Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _malutka_

Dziewczyny, która z was pamięta swoją pierwszą menstruację?

Polecane posty

Gość Smutna_bardzo
No wiem ale ja sie marttwie bo..... w koncu mam juz 14 lat :(..Wiem że to jest czasami bardzo bolesne bo wiem jak moja 21 letnia siostra przeżywa co miesiąć okres zwija na łóżku sie z bólu ;(...Bierze tony tabletek a to i tak jej nic nie pomaga ..:( jeszcze mam jedno ptanie lepiej używam podpasek czy tamponów?? czekam na odpowiedz pa=*

siemka laski! Tak nasze te sprawy! MASAKRA! Zawsze balam sie dostac okresu ale przyszedl ten dzien kiedy bylo zakonczenie w 6 klasie i kiedy przed zakonczeniem roku poszlam do kibla oczywiscie u siebie w domu to patrze a tu na majtkach z 3cm krwi. Ja sie ucieszylam ze wreszcie juz dorastam ale rozplakalam sie bo przeciez zakonczenie a ja mam okres:(. TRUDNO! Nie powiedzialam mamie bo sie wstydzilam:). Pokryjomu wzielam 2 podpaski, 1 zalozylam a druga do kosmetyczki i do torebki. Kiedy ubralam sie na galowo jeszcze w spodnice:9 to mialam dylemat czy widac czy nie ze mam okres. Stalam chyba przez godzine przed lustrem i patrzylam czy widac czy nie, mama oczywiscie byla zdziwiona co ja robie ale chyba sie domyslila. Poszlam na zakonczenie roku, powiedzialam moim przyjaciolka a potem szybko do domu i bylam ucieszona ze juz po zakonczeniu i wakacje ale takie wakacje z okresem to lipa. Na nastepny dzien przyjechala kuzynka i moja mam powiedziala mi ze mam okres a ja tak. Myslam ze zapadne sie pod ziemie. Ale przez pare miesiecy mi sie pytala czy mam a ja mowilam tak czy nie i lajt, teraz tez sie wstydze o tmy mowic mamie ale kolezanka na lajcie o tym gadam:D:D Do dzis mam okres i najgorsze sa 1 dni bo mnie brzuszek boli ale potem to juz spox. Najgozej jest w lecie. OK! Juz was nie bede zmaulac. Narazie i piszcie na moj e-mail gosia.nh@poczta fm. lub na gg 6533147.papatki:*

Gość 4nna
23.03.1996. PRzeryczalam cala noc, nikomu nic nie powiedzialam, wstydzilam sie kupic podpaski i w ogole byl to dla mnie pewnego rodzaju koszmar. Niby matka mi mowila wczesniej o okresie ale tak jakos sztywno i w formie "okres to zlo konieczne" Ble.. Teraz sie smieje z tego wszystkiego aczkolwiek wtedy wcale mi do smiechu nie bylo :/

Gość 4nna
A teraz mam 24 lata - kiedy dostalam okres mialam prawie 15 [to informacja dla tych ktore sie martwia ze jeszcze nie maja]

Ja dostałam pierwsza miesiączke dokładnie w 13 urodziny czyli 26 stycznia. Miałam gosci a kiedy wyszli poszłam do toalety...byłysmy z mamą i siostrą same wtedy, tata był za granica. Otworzyłam drzwi do łazienki i płakałam na cały głos:\"mamo dostałam okres\" i bałam sie wyjść :) Teraz mam już swoje dzieci co prawda synów ale córka mojej koleżanki nie dawno dostała pierwsza miesiączkę a jej mama wysła mi esmsa\"Juz moge byc babcią\" :)

siemka@! jak chcecie wiedziec o mnie pare rzeczy i jak dostalam okres to napiszcie do mnie na e-mail gosia.nh@poczta.fm z checia odpisze na kazdy list.pa

Cześć dziewczyny! Ja dostałam okres niecały miesiąc po skończeniu 13 lat. Ale co przed okresem przeszłam to moje. Jakieś dwa-trzy tygodnie przed okresem miałam bóle brzucha, wymiotowałam. Nie potrafiłam dokładnie określić gdzie mnie brzuch bolał, lekarze podejrzewali wyrostek i inne takie. MIałam mieć nawet gastroskopię robioną. Aż tu pewnego zimowego ranka budzę się idę do ubikacji, a tam piżamka cała we krwi. Do mamy pobiegłam z płaczem, że chyba umieram, bo mi krew leci (dodam, że wiedziałam co to okres, tylko po tych perypetiach z brzuchem,przestraszyłam się, że coś w środku mi pękło:P).Nie miałam problemu z kupnem podpasek,bo albo mama sama kupowała, albo razem szłyśmy na zakupy. Na początku były to grube Bella, potem Always ze skrzydełkami, a teraz przerzuciłam się na Bella niebieskie:D

