Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 rosa

Moja nerwica...

Polecane posty

Go艣膰 justah
witam wszystkich:), weekend przesiedzialam w domu:( ehhh no ale dzisiaj musze wyjsc bo mam wizyte u psychologa i to juz zap艂acon膮 wiec nie mo偶e przepasc!! heheh

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 k贸艂eczko
spr贸buj si臋 czym艣 zaj膮膰 BARDZO INTENSYWNIE? o lol :D z nerwic膮 serca, nerwob贸lami i by膰 mo偶e neuralgi膮? Xanaxik rewelacyjna rada! Brawo :D

Udost臋pnij ten post

o!BIGBROTHER uwaga !-WIELKI BRAT PATRZY....... .......z obl臋dem w oczach :Ojak szczur z ukrycia:Ocale dnie.a fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj i nawet zmiennika nie ma.....:O a ponoc zal mu kazdej minuty w domu:O bleeeeeeeeeeeeeeeee

Udost臋pnij ten post

Witam wszystkich po weekendzie! Dzi臋ki za polecane tytu艂y, na pewno co艣 wybior臋. Teraz czytam Ann Klansen \"m贸j l臋k, m贸j koszmar\"- polecam! Kobieta,matka 2 dzieci 12 lat walczy艂a z ostr膮 nerwic膮. Zastosowa艂a terapi臋 konfrontacyjn膮, czyli stawa艂a twarz膮 w twarz ze swoimi l臋kami. Jak chcecie si臋 przekona膰 jak to robi艂a i jak jej si臋 uda艂o wygra膰, warto przeczyta膰! Bianka,jak samopoczucie? Popatrz, sama piszesz,偶e masz obsesj臋 na pukcie zawa艂u serca,偶e chyba zwariujesz. Gdyby to mia艂 by膰 zawa艂 ju偶 by艣 go mia艂a. Poza tym jak masz takie dolegliwo艣ci id藕 do kardiologa, niechaj zbada to serducho. Czy s艂ysza艂a艣 aby objawy zawa艂u lub poprzedzaj膮ce trwa艂y 2 tygodnie? Proponuj臋 ci aby艣 wyobrazi艂a sobie jak dostajesz zawa艂, co si臋 wtedy dzieje w twojej wyobra藕ni, co czujesz,jak to wygl膮da? Opisz to nam jak chcesz, poradzimy co艣:) G艂owa do g贸ry, pami臋taj,偶e nie jeste艣 sama! pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Znalaz艂am to na inym forum, mo偶e komu艣 si臋 przyda: "Podaje list臋 lektur, kt贸re mnie pomog艂y (ale leki bior臋), a opieraj膮 si臋 na nurcie terapii poznawczej i behawioralno-poznawczej. 1.absolutny hit Bronwyn Fox "Opanowa膰 l臋k" , Bronwyn sama cierpia艂a nazaburzenie l臋kowe, nie wychodzi艂a z domu przez 2 lata, obecnie wyleczy艂a si臋 (dzi臋ki terapii poznawczej i swojej autorskiej metodzie opartej na medytacji). Posiada ogromn膮 nowoczesn膮 wiedz臋 na temat zaburze艅 l臋kowych i pracuje z osobami z ca艂ego 艣wiata na stronie internetowej www.panicattacks.com.au 2. Terapia l臋ku. Podr臋cznik treningu opanowania l臋ku. Helen Kennerley Super pozycja (bardziej dla terapeut贸w ale jest du偶o 膰wicze艅 dla pacjent贸w) oparta na terapii behawioralno-poznawczej. 3.Optymizmu mo偶na sie nauczy膰-Seligman -zmiana negatywnych my艣li powoduj膮cych l臋k i depresj臋. 4.Umys艂 ponad nastrojem-dla pacjenta. Padesky. (terapia poznawcza depresji) 5.Zrozumie膰 l臋ki, pokona膰 panik臋.Poradnik dla kobiet. Pe Jacobi Kobiety 3x cz臋艣ciej cierpi膮 na zaburzenie l臋kowe, ,a leczone sa tak samo jak m臋偶czy藕ni. St膮d t a ksi膮偶ka pr贸buj膮ca znale藕膰 tego przyczyn臋, najlepsze leczenie, strategie pomocy .Autorka- dziennikarka (st膮d socjologiczne ujecie problemu) sama chorowa艂a na napady paniki i agorafobi臋, obecnie zdrowa (po terapii behawioralno –poznawczej).W opowie艣膰 wplot艂a przyk艂ady innych kobiet. 