zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 Jaga35 艂膮cz臋 si臋 w b贸lu.. to okropne.. teraz jestem sama ,na razie 偶yj臋 , ale ci膮gle cos mnie k艂uje.. boli.. chyba nigdy nie zmaieszkam sama.. wiecie w dzie艅 p贸l biedy, ale w nocy? to bym zwariowa艂a ze strachu Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 k艂oci艂am sie kiedy艣 z dziewczyn膮 na pewnym forum . Ja twierdzilam, ze w nerwicy dolegliwo艣ci atakuj膮 nie tylko kiedy mamy akurat do艂a, l臋ki, i o tym my艣limy.. tylko nawet wtedy kiedy akurat nic z艂ego si臋 nie dzieje,jeste艣my radosni itp.. i nie wiem teraz kt贸ra z nas mia艂a racj臋.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
elka nerwka 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 Ty mia艂as racje Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 to si臋 ciesz臋;) og贸lnie samopoczucie mam mierne.. boli mnie co艣 w plecach na samej g贸rze mi臋dzy 艂opatkami,tak promieniuje.. ju偶 my艣l臋, 偶e to pewnie od p艂uc.. itd .. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nerwic贸wka91 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 No, no widz臋, 偶e nas "nerwus贸w" jest ca艂kiem sporo. Tak naprawd臋 ta choroba dotyczy co 5 osob臋 z nas :o niewielu si臋 do niej przyznaje. Mnie dotkn臋艂a niedawno, jakie艣 4 miesi膮ce temu. Miesi膮c przed objawami nerwicy mia艂am spore problemy, kt贸re do艣膰 mocno prze偶y艂am. Potrafi艂am p艂aka膰 ca艂ymi nocami, nie spa膰, ci膮gle rozmy艣la膰, 偶e mog艂o by膰 inaczej... W贸wczas pojawi艂y si臋 uciski w klatce piersiowej podczas zaspypiania, trudno艣ci z oddychaniem. Po miesi膮cu problemy nasili艂y si臋 do tego stopnia, 偶e nie mog艂am wytrzyma膰. 艢wiat dos艂ownie mi si臋 zawali艂 na g艂ow臋... :o nie jad艂am, nie pi艂am, nie spa艂am, nie 偶y艂am tylko ci膮gle rycza艂am... Po 2, 3 dniach gdy sobie wszystko pouk艂ada艂am, zacz臋艂am zbiera膰 si臋 z powrotem do 偶ycia. Pojawi艂y si臋 pierwsze ataki paniki. Siedzia艂am wieczorem przed tv - ni st膮d ni zow膮d pojawi艂 si臋 zawr贸t g艂owy, ucisk w klatce, ko艂otanie serca, mrowienie, duszno艣ci itd.. i przera藕liwy l臋k!! stan ten trwa艂 ok 5 dni, w ko艅cu matka si艂膮 zaci膮gne艂am mnie na pogotowie. Lekarz postawi艂 diagnoz臋: nerwica. Zapisa艂 leki uspokajaj膮ce i witaminy. Po kilku dniach dosz艂am do siebie. Teraz staram si臋 nie my艣le膰 o nerwicy, chocia偶 daje mi ona we znaki, ci膮gle czuj臋 obr臋cz zaci艣ni臋t膮 na klatce piersiowej. a ataki paniki pojawiaj膮 si臋 w najmniej oczekiwanym momencie :( nawet gdy nie mam porblem贸w i jestem szcz臋艣liwa... :( z nerwic膮 da si臋 偶y膰, nale偶y si臋 nie nakr臋ca膰 i wm贸wi膰 sobie, ze nic nie jest, 偶e b臋dzie ok - to pomaga tylko potrzeba silnej wiary Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nerwic贸wka91 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 i jeszcze zauwa偶y艂am, 偶e np. je偶eli wieczorem kto艣 mocno mnie zdenerwuje to dopiero nast臋pnego dnia rano mam duszno艣ci, klatka boli, ko艂otanie serca. A tak da si臋 偶y膰... Lub gdy kto艣 mnie rano zdenerwuje objawy ukazuj膮 si臋 wieczorem. dziwny mam uk艂ad nerwowy. Raz mia艂膮m tak, 偶e by艂am tak bardzo zestresowana, 偶e akurat w tej samej chwili my艣la艂am, ze ducha wyzione ech... a mam dopiero 17 lat. :o najwa偶niejsze aby si臋 nie poddawa膰 trzmajci臋 si臋 ;* Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dobrze si臋 czuj臋 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 Witam wszystkich, u mnie trocze lepiej , ale rano budze si臋 z l臋kiem . Staram sie jako艣 nie poddawa膰 , ale jest mi trudno . Cz臋sto odczuwam zdenerwowanie., nawet bez powodu. pozdrawiam serdecznie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