Gość Smutna_bardzo
wciąż czekam =(

miałam 15naście lat....25grudnia obudziłam się w nocy i pobiegłam do łazienki ..bo było mi jakoś dziwnie :)..zobaczyłam że chyba mam miesiączkę..pierwsza moja myśl\" to przejdzie:)\"dlatego zamiast po podpaski sięgnęłam po zwykłą wkładkę belli ,która okazała się szybko mało pojemna.Na drugi dzień powiedziałam niby od niechcenia (ale z wielkim uśmiechem na twarzy): \"mamo to kupisz mi te nowe always\'y?\"Na co moja mama zrobiła wielkie oczy i ogromnie się ucieszyła.Przytargała mi 2 wielkie pudła Always\'ów.Wieczorem wypili z tatą dobre wino z tej okazji.To był wspaniały dzień.Czułam się wyjątkowo :) Z biegiem czasu stwierdziłam że podpaski nie są dobrym wynalazkiem i całkowicie przerzuciłam się na tampony.

A ja dostałam dość późno - w 7 klasie w prezencie na mikołaja :D:D. A przed tym, przez całą noc umierałam z bólu brzucha, nie świadoma nadchodzącego potopu :D hehe. A tak odbiegając od tematu. Wspominałyście że wstydziłyście sie kupowac podpaski. Taka historai z zycia wzięta. U mnie w liceum dziewczyna z równoległej klasy dostała okres (nie pierwszy oczywiście) i wiedziała że dostała, ale ponieważ wstydziła się zejść do szkolnego sklepiku kupić podpaski, nic nie zrobiła w tej sprawie. Skończyło się na tym, że mój kolega z klasy musiał myć upaprane krzesło, bo mieliśmy jako następni lekcje w tej klasie :). Więc jak trzeba kupić to trzeba, nie ma zmiłuj! :D:D:D

Gość blue15
Ja mam 15 lat i 4 miesiace i nie mam okresu.... Ale za to śluz biało-żółty mam juz 14 miesiecy. Kiedy nadejdzie ten dzien???? ;(

Gość blue15
Dziwczyny napiszcie ile czasu miałyście ten śluz przed okresem...

Gość ja dostałam okres
11.12. w 5 klasie to bylo. przyszlam do domu ze szkoly,poszlam siku,aptrze a tam krew.mamy nie bylo w domu,czekalam na nia, jak wrocila to polecialam do niejz z majtkami. potem mi przyniopsla podpaski, powiedzial co i jak.pierwsy zokres byl krotki i praktycznie niewidoczny. nasteony dostalam po jakichs 2 miesiacach. zdarzalo mi sie miec nawet przez 13 dni..

Gość Patryśka
ja miałam 13 lat;) Przyszłam do babci mama akurat była u taty w Norwegii;)) Również się wstydziłam..teraz już nie;)

Gość Feeeeeee
o jej strasznie było !!! to było wczoraj:/ w nocy!!! mam 15 lat śmieszne to ale byłam z bratem i kolegami na dyskotece !! qrde a tak chciałam nie iść a oni na siłe mnie wyciągneli... łe a przeciez brzuch mnie bolał a ja głupia sie nie domyśliłam a co gorsze nawet torebki nie miałam ze soba nie mówiąc juz o podpaskach!! no właśnie tańczyłam sobie na sali a potem poszłam do toalety. sciągam dzinsy białe majteczki a tu -- o jesu masakra !!! myślałam ze tam zostane do końca!!! powycierałam mniej wiecej sie i majtki moją ostatnia chusteczka( w ubikacji nie było papieru toaletowego) i co dalej- myślałam!!! stał tam kosz na podpaski.zaglądnełam i pierwsze co mi wpadło na myśl to wziąść jakąś zużyta i sobie założyć... noi tak zrobiłam !!! o boze always chyba była taka długa !!!! była juz mokra ale nie całkiem!! jak ja załozyłam na siebie to jeszcze czułam ciepło innej jakiejś poprzedniczki!!!" wiecie co strasyne ucyucie!!!! naprawde ale pryebolaam jakođ noc do ko}ca a potem yaozam mamz podpaske i pryed chwilka sie obudyiam!! jak mama pryzjdyie to pewnie jakođ jej powiem,ale jak?? niewiem pa pa ide zmienic++ p.s napiszcie do mnie jakie podpaski nosi sie najlepiej!!! prosze""!!! i dzieki z gory