6.Trening autogeniczny-Valerio Albisetti,ale jest tez wiele innych. Na przyk艂ad darmowy fajny trening autogeniczny do 艣ci膮gni臋cia jest na www.relaksacja.pl Inne ksi膮偶ki, kt贸re mam, dla mnie mo偶e nie tak super jak te powy偶sze ,ale tak偶e pomocne: 1.Oswoi膰 lek - nie pamietam autora, ale cz臋sto ja tu wspominacie 2.Powiedz stop apatii depresji chandrze nerwicowm-Miros艂膮w S艂owikowski 3.Budowanie poczucia w艂asnej warto艣ci-Sue Atkinson 4.Spokojne to tylko panika-Shirley Trickett (moim zdaniem troche przestarza艂a wiedza) 5.Pokona膰 stres l臋k i depresje bez lek贸w i psychoanalizy-David Servan-Schreiber Napisa艂 te ksi膮偶k臋 psychiatra. Promuje wysi艂ek fizyczny (5 x w tygodniu 1 h)- pono膰 po 4 miesi膮cach nie ma depresji (?by膰 mo偶e ale osoba z ci臋偶ka depresja nie podejmie takiego wysi艂ku), opr贸cz tego zapobiega nawrotom , kwasy omega 3 w du偶ych dawkach (zw艂aszcza w CHAD), akupunktur臋 (mnie nie pomog艂a ), medytacj臋 , mi艂o艣膰 i asertywnos膰.Moim zdaniem zbyt optymistyczne. 6.Lesli Kenton- Porad藕 sobie ze stresem 7.M贸j lek m贸j koszmar Anna Klasen Opowie艣c Niemki, 39 latki, matki dw贸ch syn贸w kt贸ra przez 12 lat prawie nie wychodzi艂a z domu. Ostatecznie wyzdrowia艂a dzieki terapii behawioralnej i pobycie w Klinice leczenia nerwic. Mo偶na si臋 nie藕le zdo艂owa膰 (mnie te偶 to czeka..???) ale konczy si臋 optymistycznie. 8.Pokona膰 l臋k -Lavinia Plonka (s艂abe) 9.Jak radzi膰 sobie z l臋kiem i depresj膮-Shirley Trickett 10.Zaburzenia l臋kowe. Stanley Rachman-dla os贸b z wykszt艂aceniem psychologicznym/medycznym 11.Richard Stern- Fobie 12.A je艣li to… napadu paniki-nie pami臋tam autora 13.Medytacja dla zwyk艂ych 艣miertelnik贸w- Holly Sumer 14.D.Amen.Leczenie l臋ku i depresji. (raczej dla medyk贸w) 15.Wolpe>Wolni od l臋ku.Jeszcze nie czyta艂am ponoc dobre, zam贸wi艂am .Oparte r贸wnie偶 na terapii poznawczej. Je艣li chodzi o ksi膮偶ki fachowe, r贸偶nego rodzaju psychiatrie-przestrzegam , mo偶na si臋 nie藕le nastraszy膰 i po przeczytaniu mie膰 objawy wszystkich opisanych chor贸b-a pisze to osoba z wykszta艂ceniem medycznym!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
Dzien dobry wszystkim! Wiecie co mam normalnie dosc, wyobrazcie sobie , ze uspokoily sie problemy z sercem, a zaczely z glowa. Nie mam juz sily, dzisiaj w pracy jak mnie wzielo to myslalam , ze oszaleje zaraz.Bol glowy, jakies dziwne zawroty, totalny brak koncentracji- o dziwo wytrzymalam i zapanowalam nad lekiem- powiedzialam sobie trudno najwyzej padne. Nie padlam ale wciaz czuje sie okropnie. Co robic , jak mam sobie pomoc w takim przypadku? Xanaksik, Torello i inni doradzcie bardzo was prosze, wiem , ze nikt inny mnie nie zrozumie tak jak wy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
Czy mam sie czego bac? Rok temu pamietam tez mialam cos podobnego i nie dalam rady w pracy , musialam pojsc na zwolnienie. A tego tym razem nie chcialabym, a wlasciwie nie moge.

