Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

delfin_umm

lubię jak ktoś używa słów których znaczenia nie rozumie

Polecane posty

Gość Falklandy Malwiny
Szetlandy są najbardziej na północ wysuniętym skrawkiem Szkocji, a co za tym idzie, także Wielkiej Brytanii. Te skupisko około stu wysp liczy sobie 1,4 tys. kilometrów kwadratowych, które zamieszkuje 22 tysiące mieszkańców (cudo swoją drogą - mój Mikołów ma 40 tysięcy). Główną wyspą archipelagu jest - kto by się spodziewał :) - oczywiście Mainland. Szetlandy cechuje pogoda - nikogo nie dziwią dzikie sztormy u wybrzeży czy zimowe huragany. Natomiast lato na Szetlandach ma niezwykły urok. Deszcz pada rzadko, a przez kilka miesięcy panują białe noce - słońce prawie nie chowa się za horyzont. Wyspy zamieszkuje niezliczona liczba gatunków flory i fauny, również endemity. Przykładem mogą być kucyki szetlandzkie, które są jedynymi konikami w Europie, wciąż żyjącymi na wolności w swoim naturalnym środowisku. Również owce (hodowane głównie na wyspie Fetlar) dają wyjątkowo dobrą wełnę - pochodzące stąd swetry są słynne na całym świecie. Szetlandy przez pierwsze tysiąc lat naszej ery były zamieszkane przez Piktów, a najstarsze ślady osadnictwa datują się na rok 3500 p.n.e. Po roku 600 irlandzcy mnisi wprowadzili na Szetlandy chrześcijaństwo. VIII i IX wiek to najazdy Normanów i przejęcie archipelagu przez Norwegię, przy czym do 1195 władzę na wyspach sprawował tzw. jarl czyli namiestnik Orkadów. W 1469 roku norweski król Christian wydzierżawił Szetlandy i Orkady władcy Szkocji, Jakubowi III. Ten zaś żeniąc się z norweską królewną Małgorzatą przyłączył je do Szkocji (1472 r.). Podczas II wojny światowej wyspy były bazą kontaktu z ruchem oporu okupowanej Norwegii (trzeba wspomnieć, że z Szetlandów bliżej jest do norweskiego Bergen niż stolicy Szkocji). Życie Szetlandów koncentruje się wokół portu Lerwic na Mainland. Poza portem na wyspach warto zwiedzić prehistoryczną osadę Jarlshof, młyn Quendale Mill i latarnię morską z 1821 roku. Poza tym Szetlandy są wymarzonym miejscem urlopu każdego ornitologa zapaleńca.

Gość JAGUś
"Ballada o lekkim zabarwieniu erotycznym" jedna z bohaterek programu ze stajni Czarka Mończyka o wdzięcznym imieniu Klaudia: "inwentarz mnie ignoruje"

szlam sobie kiedys z kumpela i spotkalysmy inna kolezanke. I ona zaczela nam opowiadac o takim chlopaku z naszego osiedla, ktory pare dni wczesniej sie powiesil. no to rozmawiamy o tym. I pytamy sie, czy nie wie, dlaczego to zrobil. Na to kolezanka z pelnym przekonaniem i niesamowicie powaznie odpowiada: \"to podobno przez dredy...\" z kumpela myslalysmy ze posikamy sie ze smiechu, ale trzymalysmy sie dzielnie i wybuchnelysmy dopiero jak kolezanka sie oddalila, wczesniej z wielkim trudem powstrzymywalysmy smiech :D

Gość a moja koleżanka
gadałyśmy że nie mamy kaski razem w gronie koleżanek i jedna mówi - no ja tez jade na defekcie - zamiast na debecie - i dodam ze to nie było przejęzyczenie bo myslała ze tak serio się mówi po tym jak jej zwróciłysmy uwagę

Gość a o co chodziło z tymi
DREADAMI??????

Gość malunia
dwóch kolesi w tramwaju : "ty ona normalnie nie lubi facetów...ona jest jakaś nimfomanka" turlałam się ze śmiechu:D

Gość facet facet facet
Jak będziesz sprzedawał ziemię to musi być załatwione rentalnie. (???)

Gość do Sylwi_B
co jest złego w powiedzeniu : "będziecie sobie robić, co wam się rzewnie podoba" ?