Gość Smutna_bardzo
Hej dziewczyny ja też mam coś takiego ten okropny śluz i bardzo mnie ....ja bede miała skonczine 14 lat i zaczne 15 w listpadzie dlaczego ja nie mam jeszcze tego okresu ?? moze coś naprawde jest ze mną nie tak?? ;(=( :(...nie mam pojecia czy mój organizm dobrze funkcjonuje tu nawet jeszcez tak bardo nie chodzi o to mam 14 lat a jeszcze nawet nie mam dobrze rozwinietych piersi a wszystkie kolezanki już tak:(.. nie mam pełnych i okrągłych ale jakieś takieś bardzo mał i spiczaste prawie nie zauważalne?? moja mama siostra ciocia i babcia dostały w 7 klasie czyli wtedy kiedy ja teraz własnie 7 skonczyłam ..:( smutno mi że jestem niedojrzała czekam na odpowiedzi od was dziewczyny mam nadzieje że one sie pojawią uściski bardzo gorące papa:*

Gość szymonica
hej dziewczyny.ja napisze ze mam juz 19 lat i jeszcze nie mialam nigdy okresu.Kiedy skonczylam 16 lat to mama zaprowadzila mnie do ginekologa.i od tamtej pory faszeruja mnie hormonami...ogolnie to jest to dosc ciezka sprawa.Slyszalam ze to moze byc jakas wada genetyczna ktora polega na tym ze nie ma sie macicy itd.To oznacza oczywiscie ze nie bede mogla miec dzieci.Kiedy mialam te 16 lat to bylo mi na reke ze nie mialam okresu.w ogole nigdy go nie chcialam miec...ale teraz kiedy jestem juz dorosla to mysle o dzieciach...korych pwnie nigdy nie bede mogla miec.....pozdrawiam dziewczyny ktore maja podoobny problem do mnie no i te "szczesciary"ktore dostaly okres w "normalnym terminie"

Gość uppppppppppppppppppppppppppppp
piszcie dziewczyny

Gość dziewczyny piszcie piszcie
uppppppppppp

Gość kakakakkaka
ja dostałam ciotki podobnie jak jedna z was przed zakończeniem roku szkolnego , miałam 13 lat i bylam bardzo nieszczesliwa bo zawsze twierdziłam ze chce dostac dopiero jak skoncze 16, zeby jak najdłuzej nie miec kłopotów.

Gość no wlasnie takie mamy
przekichane zycie meczyc sie z tym okresem =( piszcie babki :)

Gość still_up
:)

Gość hoooooop
wlasnie mam dzisiaj okres =( umieeeeeeeeeeeeeeram

Gość olgunia
25.07.1998.mialam 13 lat.wieczorem w lazience zauwazylam plamke na majtkach.wiedzialam co to zwiastuje (dzieki kolezankom,lekcjom o dojrzewaniu i lekturze ambitnych mlodziezowych pisemek:) ) jednak nie dopuszczalam tej mysli i myslalam ze zrobilam sobie krzywde, ze cos mi sie wewnatrz uszkodzilo:) zaczelam ryczec zamknieta w kibelku (jezuuu ale bylam glupia haha).po dluuuugim czasie wyszlam stamtad i z czerwonymi oczami od lez szybciutko poszlam do mojego pokoju. mama od razu przyszla(jak one to odgaduja?) i spytala czy mam okres. ja sie rozryczalam maksymalnie.spytala czy wiem jak uzywac podpasem.powiedziala zebym nie wyrzycala ich do kibelka hahaha. bo ja bylam polprzytomna ze stresu i bylam do tego zdolna;)) przytaknelam tylko glowa na znak ze wsztstko wiem.nie chcialam z nia rozmawiac.chcilam zeby jak najszybciej wyszla bo sie strasznie wstydzilam:)potem z nadmiaru emocji zasnelam bez podpaski czy jakiegokolwiek zabezpieczenia.teraz mysle sobie ze mialam ogromne szczescie ze mnie w nocy nie zalalo!o dziwo krew pojawila sie dopiero popoludniu nastepnego dnia.a i jeszcze taka ciekawostka- kiedy pierwszy raz mialam zalozyc podpaske myslalam ze przeba ja rozerwac i do majtek przykleich tylko to co jest w srodku:))) na szczescie zajarzylam ze w srodku jest wata i nie trzeba jej wyciagac hahaha.glupia bylam. do dzis mam niestety dlugie okresy.teraz skrocily sie do ok.7dni ale czasem mam jeszcze przez dwa dni bardzo niewiele jakiejs brazowawej wydzieliny.moze ktoras tez tak ma? boli mnie tylko pierwszy dzien ale jednak... :)