Udost臋pnij ten post

Super Marysiu! Widzisz, wytrzyma艂a艣 i nie pad艂a艣! Wiesz co to somatyzacja? Jak b臋dziesz dalej ucieka膰 przed l臋kiem sko艅czy si臋 b贸l g艂owy a zacznie bole膰 ci臋 np 偶o艂膮dek czy co艣 tam innego. Ja tak mam- zacz臋艂o si臋 od g艂owy, potem by艂 偶o艂膮dek a teraz mnie znowu 艂eb boli. 艁ykam te przeciwb贸lowe i guzik to daje, tylko 偶o艂膮dek sobie rozwalam jeszcze bardziej. Nie masz si臋 czego ba膰, nie wolno ci i艣膰 na zwolnenie i m贸w sobie,偶e wytrzymasz i dasz rad臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
Szramka26- dziekuje bardzo za dobre slowo. wiesz co mnie meczy strasznie ten brak koncentracji, tak jakby mi cos w tej glowie latalo, nie potrafie nawet tego sensownie opisac. Glowa robi sie slaba, wydaje mi sie , ze sie chwieje, jakby mi mial opasc(wiem to smiesznie pewnie brzmi ), ale tak naprawde jest . Czy tez masz podobne objawy?

Udost臋pnij ten post

u mnie to zimno od piatku:P wyciagnelam juz kozaki i chyba kurtke zimowa tez wyciagne no bo maskara z tym zimnym wiatrem:( 馃尲

Udost臋pnij ten post

witam poczyta艂am pierwsze strony topiku i jestem pod wra偶eniem objaw贸w Rosy, ale widze 偶e chyba ju偶 na topiku jej nie ma. Ja pierwszy raz chorowa艂am 7 lat temu, walczy艂am z chorob膮 prawie 6 lat, potem rok spokoju i teraz p贸艂 roku temu zmar艂 m贸j tata i znowu wraca do mnie nerwica z obajwami hipochondrii. U mnie objawy te偶 s膮 podobne do Waszych, raz boli mnie serce, raz 偶o艂膮dek, raz mam zatory 偶ylne, a ostatnio poprostu ci膮g艂e zawroty g艂owy i z艂e widzenie. Oczywi艣cie wszystkie badania zrobione, 艂膮cznie z okulist膮 i wszystko jest ok. Zacze艂膮m terapie u pani psycholog (kiedy艣 mi pomog艂a), a lek贸w te偶 bardzo si臋 boje (bo mi zaszkodz膮 ;) ), jedyne co biore to hydroxyzyna w tabletkach lub w syropie (syrop bardziej skuteczny) Ja chcia艂am Was prosi膰 o rady co robi膰 kiedy 艂apie nas atak paniki, niestety my艣lenie 偶e nie umre i 偶e to tylko nerwy na nic si臋 zdaj膮. Najpierw lekko si臋 denerwuje, a w g艂owie k艂臋bi膮 si臋 szybko my艣li - napewno teraz umrzesz! to nie atak nerw贸w tylko co艣 si臋 dzieje z艂ego! dzwo艅 na pogotowie! nikt Ci nie pomo偶e! To jest straszne i nie do opanowania. Pozdrawiam wszystkich gor膮co :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
hej hej -xanaksik, torello, szramka26- gdzie jestescie , czys=zbyscie juz spali? szkoda bo tak czekalam na wasze cenne rady. Szczerze mowiac bardzo sie boje jutrzejszego dnia i tego , ze bedzie tak samo jak dzisiaj. wiem powinnam pozytywnie myslec , ale nie ukrywam , ze ostatnio przychodzi mi to z trudem.

Udost臋pnij ten post

witam wieczorkiem:) u mnie tez zimno馃槧.wczoraj napalilam w kominku to bylo milusio,dzisiaj mi sie nie chcialo i siedze po kocem.... szramka -czy mi sie zdaje czy ty lepiej sie czujesz?wydaje mi sie ,ze masz dobry nastroj i energie do walki:) jesli mam racje to bardzo sie ciesze:D marysia40-nie spie!dopiero odpalilam komputer.jak sie teraz czujesz? torello-:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
sylvi- rozumiem cie dokladnie, ja obecnie tez mam ataki paniki i te cholerne mysli , ze cos mi sie stanie. Zawsze wtedy staram sie szybko zmieniac myslenie , mowiac sobie : przeciez to nie pierwszy raz i nigdy nic mi sie nie stalo , wiec teraz tez tak napewno bedzie- sprobuj, to niewiele ale niekiedy skutkuje, a o ile to mozliwe szybko sie czyms zajmij, skup swoja uwage tylko na tym , staraj sie przynajmiej. Zobaczysz dasz sobie rade I NAPRAWDE NIC ABSOLUTNIE CI SIE NIE STANIE- niema nawet mowy o tym. Trzymaj sie i nie poddawaj , trzymam mocno kciuki!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
witaj xanaksik-milo ze jestes. Czuje sie nie najlepiej, wciaz mi w tej glowie tak jakos dziwnie, staram sie czyms zajac nie myslec , ale sama wiesz jakie to trudne. swidruje mi i swidruje , trudno mi sie skupic, boje sie , ze powtorzy sie to co w pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
Chyba nie zwariuje co?

Udost臋pnij ten post

Marysiu :) ja to wszystko wiem, ale jak ci臋zko to zrobi膰. Najgorsze s膮 przyzwyczajenia 偶e napewno atak przyjdzie w tym miejscu w kt贸rym ju偶 raz by艂, albo jak przyjd膮 go艣cie i M wypije lampke wina to napewno b臋d臋 mia艂a atak i jak mnie wtedy na pogotowie zawiezie? poprostu 艣wir na maxa. Pani psycholog te偶 mi uzmys艂owi艂a 偶e ja poprostu czekam na atak i sama go przywo艂uje. Po 艣mierci taty poprostu czeka艂am kiedy wr贸ci nerwica bo przecie偶 ona powinna mnie nawiedzi膰 po takim szoku :( Xanaxik mam pytanko czy my si臋 nie znamy z topiku Laxi?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 justah
Nie zwariujesz mary艣ka:) wiem ze czesto mysli sie ze to nie pomaga bo tez takie stany mam ale m贸wie Ci bedzie dobrze:) a nawet lepie:) chodzisz na terapie? hejka xanakix i szramka:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
witaj justah- niestety nie chodze na terapie, kiedys chodzilam ale troche sie zrazilam, a po za tym musiakabym dojezdzac, bo w mojej miejscowosci niestety niema psychologa. Mam nadzieje , ze bedzie dobrze, ale uwierz , ze czasami mam dosyc samej siebie , jestem po prostu zmeczona soba.Ostatnio niema dnia , aby mi cos nie dokuczalo. I powiedz jak tu sie cieszyc czym kolwiek?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
wiem kochana o czym mowisz , wyobraz sobie , ze mnie sie kiedys w kosciele zrobilo slabo i to bardzo i od tej pory nie ide bo sie boje. To prawda , ze my sami wywolujemy sobie te ataki, ale musimy im stawiac czola!!! Nie poddawac sie mimo wszystko!!! GLowa do gory, przecieznjuz kiedys bylo u ciebie dobrze prawda? Pamietaj o tym , bo tym razem tez napewno z tego bagna wyjdziesz!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marysia40
To bylo do SYLVI oczywiscie.

