Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurka domowa

Jakiej pralki i lodówki nie polecacie?

Polecane posty

Gość Pralka- Amica beznadziejna

Gość stywen
pralka tylko gorenje od num.6...... cicha ,niezawodna.

Gość Stary Dziad
Witam, Zastanawiam sie nad kupnem lodówki do zabudowy do 2 tysięcy - obecnie waham sie pomiędzy którymś z najtańszych AEG Santo (podobno cichy) a jakimś Siemensem (Fajerwerki w stylu Anti Bacteria) - czy ktoś z Was wie jak wygląda sprawa gwarancji w tych firmach? Jak wygląda kwestia dostępności części zamiennych i ich cena? Początkowo jeszcze w grę wchodził jeszcze tani model Liebherr'a - ale jeśli części są tak drogie jak słyszalem - to chyba odpuszczę...

Gość JacekS100
Od pół roku posiadam lodówkę LG GR-399SQA (duża-217l chłodziarka i 86l zamrażarka) z systemem No Frost i uważam, że jest rewelacyjna. Kosztowała 1620zł (ale długo szukałem by trafić w tej cenie, w większości sklepów kosztowała ok. 2000zł)

Gość nelly83
Ja na pewno nie polecam pralek Amica, zresztą lodówek też nie. W pralkach ciągle awarie, głównie programatory,cena nowego to nawet połowa ceny pralki a padają często. Natomiast pralki whirpoola są ok, no i bosch oczywiście. Obecnie sobie zakupiłam lodówkę samsung, zobaczymy co to za cudo będzie. Pralka i tak zawsze wraca stara. Ma 17 lat i działa bez awarii, ale to jakaś rosyjska. Co do innych marek to nie miałam okazji sie przekonać. Powodzonka w zakupach.

Gość RobSTA
LUDZIE ! NIECH WAS BÓG BRONI PRZED ZAKUPEM CZEGOKOLWIEK MARKI \"AMICA\"!!!!! TO SĄ BUBLE NAJWIĘKSZE JAKIE TYLKO MOŻNA LUDZIOM WCISNĄĆ ZA BARDZO DUŻE PIENIĄDZE!!!!! FATALNA WPROST AWARYJNOŚĆ, BEZNADZIEJNY SERWIS, NIE RESPEKTOWANIE GWARANCJI, NAJBARDZIEJ FATALNA JAKĄ ZNAM JAKOŚĆ ELEKTRONIKI !!!!!!! DYSKWALIFIKACJA POD KAŻDYM WZGLĘDEM KAŻDEGO PRODUKTU. O PRALKACH JUŻ NIE WSPOMINAM < BO TO CZEGOŚ GORSZEGO NIE SPOSÓB SPRZEDAWAĆ!!!!! JEDNYM SŁOWEM : AMICA NABIJA KLIENTÓW W BUTELKĘ BEZCZELNIE.

Gość GLIGLA
ariston, sterowanie elektroniczne, szósty zmysł czy cś takiego i wsad 6kg. to moja zyciowa porażka -PO 2 LATACH I 3 MIESIĄCACH PRALKA NADAJE SIĘ NA ŚMEITNIK BO POPSUŁ SIĘ MODUŁ ELEKTRONICZNY!!! chcą za niego 600zł. gwarancja skończyłą się 3 miesiące temu. Jestem zrozpaczona... 1800zł. na śmietnik... Oczywiście po wymainie modułu nei mam na niego ządnej gwarancji... Ariston to firmowy śmieć. ZŁodzieje, krętacze i tandeciarze. Zdziercy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość JacekS100
Zastanawiam się nad zakupem pralki SAMSUNG F1245AV z systemem Silver Nano i LG WD10490NP. Czy miał ktoś z tymi pralkami do czynienia? Przede wszystkim chodzi o system Silver nano, który chyba jeszcze nie jest znany. Jak z awaryjnością tych pralek?

