Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 rosa

Moja nerwica...

Polecane posty

Go艣膰 nova troch臋
a moze lepiej zaczn臋 od poczatku... dawno natkne艂am sie na ten topic, mysla艂am ze mnie nie dotyczy i omija艂am szerokim 艂ukiem. sama nie wiem zreszta czy mam nerwice, bo nikt mi tego nie stwierdzi艂, a moze dlatego ze lekarka w przychodni patrzy na mnie i ciagle sie usmiecha... ale chyba juz nie daje rady... rodzina?wspiera mnie ale tez chyba uwaza za wariatke. to smutne, nie wiedza jak ciezko jest zyc kiedy nic nie cieszy. u mnie by艂o troszke inaczej, bo moje l臋ki nie wzie艂y sie z powietrza. kiedys by艂am weso艂膮 dziewczyn膮 korzystajac膮 z zycia, chociaz kiedy dzisiaj patrze na to z perspektywy czasu moze tylko mi sie wydawa艂o, moze to co sie zdarzy艂o w moim zyciu pokaza艂o jaka jestem. w kazdym razie zy艂am sobie normlnie, zawsze wszystko przezywa艂am ale to by艂 taki stres kt贸ry mijal jak problem sie rozwiaza艂. i zycie p艂yne艂o... mimo to zawsze sie czegos obawia艂am, heh-dziwne to by艂o ale neka艂o mnie stale prze艣wiadczenie ze cos sie stanie, ze przezyje cos strasznego, nie wiedzia艂am co ale podswiadomie czego艣 sie ba艂am. pamietam jak kiedys powiedzi艂am do siostry-wiesz boje sie, boje sie ze cos sie stanie i b臋d臋 nieszcze艣liwa i b臋d臋 cierpaia艂a...o ironio... pamietam zacze艂y sie wakacje, obroni艂am w艂asnie licencjat na uczelni i mia艂am kontynuowa膰 magisterke, by艂 lipiec... w czerwcu moj ch艂opak poszed艂 na operacje mieli mu wyci膮c 1 w臋zel kt贸ry by艂o d dawna powiekszony... kupilismy niedawno mieszkanie, zaczelismy myslec o slubie itd... no i sta艂o sie. w lipcu dostali艣my wynik histo-pato-okaza艂o sie ze to nie byl zwyk艂y weze艂 tylko nowotw贸r, o samej chorobie nie chce juz pisac bo nie raz pisa艂am w kazdym razie wszystko sie nam zawali艂o-to by艂o straszne, pamietam jak bardzo p艂aka艂am, przy nim ale tylko raz... potem powiedzia艂am nie! teraz to ja sie wszystkim zajme i wszystko bedzie dobrze! by艂am silna(a w艂asciwie tylko mi sie tak wydawa艂o) , to ja rozmawia艂am z lekarzami, by艂am z nim zawsze, podczas kolejnej operacji i pobycie wszpitalu, zawsze zawsze... pamietam to oczekiwanie na wyniki pod gabinetem, trzyma艂am sie i juz nigdy nie uroni艂am 艂zy, nie chcia艂am wsp贸艂czucia innych, pocieszania, tylko czu艂am jak cos tak silnego sciska mnie od srodka i niszczy mnie powoli ale skutecznie... choroba by艂a zaawansowana i leczenie tez nie 艂atwe, ale przeszlismy przez to razem... wielki p艂acz... wizyta u lekarza i wyniki bada艅- ale to by艂y 艂zy szcz臋艣cia- zdrowy!!! zapraszamy za p贸l roku! cieszy艂am sie czu艂am wreszcie jak to wstr臋tne uczucie to co mnie tak niszczy艂o odchodzi... ale to by艂o tylko z艂udzenie. wkrotce rozpocze艂am doszukiwanie ze moze lekarze sie pomyslili a moze choroba wroci, bo przeciez tak sie zdarza... nie mog艂am nic zrobic kiedy tylko zabola艂a go g艂owa wpada艂am w panike, chcia艂am jechac do lekarza-to by艂o chore, ale nie najgorsze co mnie spotka艂o. kiedy by艂am z ch艂opakiem w szpitalu nas艂ucha艂am sie chyba o wszystkich chyba nowotworach... wtedy wszystkie zacze艂am obserwowac u siebie... to by艂o straszne... juz kilka