Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadżerka

nadżerka + KRIOTERAPIA

Polecane posty

Gość Ania 23
Witam wszystkich serdecznie! Jestem tu nowa na forum. Postanowiłam napisać, bo po tym jak lekarz dzisiaj zdiagnozował u mnie "nadżerkę" (i nie zalecił cytologii!) czytam przez cały dzień wszystko co sie da na ten temat, żeby wiedzieć czego się trzymać. I znalazłam artykuł szczególnie godny polecenia, zwłaszcza dla tych kobiet, które jeszcze nie poddały się "zabiegom", a są do nich namawiane przez lekarzy: http://www.kolposkopia.com/index.php/__Nadzerka_-_mity._legendy_i_cala_prawda/ Mnie głeboko zastanowił. Miłej lektury.

Gość Ania 23
Zwłaszcza ostatnie zdanie z tego artykułu: "W Polsce ok. 90% zabiegów destrukcji tkankowej /bez względu na metodę/ z powodu "nadżerki" wykonywanych jest niepotrzebnie, a pewien odsetek tych niepotrzebnych zabiegów przyczynia się do rozwoju raka szyjki macicy."

No właśnie, też jestem zdania że większośc to zwykłe naciaganie pieniędzy przez lekarzy -kobiety strzeżcie się!!!! Pozdrowienia ;)

Gość malincia
hej;) 3 dni temu miałam wymrażaną nadżerkę. Do lekarza poszłam z NFZ-tu, ale zabieg kosztował mnie 100zł. Do tego dostałam globulki. Potwierdzam to, że w trakcie czuje się ból jak podczas okresu, ale z niewiadomych dla mnie przyczyn trwał on u mnie ok 2 godz, zamiast kilkunastu minut - reakcja organizmu. Od razu po zabiegu czułam się osłabiona i troszkę roztrzęsiona. Lekarz powiedział, że była to duża nadżerka dlatego zdecydowałam się na usunięcie. Samo wymrażanie jest bezbolesne, oprócz tego bólu brzucha, ale da sie wytrzymać. Ok godziny po zabiegu zaczęła lecieć woda i to w dużych ilościach, dlatego radzę zabezpieczyć się w podpaski. Nie można uprawiać sex-u i brać kąpieli - wskazany prysznic. Za miesiąc idę na wizytę kontrolną, aby zobaczyć czy wszystko się dobrze goi. Jeżeli, któraś z was się boi, to naprawdę nie ma czego. Wszystko działo się w Olsztynie. Jeżeli macie jakieś pytanka to piszcie. Odpowiem;) Pozdrawiam forumowiczki:)

Witam! Jedni mówią żęby wypalać nadżerkę inni że nei tzreba nie wiem co mam zrobić i szczerze barzdo się boję. Tuymbardziej że jeszcze nei współżyłąm i nie chcę mieć później komplikacji przy ewentualnym porodzie. Pomóźcie czy powinnam sie zgodzic cy nie?

Gość Mada117
Cześć Doriii! Nie masz czego się bać i proponuje Ci zebyś zgodziła się na zabieg KRIO. Ja miałam wymrażanie nadżerki robione w ten piątek i też jeszcze nigdy nie współżyłam. Zabieg nie należy do przyjemnych ale nie boli. Najgorsze dla mnie było wprowadzenie wziernika ale do przeżycia. Zamrażanie nie boli, masz uczucie tak jak przy okresie taki lekki ból w dole brzucha. Po zejściu z fotela troche mi było niedobrze i kołowało się w głowie ale ok. Teraz mam tylko upławy( leci woda o leciuteńko żółtym kolorze) i musze chodzić w podpasce. Wiesz to takie uczucie jakbyś nie zdążyła do ubikacji z siusiu. Nie martw się Doriii ja też w piątek przeżywałam stres bo nie wiedziałam jak to będzie. Ale jestem już po i jest ok. Namawiam Cię na ten zabieg, nieleczona nadżerka wiąże ze sobą poważne konsekwencje i sprzyja różnym infekcjom. Trzymam kciuki za Ciebie :-)

Witaj MADA! Dzięki za słowa otuchy:) A ile Ty właściwie masz lat? Wiesz ja przez 2 lata leczyłam nadżerkę jak nie więcej różnymi tabletkami, nawet raz miałam zaszczyk robiony który strasznie bolał:( własnie ostatnio Pani ginekolog powiedziala, ze szkoda kasy na leczenei tabletkami i zaproponwała wypalankę a Ty z tego co opowiadasz miałaś wymrażaną. Lepiej więc byłoby jabkym się zgodziła na mrożenie co lepiej??? A oni na ten ziernik wkładaja prezerwatywę?? bo miałam raz robione USG strasznie bolało:((( A jak długo męczylas sie z nadzerką, bo ja już kilka lat-niestety. Pozdrawiam ciepło

Gość D. 23
Test zrobiłam - w ciąży nie jestem...

Gość michalinach3
Hej wszystkim :) Tęz jestem tu nowa, ale bardzo się cieszę, że znalazłam takie forum, bo to temat, który mnie dotyczy. Poza tym dowiedziałam się z niego wielu rzeczy, dlatego też się czymś podzielę :)) Mam 19 lat, w kwietniu zostałam zmuszona (właściwie przez własna głupotę :P) do pójścia do ginekologa po tabletkę wczesnoporonną... Była to moja pierwsza wizyta, i właśnie wtedy lekarka wykryła mi moją nadżerkę (byłam 1dzień po pierwszym w życiu stosunku, dlatego nadżerka musiała mi powstać z jakiejś innej przyczyny), ale ja ją zlekceważyłam - a mogłam się leczyć, bo było to wczesne stadium i nie był konieczny żaden zabieg, tylko lekarstwa. No ale nic. Po dwóch miesiącach poszłam do prywatnej gin. po tabletki anty. i wtedy nie było już tak fajnie - wyszedł mi zły wynik cytologii, podejrzewała u mnie początki raka... Wyleczyłam się ze stanu zapalnego (bo to on wypaczył wynik) i teraz czekam na wymrażanie. Nie boję się, bo bardzo ufam mojej gin., mówi, że wszystko będzie w porządku. Pytała mnie kiedy chce się umówić na zabieg: w tym czy w przyszłym miesiącu i właśnie mam teraz pytanie: ile trzeba z seksem czekać ?? Bo planujemy z chłopkiem wypad do Zakopanego, gdzie będziemy sami, bez kontroli, więc... same rozumiecie :D Ja za cały zabieg płacę 100zł :)) pozdrawiam Acha, ogólnie radzę się leczyć i NIE LEKCEWAŻYĆ :D papap

Witam! Ja mam takie pytanko! Czy po usuwaniu nadżerki za pomoca krioterapii mozliwe jest krwawienie.? Mialam usuwana tydzien temu, i teraz po tygodniu pojawila sie krew i nie wiem czy mam sie martwic. ? Prosze o odp.

Gość daga1985
Dwa dni temu miałam wypalanke. Nic przyjemnego ale da się wytrzymać. Ból jest taki jak podczas miesiączki może troszkę mocniejszy. Zabieg nie trwał dłużej niż 3 minuty, a nadżerkę miałam bardzo dużą. Znieczulenie dostałam miejscowe. Teraz musze miesiąc poczekać i jechać na kontrole czy się wszystko wygoiło.

a ja we wrześniu miałam wymrażaną nadżerkę, a teraz dowiedziałam się, że pojawiła się znowu. Nie wiem czy lekarz źle wykonał zabieg, czy po prostu się odnowiła. Wydałam 200zł i jestem strasznie rozczarowana. Muszę iść w poniedziałek do tego lekarza, który mi wymrażał i powiedzieć, żeby to poprawił... Bo zauważył to inny lekarz... Na dodatek stwierdził, że mam małego polipka, który podczas badania zaczął krwawić. Nie wiem co to jest i czy się to usuwa, ale jestem przerażona. Dostałam albothyl, brałam przez kilka dni i w poniedziałek idę na kontrolę. Ciekawe... nic z tego dobrego nie wyszło:/

Gość lila23
witam. nie wiem czy pomoge,ale zawsze to cos.kolezanka miala nadzerke z podejrzeniem kom.rakowych,przez 2 lub 3 tyg. stosowala refleksoterapie,masowala kazda stope po min godz,lub poltorej.tj pod kostka w strone oiety,jak boli to dobrze bo znaczy ze trafilyscie w receptor.masujcie w miare mocno ale w granicach do wytrzymania. kolezanka po tym czasie miala czysciutko.:))))). moze zakupcie sobie ksiazke o masazach stop to latwiej wtedy to zrozumiec.ps nie ma takiego cholerst.. nie do wytepienia:)

Gość lila23
....w strone piety.(sory za blad

Gość alatiel
Hej dziewczyny... mam badzo wstydliwy problem:( Co jakiś czas na wkładce higienicznej pojawia się u mnie substancja o OBRZYDLIWYM zapachu, czasem wręcz przyprawiającym o mdłości, przypominającym zapach zbuka...;p Szczególnie często ten zapach pojawia się przy stosowaniu specyficznego rodzaju wkładek...Wykryto u mnie nadżerkę i zastanawiam się, czy ten zapach może mieć z nią związek... Ostatnio pojawił się pod koniec okresu... Jest to dla mnie bardzo wstydliwe i nie wiem co mam w związku z tym zrobić... Do lekarza mam okazję iść dopiero za pare dni, a co jeżeli ten zapach nadal będzie się pojawiał? Wstyd mi tak przy ludziach czasem, bo to jest tak silny zapach, że strasznie czuć... Pomóżcie proszę!!

Gość D. 23
do anecia222vp.pl Wiesz chodziło mi o to, że coś mogło mi się "przytrafić" jeszcze przed zabiegiem, w końcu "wypadki" chodzą po ludziach i czasem niektóre metody zawodzą... Mój ginekolog poinformował mnie, że ze współżyciem trzeba poczekac mininum 6 tygodni - oczywiście się do tego stosuję!!! I też myślę, że się wstrzymam jeszcze dłużej. Z resztą wszystko i tak będzie zależało od wizyty kontrolnej (4 luty). Po zabiegu nie korzystałam z wanny do tej pory, żadnych basenów, solariów, sauny, TAMPONÓW.

Gość Atjop
CZeść dziewczyny.Ja idę na krio za 8 dni i ciągle mam dylemat. Mam 2 stopień cytologii a nadżerka nie jest duża.Jakie są objawy po zabiegu krio? Ile u was kosztuje ten zabieg ,bo moj chce 450zł. Pozdrawiam was

do DAGA Witam! Miałaś znieczulenie miejscoqwe czy on bardzo bolało to pewnei był zaszczyk. Wiec nie powinno cIe po nim nic boleć a bół był prawda?? Pozdrawiam

Gość jariwa1
Witam ja miałam wymrażaną nadżerkę 3 tygodnie temu. Bałam sie strasznie nocka nieprzespana, ale nie było tak źle. Zabieg robiłam prywatnie w znieczuleniu miejscowym, zapłaciłam 500zł ale jestem zadowolona.Polecam osobą bardzo bojącym się zabig prywatny! Sam zabieg nie boli może trochę jak przy okresie mój trwał 45 min bo miałam rozległa nadżerkę. W sumie najgorsze jest że wziernik jest długo włożony no i po zabiegu skurcze macicy, ale nie jest to jakich straszny ból. Nie ma się czego bać lepij zrobić wcześniej niżczekać tak jak ja 2 lata!

Gość basia210
witam ja miałam zamrazanie wczoraj przyszłam do lekarza i muwie ze chce wyleczyc nadżerke a on mówi ze mozemy zrobic to odrazu troche sie bałam ale nic niebolało zabieg trwał ok 15 min bo zamrazał 2 razy zapłaciłam 250 zł tylko te wodniste upławy mnie męcza ale da sie wytrzymac wiecie moze czy po takim zabiegu moge chodzic na solarium ?

Gość malaala
Czesc dziewczyny!po raz kolejny pojawiam się na tym forum bo mam poważny problem....pod koniec października miałam zamrazaną nadżerkę...wszystko dobrze sie goiło byłam na kontroli i teraz zauwazyłam ze od nowa zaczęły mi się takie plamienia jak miałam kiedys...pomóżcie bo nie wiem co robic;/ myślicie ze mogla mi sie odnowić?muszę podrkreślić że nie współżyłam z partnerem od zabiegu bo bałam sie własnie nawrotu...a tu co?nie dość że mam to cholerstwo chyba od nowa to cierpi na tym mój związek:((((poradzcie co mam robić:(

Gość D. 23
do basia210 Jeśli o mnie chodzi to ja po krio bałam się korzystać z solarki. Lekarza co prawda w ogóle nie zapytałam czy można sie opalac czy jest to raczej niewskazane, ale sama uznałam to za raczej niewskazane... No bo skoro lekarz wyraźnie zabronił np. kąpać sie w zbyt gorącej wodzie to może na solarium, które też wytwarza spore ciepło też by nie pozwolił... A może z tymi kąpielami po prostu chodziło o to, żeby do pochwy nie wpływała gorąca woda, która by podrażniała ranę po zabiegu? Na Twoim miejscu wstrzymałabym się jednak z tym solarium chociaż z 3 tygodnie po zabiegu. Pozdrawiam

Gość D. 23
do malaala idź do lekarza i powiedz mu o tym wszystkim co się dzieje. Ja nie sądzę, żeby nadżerka w tak krótkim czasie mogła się odnowić, no ale... A może Twój pierwszy zabieg był źle przeprowadzony? Tzn. nadżreka nie była w całości zamrożona, lakarz może coś przeoczył?

Gość malaala
byłam dzis u mojej lekarki i trochę się uspokoiłam.powiedziala że po nadżerce ani śladu a te plamienia spowodowane są owulacją(piwiedziała że czasem temu towarzyszą)i w razie czego zapisała mi globulki przeciwzapalne ale mam się nie martwić:)dziewczyny dbajcie o siebie!!!pozdrawiam

Gość zlotko82
lekarz przy pierwszym moim badaniu stwierdził nadżerkę, ale nie określił sie czy mam ja leczyć czy nie, czy jest duża czy nie. Wczoraj byłam u innego prywatnie (80 zł wizyta), żeby skonsultować i zrobił mi badanie, USG, wszystko wyjaśnił. Mam nadżerkę jak "2- złotówka", nie rodziłam ale mam zamiar:).Lekarz zaproponował mi zamrażanie, powiedział ze na moim miejscu zrobił by zabieg zanim urodzę i będzie ok.Ze lepiej przed niż po.Chyba ze chciałabym zajść w ciążę już to nie zdążyła bym sie wygoić. Mam zadzwonić zaraz po miesiączce i umówić się na zabieg. Prywatnie kosztować mnie to będzie 400zł (Częstochowa). Sporo ale czy warto oszczędzać na zdrowiu...

Gość 20-tka
ja gdyby nie rutynowe badanie nawet bym nie wiedziała o tym ze mam nadżerke. nie mialam zadnych uplawów, nie było zadnej krwi dosłownie nic. A tu masz:( no ale co, niedługo ide po wyniki cytologii i porozmawiam z moja gin jak ja leczyc. mozecie mi napisac jaka metoda jest najlepsza, najmniej bolesna. no i za długo bez seksu tez bym nie chciala, wiadomo:) nie rodziłam i w najbliższym czasie nie planuje. Słyszałam też , że podobno niektórym kobietom nadżerka znika samoistnie po urodzeniu dziecka. żresztą moja mam akurat tak miała. Urodziła mnie majac 23 lata i jak poszła na nastepna wizyte do gin to ta jej powiedziala ze nadzerki nie ma. i do tej pory ma spokoj. A musze dodac ze mam jeszcze 3 młodsze siorki i mamusce po kazdej z kolejnych ciaz tez sie nie odnowila. dlatego nie wiem czy moze nie poczekac troche. bo boje sie strasznie zabiegu, szczerze mówiąc obojętnie którego. Pomóżcie dziewczyny:(

Gość 20-tka
PS. dziewczyny jesli by mnie nie było na forum mogłybyscie mi napisac co sadzicie na moj email: villemo1988@wp.pl lub Adrianka_KaGie@interia.pl Z góry dziekuję!:)

Gość rozczarowana i przerazona
Przedwczoraj dowiedzialam sie ze mam nadzerke i jestem wsciekla na swojego lekarza. 2 lata temu mialam 'usuwana' chemicznie. Wydaje mi sie, ze wtedy zabieg nie zostal przeprowadzony zbyt dokladnie. Z tego co wyczytalam na tym forum to dziewczyny mialy powtarzany ten zabieg, ja mialam raz i mialo byc wczystko okej. W ubiegle wakacje robilam cytologie i wszystko bylo ok. Teraz poszlam do lekarza, bo intuicyjnie czulam, ze cos jest nietak:( Okazuje sie, ze nadzerka i mam przyjsc za miesiac na wypalanke;( Boje sie jak cholera! Teraz jeszcze buszujac po necie dowiaduje sie, ze miejscowe znieczulenie, ktore ponoc ma mi zagwarantowac bezbolesnosc zabiegu, jest zwykla sciema dla poprawy nastawienia psychicznego pacjenta! W dodatku lekarz nie powiedzial mi o innych mozliwosciach usuniecia nadzerki tylko od razu zapowiedzial wypalanie. Ja mam 24 lata i nie rodzilam. Boje sie opisywanych tutaj komplikacji poporodowych, mimo ze to bedzie dopiero za kilka lat. Jestem rozczarowana podejsciem mojego lekarza i zastanawiam sie nad jego zmiana. Tylko komu teraz mozna zaufac:( Ktos ma dobrego lekarza w Warszawie? I jeszcze jedna sprawa -zastanawiam sie czy to ma zwiazek z wirusem HPV. Chyba zrobie badanie przesiewowe w tym kierunku, nie wiem tylko czy nalezy odczekac do zagojenia sie nadzerki czy moze to nie ma wplywu na wynik badania? Trzymam kciuki za wszystkie przerazone i mam nadzieje, ze tez jakos sobie poradze.

Gość Margeuritte
czesc, a ja mam pytanie w o ta krioterapie. Ja mialam nadzerki jzu kilka razy i do tej pory lecozna bylma solkogenem , to chyba kwas azotowy. A teraz mi poweidziala ze lepiej krioterapie zrobic bo inaczje bedzie mi sie nawracac. Kosztuje to w Wawie 300 zl ale obawiam sie bo pacuje nie moge wziac zwolnienia a jak mam sobie poradzic jak piszecie ze sie leje tak potem ze srodka? czy to jest jak ookres czy gorzej? bo nie wiem czy sie na to decydowac wogole, bo moze to byc problemem w codziennym zyciu. Moze mi ktos doradzic ?