Gość olgunia
i jeszcze jedno.kurcze ja nie wiedzialam ze niektore mamy tak urioczyscie obchodza ten dzien. az mi sie zachcialo tez tak miec!:) kwiatki, swietowanie i wielka radosc. moja mama zupelnie normalnie to przyjela. to chyba przez to ze ja zamknieta w sobie jestem i ze mna trudno byloby chociaz porozmawiac na ten temat(mam na mysli rodzine bo z kolezankami to gadalam bez zadnych barier)

Gość Men Struacja
A ja pamientom moja pierwszom dziewczyne.

Gość KANGUREK HIP HOP
DO GÓRY HOP HOP FAJNY TEMACIK ;P;)

Gość Angelik
A ja wam dam radę na baaaaardzo bolesne miesiączki- takie co się z bólu mdleje-sama je miałąm lek przeciwbólowy PERITOL Tylko na receptę ale bardzo skuteczny po ok 15 od użycia.Kiedyś moje 1 dni okresu to była tragedia mdlałąm prawie z bólu musiałam leżeć w łóżku żadne leki nie pomagały.No i jeszcze wymiotowałąm -tragedia! Ale 2 lata temu koleżanka dała mi cynk ze Peritol jej pomaga.Od tamtego czasu nic mnie wcale nie boli podczas 1 dnia-zero bólu.Błogosławię ten lek!!! A co do 1 miesiączki mojej śmieszna nie była .Obudziłam się rano w niebieskiej piżamce,miałąm 13 lat około. Wstaję czułam dziwnie się jakoś....aż naglę patrzę krew na spodenkach piżamki...tragedia wpadłam w panikę chyba a to był pierwszy dzień szkoły 2 września czy jak.GOdz 6.30. Matki nie było w domu.Ojciec był tylko.Ale jemu się wstydziłam powiedzieć-jasna sprawa. Podpasek w domu nie było oczywiście-1 tylko znalażłam u matki.....no comment.JAkoś resztką sił doszłam do wnosku,że muszę iść i kupić sama;-( bo musiałąm do szkoły lecieć za godzinę. Ojciec jechał do pracy a ja mu powiedziałam,że musi mnie podwieść pod kiosk bo muszę zeszyt kupić-beznadziejny pretekst zwłąszcza,że idąc do budy mijam kiosk-ale chyba(mam nadzieję!) uwierzył. No to obciach miałam niezły w tym kiosku,na szczęście była sprzedawczyni a nie facet.Kupiłąm podpaski i tampony( bałąm się,że mnie w szkole zaleje!No i wróciłam do domu i poszłam do budy- w kórej czułam się jak idiotka-myslałam,ze każdy wie ;-). Nikomu w domu nie powiedziałam bo się wstydziłam jakoś ,bo moja matka jest papla i podśmiewać się lubi i czułam,że jak jej powiem to połowa sąsiadów się dowie.No i nie chciałąm by ojcu mówiła bo się wstydziłam ,no i bratu! Jakoś nigdy z matką o tym nie gadałam potem.Ale kiedyś znalazła podpaski chyba to się domyśliła,ale to temat tabu raczej u mnie w domu jestmimo,że minęło z 8 lat to jakoś się krępuję przed domownikami ;-). NArka

Gość qwrtka
No jak ja dostałam pierwsszy raz to nic nie powiedziałam ,nie mogłam się przełamać. ALe gdy był już drugi raz to podesżłam do mamy wieczorme i jej cicho na uszko powiedziałam, tak cicho że nie zrozumiła i musiłąm jeszcze raz głośniej powtorzyc:) SLuchajcie na cyzm polegaja te tampaxy? te nowe , to cos tez si ewklada apozneij wycaiga czy jak:/