tygodni potem usune艂am chirurgiczne znamie kt贸re mia艂am od urodzenia(oczekuj膮c na wynik histo-pato, pogodzi艂am sie z tym ze to czerniak)wynik by艂 jednak dobry, mysla艂am sobie nie moge tak, ale to byo silniejsze... nie wiedzia艂am ze to dopiero poczatek-potem by艂y te straszne dusznosci, przyspieszone bicie serca i wysokie cicnienie... , usg ka偶dej cze艣ci cia艂a od tarczycy do macicy(dopochwowe mia艂am w ciagu ostatniego roku 4 razy) cytologii tyle samo, tomografia komputerowa jamy brzusznej, gastroskopia, kolonoskopia, ciag艂e badanie krwi, testy... najgorsze sa te oczekiwania na wyniki, wtedy czesto nie wstaje z 艂贸zka, nie mam si艂y do zycia... w trakcie tego wszystkiego jezdzimy co po艂 roku na kontrole z narzeczonym, wiec nie musze m贸wic jak dzialaja na mnie przychodnie onkologiczne... moj dzien zaczynam od obserwacji swojego cia艂a, obserwuje jezyk, patrze czy nie mam krwawien z dziase艂 przy myciu zeb贸w, potem w臋z艂y na szyi, pod pachami i w pachwinie, obserwuje stolec(chociaz po kolonoskopii juz mniej nerwowo), ale i tak mam b贸le brzucha, biegunki i zaparcia, obserwuje pieprzyki na ciele, macam piersi i inne cz臋sci cia艂a. musze sie z tym ukrywac bo rodzina mi zabrania i to mnie jesczze bardziej rozw艣ciecza! ostatnio wyskoczy艂 mi wezel na szyi a ze znam na pamiec topic o ziarnicy z艂osliwej nie muszem贸wic ze sama postawi艂am sobie diagnoze, lekarka nie chcia艂a mnie nawet s艂uchac ale przepisa艂a antybiotyk i zesz艂o... potem natrafi艂am na program o bia艂aczce i obecnie jestem na etapie ze w艂asnie mnie ta choroba dotyczy, wybieram sie do laboratorium w poniedzia艂ek bo0 ostatnia morfologie mia艂am juz 4 miesiace temu i wiem ze to dawno. moje objawy to: bo艂e g艂owy, b贸le staw贸w, ciagle os艂abienie i zmeczenie, biegunki lub zaparcia, b贸l brzucha, co jakis czas lub np. raz na p贸l roku okresy dusznosci-p艂ytki oddech, a cz臋sto mam jakies siniaki na ciele(a czyta艂am ze to objaw bia艂aczki), pracuje takze fizycznie ale to niejest dla mnie wyt艂umaczenie...ostatnio wyczyta艂am np. ze objawem bia艂aczki jest powiekszona sledziona , dwa dni tak dusi艂am sobie lewa strone brzucha ze na 3 dzie艅 nie nie mog艂am dotkn膮c sie po 偶ebrem, m贸wi艂am lekarce ale tylko dziwnie na mnie spojrza艂a, nawet nie chcia艂a pomaca膰... najgorsze sa te nag艂e l臋ki , kiedy czytam objawy choroby i pasuja one do moich, oblewa mnie pot, dostaje drgawek, najgorzej jest jak jestem wtedy sama w domu...za 2 miesiace bior臋 slub, boje sie co bedzie jak maz pojdzie do pracy a ja zostane sama, nie chce miec dzieci bo co ja zrobie z nimi w domu kiedy znowu przyjda te leki... jesli ktos przeczyta moja wypoiwedz dziekuje, sama nie mia艂a bym chyba si艂y zeby przez to przej艣膰... mam tylko jedno pytanie czy to jest w艂asnie jakas choroba psychiczna, czy to normalne ze po tym co kiedys przesz艂am tak mi juz zosta艂o?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do nova troch臋
oj oj sama sobie .........piwa! wychodowalas sobie nerwice .Ale nie martw sie , z tym da si臋 zyc , tylko mysl pozytywnie , bo inaczej ...........Pozdrawiam , zycie takie piekne jest , nie warto tak zasmiecac swojej glowy