kierowniczka13 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 witam wszystkich ja dzis mam taki sobie dzien pisze ktos ze nie moze spac ja sasnac owszem nie moge budze sie pare razy w nocy ale rano nie moge wyjsc z lozka taka mam niechec do wstawania beznadzieja i te zawroty okropienstwo niewiem co mam z ta glowa i nery caly czas zle mysli i niechec do wszystkiego pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 co jak co ale u mnie ze spaniem nie ma problemu ,(chocia偶 z tym:) jak zasn臋 wieczorem to przesypiam jak dzidziu艣 ca艂膮 noc:) a偶 do budzika:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
mely1 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 zdrowko,mam to samo,spie spokojnie cala noc.a co do rana to jak wstaje to mam wrazenie ze gory moge przenosic,i ze dam wszystkiemu rade,i ze postanawiam sobie niczego nie wmawiac i sie nie nakrecac,alepo jakiejs godzince powracaja znowu czarne mysli,komicznie co nie!pozdrowionka. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
mely1 0 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 nerwicowka91,bardzo optymistyczna jestes,to dobrze,tez bym tak chciala!!!!!!!!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nerwic贸wka91 Napisano Kwiecie艅 25, 2008 Jak ju偶 pisa艂am, trzeba nauczy膰 si臋 z tym 偶y膰. Radz臋 sobie, cho膰 czasem wiem, 偶e s膮 momenty, 偶e jestem do tego stopnia bezsilna, 偶e mam ochot臋 si臋 podda膰. Ale wiem, 偶e nie mog臋. Ten, przez kt贸rego "nabawi艂am" si臋 nerwicy nie zas艂uguje na to by m贸g艂 si臋 u艣miecha膰, my艣l膮c jak ja przez niego stoczy艂am si臋 na dno. To mnie motywuje i jeszcze... wizja, 偶e ca艂e 偶ycie przede mn膮, a ja chc臋 cho膰 co艣 w 偶yciu osi膮gn膮膰 i zazna膰 smaku szcz臋艣cia... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Elwira a a a Napisano Kwiecie艅 26, 2008 Polecam - melodia uspokaja na maxa, zawsze jak mnie nerwica dopada , l臋k , gdy jestem sama w domu poprostu wl膮czam ta muzyke . http://youtube.com/watch?v=2s0-wbXC3pQ&feature=related ENNIO ORROCONE-ONCE UPON A LIME IN THE WEST. Moja nerwica wtedy odplywa .Pozdrawia , moze i wam pomoze. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 26, 2008 hej;) dzisiaj nie by艂o 藕le;) nawet dobry dzie艅. tylko, ze przed chwil膮 mia艂am odrealnienie... dobrze, 偶e przesz艂o mi na tyle wcze艣nie zanim tato zada艂 mi pytanie.. jak mi je zada艂 to ju偶 w miar臋 trze藕wo odpowiedzia艂am.. nie cierpie tego.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 myniaaa Napisano Kwiecie艅 26, 2008 zdr贸wko : co to znaczy odrealnienie ??? ... mo偶e jest to to samo co ja mam ???? - napisz prosze :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 27, 2008 Mynia to takie co艣 co od czasu do czasu mnie spotyka.. nagle zaczynam si臋 dziwnie czuc, trac臋 kontakt na kilkana艣cie sekund ze 艣wiatem.. mozna by mnie by艂o posieka膰 na kawa艂ki nie zauwa偶y艂abym.. ca艂kowity zanik.. po chwili mam \"przebudzenie\" i wszystko jest ok.. jak \"to \" sie zbli偶a to wpadam w dziwny nastr贸j.. taki l臋kowy..a teraz siedz臋 tu o tak po藕nej godzinie bo mam g艂ow臋 \"pe艂n膮 powietrza\" i mia艂am chwile grozy bo nagle dziwnie si臋 poczu艂am ,jakbym straci艂a czucie we wszystkich cz艂onkach i takie tam.. i oczywi艣cie serce bije i strach, 偶e pewnie umr臋 i nie zd膮偶臋 po偶egna膰si臋 z bliskimi kt贸rzy akurat wyjechali.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 myniaaa Napisano Kwiecie艅 27, 2008 ja te偶 czasami mam brak poczucia realno艣ci , ale nie odczuwam tego tak jak Ty. Mnie si臋 wydaje jakbym by艂a w 2 osobach.Ale trwa to np. ca艂y dzie艅 z ma艂ymi przerwami...a mo偶e to jakas choroba psychiczna????? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
