Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biala czekolada

Produkty z dziecinstwa, do ktorych macie sentyment...

Polecane posty

Jak to Stonoga \"nie męczę już was\"? To znaczy, że sobie idziesz? Na pewno nam się coś przypomni. A cała seria Pan Samochodzik i ...?

rozgłośnia harcerska i \"buszujący w zbożu\' czytany tamże przez Zamachowskiego oj - a lista przebojów programu 3\'go!! normalnie kultowa sprawa - pamiętam że nawet na koloniach (Karwica :)) na ognisko radio zabieraliśmy coby Niedźwiedzia wysłuchać!!

Gość Amy_78
pamiętam jeszcze z dzieciństwa ulubiony napój, który zawsze robiliśmy sobie w wakacje z moimi ciotecznymi - ocet, soda i cukier :) w życiu bym tego teraz nie wypiła :D a kiedyś żłopaliśmy to litrami ;) i w ogóle kiedyś cała moja rodzina jakoś częściej się spotykała razem, wakacje spędzałam ze wszystkimi możliwymi braćmi i siostrami ciotecznymi... a teraz nawet jeszcze nie widziałam dzieci niektórych z nich... nie spotykamy się prawie w ogóle. nikt nie ma czasu.

A woda z cukrem do picia? Brrrrr. Ale wtedy smakowało. I chleb z masłem i z solą, albo tylko z solą smażony na patelni. Kto wtedy słyszał o tostach...

Gość Amy_78
albo chleb ze śmietaną i cukrem :) to był przysmak :) kiedyś jadło się "coś z niczego" :)

Gość jakaśtam
moja teściowa stała w kolejce po pralkę a wróciła z meblościanką, nigdy nie było wiadomo z czym się wróci

Gość jakaśtam
ja zawsze przed przedszkolem miałam herbatę z maczanymi w niej herbatnikami na śniadanie

a pamiętacie jak były zjazdy parii i przez pół dnia były transmisje? raz to się \"obraziłam\" na towarzysza Gierka, bo gadała i gadał jak zawsze o niczym, a ja na dobranockę czekałam:( a tylko dwa programy były... Stonoga wracaj!!!!! poczytaj nasze wpisy, przecież pisałam, że do produktów nie musimy się ograniczać:) Prawda?

Jesteście wielcy :D juz wracam, robota może poczekac :D stan wojenny, hmm.... cos tam może i pamietam ale nie specjalnie, malusia byłam (79 rocznik jestem) a taki komplet zegarek i długopis iały moja mama i siostra. Pamietam ze bardzo je lubiły, i kiedys jak moja siostra wracała z Bułagarii chyba to jej celnik nie chciał na granicy przepuśić i musiała mu dac ten zegarek jako łapówke, nie mogła odżałować :)

A gdzie pierwszy raz usłyszeliście/usłyszałyście o Czernobylu? Wiadomo, że oficjalne informacje były bardzo spóźnione, ale moja rodzinka wiedziała w przeciągu doby - ale wszyscy mieliśmy pietra. Oni bo wiedzieli o co chodzi, a ja bo oni się bali (oni = moi rodzice)

ja doceniam !! nigdy nie miałam takiej swojej własnej kostki a jak mi wpadla w rece czyjas i chwilke nia pokrecialam to sie zaraz niecierpliwilam ze nic nie moge ulozyc :d

aaaa... ale za to miala jakis ruski wynalazek na inteligence :D był na baterie, miał żarówke i różne dziurki, nakładało się na to karki na krtoch połowa to były pytania apołowa odpowiedzi i trzeba było celowac pytanie odpowiedz i jak sie dobrze zaznaczył - tzn wsadziło jakis tak przewodnik - w dziurki to sie ta zarówa zapalała... cos marnie wytłuamczyłam ale kto mial tez zrozumie :D

Ja się Czarnobyla jakoś nie bałam... za mała świadomość, a może zbyt wielka wiara, że po wypiciu płynu lugola nic mi nie będzie:) Co do stanu wojennego (ja szaloną trzydziestką jestem:) ) to pamiętam, ze w dzienniku w mundurach byli i ogólnie atmosfera strachu: przerażenie mojej mamy i strach, co bedzie jutro...

Gość Amy_78
a pamiętacie szał na takie małe, elektroniczne pianinka? kurcze, nie pamiętam już jak to wyglądało, ale pamiętam, że każdy chciał to mieć :) i nawet chyba umiałam zagrać na tym jakąś melodię :) albo na muzyce grało się na takich plastikowych instrumentach z kolorowymi przyciskami, dmuchało się w nie. nie mogę sobie przypomnieć jak to się nazywało :)

A pamiętacie Kalejdoskop? Taka rura, w której jak się ją przekręcało widać było takie zmieniające się obrazki kolorowe.

Do Amy_78---> ten instrument miał w nazwie \" viola\" ale też nie pamiętam dokładnie. Teraz będzie mnie to męczyć, ale popytam wśród znajomych może ktoś pamięta

Gość Amy_78
kalejdoskop :) szkoda, że nie zostawiłam sobie niektórych co fajniejszych rzeczy z tamtych czasów... a może ktoś wie jak się nazywało to do grania? :) bo mi to teraz nie da spokoju :) białe, plastikowe, z ustnikiem, dmuchało się w to i naciskało podłużne, kolorowe przyciski :)

a pamiętacie audycje w II programie polskeigo radia , Jak Fabiański puszczał całe płyty , pamiętam jak szła cała dyskografia Pink Floyd , Wtedy zrobiło to mnie bardzo duże wrażenie, Teraz jest nie do pomyślenia I pamiętam jescze ogórki kiszone jak kupowałem je z kumplmi po szkole , była to 3 klasa -- fajnie było-- okres beztroski

Gość Amy_78
ach, no właśnie! :) wielkie dzięki Justi :)

A mnie z tamtych czasów przypominaja sie takie buty zwane \"baletkami\" albo \"cwiczkami\".Niezapomnianym zostaje worek na buty do szkoły,stylonowe krótkie spodenki w kolorze granatowym lub czerwonym z białymi lampasami, radio \"jamnik\" z wielka ilością kolorowych diod, wafelki andruty o smaku kakaowym, waniliowym i najgorszym-cytrynowym,zelki misie albo taki długi gumo-zelek w kolorze czarnym o anyżkowym smaku,zbyt wodniste lody włoskie z automatu, cukierki \"Kamyczki\", czyli orzeszki oblane lukrową polewą. Ten topik jest naprawde ekstra!!!:)

Miłośc do Kamyczków została mi do dziś. Jak byłam w ciąży to jednego dnia szukałam w czterech sklepach tak mi się ich chciało.

a pamiętacie ANDRUTY? okrągłe, duże wafle cieniutkie jak opłatki? sprzedawane w foliowych woreczkach, zazwyczaj połamane :-)

no a teraz mozemy zaspiewać +Kaczmarskiego \"Co się stało z naszą klasą\"

Czesc, dziewczyny, tez troche chche tutaj napisac, urodzilam sie w roku 1980, akurat jak rozpadl sie Zwiazek Radziecki, bylam mala, ale, do dzis pamietam i tesknie. Moja lista to Gumy do zucia Turbo (i obrazki z samochodami), taki lekko morelowy, lekko chemiczny smak, podobal mie sie Gumy do zucia Donald i tez komiksy-obrazki z Myszka Miki, Gufi, Kaczuszkami, etc Lodowki MINSK Dzinsowe spodniczki LAMBADA z biala falbanka i rozyczkami. Dzinsy, tzw, gotowanki, lub, warionki, gotowane w nadtlenku wodoru lub wybielaczu do toalet, jak u Madonny:) I do tego zolte ruskie broszki Plastikowa bizuterie T-shirty chinskie z napisem GUCCI ale najbardziej pamietam jak moja mama zachorowala na Wigilie, i byla w szpitalu, a ja nie mialam w co sie ubrac i psorka z Gimnazjum mi powiedziala, zebym zostala DJ\' ka, na szkolnej dyskotece, usiadlam w kacie i gralam jakies kawalki, zeby nie bardzo bylo widac moje oblesne lachmany. Pamietam, ze HAPPY NATION zespolu ACE OF BASE wtedy puscilam gdzies tak z 20cia razy Pozdrowienia z Winnicy

bombki to chyba wcześniej były, bo nie pamiętam.... ale dzięki za przypomnienie LAMBADY ! to był szał ! umiałam zagrać kawałek tej piosenki na takim miniaturowym, różowym pianinku.... :-)

pamiętam te spódnice:) i jeszcze takie z trzech, czterech falban... jak mi się podobały:) i w podstawówce nosiłam dżinsy do pasa:( a teraz innych jak biodrówki nie założe i tyczy się to każdych spodni:) i jeszcze bluzki wkładałam do spodni... łeeee