Udost臋pnij ten post

hej Nova, Jak pewnie domy艣lasz si臋 problem Tw贸j powsta艂 z l臋k贸w o zdrowie i 偶ycie Twojego narzeczonego, kt贸re te偶 przenios艂a艣 na siebie. Przez to co teraz przechodzisz, zmagam sie ca艂e 偶ycie i doskonale Ciebie rozumiem.Najch臋tniej robi艂abym wyniki tylko mi glupio te偶 chodzi膰 ci膮gle do lekarza.Jeste艣 bardzo wra偶liw膮 osob膮 na punkcie swojego zdr贸wka, tak jak wielu tutaj z nas.twoje objawy s膮 typowe dla nerwicy, duszno艣ci itd.Gdziekolwiek Ciebie nie zak艂uje nie zaboli szukasz objaw贸w i dopasowujesz sobie choroby do Twoich dolegliwo艣ci.Niestety ja ze sob膮 nie dawa艂am sobie rady i uda艂am si臋 do lekarza psychiatry, bior臋 od prawie dw贸ch tygodni leki przeciwl臋kowe przeciwdepresyjne, bo ba艂am sie ciagle 偶e umr臋, cho膰 ten l臋k wynik艂 z tego 偶e trzy miesi膮ce temu jak posz艂am do lekarza 偶eby sie zaszczepi膰 przeciw 偶贸艂taczce to lekarz ten powiedzia艂 偶e zosta艂o mi ma艂o czasu i musze si臋 modli膰, jecha膰 do Lichenia itd.Powiedzia艂 ze to widzi.Wp臋dzi艂 mnie w taki stres 偶e nie mog艂am normalnie funkcjonowa膰, zw艂aszcza 偶e ci膮gle walczy艂am z l臋kami o swoje zdrowie.Mia艂am ju偶 chyba wszystkie choroby jakie mo偶na mie膰.Jeszcze tydzie艅 temu szuka艂am u siebie stwardnienia rozsianego.To przykre co si臋 z nami dzieje, to ju偶 si臋 sta艂o chorob膮 spo艂eczn膮.Nova ja z tym walcz臋, pewnie jaki艣 wp艂yw maja na to leki, ale zacz臋艂am od wysi艂ku fizycznego, zacz臋艂am biega膰, maszerowa膰, biega膰 na dzia艂k臋.To mnie odstresowuje na jaki艣 czas i wzmacnia.Wiem 偶e to nie艂atwe, ale warto od czego艣 zacz膮膰.Jak jestem w silnym stresie i 艣ciska mnie w 偶o艂膮dku, zaczynam oddcyha膰, bior臋 g艂臋boki wdech przez nos oi wypuszczam buzi膮 i tak dot膮d a偶 poczuj臋 ulg臋.Popr贸buj tego moze cho膰 troszk臋 to co艣 da.S艂ysza艂am o dobrych efektach poprzez chodzenie do psychoterapeut贸w, sama my艣le o sobie by nie p贸j艣膰.Nova nie czekaj a偶 stres zacznie naprawd臋 dzia艂a膰 na Tw贸j organizm i zacznie go wyniszcza膰, u mnie tak si臋 zacze艂o dzia膰.Trzymaj si臋 cieplutko, pisz co u Ciebie, mo偶臋 podzielimy si臋r azem jakimi艣 spostrze偶eniami co nam mo偶e wspom贸c, Warto wzajemnie si臋 wspiera膰, i cho膰by dobre s艂owo otuchy napisa膰.Trzymaj si臋 mocno, trzymam kciuki za Ciebie i Twojego narzeczonego.Du偶o zdr贸wka dla Was.:)pozdrawiam Magda

Udost臋pnij ten post

Mely pytam si臋 Ciebie o to poniewa偶 czyta艂am ostatnio artyku艂 na ten temat 偶e ludzie maj膮 takie my艣li i broni膮 si臋 przed nimi a im bardziej si臋 broni膮 tym te my艣li natr臋tnie powracaj膮.By艂a w tym artykule mowa o tym 偶e na tyle nie jest to niebezpieczne 偶e w rzeczywisto艣ci taka osoba nigdy by si臋 nie posun臋艂a do takiego czynu.Mnie kiedy艣 te偶 co艣 takiego si臋 przytrafi艂o, ale nie martwi臋 si臋 bo za nic w 艣wiecie nikogo bym nie skrzywdzi艂a.Trzymaj si臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
hej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
czy ktos z was mial juz silne ataki paniki

Udost臋pnij ten post

Pytaj ja ju偶 przesz艂am wiele, mi臋dzy innymi ataki paniki,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
mialam pierwszy okolo 3 miesioce temu bylam cala sparalizowana nawet ni moglam mowic czy ty mialas cos w tym rodzaju?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
mialam to w samochodzie i od tej pory boje sie jezdzic autem ale przynajmniej 2-3 razy w tygodniu wsiadam do auta na nie dlugie przejaszczki , troche mi to pomaga a czasami mam wrazenie ze nadchodzi atak

Udost臋pnij ten post

Taki atak 偶e nie mog艂am nic prawie m贸wi膰 mia艂am 10 lat temu, to bylo straszne, ba艂am si臋 偶e umieram.Mia艂am nier贸wny oddech, 艂apa艂am go jak ryba mia艂am tak 艣cisniete gard艂o i struny g艂osowe, 偶e lekarze na pocz膮tku nie wiedzieli co mi jest.Stres spowodowa艂 u mnie 偶e m贸j g艂os brzmial jakbym na艂yka艂a si臋 helu, a inne ataki paniki jak brak oddechy tez nieraz mnie 艂apa艂 w samochodzie, ba艂am sie okropnie 偶e spowoduj臋 wypadek przez to.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
prosze porozmawiajcie ze mno na ten temat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
jak sobie z tym radzilas?

Udost臋pnij ten post

nova troch臋 ,straszne to co piszesz.. tzn chodzi mi o to 偶e nerwica wzie艂a Ci臋 w swoje szpony tak mocno, od razu. ale Dasz rad臋, ja te偶 mam fio艂a na punkcie nowotwor贸w.. a moja kuzynka w艂a艣nie na to umiera.. umiera bo nie ma ju偶 szans.. // wczoraj k艂ad艂am si臋 spa膰 i poczu艂am jakby kto艣 m贸j m贸zg mia偶dzy艂 w imadle, jakby powietrze to nasze w g艂owie ale to troch臋 co innego, niedawno w sklepie te偶.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
zaczelam pracowac i strasznie nie lubi jezdzic autem jak jest ciemno od tego sie zaczelo potem stres w pracy,a jak mi sie stalo to w dodatku mialam grype i nie moglam oddychac przez nos do tej pory nos mam czesto zatkany co utrudnia mi cwiczenia z oddychaniem

Udost臋pnij ten post

Anika by艂o ci臋偶ko zw艂aszcza, 偶e do tej pory miewam takie napady, niestety od dw贸ch tygodni jad臋 na psychotropach, bior臋 leki przeciw depresyjne i przeciwl臋kowe, musia艂am isc do psychiatry .Anika teraz walcz臋 w ten spos贸b, wstaj膮c rano powtarzam sobie wszystko bedzie dobrze, b臋dziesz 偶y膰 nic ci si臋 nie stanie, wylatuj臋 z psem na dw贸r biegam troch臋 i do艣膰 szybko maszeruj臋 r贸wnomiernie przy tym oddychaj膮c, mam dzia艂k臋 wi臋c zacz臋艂am tam walczy膰 z chwastami.Wysi艂ek fizyczny pomaga w pewnym stopmniu zminimalizowa膰 l臋ki.Gorzej jest jak dzieje si臋 to w autobusie np. 偶e wydaje mi si臋 z臋 si臋 dusz臋, wtedy g艂臋boko oddcham, staram si臋 w my艣lach uspokajac 偶e nic mi nie jest, ale dorbze jest znale藕c 偶r贸d艂o swoich l臋k贸w i tych atak贸w sk膮d si臋 wzie艂y co by艂o bod藕cem.U mnie wynikaj膮 z mojej osobowo艣ci zawsze ba艂膮m sie chor贸b i 艣mierci, ba艂am sie o swoje zdrowie.I to czasem przybiera na sile czasem samo mala艂o.Teraz jak m贸wi臋 bior臋 leki wi臋c i pewnie one dzia艂aj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
moje rece i nogi tez robiol sie jak z waty a nad tyn nie moge zapanowac