Gość mechaniczna pomarańcza
Witam! W związku z pytaniem jakie pralki warto kupić odpowiadam: 1. Bosch 2. Elektrolux 3. Gorenje Czego NIE WARTO kupić? 1.Cadny 2. LG 3. Samsung 4. Amica ( sypie się NAJCZĘŚCIEJ !!!) 5. Whirlpool Dlaczego warto? Po pierwsze solidna konstrukcja, po drugie niezawodność programatorów , po trzecie dość długa żywotność łozyskowań. Nie dajcie się nabierać na piekny wygląd Cadny , migające lampki z Samsunga lub dziwaczny napęd LD(direct drive). Wszystkie te wynalazki sa bardzo trudno naprawialne ( do Candy trzeba się wyczekać na jakąkolwiek część zamienną do 2 tygodni, programatory do LG i Samsunga sa calkowicie nienaprawialne). Odradzam Whirlpoola - lubią wciągać ciuchy, łozyskowania kipeskie a do tego programatory jak narazie nienaprawialne (stan na styczeń 2008) a nowe są za 550zł w góre.Amica- PRAWIE JAK PRALKA :) Wiem co mówię bo naprawiam programatory i pralki. W razie pytań zapraszam na maila. Pozdrawiam! Janek

Gość magoo
Posiadam pralke INDESIT ponad 3 lata, jestem zadowolona, mam tylko pytanie do pana Janka, jaka może byc przyczyna tego, że płyn do płukania ucieka od razu po wlaniu?Na początku spokojnie czekał na płukanie? lodówka ELEKTROLUX-m ponad 2 lata-tez nic narazie sie nie dzieje płyta i piekarnik-mastercook, tez ok okap gorenje teleskopowy-troche za głosny zmywarka elektrolux ESF 63020-mam dopiero 2 miesiace, alejest ok, wkurza mnie tylko,ze na krotkim programie z tabletka, nie domywaja sie kubki i szklanki, nie rozumiem tego???

Gość naprawaprogramatorow
Do Mangoo : przyczyna wlewania się odrazu płynu do pralki jest: 1 zbyt duza ilosc wlanego plynu (gdy zamykasz zasobnik proszku, wytwarza się "fala" ktora moze spowodowac przelanie sie plynunatychmiast),rada- wlej mniej plynu i delikatniej zamykaj zasobnik 2. pralka pobiera wode do korytka plynu odrazu. jesli masz model ktory wyposazonyjest w jeden elektrozawor,pobor wody regulowany jest przy pomocy wygietego drutu laczaczacego krzywke programatora i sterownik na zasowbiku proszku. najprostszym sposoben naprawy jest regulacja - zdejmujesz gorna klapke i na programie zasadniczym starasz sie ustawic pobor wody tak aby woda lala sie TYLKO do korytka prania zasadniczego a nie do korytek obok. jesli pasuje na programie zasadniczym, pozostale programy takze powinny grac :) Powodzenia! Janek

Gość magoo
Serdeczne dzieki p. Janku za poradę, przy najbliższym praniu wypróbuję.

Gość gfgdffdgfgfd
Ja kupilam tydzien temu pralkę Boscha - jak na razie spisuje się znakomicie.

Gość Mechaniczna Pomarańcza
Do gfgdffdgfgfd : niestety tygodniowa praca nie moze byc wyznacznikiem niezawodnosci :) Pamietaj : zawsze pakuj ja do pelna ciuchami , wylaczaj po pracy z gniazka i otwieraj lekko drzwiczki i zasobnik proszku zeby wymusi cyrkulacje powietrza ( szybciej wyschnie,nie bedzie smierdziala). Pozdrawiam! Janek

Gość super_benek
AAaabsolutnie odradzam pralki Samsunga. Bez względu na to ile nałożę prania, jest tak głośna (szczególnie przy wirowaniu), że wszyscy sąsiedzi wiedzą, że robię pranie. Cokolwiek leży na pralce, spada, a sama "łazikuje" po połowie łazienki. Sprzęt Amici jak na razie mi nie podpadł - zarówno płyta, piekarnik, jak i okap sprawują się bez zarzutu (od roku). Za to lodówka Gorenje zaczęła niemiłosiernie trzeszczeć...

Gość Gosia31
mechaniczna pomarańcza - mam 1500-1600zł na pralkę - co wg Ciebie jestwarte uwagi w tej cenie? pzdr

Gość gfgdffdgfgfd
Nie jestem naiwna - jak na razie jestem zadowolona z tycj funkcji, ktore mogę sprawdzić np. wypłukiwanie proszku, funkcjonalność programów itp. Zawodność wyjdzie po kilku latach.

Gość maaaaaarta
Tylko nie kupujcie pralki CANDY! Kupiłam najdroższą w sklepie (ful funkcji) i po 2 latach i 1 mies.4 razy miałam juz naprawioną... poszedł programator- wyrzuciłam ja! Całe szczęście, że miałam w garażu inną - starą (Hanseatik-15 letni) do dziś mi pierze! P.S. Nie wyrzucajcie starych pralek na chodzie...czasami tylko one są niezawodne.

Do Gosia31 : Witam! Jesli masz 1600 zl do wydania na pralke, wydaj 1000 ! Kup sobie Boscha WAA 16161PL za niecaly tysiac. Sprzet moze niezbyt urodziwy ale przeciez nie o to tu chodzi. Prosta,trwala pralka.Czesci do niej powinny byc w kazdym wiekszym sklepie AGD. Lozyskowania calkiem niezle,pompy dosc trwale, wszystko solidnie poskladane za niewielkie pieniadze. Pralka ma 8000 obrotow przy wirowaniu ale tak naprawde wiecej nie trzeba - mialabys zmiete ubrania a roznica w wilgornosci nie bylaby wieksza niz 10%. Kupilem ja 3 dni temu,rozmontowalem na czesci i wiem co mowie. To nastepca udanej serii WFL (chyba najmniej awaryjna seria Bosch). Jesli chcesz cos innego , polecam Elektrolux z serii INTUITION - ladna,trwala i niezawodna pralka. Niewiele drozsza od Boscha ale naprawy beda znacznie drozsze. Awaryjnosc jednego i drugiego jest chyba najnizsza ze znanych mi firm. Kup tylko pralke ladowana od frontu. Reszte kasy proponuje przebalowac:) Janek

POPRAWKA ! Do Gosia31: Po dokladnej obserwacji WAA 16161PL stwierdzam ze wymiana lozysk w przyszlosci moze byc bardzo klopotliwa i dosc kosztowna. Jesli bedziesz kupowala cos z Boscha,zadzwon sobie wczesniej do centrali warszawskiej firmy i po prostu zapytaj o model ktory ma mozliwosc rozebrania zbiornika do wymiany lozysk ( 16161PL ma SKLEJANY zbiornik ,beda klopoty!). Przepraszam za to cale zamieszanie. Janek

Do lolo_po : Spoko,ale dowiedz sie w siedzibie firmy o wymiane lozysk , ta samy sytuacja co z Gosia31. I jesli ja kupisz to staraj sie nie przekraczac 800 obr/min i laduj zawsze do plena ciuchami. POza tym wyciagaj z gniazdka po praniu,nie spali Ci programatora. Pozdrawiam! Janek

mam pralkę ARDO już prawie 4 lata, jestem z niej zadowolona. Trochę się wystraszyłam czytając ten topic tyle tu negatywnych opinii na jej temat. Wydaję mi się, że to kwestia modelu zawsze się może trafić jakiś bubel. Ja do tej pory mam pecha do odkurzaczy. Ostatnio miałam Zelmera Cobre 2010, strasznie głośno pracuje,piszczy wiele razy był w serwisie. Wymieniali to węża, to pokrywe a efekt ten sam.

