplakii są podzielone. Leczyć na pewno trzeba te zmiany, które osiągają znaczne rozmiary lub są przyczyną wydzielania dużej ilości zasadowego śluzu zmieniającego prawidłowe kwaśne pH pochwy na zasadowe sprzyjające zakażeniom, albo powodują inne dolegliwości. Część lekarzy uważa, że małe nadżerki wykrywane u młodych kobiet, które nie rodziły, nie wymagają leczenia, lecz tylko obserwacji. Bezwzględnym warunkiem postępowania zachowawczego jest prawidłowy wynik badania cytologicznego i kolposkopowego (oglądanie szyjki macicy pod powiększeniem, po zastosowaniu odpowiednich odczynników). Badanie to służy wykrywaniu zmian "podejrzanych". Przed wdrożeniem leczenia zachowawczego należy wykluczyć istnienie nowotworu szyjki macicy lub stanów sprzyjających jego rozwojowi. Leczenie nadżerki rzekomej zaczyna się od wyleczenia ewentualnego stanu zapalnego. Następnie niszczy się ją za pomocą przyżegania chemicznego, elektrokoagulacji (prądem elektrycznym i ciepłem), krioterapii (leczenie zimnem jest szczególnie polecane kobietom planującym posiadanie dziecka jako leczenie oszczędzające) oraz laseroterapii. W stanach przednowotworowych Dość często rak szyjki macicy i stany go poprzedzające występują w postaci nadżerki. Z tego powodu każda pacjentka, u której stwierdzono takie nieprawidłowe zmiany, musi mieć wykonane badanie cytologiczne, tzw. cytologię. Badanie to polega na pobraniu komórek za pomocą specjalnego wacika i obejrzeniu ich pod mikroskopem. Jeśli zmiana na szyjce macicy wygląda podejrzanie lub w wyniku badania cytologicznego stwierdzono III lub IV grupę, należy rozszerzyć diagnostykę o badanie kolposkopowe połączone zazwyczaj z pobraniem wycinków z części pochwowej i wyłyżeczkowaniem kanału szyjki macicy. Dalszym etapem diagnostyki i jednocześnie leczeniem podejrzanych zmian (dysplazji średniego i dużego stopnia, raka in situ) jest chirurgiczne ich usunięcie za pomocą tzw. elektrokonizacji (tj. nożem elektrycznym), amputacji części pochwowej skalpelem lub laserem. Pobrane w trakcie zabiegu tkanki koniecznie powinny być zbadane pod mikroskopem. Pamiętaj! Niektóre czynniki, np. współistniejące procesy zapalne - szczególnie długotrwałe i nie leczone - mogą zaburzyć proces gojenia się nadżerki i przyczynić do powstania zmian przednowotworowych. Torbiele Nabotha Nadżerki mają skłonność do samoistnego gojenia się. Polega ono na fizjologicznej skłonności nabłonka płaskiego do zastępowania nabłonka walcowatego, produkującego śluz, odpowiedzialnego za tworzenie się erytroplakii. Proces ten nazywa się metaplazją pośrednią. Powstały w trakcie gojenia nabłonek płaski zamyka gruczoły produkujące śluz, który, nie mogąc się wydostać na zewnątrz, rozdyma je. Tak powstają torbiele Nabotha. Różne rodzaje Ze względu na zaawansowanie procesu gojenia się nadżerki, związany z tym różny wygląd i towarzyszące nieprawidłowe stany, wyróżnia się następujące jej rodzaje: nadżerka prosta - czerwony obszar wokół ujścia zewnętrznego, ostro odgraniczony, o gładkiej powierzchni; jest to zazwyczaj świeżo powstała zmiana nadżerka brodawkowata - zmiana wyglądająca jak w nadżerce prostej, ale ma brodawkowatą powierzchnię; często towarzyszy jej stan zapalny nadżerka krwawiąca - występują krwawienia z powierzchni zmiany przy dotyku (np. po stosunku) nadżerka gruczołowa - czerwony obszar, w którym gojenie się jest słabo zaznaczone; nabłonek walcowaty ektopowy (w nieprawidłowym miejscu) tworzy struktury gruczołowe wydzielające śluz nadżerka w stanie gojenia - rozpoczęty proces wymiany nabłonków, czyli gojenia; zmiana jest bledsza nadżerka częściowo wygojona - zaawansowany proces gojenia; widoczne są często torbiele Nabotha, wyraźna granica nadżerki jest niedostrzegalna nadżerka wygojona - końcowy obraz gojenia się nadżerki: nabłonek płaski całkowicie przykrył obszar nadżerki, powodując zanik struktur produkujących śluz (rzadko) lub tworząc torbiele Nabotha. Jedynie ich obecność świadczy o przebytej nadżerce.

Gość aigil
po pierwsze jeżeli lekarz daje leki nie tłumacząc nic i spławia to trzeba go zmienić. Po drugie nie dajmy się zwariować póki cytologia nie ma poziomu 3 lub4 nie stresujemy się. po 3 ciąża to nie choroba tylko stan w którym absolutnie nie wolno sie denerwować. Po 4 drugą ciąże miałam zagrożoną skracająca się szyjka twrdy brzuch. Miałam rewelacyjnego lekarza najpierw panika bo jedno poroniłam (w zasadzie to moja 3 ciąża) miałam w tedy nadżerkę wyleczyłam ją i po miesiącu test na plus. Cudowny doktorek tak podszedł do sytuacji fakt może nie biegałam ale na spokojnie dotrwałam do końca. Pamiętam spokojny ton jego głosu i gratulacje po porodzie. Teraz patrzę na 10 miesiecznego szkraba. Niestety nadżera wróciła ja oczywiście panika a mój kochany Doktorek wytłómaczył, że poród można porównać z granatem który ktoś tam wrzucił i znowu 0 stresu. Obyście znalazły takiego lekarza jak ja.

Gość Mikaaaka
Nie ma czegos takiego jak laserowe wymrazanie. Dziewczyny nie piszcie glupot, bo tylko robicie innym wode z mozgu.

Gość GRZYNKA
ja miałam łyzeczkowanie 2sierpnia,we wrzesniu lekarz stwierdzil u mnie nadzerke.Kazał mi przyjsc dwa dni po okresie-był to moj drugi okres....nie poszłam,chce isc ale teraz w piatek 8pazdziernika....mam miec koagulacje czy jakos tak....moze ktos z was mi powie czy majac nadzerke moge zajsc spokojnie w ciaze?czy majac nadzerke i bedac w ciazy jest jakies zagrozenie dla dziecka????

Gość olii25
witam ja również jestem w ciąży 3 miesiąc i również mi lekarz powiedział że mam dużą nadżerkę ale powiedział że po porodzie trzeba ją leczyć a z pierwszym dzieckiem nie miałam żadnej nadżerki było wszystko ok a teraz wszystko nie tak hmm ale mogę poradzić tym co mają wątpliwość czy współżyć z partnerem ja słyszałam że jeśli uprawiasz sex z partnerem regularnie do końca ciązy to później łatwiej się rodzi ja rodziłam niecałom godzinkę i współżyłam ze swoim partnerem kiedy chciałam ale pozycje bezpieczne dla dziecka mam córunie w grudniu będzie miała 3 latka a moje drugie maleństwo przywitam w marcu pozdrawiam wszystkie przerażone i z wątpliwościami kobiety