ammarylis 0 Napisano Kwiecie艅 27, 2008 Witam Dziewczyny,wyjd偶cie do 艣wiata,do ludzi ;-) Popatrzcie jak jest cudownie na dworze,s艂oneczko grzeje po prostu cudo :-) zaraz nerwica ucieknie ;-) wiem co m贸wi臋 wierzcie mi ;-) Pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wyleczona z nerwicy Napisano Kwiecie艅 28, 2008 Kocha膰 nie warto, t臋skni膰 nie warto, smutki odgania膰 i kaza膰 sercu oboj臋tnym by膰"? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
ammarylis 0 Napisano Kwiecie艅 28, 2008 DEPRECHA WON My艣l臋,偶e wi臋kszo艣膰 os贸b na tym forum jest pod sta艂膮 opiek膮 i pomoc膮 psychiatry,psychoterapeuty ,nie rozumiem z czego wnioskujesz ,偶e jest inaczej? Sama wiesz,偶e z tym nie idzie sobie poradzi膰 samemu,a nie leczone postepuje dalej i dalej...Jestem na tym forum od 51 strony i wiem,ze si臋 tu przewin臋艂o mn贸stwo ludzi po kt贸rych dzis ju偶 ani widu ani s艂uchu.Mam nadziej臋,偶e s膮 ju偶 zdrowi i dlatego nie zagl膮daj膮 tutaj.Mnie te偶 to dotkn臋艂o,te偶 przez to przesz艂膮m i 偶yj臋 i funkcjonuje od p贸艂 roku normalnie bez 偶adnych lek贸w.Pracuj臋 zawodowo,prowadz臋 dom itd i wiem,偶e nigdy bez opieki specjalisty i lek贸w bym z tego nie wysz艂a,niestety!! No i bez proch贸w w moim przypadku seroxsatu. Pozdrawiam gor膮co efk臋43,kierowniczk臋,dobrze si臋 czuj臋 i wszystkie nerwuski nowe. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolkaj Napisano Kwiecie艅 28, 2008 do deprecha won ja ca艂y czas jestem pod okiem spcjalisty chodz臋 na psychoterpi臋 behawioralno - poznawcz膮 i za偶ywam efectin a widzisz chyb jeszcze dlaeka droba przedemn膮. nie wiem jakos czasami trac臋 nadzjiej臋 na wyj艣cie z tego, na to , 偶e bedzie si臋 cieszy艂a jeszcze z zycia . czasami mam takie my艣li, 偶e mog艂abym juz umrze膰,偶e z czego tu sie ciszy膰, 偶e nie b臋de mia艂a si艂y podo艂a膰 wszystkiemu 偶e poprostu mam lenia do 偶ycia. teraz jestem na etapie przerabiania swoich my艣li ale jest ich tak du偶o 偶e nie wiem czy sobie z nimi poradz臋. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dobrze si臋 czuje Napisano Kwiecie艅 28, 2008 Serdecznie witam i pozdrawiam Nie mo偶na wci膮偶 narzekac i u偶ala膰 si臋 nad sob膮 . Po prostu mamy lepsze i gorsze dni.Musimy same sobie pomagac, to te偶 jaki艣 rodzaj teraoii. Trzeba wyj艣膰 do ludzi , na spacery i wog贸le otworzyc sie na swiat Jest trudno ,ja wiem, ale nie wolno si臋 poddawac .Zycz臋 mi艂ego popo艂udnia Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 28, 2008 hej kochani i kochane.. mam dzis smutny dzie艅 jaki艣. chc臋 偶eby moja rodzina by艂a ju偶 w komplecie.. fakt, 偶e tato nied艂ugo bedzie w domu, nie b臋d臋 choc sama.. dzisiaj nie musia艂am is膰 do szko艂y i tak mnie ogarne艂a melancholia, smutek ogromniasty.. od dw贸ch dni fizycznie czuj臋 si臋 ca艂kiem ca艂keim ale psycha moja smutna.. pozdrawiam i do -deprecha- won , my tak 偶yjemy pol na p贸l, niektorzy sie lecz膮 inni nie (jak ja) ale to forum te偶 ma jakie艣 w艂a艣cicow艣ci terapeutyczne.. ja si臋 do niego przyzwyczai艂am i do ludzi tutaj bardzo bardzo, i czasem jak si臋 kiepsko czuj臋 to bycie tutaj podnosi mnie,pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Kwiecie艅 28, 2008 wicie co? ja chyba naprawd臋 mam ten gw贸藕d藕 histeryczny.. jak boli mnie g艂owa to tylko w jednym miejscu po lewej stronie blizej czubka g艂owy. jest to k艂ucie, takie kilkusekundowe mocne, albo rzadziej tak jak dzi艣 pulsowanie, np. przy gwa艂towniejszych ruchach g艂owy, schylaniu. miewam te偶 normalne \"ludzkie\" b贸le g艂owy;) a jak wasz dzie艅? chyba dobrze bo tu pustkami 艣wieci;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marjolaine Napisano Kwiecie艅 28, 2008 witam dziewczyny.kilka dni nie zaglada艂am do was.powoli dochodz臋 do siebie.my艣l臋 偶e najgorsze mam za sob膮.czy wy te偶 tak macie,偶e przychodzi zawsze kilka dni bardzo z艂ych ,a p贸偶niej jest jaki艣 okres lepszy,a偶 do nast臋pnej wpadki?ELKA ja bior臋 1 tabletk臋 rexetinu ,ale w ju偶 naprawd臋 bardzo z艂ych momentach.pomaga na wszystko.momentalnie 艣wiat staje sie normalny,niczego sie nie boj臋,nie mam lek贸w,ani zawrot贸w g艂owy,uspokajam sie,ale to jednak psychotrop,wi臋c nie wolno go naduzywa膰.teraz jestem na etapie :tak jak my艣lisz,tak 艣i臋 czujesz"zaczynam wi臋c dzien od wmawiania sobie ,偶e wszystko jest ok,偶e czuj臋 si臋 dobrze,i chyba troch臋 pomaga. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
elka nerwka 0 Napisano Kwiecie艅 29, 2008 ELKA ja bior臋 1 tabletk臋 rexetinu ,ale w ju偶 naprawd臋 bardzo z艂ych momentach.pomaga na wszystko.momentalnie....................... marjolaine Mia艂as na mysli chyba lexotan a napisa艂as rexetin czy tak? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ona86 Napisano Kwiecie艅 29, 2008 Witam wszystkich . Z nerwic膮 borykam si臋 od ponad roku.Zapisa艂am si臋 do lekarza ale czeka si臋 oko艂o miesi膮ca na spotkanie. Nie chc臋 juz s艂uchac co powoduje nerwice tylko ,,jak ja wyleczy膰,,! Ta choroba spowodowa艂a 偶e nigdzie nie chc臋 wychodzi膰.(a zawsze by艂am rozrywkow膮 dziewczyn膮) Najlepiej czuje si臋 w domu, najbezpieczniej.Najwieksze jazdy mam na egzaminach. Za ka偶dym razem ju偶 niewiele brakuje a prawie wybiegam z sali. Zaczynam sie dusi膰, robi mi sie gor膮co, poce si臋 , nie moge wysiedzie膰 na krze艣le. Chcia艂abym wychodzi膰 do znajomych , do rodziny w odwiedziny ale unikam takich spotka艅 jak ognia boj膮c si臋 偶e mnie z艂apie histeria jak na egzaminach. Czy wy tez macie takie problemy jak ja ? Nie wiem jak d艂ugo ch艂opak ze mn膮 wytrzyma jak ja nie chc臋 nigdzie wychodzi膰 ;( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
elka nerwka 0 Napisano Kwiecie艅 29, 2008 ona86......popros lekarza rodzinnego o skierowanie do psychologa Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ona86 Napisano Kwiecie艅 29, 2008 By艂am ju偶 u lekarza, poaiwdziano mi 偶e mam nerwice. Wizyte u specjalisty mam za miesi膮c. Chcia艂abym spr贸bowa膰 sobie samej pomoc. (oczywi艣cie do lekarza tez pojde) SPosoby typu: mow sobie ,,bedzie dobrze,, , ,,g艂臋boko oddychaj,, mi nie pomagaj膮. Masz jakas rade dla mnie ? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 neverka Napisano Kwiecie艅 29, 2008 Witam serdecznie, Dobrze si臋 czyta Wasze wypowiedzi, to mi przynosi ulg臋. Borykam si臋 z problemem od 4 miesi臋cy. Dopiero w zesz艂ym tygodniu trafi艂am do psychiatry. Wcze艣niej rozmawia艂am z lekarzem og贸lnym i dosta艂am od niego na 1 miesi膮c Xanax SR 0,5 mg (ulga i dobre samopoczucie), a na nast臋pny miesi膮c Xanax 0,25mg i tu zacz臋艂y si臋 znowu l臋ki. Czu艂am si臋 zdesperowana. Balam sie wychodzi膰 z domu, w pracy ba艂am sie wychodzi膰 z pokoju. Uprosi艂am u og贸lnego Xanax SR 0,5, po to aby p贸j艣膰 do psychiatry. Psychiatra kaza艂 odstawi膰 Xanax i zacz膮膰 bra膰 Rexetin najpierw 1/2 tabl przez tydzie艅, potem po 1 tabl dziennie, a w razie niepokoju Hydroxyzinum (ewentualnie Xanax). Bior臋 Rexitin od 2 dni i czuj臋 si臋 sko艂owana i pojawia si臋 panika. Natychmiast siegam po Hydro. Podpowiedzcie, kiedy poczuj臋 ulg臋? Jutro id臋 do psychologa, chc臋 spr贸bowa膰 walczy膰 podw贸jnie. Pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach