bianka_120 0 Napisano Maj 27, 2006 Pozdrawiam wszystkich je艣li mi nie pomo偶ecie to chyba zwariuje nie wiem ju偶 sama czy to nerwica ten bol doprowadza mnie do sza艂u 5 razy w zyciu robi艂am gastroskopie i nic nie wykaza艂o ,a brzuch tak mnie boli ze nie moge tego juz wytrzymac czy kto艣 mia艂 z was takie dolegliwosci jesli tak to bardzo prosze odpisa膰 mo偶e wtedy si臋 uspokoje .Boli mnie wprawym boku b贸l zlokalizowany jest g艂贸wnie w brzuchu boli z ty艂u plec贸w pod prawym 偶ebrem i promieniujedo pachwinytak jakby bola艂 jajnik i dalej az do kolana ci膮gle mi sie odbija mam wzdecia md艂osci jak zwymiotuje to mi troche lepiej ale p贸偶niej znowu piecze od 偶o艂膮dka az do gard艂a czy to moga byc wzody lub rak 1 rok temu byla gastroskopia i nic nie wykaza艂o a mnie cholernie boli jakby mi mialo rozerwac prawa pachwine no i te pieczenie i md艂o艣ci naprawde bardzo was prosze naposzcie co mam robi膰 .........pozdrawiam wszystkich czekam na odpis ......... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 saren Napisano Maj 27, 2006 ...a ja mam do艣膰 pyta艅 wszystkich: "jeste艣 zdenerwowana? denerwujesz si臋?". im bardziej staram si臋 nie denerwowa膰 i nie okazywa膰 tego innym, tym bardziej to po mnie wida膰....:( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Blanka a moze to Napisano Maj 27, 2006 od jelit robi艂as kolonoskopie, na jelitach tez moga byc wrzody i tak bolec Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pinka23 Napisano Maj 27, 2006 bianka zapewne to nerwica ja mialam takie bole juz w wieku 11 lat i badania nic nie wykazaly jak 2 lata temu sie rozchorowalam to tez bolal mnie caly brzuch,plecy,lopatki,mostek, pachwiny i myslalam ze mam zawal albo wylew w lutym mialam gastroskopie bo mialam bole i wymioty tak ze nie moglam oddychac a jestem w ciazy wiec meczylam sie cholernie i nic nie wykazalo Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pinka23 Napisano Maj 27, 2006 dzis bylam w sklepiku i robilam zakupki dla mojego szkraba i zaczelo mi sie krecic w glowie a rano klulo mnie w sercu i mialam taka jazde w tym sklepie ze nic nie kupilam tylko panika i do sqmochodu i strach ze padne kurde jak sie balam tymbarzdiej ze mam juz niedlugo rodzic a jak padne na porodowce i n ie odzyskam przytomnosci i zapadne w spiaczke wiecie jak to jest jak sobie cos wmawiamy i sie nakrecamy Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pinka23 Napisano Maj 27, 2006 a czy moglam sie tak czuc z powodu spadku cisnienia bo padal deszcz i pogoda widzice jaka a ja z natury jestem niskocisnieniowcem Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Dorris Napisano Maj 27, 2006 A ja w czwartek by艂am pierwszy raz na terapi grupowej.Jako艣 dziwnie by艂o czasem chcia艂o mi si臋 艣mia膰 nie wiem czemu,musia艂am si臋 powstrzymywa膰 偶eby nie wybuchn膮膰 艣miechem a nic tam 艣miesznego nie by艂o,czy ja jestem jaka艣 nienormalna? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zr贸bcie kolonoskopie Napisano Maj 27, 2006 gastroskopia to za ma艂o do pe艂en diagnozy Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 patlysia Napisano Maj 27, 2006 do Dorris wiesz ja te偶 mam co艣 takiego e 艣miej臋 si臋 nie wiadomo z czego, co艣 jakby 艣miech nerwowy, dw贸ch psycholog贸w zwr贸ci艂o mi na to uwag臋 - jeden z nich nawet jakby mi zarzuci艂 偶e chyba nie mam depresji skoro co chwila si臋 艣miej臋 i z czego ja si臋 wog贸le 艣miej臋?? a ja nie wiem z czego...tak mam np.jak si臋 denerwuj臋 lub 偶eby zas艂oni膰 jakie艣 inne emocje,. siedz臋 u psychologa i si臋 u艣miecham a ledwo wyjde za gabinet i wpadam w straszny do艂ek. w domu to ju偶 wog贸le p艂acz臋 co chwila:( jestem zlepkiem samych sprzeczno艣ci Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Dorris Napisano Maj 27, 2006 Patlysia masz racj臋 chyba to by艂o na tle nerwowym bo to by艂 m贸j pierwszy raz na grupie wi臋c czu艂am si臋 nieswojo:-(. Wog贸le to czu艂am sie dziwnie i ca艂y czas my艣la艂am "co ja tutaj robi臋" A teraz martwi臋 si臋 co te 2 psycholo偶ki o mnie pomy艣l膮,偶e dziwna jaka艣 jestem albo co艣. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Dorris Napisano Maj 27, 2006 By艂a to terapia grupowa zajmuj膮ca si臋 leczeniem nerwic.Nie wiem czy pomaga bo by艂am pierwszy raz ale te ktore chodz膮 tam od ok. roku m贸wi艂y 偶e du偶o daje.Wyciszy艂y si臋,maj膮 sie z kim podzieli膰 swoimi problemami.Jak dla mnie by艂o troch臋 dziwnie ale nie najgorzej,jak ju偶 pisa艂am chcia艂o mi sie 艣mia膰,ale to podobno na tle nerwowym.Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pinka23 Napisano Maj 27, 2006 do agric idz,idz do lekarza bo faktycznie bedzie za pozno i zawalisz sobie zycie,moze leki a moze tylko terapia wystarczy on ci pomoze bo z tego co piszesz to sama nie dajesz sobie rady bedzie dobrze 3maj sie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bianka_120 0 Napisano Maj 28, 2006 Julcia Pinka dzi臋kuje wam z ca艂ego serca z pocieszenie by艂am we wtorek u lekarki zbadala mnie kaza艂a zrobi膰 badanie moczu mysla艂a 偶e to nerki ale w moczu nic nie by艂o bez zmian obmaca艂a mi ca艂y brzuch i nic a mnie cholernie boli przepisa艂a mi takie lekarstwoHELICId 2o nie wiem czy to zazywac bo ma wiele skutkow ubocznych ,ale dzisiaj znow wymiotowalam w buzi i gardle czu艂am sam kwas ,czy ty Julcia tez tak mialas czy to jest mozliwe zeby czlowiek odczowal taki bol i nic tam nie bylo .W lutym mia艂am robione 3 razy Usg jamy brzusznej i nic nie wykazalo czy jest mozliwe 偶e teraz co艣 si臋 tam sta艂o w偶ody lub rak my艣le ju偶 o najgorszym .czy mam brac te lekarstwo ,kiedys juz tez tak mialam i wtedy bralam DEBRIDAT i METEOSPASMYL i po jakims czasie przeszlo ale wtedy tak nie piek艂o mnie i nie wymiotowa艂am , jak mi przeszlo wtedy to znow weszlo w g艂owe i serce ze mi szrpalo taka arytmia i dodatkowe skurcze .Od poniedzialku mam te problemy z brzuchem co robic ,co mi poradzicie ...........Jutro niedziela nie wiem jak dam rade p贸jsc do kosciola .........Troche sie uspokoilam po waszych odpisach ale powiedzcie jak sobie pomoc co zrobic zeby si臋 to uspokoilo ............. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Julcia21 0 Napisano Maj 28, 2006 Bianka ja pamietammialam to dzien pzred wigilia ,lekarka myslal ze to grypa dala mi jakies tabletki, ktore zwymiotowalam.Bo bolal mnie brzuch , kosci i wszystkie miesnie.Popoludniu odrazu zwymiotowalam, do wieczora mialam 40 st goraczki i tak do rana, meczylam sie.Mama powiedziala, ze wymyslam pewnie a goraczke gdzies sama nabilam taka, bo moja lekarz powiedzial,zeby mama nie zwracala namnie uwagi, bo to wymysly moje.Rano zabrali mnie do szpitala bo mialam biegunke z krwia i bole brzucha pzrzy tym serca itd Na izbie ptrzyjec palakalam ze umieram zsinialy mi paznokcie, a moja mama narobila krzyku zeby mnie ratowac,czulam ze to koniec.Zrobili mi EKg nic nie wykazalo oprocz pulsu.Zmierzyli goraczke bylo tylko juz 38.Dali mi jakie kroplowki pzrebadali mnie wszyscy lekarze ze szpitala i powiedzieli NERWICA( trzymalimnie tam od 12 rano do 20), nic poza tym.Podejrzewali zatrucie pokarmowe.Nawet ginekolog mnie badal i nic.Dali Biseptol ale ja bralam tylko 2 tabletki i zle sie czulam dlatego pzreszlo samo. Ale jak wychodzilam ze szpitala moglam skakac , nic mi nie bylo, a dali mi tylko krolowki na wzmocnienie.Pani Kardilog powiedziala , ze tylko i wylacznie nerwica,ze mam to wziasc do siebie,nic mi nie jest.Pozniej kilka razy mi sie to powtarzalo te bole , ale nie byly nasilone az tak bardzo jak wtedy.Jakos same pzreszly.Miejmy nadzieje Bianka , ze u Ciebie tez tak bedzie i mina jakos.Wspolczuje Ci bardzo,wiem co to znaczy.Trzymaj sie cieplutko :* Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bianka_120 0 Napisano Maj 28, 2006 Julcia serdeczne dzieki bardzo mnie podnios艂a艣 na duchu ,widze ze mesz dobre serce i jests艣 wrazliwa na cierpienia innych bo tylko ty mi odpisalas sama wiesz jak nczlowiekowi cos dolega jak niecierpliwie,czeka na wsparcie ,po przeczytaniu twojej odpowiedzi naprawde zrobi艂o mi sie lzej i chociaz jeszcze mi nie minely te dolegliwosci to juz sie tak nie boje w tej chwili znow odczuwam szarpniecia serca ,dodatkowe skurcze ale to tez pewnie nerwica .U nas dzisiaj caly dzien razswieci slonce raz si臋 chmurzy i leje tak jak na niebie sie dzieje tak w mojej glowie chyba pogoda nasila te dolegliwosci .Julcia a co wiesz na temat tych lekarstw o kt贸rych pisalam .Acha powiem ci tez 偶e kupilam sobie i 2 kolezanka ,ktore te偶 maja nerwice syrop uspakajajacy Ojcow Bonifratr贸w skladajacy sie z 12 zi贸艂 pije go ju偶 od stycznia i powiem ci ze jestem spokojniejsza ,i nie jestem senna i oglupiala tak jak przy psychotropach no ale kazdemu co innego pomaga raz jeszcze dzieki goraco pozdrawiam wszystkich cierpiacych nerwusk贸w i ciebie Julciu ................ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Maaaja 0 Napisano Maj 28, 2006 Witajcie Ciesz臋 si臋, 偶e znalaz艂am to forum. Czyta艂am kilka wypowiedzi i nagle stwierdzi艂am, 偶e wiele z nich mog艂abym sama podpisa膰. Przyzanj臋, 偶e jeszcze nie dotar艂am do lekarza psychiatry, a pewnie powinnam i diagnoz臋 stawiam sobie sama. Co prawda moje kolejne internistki sugerowa艂y 偶e moje objawy wi膮偶膮 si臋 z nerwic膮, ale oczywi艣cie nie do ko艅ca w to wierzy艂am. Nale偶臋 do kobiet cierpi膮cych zawsze na ,,co艣\" M贸j m膮偶 jest chyba ju偶 tym wyko艅czony jak kolejny raz s艂yszy,,zawieziesz mnie na EKG\", albo podrzu膰 mnie do lekarza, bo chyba umieram. Wozi mnie tak ju偶 z 15 lat, boj臋 si臋, 偶e ma mnie dosy膰. Nie do ko艅ca rozumie moje dolegliwo艣ci, bo przecie偶 jak dot膮d lekarze nic konkretnego nie stwierdzili. Ostatnio wariuj臋 