Zasłyszne w tramwaju: \"pani jest bardzo reprezerwatywna\" i jeszce autentyk: \"pozaluj mnie w d* - i vice versa\"

Przyjaciółka opowiada drugiej: \".....wiesz, ciągle miał do mnie o cos pretensje.....był taki PRETENSJONALNY na kazdym kroku......\" JAK SOBIE CO PRZYPOMNE JESZCZE TO NAPISZE!

do do Sylwi B drogi forumowiczu, mówi się \"rób, co ci się żywnie podoba\", a nie \"rób, co ci się rzewnie podoba\" jeśli nie widzisz różnicy, to sie zaraz popłaczę rzewnymi (żywnymi :P ) łzami :D

Possłuchane w poczekalni u dentysty, rozmowa miedzy kobitkami: \"....e, mój stary lubi po pracy siedzieć w domu, nigdzie nie wyjdzie! Wie Pani, taki z niego DOMOFON\"

A to uwielbiam:\" Nie ZASYPYWAĆ gruszek w popiele\"

Często spotykane: \" Odpłacic pięknym za PODOBNE\"

Gość Bruno Wątpliwy
dawno temu jeden z dyrektorów GUSu mawiał "i vice versal"

Gość facet facet facet
"Chodzi o to żeby nie wylać dziecka z kąpieli." Kolejny autentyk, tak jak z tą "rentalną" sprzedażą.

Gość jjamajka
mnie sie niedobrze robi, jak slysze wszechobecne slowo "bynajmniej", ktore wiele osob myli z "przynajmniej". "Moze i jestem gruba, ale bynajmniej nie mam takich krost jak Krycha" mowia dziumdzie w poczuciem wyzszosci :D jeszcze pizzernia, chrosty, ale to juz raczej nieznajomosc pisowni...

Gość jjamajka
hahahhaa, jeszcze cos mi sie przypomnialo; "ale popelnilam pa fu" :D :D :D oczywiscie chodzilo o faux pas

Gość to nie o to chodzi
w Sosnowcu na krosty mówi się chrosty i już :P

Gość no zgadzam sie
jedna moja kolezanka zalila sie do dentyski : "Proszę mi naprawic tego zęba, bo całkiem już schrobaczał" Dziewczynce chodzilo o prochnicę :)

Gość no zgadzam sie
Moja kolezanka ze studiow, jak sie tlumaczyla babce, ze nie byla na zajeciach: "Nie moglam przyjsc na statystykę, bo mi KOLIGUJE z angielskim". Cala grupa, lacznie z prwadzaca ryknela smiechem :)

Gość jjamajka
jeszcze jedno "jestem sflustrowany" :D

Gość metaforka
;)

oj, myslalam ze to jasne! juz wyjasniam: powiedziala \"dredy\" a miala na mysli \"dragi\"...:D:D:D ps. najbardziej podobala mi sie tajemnica poliszynszyla i monstrancja kolezanki :D:D:D

Gość jak pytam
WEŹCIE DUPE W KROKI I NA DWÓR hehehe, z jednego z topikow na forum........

Jedna z dziewczyn na Randkach internetowych napisała: \"Moją piętą Achillesa jest - Fetyszyzm praktykowany przez mężczyznę - To mnie powala. Taka jestem. Szukam kolegi, który ma w sobie deczko fetyszyzmu kobiecego\" No nie moge z tego do dzisiaj!!!!!!!!!! :D:D:D

Znajoma opowiada o jakis ludziach z Anglii, u ktorych pracowala jej kolezanka i nagle pada stwierdzenie:\"to byli bardzo ZAMEZNI ludzie\" hehe udalam, ze wszystko ok, bo slabo ja znalam, ale pozniej bylo wiecej zajebistych rzeczy, ale to juz przy rozwiazywaniu krzyzowek: 1. Ptak z koralami, wiadomo indyk, jej odpowiedz MOTYL 2. nagi obraz (akt) jej odpowiedz TLO 3. Wciaga zapachy (nos) jej odpowiedz LAS 4. Lek, strach (obawa) jej odpowiedz AGAWA to juz bylo ponad moje sily, zapytalam co to, odpowiedziala,ze tak wczesniej w jakiejs krzyzowce widziala.