Gość persena
Do Janka Nie moge się nacieszyć, że znajduje tu takie zaangazowanie w służeniu pomocną radą. Może i w mojej sprawie uda się cos zarzadzić. Poł roku temu kupiłam pralke Mastrcook PFD-104LX. Strasznie brudzi pranie. Nie mam nic białego już, wszystko szare i szorstkie. Pralka działa cichutko i jakby prawidlowo ale zamiast prac to straznie brudzi. Zamontowałam filtr sznurkowy do wody, różne proszki i ich ilości, bez płynu do płukania, bo ponoć to może byc przyczyna, odkamieniałam, rózne temperatury, wyczyszczam ciagle gdzie tylko mozliwe. Po odkamienianiu wystepuje na powierzchni wody tłusta, srebrna plama - nalot jakby, a na spodzie miski, do której zlewam wode, żeby obserwować co się pojawi, są jakby drobiny szare i rozmazujące sie w palcach, beben od spodu zawsze brudny na szaro. Po praniu osadza się jakby grafitowy piasek ale w dotyku to się też rozmazuje jak smar. ponieważ ta pralka jest z zewnatrz grafitowa, to juz myślałam, że w srodku niechcący tez umalowali i teraz odbarwia, ale to chyba głupio myslałam. Pan z servisu zapuscił płukanie poogladał jak wiruje woda, pół godziny gadał przez telefon w prywatnych sprawach, przybył oczywiscie po dwóch tygodniach oraz w innym niz było ustalone dniu. Ramy czasowe na przybycie były od 12 do 20, nie udostepnił telefonu a jak chcę dzwonić żeby sprecyzować, to do biura a w biurze pracuja do 16, zresztą Pani objaśniła, że nic nie wie gdzie servisant. Kłopot w pracy miałam się wyrwać na tą naprawę a ten sie nie zjawił - koszmar. Niby jest gwarancja a ja sama wszystko prubuję i jeszcze Pan z servisu się bulwersuje, że sama popsułam dajac za dużo proszku. Nic nie próbował zadziałać, nie dotknał się pralki i mam zalecenie odkamieniać i odkamieniać. Tylko to nie pomaga. Jestem strasznie nieszcześliwa, od rana do nocy pracuje, a od nocy do rana piore recznie, bo juz i tak pomarnowałam masę ciuchów. Dzisiaj tez odkamieniałam dwa razy pod rząd. Straszna bezradnośc. Może powinnam na cos innego zwrócić uwagę, więc prosze o podpowiedź, bo nie mam już pomysła.

Do persena : Witam! Prawdopodobnie wycieka olej spod lozyskowania do pralki,niebawem pralka powinna glosniej pracowac podczas wirowania. Inna opcja: jesli masz odplyw wody pod zlewem , woda moze sie cofac do pralki. Nie odkamieniaj pralki-nie ma to sensu. Pusc ja pare razy z minimalna iloscia praoszku na pusto. Jesli to nie pomoze,wezwij serwis gwarancyjny zeby cos z tym zrobili. Najpierw jednak sprawdz czy nie woda z kanalizacji nie wraca do pralki no i oczywiscie wyczysc filtr. Pozdrawiam! Janek

Gość Gosia 31
Dziękuję za odpowiedź pomarańczo, ale cały czas nie wiem co kupić:O Mam 2kę dzieci i męża, pranie robię 1 dziennie lub 1 na dwa dni, więc potrzebna mi jest pralka, która będzie non-stop w użyciu, nie liczy sie dla mnie wygląd, ma być funkcjonalna, trwała, niezawodna i dobrze prać. Będzie schowana w szafie, więc jej design mało mnie interesuje. Jak mozesz mi coś polecic to bede wdzieczna. pozdrawiam Gosia

Do Gosia31: A wiec Bosch nieco drozszy albo Elektrolux Intiution i po sprawie :) Janek

Gość Taka jedna Natasza
Do Mechanicznej Pomarańczy: Jak juz Pan ujawnił swoje umiejętności i powiązania zawodowe pewnie spokoju Pan nie zazna:o)) Mam dwuletnią pralkę ARISTON Margherita Dialogic AD 1000.W swojej naiwnosci myslałam,ze to sprzęt długowieczny i nawet przez myśl mi nie przeszło,ze może mi odmówić współpracy...a tu o zgrozo odmówił posłuszeństwa :pojawił się symbol F 01-triac motor na wyświetlaczu i po współpracy.Dla mnie to prawdziwa tragedia-raz ,że kompletnie się nie znam na sprzęcie AGD ,po drugie moja kobieca naiwność nakazuje mi ufać wszystkim którzy nazywaja się serwisantami,a nie koniecznie nimi są i już nie raz się o tym gorzko przekonałam.Mógłby mi pan wstępnie zdiagnozować na podstawie tego symbolu co jej dolega ?

Do Taka jedna Natasza : Witam! Podejrzewam ze: 1. Awaria silnika ( triack motor ) 2. Usterka w polaczeniu gornego i dolnego panelu lub ktoregos z paneli sterujacych. W obu przypadkach wezwij serwis zeby to dokladnie zdiagnozowal. Moze bedzie trzeba tylko zmienic szczotki. Sam nie spotkalem sie jeszcze z taka usterka. Pozdrawiam! Janek

Gość aaaas
ja polecam pralke whirpool a lodowke tez..whirpool! nie polecam pralki POLAR!masakra!!jak to glosno pierze:/