Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świńska rura nie miś

TU GADAMY TYLKO CYTATAMI

Polecane posty

a ja Bright Eyes ...Until the clock speaks up Says it\'s time to go You can choose the high Or the lower road... a jeszcze à propos \"Gwiezdnego pyłu\" la kukaracza, la kukaracza :P

[dużo dobrego słyszałem i czytałem o Bright Eyes. Jeśli chodzi o młodych to najwyższe notowania mają u mnie-White Stripes, Kula Shaker, Wilco i Devendra Banhart, chociaż głównie słucham muzyki z lat 60-70-tych, supermusic.sk też znam] ... dokud se zpiva jeste se neumrelo

Gość trucizna31
świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia

Gość Łatwiej smarkatemu
jasiowi niz złotej kasi!!!!

Jeśli się starasz - pożałujesz, jesli się nie starasz, pożałujesz. Jeśli się ożenisz - pożałujesz, jeśli się nie ożenisz, tez pożałujesz.

Non, rien de rien, non, je ne regrette rien ni le bien qu\'on m\'a fait, ni le mal tout ça m\'est bien egal

:D si le cons volaient, tu serais chef d\'escadrille; si le cons dansaient , tu ne serais pas a l\'orchestre.

[bo to po francusku-aplałz cytuje Edith Piaf, a ja Georges Brassensa, a teraz będzie Jacques Brel] -Dans le port de Amsterdam y a des marins qui chantent, les reves qui les hantent au large de Amsterdam

Chłop żywemu nie przepuści, chłop żywemu nie przepuści, jak się żywe napatocy nie pożyje se ajuści.

och, Agnos, wielkie dzięki, że mi naświetliłeś, iż to bylo po francusku, i dzięki też za wyjaśnienie, kogo cytowaliście:P :O bez tego nigdy bym nie załapala:P \'nie daj mi boże, broń boże, skosztować tak zwanej życiowej mądrości\'

leszczynowa - postaram Ci sie to wyjaśnić po obiedzie ;) Agnos cytujemy piosenki moich dziadków i moich rodziców - zastanawiam się, czy jesteś z ich pokolenia :) a piosenki są nieśmiertelne bedą grac na cyji (???) będzie bęben czyli bas, ... przyjdzie czas ( mam luki w pamięci :D) a jak to bylo z tymi śliwkami, że ją wiózł na motorze, a wokolo pachło zboże i ref : czy już mnie nie kochasz, czy już zapomnialaś, czy już masz innego , czy yyy co?

bo wieczorem w remizyi będą skocznie grać na cyi, będzie bęben czyli bas intymności przyjdzie czas... [powiadałaś do mnie miły, śliwki latoś obrodziły...wiozłem ciebie na motorze a wokoło pachło zboże...[ też z Grześkowiaka]- straszne niebios som wyroki, straszne straszne som roboki... [polecam www.wpoludnie.art.pl ] ... Słońce Ziemią kołysze, chmury z nieba wytarło, zasię słychać jak w ciszy z kłosów sypie się ziarno... [a co do mojego wieku-39, a to, że słucham głównie muzyki z lat 60-70-tych świadczy o tym, że ma ona w sobie cos ponadczasowego, nie przypadkiem we wszystkich ankietach i plebiscytach uważa się za największych w muzyce na świecie the Beatles, a w Polsce Czesława Niemena] cysorz to mo klawe życie...

sovetske automaty vas obslouzi rychle a bez cekani...poznali jste civilizaci, tahnete domu...z tanku se da strilet, ne vladnout [Praha 1968]

Leszczynowa – dla Ciebie --> Edith śpiewa, że nic a nic jej nie żal, że nie żałuje niczego co jej się przydarzyło, zarówno dobrego, jak i złego Natomiast \"Il y a peu de chances qu\'on detrone le roi des cons\" tłumaczę sobie – marne szanse, by obalić (zdetronizować króla głupców) Pojawiające się w obu tekstach le/la con jest dość niedyplomatyczne słówkiem. Następny cytat jest zaczerpnięty z żargonu, uh, ble, fuj same obrzydlistwa :P Ostatni kawałek jest o amsterdamskim porcie, w którym marynarze śpiewają pieśni, pewno też same obrzydliwości, (jak to marynarze) które ich prześladują w rojeniach ;) :P Agnos --> Właśnie ! Śliwki LATOŚ obrodziły – latoś – teraz sobie przypomniałam, jak we wczesnym dzieciństwie fascynował mnie ten niezwykły wyraz, oczywiście nie wiedziałam co oznacza :D :D :D kojarzył mi się z winoroślą; mój tato puszczał wtedy piosenki Grześkowiaka z czarnej analogowej płyty - to było ponad 20 lat temu Jeśli chodzi o Południcę, to ja już zawsze będę ją kojarzyć z wykonaniem Kazika – jestem od Ciebie o ponad dekadę młodsza. Czyszczą ordery tłuste generały Chłopcy idą na wojnę ... Śmierć jest wszędzie i po trzykroć Chłopcy piszą listy z wojny

...że sięgnę do genialnego przekładu Filipa Łobodzińskiego z Zespołu Reprezentacyjnego [to ten sam FŁ z filmów Stawiam na Tolka Banana i Podróż za jeden uśmiech]-nie poradzisz nic bracie mój gdy na tronie siedzi chuj...a skoro przypomniał mi się ten film to szukam tekstu Ballady o Tolku Bananie-czarne miał jeansy, czarną koszulę, w dziurawych kamaszach szedł...[i co dalej?]

:D jasne, ten genialny przekład - oczywiście - najlepsze są ponoć najprostsze rozwiązania :D a Tolka Banana to też jak przez mgłę pamiętam, ballady niestety nie znam, ale mam inny ciąg dalszy za pasem nóż, a w ręku kij, krawieckie szydło w kapeluszu ... wędrowiec pod mankietem od koszuli lnianej ma bransoletkę od różdżkarza pamięć z odkuwki miedzianej jak amulet. Wyrusza z miasta szukać szczęścia dalej. hen za Pireneje, na Niderlandach nikt nie pyta o niego wiosnę lub dwie.

czyżby Brel? jaki tytuł?, bo Brela znam w różnych językach min. po szwedzku-Tommy Korberg & Stefan Nilsson- Vid en kaj i Amsterdam, sjunger sjoman en sang, om det havsom en gang, blev en frihetens drom...niezłe, co? Bardzo też mi się podoba w ich wykonaniu Du far inte ga [Ne me quitte pas]...w ogóle szukam takich interpretacji w różnych językach np. Dylan po norwesku, Cohen po holendersku, Brel po niemiecku itd...

Ne me quitte pas :) jeden z najpiękniejszych tekstów , ale aż taką poliglotką nie jestem - ho ho, po holendersku :D, ja uważam, że to fantastycznie brzmi po francusku właśnie - \"ombre de ton ombre, ombre de ta main, ombre de ton chien\" i ta mantra ne me quitte pas.. rozpływam się a ten powyżej to \"Hieronim Bosch\" rodzony majem czy sierpniem ;) Jacka Kleyffa a jeszcze inny z tych najpiękniejszych właśnie Kleyffa : a ile wdechów do wzięcia i do oddania a ile słów do padnięcia i do powstania ... a ile piosenek... :) a tu link http://www.kleyff.pl

nie chodzi nawet o znajomość języków, ale o brzienie, dobrze zinterpretowany Dylan, Cohen, Brel, Brassens, Guthrie, Okudżawa czy Conte rewelacyjnie brzmi w każdym języku, lubię takie ciekawostki-w jęz. polskim wyszło kilka płyt monograficznych poświęconych pojedynczym artystom-Kazik śpiewa Weila i Waitsa, Maciej Zembaty i Kuba Michalski śpiewają Cohena, Martyna wydała ostatnio płytę z pieśniami Dylana itd. No i Zespół Reprezentacyjny w repertuarze Brassensa i Luisa Llacha...Strzeż się goryla ! Gare au gorille !

Masz rację z brzmieniem, ale jeśli dźwięk jest połączony ze zrozumieniem, satysfakcja jest nieporównanie większa ;) Ja niestety pewnie nawet nigdy nie słyszałam tych interpretacji, o których piszesz. Myślę, że musisz mieć dosyć nietypową, już żeby użyć tego słowa - oryginalną kolekcję :D \"Pleased to meet you Hope you guess my name\" \"Ograniczaj cholesterol\" \"Myj owoce przed jedzeniem\" \"Uważaj na drogach\" :P ale przede wszystkim \"Chroń swoją tożsamość!\"