na punkcie dodatkowych skurczy serca, przyspieszonego tetna, a przedtem przez 2 lata m臋czy艂y mnie zawroty g艂owy. Robi艂am wszelkie mo偶liwe badania, ale nic nie wykaza艂y. Po badaniach o dziwo powoli ustapi艂y samoistnie, acha no i mo偶e po Seronilu, kt贸ry chyba z lito艣ci przepisa艂a mi moja ginekolo偶ka, kt贸rej si臋 wy偶ala艂am. Leczy艂a mnie te偶 bidula na menopauz臋 plastrami, ale da艂a mi je za wcze艣nie, bo to nie hormony by艂y przyczyn膮 zawrot贸w. Do tej pory normalnie w miar臋 mam okres. Teraz bior臋 Propranolol, bo po Holterze, gdzie wysz艂y te skurcze dodatkowe polecia艂am do kardiologa. Mam cechy wypadaj膮cego p艂atka, ale bez fali zwrotnej i lekarz twierdzi 偶e ta wada nie powinna prowokowa膰 dodatkowych skurczy. A jednak. Dzi艣 by艂am sama w nocy-wyjecha艂 m膮偶, no i wpad艂am w atak paniki po jakim艣 uk艂uciu w secu. M贸j organizm sam si臋 nakr臋ci艂 i serducho zacz臋艂o wali膰, tak 2 godziny! Napi艂am si臋 Nerwosolu i potem chyba zsn臋艂am. Dzi艣 jestem po艂amana i mam obr臋cz pod biustem.Czy to Nerwica? Czy znacie dobrego psychiatr臋 w Warszawie? Mo偶e powinnam znowu bra膰 ten Seronil? Jak pom贸g艂 na zawroty? Tylko nie wiem czy mozna go 艂膮czy膰 z Propranololem? i czy Seronil pomaga na nerwic臋 serca? dzi臋ki za odpowiedzi. Trzymajcie si臋! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Julcia21 0 Napisano Maj 28, 2006 Bianka dziekuje bardzo:* wiem , co czujesz bo sama to pzrechodze na codzien mecze sie juz pod listopada 2005.Jest to straszne co do tych lekow to ja ich nie znam bo nigdy nie bralam,teraz tylko i wylacznie jestem na Asparginie,ale kiedy go skoncze kupie sobiecaly zestaw witamin i zaczne pic ziolka.Moze ziolka jutro juz sobie kupie.Dostalam tez psychotropy , ale nigdy ich nie wizeilam, bralam jedynie Doxepin i Afobam, ale pzrestalam , bo padalam bo nich i tracilam kontakt z rzeczywistoscia , spalam jak zabita nawet w ciagu dnia, a pozniej nic nie pamietalam i nie moglam dojsc do siebie.Jak mnie wypisali bralam Bisocrad na obnizenie cisnienia i serce zeby lepiej pracowalo,ale tez pzrestalam bo za niskie cisnienie mialam.Przykromi , ze nie moge Ci pomoc z tymi lekami, ale nistety nie znam.Teraz mam taki dziwny niepokoj serca,i bole jakby od pzreziebienia w klatce piersiowej,ale musza minac!!! Pozdrawiam Cie serdecznie, trzymaj sie cieplutko i zdrowiej Buzka Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Joannna Napisano Maj 29, 2006 Cze艣膰 kochane nerwuski:-) Nie mam za du偶o czasu by si臋 tu wpisywac, ale co jaki艣 czas wchodz臋 i uspakajacie mnie. Czuje, 偶e nie jestem sama:-) Dziewczyny strasznie Wam wsp贸艂czuj臋 i jednocze艣nie obawiam si臋, 偶e doprowadz臋 sie do tego samego stanu. Maaaja to co opisujesz to na 99% nerwica, ja te偶 nie by艂am u lekarza, ale wiem, 偶e to nerwica, badania nic nie wykazywa艂y...dalej bede sie te偶 upierac przy tym, 偶e najlepiej jest sobie z ty samemu poradzic, wczoraj wieczorem czu艂am, 偶e zbli偶a mi sie atak, meczy艂am si臋 1,5 godziny, przez to tez jestem niewyspana, ale wygra艂am, by艂am ca艂y czas na granicy, ale nie dopusci艂am do ataku, staram si臋 uczyc nie my艣le膰 o tym, pije melis臋, bior臋 aspargin i jako艣 zyj臋:-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 agaric Napisano Maj 29, 2006 Kochane! pamietajcie, ze nie jestescie same ze swoja nerwica, jest nas wiele i nawzajem mozemy sie podnosic na duchu! Czytam wasze posty i usmiecham sie, a to juz cos u mnie nowego! Podobnie jak u was mojego partnera swoimi dolegliowsciami mecze juz od przeszlo 10 lat. Zawsze byl na tzw. zawolanie, jak sie cos dzialo, zle sie czulam, to wsiadlalismy szybko do samochodu i gnalismy prosto do lekarza. Tam okazywalo sie, ze nic mi nie jest, wiec wsciekla mowilam, ze lekarz jest glupi, ze nie zna sie, nie wie, co mi jest itd. i ze pojde do kolejnego. I tak historia toczy sie od tylu lat. Czasem odnosze wrazenie, ze psychika moja wola o pomoc, o zainteresowanie sie moja osoba, widocznie lubie byc w centrum i lubie, kiedy ktos sie mna opiekuje, ale jednoczesnie obciazam swoja osoba czlonkow rodziny i partnera. Dziwie sie, ze jeszcze ze mna jest, jestem mloda, a zachowuje sie jak stara schorowana babinka. Kobiety 80-letnie maja wiecej krzepy niz ja, a dzieci nie mam, zbyt wiele zajec nie mam, jedyne co mnie wykancza to problemy finansowe, to one spowodowaly taka nerwice. Dzis krytycznie patrze na siebie, po wczorajszym dniu, kiedy znow zaczynalam wpadac w atak paniki, ze cos mnie boli, cos mi jest itd. a moj mezczyzna bardzo spokojnie i bez emocji powiedzial" jak juz bedziesz chciala, to powiedz, zawolam pogotowie" - tak mnie tym wkurzyl, ze momentalnie przeszedl mi strach i bol! o dziwo ozdrowialam w sekunde. To psychika szwankuje, wiem to doskonale ale musze nauczyc sie jakos z tym radzic, bo sama doprowadze sie do zguby. Caluje was mocno, trzymajcie nerwy na wodzy, ja dzis to czynie, choc ciezko idzie, ale bede probowac sie nie poddac,papatki Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Joannnna 0 Napisano Maj 29, 2006 ihiiii oj ja mia艂am wczoraj tak samo, m贸j ma偶 tak mnie wk...i艂, 偶e zapomnia艂am o atakach. dlatego wiem, 偶e to wszystko psychika:-) teraz siedz臋 w pracy i czuj臋, 偶e nadchodz膮 leki, boje si臋, ze zaraz serducho mo 艣ci艣nie, sama si臋 nakr臋cam, ws艂uchuj臋 si臋 w bicie mojego serducha i oczekuj臋 na co艣...... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
lojka 0 Napisano Maj 29, 2006 dziewczynki- tak czytam wasze wpisiki i c贸偶 mog臋 tylko powiedzie膰 -mam to samo. Mysl臋 ,偶e zawsze mia艂am nerwic臋 , ale apogeum wszelkich dolegliwo艣ci przezy艂am 9 lattemu , kiedy zmar艂a moja mama. Wtedy by艂y to ju藕 takie szopki ,偶e musia艂am sie leczy膰 z powodu nadci艣nienia(na tle nerwowym), arytmii serca, wrzod贸w i zes贸艂u dra偶liwego jelita. Wys艂ano ,mnie do psychiatry i tak 3 lata 艂yka艂am leki po czy stwierdzi艂am ,偶e to nic nie daje , bo tylko uciszam l臋k , ale on nadal jest i tylko czeka jak bede os艂abiona zaatakuje.Wystarczy tylko chocby niewyspanie i ju偶 on jest , zawsze niezawodny i wsz臋dobylski -L臉K. Bra艂a tranksen , xsanaxs, lerivon , aurorix i co ....? Nadal jest, tylko teraz pojawia si臋 rzadziej. Ostatnio by艂 ponad miesi膮c spokoju , zmieni艂a si臋 pogoda i znowu jest.Wiem ,偶e wszystkie te objawy to nie zawa艂 tylko nerwica, ale wiecie czego si臋 boj臋 ...? , 偶e jak przyjd膮 rzeczywi艣cie objawy jakiego艣 powa偶nego schorzenia to ja poprostu to zlekcewa偶臋 i zgoini臋 na nerwic臋 . Po za tym najgorzej przejmuj臋 sie tym co sobie ludzie my艣l膮 , jak widz膮 mnie w takim stanie . Nieraz wydaje mi sie ,偶e id臋 jak pijana , bo oczywi艣cie zawroty g艂owy nie pozwalaja utrzyma膰 pionu. Niech mnie kto艣 dobije , bo nie chce ju偶 sie m臋czy膰. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
lojka 0 Napisano Maj 29, 2006 joannnnna- ja r贸wnie偶 zauwa偶y艂am ,偶e jak mam jaki艣 realny stres , to nie my艣l臋 o moich l臋kach . szcz臋艣ciara - pracujesz - ja nie mam odwagi podj膮膰 pracy - 12 lat na wychowawczym , czuje ,偶e jestem do niczego Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Joannnna 0 Napisano Maj 29, 2006 Pracuj臋 dopiero od roku, a problemy z nerwic膮 zacz臋艂y si臋 w艂a艣nie wtedy gdy w pray zacze艂o by膰 stresuj膮co, mam do艣膰 odpowiedzialne stanowisko i ca艂y czas 偶ylam w nerwach, teraz zbieram owoce. Nie wiem jak to bedzie kiedy za bardzo si臋 pogra偶臋 w tej nerwicy, czy tez nie zostawi臋 pracy, chociaz mimo tych wszystkich nerw贸w bardzo ja lubi臋. Poza tym bardzo chc臋 mie膰 dziecko, a boj臋 si臋 non stop, 偶e b臋dzie chore, ze nie bede mog艂a mie膰, boj臋 si臋 te偶, 偶e moj膮 chorobe przerzuc臋 po cz臋艣ci na nie, 偶e ci膮gl臋 si臋 b臋de ba艂a jak tylko zakaszle, 偶e co艣 mu jest i rozhisteryzowana bede biega膰 po lekarzach.ju偶 dwa miechy nie mam okresu, w ciazy nie jestem, a mimo to nie mam, i ten problem zacz膮艂 si臋 od kiedy zacz臋艂am byc na diecie i zastanawialam si臋 czy od diety nie zatrzyma mi si臋 miesi膮czka. Chyba zatrzyma艂am j膮 swoim mozgiem, bo potrafi臋 chodzi膰 do toalety co 15 minut i sprawdza膰 czy nie mam krwi na bieli藕nie...ahhh szkoda gada膰... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Maaaja 0 Napisano Maj 29, 2006 Fajnie, 偶e tu jestescie! Nie chc臋 przez to powiedzie膰, 偶e si臋 ciesz臋 z Waszych dolegliwo艣ci, bo sama te偶 je mam, ale tak po prostu, 偶e nie jestem sama. Po ostaniej samotnej nocy i ataku leku i walenia serducha spotka艂am sie z przyjaci贸艂k膮 z lat licealnych. Odnalaz艂ysmy si臋 ca艂kiem niedawno, ona w tym czasie wychowywa艂a 3 dzieci, a ja ostro pracowa艂am. Wy偶ali艂am sie jej, a niech臋tnie m贸wi臋 o swoich l臋kach. By艂a przera偶ona tym co opowiada艂am, ale natychmiast postanowi艂a mi pom贸c. Wie, 偶e dop贸ki nie zbadam na 100% serca i nie us艂ysz臋 od kolejnego lekarza, 偶e to wada bez znaczenia nie da si臋 ze mn膮 zy膰. Traf chcia艂, 偶e jej s膮siad jest kardiologiem i juz mnie u niego zapowiedzia艂a. Od razu poczu艂am sie lepiej! Wiem, 偶e za chwil臋 znowu zbada mnie lekarz a ja bed臋 mog艂a z nim pogada膰 o lekach, symptomach itp. Mo偶e wreszcie od kogo艣 znajomego wi臋cej si臋 dowiem! Ostatnio wystraszy艂a mnie kobieta , kt贸ra wykonywa艂a mi echo serca, na moje s艂owa, 偶e bior臋 propranolol tylko zasapa艂a i spyta艂a, a kto to mi przepisa艂! Jej zdaniem to lek przestarza艂y zwiekszaj膮cy ryzyko...nie powiem czego. Czu艂am narastaj膮cy strach. Stara艂am si臋 dowiedzie膰 wi臋cej, ale pani tylko zasugerowa艂a zmian臋 lekarza. No i b膮dz tu m膮dry!Oczywi艣cie tego znajomego o to spytam. Musz臋 w ko艅cu komu艣 zaufa膰.Z Waszych wypowiedzi s膮dz臋, 偶e jestem nieco starsza, ale to nie istotne. Te偶 mam syna, jestem do艣膰 szcz臋艣liwa z obecnego uk艂adu, pracy, a moja nerwica to chyba zata艂o艣膰 po do艣c trudnym dzieci艅stwie i mo偶e po latach gdy odchodzili moi rodzice. Musia艂am i chcia艂am towarzyszy膰 im w przej艣ciu przez ich choroby, mieli tylko mnie.Nigdy nie s膮dzi艂am, 偶e ja tzw,,dzielna dziewczynka\" bed臋 kiedy艣 za to wszystko zmaga艂a si臋 z tak膮 chorob膮.Podczas pierwszych dolegliwych symptom贸w nerwicowych-zawrot贸w g艂owy, lek贸w przed wychodzeniem itp.postanowi艂am sama sobie, 偶e si臋 nie poddam. Wtedy jeszcze nie sadzi艂am, 偶e to nerwica.Dopiero, po wykluczeniu g贸za w m贸zgu, zaw臋偶onych 偶y艂, b艂臋dnika itp. stwierdzi艂am, 偶e jak nie wiadomo od czego to jest, to i lek贸w mi na to nie dadz膮, a ja chc臋 偶y膰! Wystraszona, 偶e 偶ycie mi ucieka postanowi艂am wykorzysta膰 czas i po d艂ugiej przerwie zacz臋艂am malowa膰. Tak powsta艂o 15 obraz贸w, potem zrobi艂am wystaw臋, a potem zacz臋艂am pisa膰! Nie wiem co mnie tak gna艂o do tego, ale czu艂am, 偶e musz臋, 偶e to dobra droga i najlepsza terapia jak膮 mog臋 sobie podarowa膰. Nie chc臋 si臋 tu rozpisywa膰, ale mo偶e i Wy macie co艣 takiego, co ju偶 dawno chcia艂y艣cie zrobi膰, a wci膮偶 odk艂adacie na bok? Mo偶e da Wam to Rado艣膰 cho膰 na jaki艣 czas i zapomnienie o chorobie. Ja w trakcie tej pracy czu艂am si臋 jak nowonarodzona.Przepraszam za do艣膰 d艂ugi post. Pozdrawiam i nadal b臋d臋 tu z Wami. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Joannnna 0 Napisano Maj 29, 2006 Maaaaju ja r贸wnie偶 uwielbiam malowa膰, kiedy艣 nawet odnosi艂am w moim mie艣cie takie tycie sukcesiki, malowanie mnie uspokaja, ale jako艣 nie mog臋 znale藕膰 na nic czasu, wiem, 偶e dla chc膮cego nic trudnego, ale jak wracam z pracy, jem obiad, to jedyne co mi si臋 marzy, to 艂贸偶ko i spokojny sen, w ko艅cu spokojny....kedy艣 pisa艂am te偶 wiersze, ale tak bardziej do szuflady...eeeh nie chc臋 mysle膰 nawet o ty jaka kiedy艣 by艂am, by艂am te偶 szczup艂a i radosna, a teraz jestem zgnusnia艂a, grub膮 znerwicowan膮 bab膮, pewnie depresj臋 te偶 mam i pisz臋 tego posta a cos mnie tam pobolewa pod 偶ebrem i ju偶 moje my艣li p臋dz膮 w jednym kierunku, strasznie mi dzi艣 smutno, chce mi si臋 spa膰, tak strasznie chce mi si臋 spac:-( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 agaric Napisano Maj 29, 2006 Dziewczyny, mnie chyba tez procz nerwicy dopadla depresja. Chodze smutna, nie widze celu w niczym, nic mi sie najogolniej rzecz biorac nie chce robic, tylko spac i spac, to chyba domena nerwicy? czemu sie tak spac chce, ja nie biore zadnych lekow, a chodze jak snieta ryba, bez zycia i wigoru. Po pracy moim marzeniem rowniez jest polozyc sie w lozku i juz nic wiecej nie robic, zreszta w pracy mam taka dawke stresu, ze po powrocie, kiedy wszystko odpuszcza juz na nic nie mam ani ochoty ani sily. Dzis dretwieja mi nogi i rece, jestem jak poparalizowana, nie wiem, czy to te nerwy tak dzialaja, w kazdym razie czuje sie znow jak chora, a nic mi nie jest!!! czasem mam ochote wrzeszczec, czemu ja! dlaczego sie tak mecze ze swoim cialem, zdrowiem, psyche!gdy tylko cos zaboli, cos poczuje to trace humor i ochote na jakiekolwiek dzialanie. Za pare dni ide do neurologa, pewnie kolejny skieruje mnie do psychiatry, a ja nie chce tam isc, nie wierze, ze mi pomoze, wole z wami popisac i powyzalac sie, bo juz nie mam komu. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Joannnna 0 Napisano Maj 29, 2006 agaric z ty spaniem to prawdopodobnie depresja, ja mam mn贸stwo plan贸w z rana, 偶e jak wr贸c臋 do domu to czyms si臋 zajm臋, a jak ju偶 tu jestem to id臋 spa膰. najgorzej, 偶e zaniedba艂am siebie i dom, czy wy te偶 tak macie, 偶e nie chce Wam si臋 sprz膮ta膰, ja w kuchni mam taki syf jakby tajfun przeszed艂, wsz臋dzie gdzie nie wchodz臋 w domu - to burdel, a im brudniej tym bardziej jestem zdo艂owana i nie chce mi si臋 nic. sama kiedy艣 nie wysz艂am z domu bez wypiel臋gnowanych d艂oni, a teraz mam obskubane sk贸rki przy paznokciach, paznokcie poobcinane na odwal si臋, stopy niewytarkowane, n贸g nie gol臋, bo ci膮gle tylko spodnie nosz臋, w og贸le jaki艣 taki niedbaluch ze mnie si臋 zrobi艂. wiem, 偶e musze wzi膮膰 si臋 w gar艣膰, ale sk膮d czerp膮膰 na to si艂y:-((((((((((( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Landrynka 0 Napisano Maj 29, 2006 Czesc Dziewczyny :) Dok艂adnie tak jest i u mnie. Rano czesto wstaj臋 i mam mnostwo planow. Obiecuj臋 sobie, ze zrobi臋 to i owo a po藕niej nachodzi taki moment, ze nie mam checi na nic. Nie chce mi si臋 gotowac, chodzic po zakupy. Najchetniej nie wychodzilabym z domu nigdzie tylko lezala i bezmy艣lnie patrzyla w ekran monitora lub telewizora. Gdy czuje ze mi jest 藕le uciekam w spanie. Jestem jakas apatyczna bez zycia, a kiedys bylam wulkanem energii. Nie usiedzia艂am przez chwile bo musia艂am ci膮gle co艣 robic , wyjsc .Chodzi艂am na aerobik, jezzi艂am na rowerze. A teraz kazde moje wyjscie graniczy z cudem bo boj臋 si臋, ze co艣 mi si臋 stanie i ze mnie nikt nie uratuje. Jak mam si臋 wziac za sprzatanie to od razu mi niedobrze, 藕le si臋 czuje i t艂umacze sobie ze musze sie po艂ozyc. Ostatnio jednak zaczelam wyszywac haftem krzyzykowym.. To jest jedyna rzecz ktora sprawia mi radosc. Wyszy艂am juz piekne sloneczniki i zamierzam zabrac si臋 za nastepny obraz.Przy tym zapominam o swoich dolegliwosciach i jako艣 brne do przodu. Ale czy to zamykanie si臋 przed swiatem i tworzenie wlasnego swiata to wyjscie ?? Zastanawiam si臋 co tu poczac ?? :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 agaric Napisano Maj 29, 2006 joanna, nie jestes sama w niechlujstwie:) gdybys zobaczyla moje paznokcie brrrrr kiedys dlugie i zadbane, zawsze umalowane, teraz polamane, obciete rowniez na odwal, mam do tego jeszcze przykry nawyk obgryzania skorek, ogolnie tragedia. Kiedys chodzilam na solarium, bylam ladnie opalona, teraz blada, a raczej szara, do tego lubie sie wyciskac, o matko gdyby to jakis mezczyzna przeczytal, zapytalby pewnie, jak ze mna moj chlop daje sobie rade:( w moim mieszkaniu ogolny nielad, nie chce mi sie nic robic, piore jak musze, miesiacami nie sprzatam, dopoki nie ma takiej potrzeby. Boje sie sama wychodzic z domu, boje sie drogi do pracy, ostatnio w przychodni myslalam ze zemdleje, to mnie przerasta! dobrze, ze mam kochanego wiernego pieska, przynajmniej ten mnie rozumie i nie komentuje:(trzymajcie sie dziewczyny PS> Skad jestescie? ja - Wroclaw Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Landrynka 0 Napisano Maj 29, 2006 Agaric mialam o to zapytac :D Ja tez jestem z Wroclawia :). Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach