Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 kurka domowa

Jakiej pralki i lod贸wki nie polecacie?

Polecane posty

Go艣膰 Mechaniczna Pomara艅cza
Do SHAZZA: Czesc.Nie znam tego modelu. Widze ze jednak na dokladnie te same parametry co Bosch WAA 20260. Zalecalbym jednak Boscha , jest bardziej opoularny i masz przy tym modelu PEWNOSC ze wymienisz w nim lozyska. Pozdrawiam! Janek

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 SHAZZA
Bardzo dzi臋kuj臋 Panie Janku!

Udost臋pnij ten post

Pralki Bosch ze sklejonym zbiornikiem : 1. WAA 16161 PL 2. WAA 20161 PL ODRADZAM !! Mechaniczna Pomara艅cza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Joela
Panie Janku -mam Pralk臋 Whirpool AWM .W trakcie prania zatrzymuje sie, na kazdym programie,Czas cofa si臋 .Naprawiac czy nie warto -prosze o rad臋.

Udost臋pnij ten post

Do Joela: Witam! Zawsze warto sprawdzic co sie dzieje, prawdopodobnie padla grzalka lub jest problem z pompa wody,warto tez sprawdzic szczotki. Pompa , grzalka po 35 zl, szczotki firmowe ok 30 zl, nieoryginalne od 10 do 15 zl. Jesli wszystkie elementy wykonawcze sa ok to pada programator.Sprawdz tez czy nie spada napiecie w sieci ( spawarka u sasiada itp). Za diagnoze zaplacisz max 50zl, za nowa pralke musisz zaplacic min 1000zl. Sprawdz co sie dzieje. Pozdrawiam! Janek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Joela
Panie Janku -dzi臋kuj臋 .ile kosztuje programator?

Udost臋pnij ten post

Do Joela: Jesli to AWM serii 60xx to ok 450 + dojazd serwisu + montaz. Mysle ze ok 550zl. Dlatego wlasnie najpierw trzeba sprawdzic inne elementy i NIGDY NIE KUPOWAC PROGRAMATORA NA ZAPAS . Powodzenia! Janek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Atomcio
Ja mam niemile doswiadczenie z pralka Whirpool AWO/D 41105, pralka praktycznie jest nowa,ladnie wyglada. W pralce prawdopodobnie uszkodzil sie zawor wody.Pewnego dnia wracam do domu a tu cale mieszkanie w wodzie, przedpokoj, lazienka, pokoje. Okazalo sie, ze pomimo iz pralka byla wylaczona z pradu urzadzenie samoczynnie zaczelo nabierac sobie wode do bebna, a ze drzwiczki byly otwarte to woda zaczela sie wylewac na zewnatrz. No totalna porazka. Jednym slowem bubel pralka i nie polecam tego szmelcu.Poza tym glosno chodzi,jak wiruje to mam wrazenie jak by helikopter startowal. Za to polecam Candy,10 lat bezawaryjnej pracy,raz sie zepsul programator mechaniczny i nic poza tym. Przestroga dla uzytkownikow pralek - zakrecajcie zawsze zawor odcinajacy wode do pralki bo niewiadomo kiedy pralka sama popusci wode.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Paul_whatever
No w艂a艣nie, Atomcio, chyba sam zauwa偶y艂e艣, 偶e to niekoniecznie wina pralki:) Wy艂膮czona pralka sama nie mog艂a pobra膰 wody;) i gdyby ta by艂a zakr臋cona po praniu nic by si臋 nie sta艂o. A poza tym z tego co wiem, w kranikach do pralek czasem jest zbyt du偶e ci艣nienie i czasem pralki tego nie wytrzymuj膮. (Np. moja pralka ma optymalne od 100-1000kPa, a np. w Krakowie jest czasem wy偶sze).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mechaniczna Pomarancza
UWAGA NA PROMOCJE W EURO RTV AGD! Je艣li planujecie zakup sprz臋tu ADG w sieci EURO , macie mo偶liwo艣膰 dokupienia gwarancji na 5 lat na dowolny sprz臋t (przynajmniej w sklepie przy TESCO na ul Wielickiej w Krakowie). Cena prze艂u偶enia gwarancji zale偶y od ceny urz膮dzenia oraz okresu na kt贸ry chcemy j膮 przed艂u偶y膰. Placi si臋 kilkana艣cie procent warto艣ci sprz臋tu. Jednak jest jedno ALE : Amica, Beko , Bosch i Siemens maj膮 BEZP艁ATNIE przed艂u偶on膮 gwarancje na 5 lat wi臋c zakup gwarancji w EURO to po prostu stracone pieni膮dze! O przed艂u偶onych gwarancjach wi臋cej info na mojej stronie www.naprawaprogramatorow.pl w zak艂adce aktualno艣ci. Pozdrawiam wszystkich! Janek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niezadowolona z aristona
Jestem bardzo niezadowolona z pralki ariston AVL89EU. Zawiod艂o 艂ozysko. Pan serwisant,kt贸remu powiedzia艂am przez telefon, 偶e to prawdopodobnie 艂o偶ysko-przys艂a艂 mi do domu technika. Ten zakr臋ci艂 "paluszkiem" b臋b臋n, w艂膮czy艂 pralk臋 na 2 minuty -i potwierdzi艂 moja diagnoz臋 .Powiedzia艂 , 偶e mam pecha- bo musimy wymieni膰 ca艂y zesp贸艂 pior膮cy- a pralka jest 5 miesi膮cy po gwarancji.( cena zespo艂u pioracego to oko艂o 500z艂+ us艂uga). na koniec swojej kr贸tkiej wizyty wyciagna艂 bloczekz rachunkami i stwierdzi艂, 偶e dzisiejsza "us艂uga" kosztuje 50z艂.Po tym do艣wiadczeniu uroczy艣cie o艣wiadczam, 偶e nigdy wi臋cej nie kupi臋 sprz臋tu z ARISTONA i INDESITU . A je偶eli b臋d臋 kupowa膰 kolejn膮 pralk臋 , to najpierw za偶ycz臋 sobie by sprzedawca 艣ci膮gn膮艂 pokryw臋 g贸rn膮 pralki i pokaza艂 mi czy zbiornik jest klejony czy skr臋cany( to doradzi艂 mi znajomy , kt贸ty te偶 do艣wiadczy艂 podobnej usterki i pr贸bowa艂 dosta膰 si臋 do 艂o偶yska sam). Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Do niezadowolona z aristona: Witam! Doswiadczylas na wlasnej skorze cudu wloskiej techniki. Ariston i Indesit stosuja to rozwiazanie juz od dawna. W czwartek sprzedalem taki zespol pioracy za 200 zl, klient przejechal po niego 250 km bo nowy jak sama zauwazylas kosztuje ok 500 zl+wymiana. Jesli chcesz zeby sprzedawca zdejmowal obudowe przy zakupie nowej pralki to MASZ CALKOWITA RACJE! Wszystkim innym polecam robic to samo - nie kupujcie jednorazowek ! Jesli na "szwie" zbiornika nie ma srub to cos jest nie tak... Pozdrawiam! Janek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ZBIBAK
Witam Panie Janku, Prosz臋 o porad臋. Mieszkam w wynajetym mieszkaniu i w pralce pokr臋t艂o od programatora pad艂o. Przekreca sie , nie 艂api膮c z膮bk贸w. musia艂em cos przekrecic...i nie mozna nic zaprogramowa膰. Pralka Whirpool AWM 245-600 Do tej pory chodzi艂a bez zarzutu, a teraz jest problem bo to pralka w艂a艣cicieli mieszkania ... a ponoc nowy programator 500z艂 wzwyz kosztuje , wiec lepiej nowa pralk臋 kupi膰? A mo偶e mo偶na jakos te zabki naprawi膰? Bardzo prosze o porad臋. Z g贸ry dziekuje. Pozdrawiam Zbyszek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anka123456
Nie polecam sprz臋tu od makaroniarzy( Ardo, Ariston)-nigdy w 偶yciu. Z W艂och to tylko makaron i meble. Lod贸wka Samsunga--> bubel

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anka123456
tzn pralka Samsunga SORKI ZA B艁膭D

Udost臋pnij ten post

Do anka123456: Zapomnialas wspomniec o pizzy: makaron, meble i pizza :) No i wino... Ktos ma inne propozycje? 艢mialo ! Co dobrego produkuj膮 W艂osi? Janek

Udost臋pnij ten post

Witam Ja jestem na etapie wyboru pralki. My艣la艂am o Boshu i o Elektroluxie ale pralka musi by膰 艂adowana od g贸ry. Panie Janku, mo偶e ma pan mi pommoze w sprawie wyboru pralki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pal臋dzianka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pal臋dzianka
Kupi艂am w艂a艣nie Boscha WAA 20260 PL i aby go uruchomi膰 musz臋 zawsze po zamkni臋ciu drzwi jeszcze je "dopchn膮膰".Inaczej nie pobiera wody.Co z tym zrobi膰 bo troch臋 to denerwuj膮ce? Mam jeszcze jedno -niby takie oczywiste -pytanie ,czy programator nale偶y zawsze kr臋ci膰 w prawo /dotychczas tak robi艂am/,czy mo偶na te偶 cofa膰 si臋 w lewo?No i zupe艂ne zaskoczenie przy zakupie,sprzedawca poinformowa艂 mnie ,偶e proszek lepiej jest wsypywa膰 bezpo艣rednio do b臋bna.Czy偶by to by艂y uroki Boscha ?Panie Janku uprzejmie prosz臋 o rozwianie moich w膮tpliwo艣ci.Pozdrawiam J.G.

Udost臋pnij ten post

hej zapraszam do ankiety - link w stopce w temacie to nie poleci艂abym ardo i aristona, w艂oskie niezbyt trwa艂e :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fluoride
Ugh... Pralki... My u偶ywamy Whirlpool AWM 6081... drugiej z kolei. Pierwsz膮 zakupili艣my jakie艣 5 lat temu, podzia艂a艂a 8 miesi臋cy, pad艂a elektronika i przez miesi膮c serwis nie m贸g艂 jej zam贸wi膰. Bez dyskusji dostali艣my prawo wymiany pralki na now膮 u sprzedawcy. Sprzedawca co艣 tam duka艂 o mo偶liwo艣ci dop艂aty i zmiany modelu a nawet firmy, ale my z 偶on膮 pami臋tali艣my tylko "wymiana" i wzi臋li艣my drug膮 tak膮 sam膮...:-( Wyb贸r nie by艂 raczej dobry - pierwsza pralka przy obrotach sapa艂a dyskretnie, druga zacz臋艂a po nied艂ugim czasie popiskiwa膰 przy rozpoczynaniu obrotu w cyklu prania, w jedn膮 czy drug膮 stron臋. Co ciekawe, przy wirowaniu pisk贸w nie by艂o s艂ycha膰. Poprosili艣my po jakim艣 czasie serwisanta, 偶eby pralk臋 obejrza艂, ale ten powiedzia艂, 偶e tak dzia艂a pasek wieloklinowy i wpisa艂 nam w kart臋 gwarancyjn膮 "pouczono klienta, brak usterki". A z czasem to piszczene stawa艂o si臋 coraz g艂o艣niejsze i cz臋stsze, rzadziej je s艂ycha膰 na gor膮cych programach, powiedzie膰 mo偶na - chwilami staje si臋 przera偶liwe.;-) Do tego pralka pobiera jakie艣 symboliczne ilo艣ci wody, po wyci膮gni臋ciu pranie dos艂ownie wy艣lizguje si臋 z r臋ki. A dodatkowych p艂uka艅 na sucho mo偶na nastawi膰 i 20, bezskutecznie, wi臋c dolewamy wody do ka偶dego cyklu, i w zasadzie cierpliwo艣膰 nam si臋 ju偶 ko艅czy...:-( Mieliby艣my pytanie do Mechanicznej Pomara艅czy - jest sens walczy膰 jeszcze z t膮 pralk膮, je艣li ma ju偶 4 lata, czy kupi膰 now膮? I ile ewentualna wygrana zakosztuje? Wprawdzie wygl膮da jak nowa z zewn膮trz, ale wygl膮d to nie wszystko...:-( Pozdrawiamy i prosimy o porad臋.

Udost臋pnij ten post

Lod贸wka Daweoo FR-SU 20 FC-C. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Jest 艂adna cicha i energooszcz臋dna. 3 lata gwarancji. Plecam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moniqe1982
Witam, mam nadzieje ze kto艣 mi pomo偶e. Stoje przed wyborem kupna jakiej艣 lod贸weczki pod zabudowe. Chcia艂abym 偶eby by艂a w miare fajnie wyposa偶ona, do tego cicha i mia艂a du偶o miejsca w 艣rodku, noi bezawaryjna (je艣li to w og贸le jest mo偶liwe). Jestem w stanie wyda膰 g贸ra 2000z艂. Dorad藕cie mi prosze. rzuci艂y mi si臋 w oko LIEBHERR ICUS 30130 i ARISTON BCH AA VE I/HA Nie wiem czy to dobry wyb贸r. Co o tym s膮dzicie? czy mia艂 ktos mo偶e do czynienia z tymi modelami? A mo偶e co艣 innego polecacie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mechanicna Pomara艅cza
Do fluoride Witam! Niestety poziomu wody nie da sie ot tak zwiekszyc. Trzeba by pogrzebac w hydrostacie,ewentualnie zalozyc inny. Ale bedzie to mialo wplyw na ekonomia prania, moze nawet nasam przebieg procesu prania i spowodowac zaklocenia. Sprawdz na "pusto bez ciuchow" ile pralka pobiera wody do prania na bawelnie - czy widac wode w bebnie czy legwo dolna czesc bebna jest zakryta. Moze byc tak ze przytyka sie wezyk hydrostatu i pobierany jest niewlasciwy poziom wody. Wtedy trzbeaby wyczyscic zbiorniczek hydrostatu. Jednakze jesli dolewasz wode a pranie przechodzi normalnie , moznaby pomyslec owymianie hydrostatu na inny ( moze polarowski H2 cos zmieni,nie jestem pewien,nigdy nie robilem takich akcji). Co jeszcze moze byc? Moze byc tak ze pralka nie grzeje lub nieprawidlowo spuszcza wode do plukania jesli pranie jest sliskie od proszku. Takze moze to byc spowodowane zbyt duza iloscia proszku,sprawdz przy mniejszej ilosci proszku czy sprawa sie poprawi - czy bedzie dobrze wyplukane i wyprane. Jesli nic to nie da, zalecam wezwac serwis. Grzalke mozesz sprawdzic ustawiajac na wysoka temperature, po 8 minutach wlaczy sie grzalka , poczekaj kolejne 10 minut zeby poczuc jakis efekt. Nastepnie wlacz na spust wody - czy pompa bedzie pracowala cicho? Jesli bedzie sie "tlukla", bedzie warto pomyslec o wymianie jej, moze blokowac sie podczas plukania i pranie bedzie niedoplukane.Sprawdz to. Pozdrawiam! J.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mechanicza Pomara艅cza
Do fluoride Witam! Niestety poziomu wody nie da sie ot tak zwiekszyc. Trzeba by pogrzebac w hydrostacie,ewentualnie zalozyc inny. Ale bedzie to mialo wplyw na ekonomia prania, moze nawet nasam przebieg procesu prania i spowodowac zaklocenia. Sprawdz na "pusto bez ciuchow" ile pralka pobiera wody do prania na bawelnie - czy widac wode w bebnie czy legwo dolna czesc bebna jest zakryta. Moze byc tak ze przytyka sie wezyk hydrostatu i pobierany jest niewlasciwy poziom wody. Wtedy trzbeaby wyczyscic zbiorniczek hydrostatu. Jednakze jesli dolewasz wode a pranie przechodzi normalnie , moznaby pomyslec owymianie hydrostatu na inny ( moze polarowski H2 cos zmieni,nie jestem pewien,nigdy nie robilem takich akcji). Co jeszcze moze byc? Moze byc tak ze pralka nie grzeje lub nieprawidlowo spuszcza wode do plukania jesli pranie jest sliskie od proszku. Takze moze to byc spowodowane zbyt duza iloscia proszku,sprawdz przy mniejszej ilosci proszku czy sprawa sie poprawi - czy bedzie dobrze wyplukane i wyprane. Jesli nic to nie da, zalecam wezwac serwis. Grzalke mozesz sprawdzic ustawiajac na wysoka temperature, po 8 minutach wlaczy sie grzalka , poczekaj kolejne 10 minut zeby poczuc jakis efekt. Nastepnie wlacz na spust wody - czy pompa bedzie pracowala cicho? Jesli bedzie sie "tlukla", bedzie warto pomyslec o wymianie jej, moze blokowac sie podczas plukania i pranie bedzie niedoplukane.Sprawdz to. Pozdrawiam! J.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fluoride
Dzi臋kuj臋, Mechaniczna Pomara艅czo! Na 90 st. bawe艂na pralka bierze wody na jakie艣 2,0 cm powy偶ej blachy b臋bna. Zgodnie z reklam膮 w TV w艂o偶enie 偶elu do prania Persil w firmowym pojemniczku do b臋bna pralki nie raz powoduje, 偶e po ca艂ym cyklu wyci膮ga艂em pojemniczek resztk膮 偶elu na dnie. Jak wody za ma艂o do rozprowadzenia detergentu i wyp艂ukania plastyku, to co m贸wi膰 o rzeczach... Pranie z dolewaniem wody o dziwo dzia艂a bez zarzutu, czas trwania nieco si臋 tylko wyd艂u偶a w stosunku do czasu pokazywanego na liczniku pralki - ostatnia minuta trwa par臋na艣cie, ale nie ma regu艂y, czasem pralka rezygnuje ("zjada") z jednego cyklu p艂ukania. Co ciekawe, opcja Super p艂ukanie w og贸le nie zmienia zauwa偶alnie ilo艣ci pobieranej wody, ca艂y program tylko trwa troch臋 d艂u偶ej. Jakie艣 p贸艂 roku temu zacz臋艂y si臋 nasze k艂opoty, bo woda zmieni艂a si臋 na znacznie twardsz膮, w zwi膮zku z przebudow膮 systemu zaopatrzenia miasta w wod臋 zacz臋li艣my otrzymywa膰 wod臋 z innego uj臋cia. Od pocz膮tku stosujemy regularnie Calgon ale i tak na ciemnych rzeczach zostaj膮 wyra藕ne bia艂e smugi detergentu po wyschni臋ciu. Ekonomi膮 prania akurat nie bardzo si臋 przejmuj臋 - mam dziecko ze sk艂onno艣ci膮 do podra偶nie艅 sk贸ry, normalnie wyprane pranie w naszej pralce powoduje przy najl偶ejszym zapoceniu z przesycon膮 detergentem rzecz膮 na grzbiecie ostr膮 jazd臋 na co najmniej tydzie艅, niezale偶nie od stosowanego proszku czy p艂ynu, wi臋c da艂bym wiele za skuteczne rozwi膮zanie tego codziennego problemu. Mam w zwi膮zku z powy偶szym pytanie: je艣li - zgodnie z wiedz膮 wyniesion膮 z Forum, 偶e "Pralki MIELE sta膰 na wiele" ;-) - zdecydowa艂bym si臋 na zakup pralki MIELE W 3241 mia艂bym szans臋 na normalnie doplukane rzeczy? Czy tam da si臋 zwi臋kszy膰 ilo艣膰 wody w cyklu i ilo艣膰 p艂uka艅, je艣li tak, to w jakich granicach? Na model MIELE MedicWash raczej nie mam niestety widok贸w finansowych...:-( Pozdrawiam Fluoride

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fluoride
Doko艅czenie: Mechaniczna Pomara艅cza, po eksperymentach Ilo艣膰 p艂ynu stosujemy najni偶sz膮 mo偶liw膮 zalecan膮 na opakowaniu producenta, jak si臋 da mniej, to pranie po wyj臋ciu wydziela nieprzyjemny zapach rozmoczonego brudu. Pralka grzeje wod臋 normalnie we wszystkich temperaturach, cho膰 przy wi臋kszej ilosci wody pranie zasadnicze trwa zwykle d艂u偶ej ni偶 normalnie, ale to akurat rozumiem. Wypompowywanie wody chyba te偶 jest OK, bo je偶eli wla膰 wod臋 po zako艅czeniu dodatkowego p艂ukania z wirowaniem a przed nastawionym nast臋pnym, gdy wst臋pnie pralka wypompowuje resztki ewentualnie pozosta艂e po poprzednim przed pobraniem nowej wody, to zabrudzonej detergentem wody wylewane jest stosunkowo niewiele, pewnie tyle ile zostaje w w臋偶ach, potem leci ju偶 czysta. Pralka wypompowuje wod臋 normalnie, pompa nie ha艂asuje specjalnie. Mo偶e walka z t膮 pralk膮 po prostu nie ma sensu - zmiany hydrostatu to raczej eksperyment o nieznanym rezultacie, za serwis i cz臋艣ci na pr贸b臋 trzeba co zrozumia艂e zap艂aci膰 a sama pralka ma ju偶 4 lata i piszczy, co prawda od nowo艣ci, ale jednak... Je艣li zakup nowej pralki, np. MIELE 3241, rozwi膮za艂by problem, to mo偶e lepiej zap艂aci膰 za gwarancj臋 sukcesu, o ile mo偶na to przewidzie膰 na podstawie danych producenta? Pozdrawiam fluoride

Udost臋pnij ten post

Fluoride ja niedawno zmienia艂am pralk臋. Od miesi膮ca pior臋 w Siemensie i musz臋 przyzna膰, 偶e w sumie jestem zadowolona. 艁adnie pierze, 艂adnie p艂ucze i kosztowala 1500 z艂. Mo偶e nie trzeba si臋 rzuca膰 od razu na Miele, chyba, 偶e chcesz sprz臋t do konca 偶ycia:D pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja kupi艂am 2 tygodnie temu
pralk臋 beko,naczyta艂am si臋 duzo pozytywnych opinii na jej temat,na razie dobrze pierze ale to za wczesnie bym mog艂a cos wi臋cej powiedziec.Ma kto艣 z was taka pralke.ja mam beho75115 z wy偶wietlaczem 1200 obrot贸w

Udost臋pnij ten post