Udost臋pnij ten post

Anika to s膮 nasze urojenia, te l臋ki s膮 one cz臋sto bezzasadne.Boimy si臋 bo us艂yszymy o wypadku czyim艣 lub chorobie i jak kto艣 bardziej wra偶liwyj est to zaczyna sie ba膰 偶e i jemu co艣 takiego sie przytafi.Walcz z tym , jesli sama nie dasz rady nie wstyd藕 si臋 i艣膰 do lekarza, niekoniecznie psychiatry gdy偶 ten odrazu daje leki ale moze do psychoterapeuty, ludzie pisz膮 tu na forach 偶e osi膮gaj膮 dzi臋ki tym terapia rezultaty, mo偶e warto?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
tez jestem na srodkach antydepresyjnych ale pije rowniesz propranol od kolatania serca a takze od czasu do czasu biore diazopam(cos w rodzaju walium)po tym czuje sie o wiele lepiej ale nie moge go naduzywac bo uzaleznia

Udost臋pnij ten post

Anika piszesz o nogach i r臋kach jak z waty, dzisiaj jest ju偶 czarty dzie艅 hurra jak nie wsta艂am na mi臋kkich nogach a po schodach zesz艂am na silnych a nie trz臋s膮cych si臋 nogach.Te mi臋kkie nogi i r臋ce przera偶a艂y mnie trwa艂o to prawie trzy miesi膮ce, by艂am tak momentami s艂aba 偶e nie mog艂am z艂apa膰 kubka z herbat膮.Oby nie zapeszy膰 i oby to nie wr贸ci艂o ale ten stres tak pi臋knie ulokow艂 sie w moich nogach 偶e lepiej nie m贸wi膰.Mam nadziej臋 偶e nie wr贸ci to dziadowskie uczucie:)nie 偶ycz臋 nikomu,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
ja z tym walcze jezdze autobusem lub pociogiem od czasu do czasu ipo kazdej takiej wypprawie nabieram odrobine pewnosci siebie to pomaga, chodze do parku z dzieckiem . ja sie najbardziej boje tego uczucia co sie wytwapza podczas ataku ale moj psycholog mowi ze od tego sie nie umiera wiec nie mam strachu przed smiercio

Udost臋pnij ten post

Anika je艣li chodzi o te nogi jak z waty, to przez te prawie trzy miesiace to nie trwa艂o tylko przy wstawaniu z 艂贸偶ka ale te偶 i w ciagu dnia podczas chodzenia, wykonywania jakichkolwiek czynno艣ci.Zwalczam to poprzez w艂asnie bieganie, m臋czenie n贸g, przez marsz. Mam blisko las wi臋c mog臋 tam wybiec z psem.Popr贸buj tego Mam nadziej臋 ze to dobry 艣rodek na pocz膮tek, mnie zacz膮艂 pomaga膰 i oby tak dalej:)

Udost臋pnij ten post

Anika, Wiesz najwazniejsze 偶e nie jeste艣my sami w naszych l臋kach i problemach, dzi臋ki tym forom i ja lepiej si臋 troch臋 czuj臋, bo jestem 艣wiadoma 偶e nie jestem w tym osamotniona, i 偶e wzajemnie mozemy podzieli膰 si臋 naszymi problemami i co najwa偶niejsze rozumiemy siebie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
ktoras z was mowila o strachu przed wyjsciem z dom samej, nie chce cie straszyc ale to moze byc fobia. i jesli nawet zaczniesz mdlec to wokol ciebie so ludzie oni ci zawsze mogo pomuc. powinnas sie wybrac gdzies z przyjaciolmi i spedzic mily dzien to pomaga

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
z tym bieganiem to problem bo ja mieszkam w angli i nie mam wielu znajomych ktorzy by pobiegali ze mno a samej mi sie nie chce

Udost臋pnij ten post

ale w domu tez mo偶na zmusi膰 si臋 do wysi艂ku fizycznego, ja juz zacze艂am si臋 bac o siebie i to mnie zdopinkowa艂o do tego by sie ruszy膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
hej zdrowko nigdy nie mialam fiola na punkcie chorob zawsze czulam sie dobrze mimo mojej chudosci(46kg/160cm) zawsze bylam silna i ciogle w ruchu. i chcialabym wrocic jak najszybciej do mego normalnego zycia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anika70
staram sie ale czasami nawet nie mam co robic, i moje dziecko tez nie pozwala mi na to bo jest maly i nie wszystko rozumie

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