Udost臋pnij ten post

Marysiu jak znajdziesz dobrego psychologa lub psychiatre to napewno Ci pomo偶e. Psycholog pokazuje mi techniki relaksu ktore staram sie wykonywa膰, a najwa偶niejsze to podobno pi膰 1,5 litra wody dziennie, a najlepiej rano po obudzeniu wypi膰 fili偶anke letniej przegotowanej wody i dopiero potem 艣niadanie i kawke :) lepiej dotlenia m贸zg, rozrzedza krew :) cho膰 szczerze jako艣 rano nie umiem pi膰 tej wody hihi nie wchodzi mi jako艣 ;) a teraz ju偶 si臋 po偶egnam, 艂yk syropku i do 艂贸偶eczka

Udost臋pnij ten post

wzajemnie sobie mo偶emy tego 偶yczy膰 :) a do ko艣cio艂a te偶 nie chiodze bo mi zawsze tam si臋 robi s艂abo :( ;)

Udost臋pnij ten post

sylvi-witaj:) to moj jedyny\"staly\"topik;)wiec nawet nie wiem o jakim mowa:) dobrej nocki zycze:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewciaaaa.
jak to u was jest z ch艂opakami bo ze mn膮 nikt nie chce by膰, ja nie mowie od razu o swojej nerwicy, ale raz mi sie zdarzy艂o 偶e facet wyznawa艂 mi milosc chia艂 sie zeni膰 jak mu powiedzi艂am co mi jest to zd臋bia艂 bo sdie tego nei spodziewa艂 ja na pozur taka silna elegancka radz膮ca sobie ze wszystkim a tu taka nowina no nie, wszyscy tylko nie ja. Takie myslenie 艣wiadczy tylko o tym jakie ja musze stwarza膰 pozory na codzien silnej babaki, ten facet przez tydzien mnie wspiera艂 a potam uciekl do innej. NIedawno pozna艂am fajnego ch艂opaka widac ze sie mu podobam a dzis sie go zapyta艂am co mu sie podoba w dziewczynach,odpowiedzia艂 ze uwielbia niezale偶ne kobiety :( takie ktore pojd膮 do urzedu czy do banku same co艣 za艂atwi膰, a ja kurwa nawet na zakupy nie moge wyjsc. wiem ze gdybym mu powiedzia艂a co i jak to tyle bym go widzia艂a, po tym wszystkim zdaje sobie spraw臋 偶e dla facet r贸wnie wazne co inteligencja czy uroda jest jeszcze zdrowie dziewczyny, oni powinni od razu mowic 偶e nie chcieliby aby dziewczyna by艂a na cos chora. faceci sie boja takich wyzwan, co innego jak choroba zacznie sie juz w zwi膮zku a co innego jak zaczynasz z kims by膰 a chorobe juz masz. Wkurza mnie to 偶e wygladam jak jaka艣 lalunia w kt贸rej faceci widza tylko wygl膮d chc膮 miec 艂atw膮 zdobycz my艣l膮 偶e jak 艂adna to idealna a jak mowie o takim problemie jak nerwica to zmieniaj膮 sie o 180 stopni. Tylko mi nie piszcie ze trafie na prawdziw膮 mi艂o艣c na kogos kto mnie pokocha na dobre i z艂e bo to sie nie zdarzy !!! Teraz nikomu juz nie powiem o tym co mi jest bo znowu bede odtr膮cona a ja ju偶 mam tego do艣膰, zreszt膮 tak zrazi艂am sie do m臋偶czyzn 偶e nawet juz nie mam ochoty na zwi膮zek.

Udost臋pnij ten post

HEJ HEJ. NIE BY艁O MNIE TU WIEK;) PEWNIE NIKT NIE ZAUWA呕Y艁. ZDROWOTNIE JEST DOBRZE, DOBRZE, TYLKO MAM CI膭GLE CO艢 NA G艁OWIE,MN脫STWO SPRAW DO ZA艁ATWIANIA I PRZEM臉CZENIE WZI臉LO G脫R臉. POZDRAWIAM:)

Udost臋pnij ten post

Witam wszystkich serdecznie. Jestem po raz pierwszy na tym forum i zdecydowa艂am,偶e do艂膮cz臋 do Was i od czasu do czasu podziel臋 si臋 swym stanem zdrowia. Mo偶e znajdzie si臋 jaka艣 osoba,kt贸ra cho膰 troch臋 podtrzyma mnie na duchu. Jestem po operacji g艂owy,niestety guz nadal jest,poniewa偶 lekarze nie byli w stanie ca艂kiem go usun膮膰,z powodu z艂ego umiejscowienia. Jestem za艂amana i zadaj臋 sobie cz臋sto pytanie-\'\'dlaczego ja?\'\',od momentu,kiedy dowiedzia艂am si臋,偶e mam guza,wpad艂am w g艂臋bok膮 depresj臋,moje 偶ycie w pewnym sensie straci艂o sens... i powiem szczerze,偶e 偶aden psycholog,ani psychoterapeuta nie jest w stanie mi pom贸c odbi膰 si臋 od tego stanu. Leki nie pomagaj膮,tylko cz臋艣ciowo. Boj臋 si臋,偶e w ka偶dej chwili guz si臋 powi臋kszy,a ja tak bardzo chc臋 偶y膰,bo mam dla kogo-dla mego cudownego dziecka. Nie jestem w stanie dalej pisa膰,mo偶e nast臋pnym razem napisz臋 wi臋cej. Mam nadziej臋,偶e znajdzie si臋 jaka艣 osoba,kt贸ra doda mi si艂y,aby z tym walczy膰 i nie poddawa膰 si臋 z艂ym my艣lom.POZDRAWIAM WSZYSTKICH I 呕YCZ臉 JAK NAJWI臉CEJ ZDROWIA,KT脫RE JEST BEZCENNE I KT脫REGO NIC NIE ZAST膭PI.

Udost臋pnij ten post

czesc dziewczynki:) zdrowko- co ty robisz na forum o 5???;) super ,ze sie odezwalas. smutna0123-wiele przeszlas.to bardzo smutne... nie wiem czy zechcesz pisac o tym nieszczesnym guzie ale chyba lekarze nie rokuja zle skoro nie wspominasz o chemii itp. jezeli nie jest to dla ciebie zbyt trudne napisz cos wiecej. trudno mi cokolwiek napisac....... ale dobrze trafilas:D postaramy sie cala gromadk膮 troszke cie pocieszyc i podtrzymac na duchu. od tej chwili trzymam kciuki za ciebie.o takim strachu i obawie o zycie wiem duzo bo zwialam przed smiercia.nie mialam szans a zrobilam wszystkich w konia i zyje:D;) tez dasz rade !z tego co przeczytalam nic na chwile obecna ci nie grozi?tak? odezwij sie 馃尲dla wszystkich

Udost臋pnij ten post

Dzie艅 dobry wszystkim! Pogoda- dramat s艂uchajcie! Mam do艣膰, pewnie jak wy! Tak czytam te wasze posty i przychodzi mi na my艣l jedno: marysiu, nic ci w g艂owie nie ro艣nie,nie przelewa si臋, nie 艣widruje- to tylko twoje wra偶enie, tak tw贸j organizm radzi sobie z l臋kiem. Nie zemdlejemy chocia偶by z tego wzgl臋du,偶e czuj膮c l臋k ci艣nienie wzrasta a przy omdleniach jest bardzo niskie. To co odczuwasz Marysiu, to jest l臋k przed l臋kiem. Je艣li z tym nie powalczysz p贸jdziesz na zwolnienie a tym samym uciekniesz, unikniesz stresuj膮cej sytuacji (co jest typowym objawem nerwicy Marysiu), to lipa. Co robi膰 aby unikn膮膰 paniki? Pozwoli膰 jej przyj艣膰. L臋ki maj膮 to do siebie,偶e przychodz膮 i odchodz膮,a walka z nimi nic nie daje. L臋ki s膮 cz臋sci膮 ka偶dego kt贸ry na nie cierpi, trzeba je oswoi膰 i stawi膰 im czo艂a! Unikanie miejsc gdzie nas dopadaj膮 nic nie da! Marysiu, id藕 do psychologa, nikt ci nie pomo偶e,ty sama mo偶esz sobie jedynie pom贸c. Xanaxik:) czuj臋 si臋 lepiej,ciesz臋 si臋,偶e to wida膰:) Zaufa艂am psychiatrze i bior臋 antydepresanty, mam wi臋cej si艂y,wi臋cej mi si臋 chce,wzi臋艂am si臋 ostro za siebie! Czytam, poznaj臋, chc臋 oswoi膰 tego demona! On lubi wraca膰, a ja nie mam si艂y na bezsensown膮 walk臋. Ewciaaa olej tych fagas贸w:) Nie ma co,masz by膰 sob膮! pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