Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giligili

pytania dotyczące antykoncepcji? chętnie pomogę

Polecane posty

Gość beatrisssss
zaczynam Cie lubić giligili :D dzieki pap

Gość niewiedzaca
giligili moglybysmy pogadac na gg jesli masz czas?

niewiedzaca udzielam tutaj informacji, ale jeśli koniecznie chcesz to podaj swoje gg to sie odezwę...

Gość sylwka
dziewczyny mam do was pytanko...czy przed okresem boli was jajnik???a jeśli tak to na ile przed???bo mnie boli a do miesiączki mam jeszcze ok.1.5 tygodnia.w tamtym miesiącu bolał mnie lewy w tym prawy.pPozatym mam na całym ciele zakwasy i trochę bolą mnie piersi(a to jeszcze za wcześnie bo zawsze mnie bolą dop ok 22 dnia cyklu)mam nadzieję ze to nie są zwiastuny ciąży tylko konsekwencje upojnego weekendu...? no to jak z tymi jajnikami?????

Gość niewiedzaca
Dobra to tutaj napisze:) nie wiem czy w ogole mozesz mi cos doradzic ale co tam...chodzi o to ze moj chlopak studiuje ok 350 km ode mnie, widzimy sie 1-2 razy w miesiacu i zastanawiam sie czy "oplaca" mi sie brac tabletki czy lepiej pozostac przy prezerwatywach. Jak myslisz? Bede wdzieczna za jakas porade bo juz sama nie wiem co robic:)

Gość sylwka
owulacja w 19 dniu cyklu????dodam ze moje cykle zawsze były 30dniowe a ostatnio po pierwszym razie miałam 32 dni.

niewiedząca to zależy czy z gumką czujesz się bezpiecznie...jezeli tak to nie ma najmniejszego problemu i stosuj tylko gumki ew. z globulką... są jedak dziewczyny (szczególnie te młode) które panicznie boją sie ciązy i schizy dopadają je przed każdą miesiącką...w takim wypadku radze brać tabletki! ogromny stres moze byc bardziej szkodliwy niż całe te hormony...

sylwko, mozliwe, ze w 19...cykle masz długie...poza tym zauwazyłas moze jakiś ,,inny\" śluz kiedy pobolewa jajnik?

Gość niewiedzaca
no wlasnie nie czuje sie z gumka bezpieczna, podejrzewam ze nawet biorac tabletki bede miala jakies schizy:P chcialam jeszcze zapytac czy w czasie brania pierwszego opakowania wystepuja jakies plamienie czy tego typu rzeczy?

mogą wystapić ale nie muszą ...nie jest to regułą...wszystko normuje się po ok. 3 cyklach...wiec na początku możesz mieć jakieś drobne (lub niedrobne, ale wtedy trzeba zastanowić się nad zmieną tabletek) dolegliowści...

Gość niewiedzaca
dziekuje za odp :)

Gość sylwka
nie giligili to nie owulacja.przez ostatni tydzień miałam przawdziwą inwazję śluzu...był rozciągliwy i przeżroczysty.dzisiaj mam mnie-mętny i mało elastyczny.pozatym boli mnie podbrzusze a rano jeszcze bolał mnie jajnik...no a wczoraj to normalnie była tragedia,piersi też mnie bolą.możliwe ze to jest już bół przed okresem...mam dzisiaj 20 dc...a normaLNIE BOLĄ MNIE 22 DNIA.CHYBA COŚ MI SIĘ POKICKAŁO Z CYKLEM:(

jezeli to nie owulacja to niestety nie mogę nic wiecej stwierdzić...może inne dziewczyny Ci pomogą (np.te które też to przechodziły)...jezeli bóle sa uporczywe, radze wybrać się do ginekologa...

Gość pytanie....
czy istnieja zele plemnikobojcze????

Gość wit. C
jak to w końcu jest z tą witaminą C? codziennie piłam multiwitaminę w postaci rozpuszczalnych w wodzie tabletek i tam w składzie było 60 mg. wit. C Czy taka ilość może upośledzić działanie tabletek?

Gość ninkaaaaaaaaaa
moze to troche glupie pytanie ale wole sie upewnic biore pigulki rano a czesto rano robie kupke ,ale noirmalna nie biegunke i mam pytanko czy jezeli wyprozniam sie po godzinie albo 1,5 po zazyciu tabletki to czy zmniejsza sie jej skutecznosc?

giligili witaj dzis mam, ze tak powiem praktycznie juz normalny okres, slabszy niz zawsze, ale jest. Tak wiec mam pytanie czy mam normnalnie brac do konca opakowania ipotem przerwe, czy moze lepiej nie robic przerwy? i czy stosowac dodatkowo zabezpieczenie, czy juz nie?

jeżeli bierzemy tabletki innego dnia niż pierwszego dnia cyklu wtedy zabezpieczamy się przez cały pierwszy cykl lub przez pierwsze 7-dni-jest to zależne od tabletek i powinno pisać na ulotce...potem przerwa i kolejne opakowanie jest już bezpieczne! witC.-nie popijaj tabletki tą witaminą...potem juz mozesz pić ninkaaaaa-nic sie nie zmniejsza, możesz normalnie się załatwiać pytanie-dostępne są globulki plemnikobojcze, o żelach nic nie słyszałam

giligili - innego niz pierwszy. A w moim przypadku z pewnoscia byl to pierwszy. Pytam jedynie daltego, ze jesli to krwawienie zpoprzedniej soboty to nie byl okres, a ja zaczelam brac tabletki, to jaki t moze miec wplyw? i dlatego pytam sie czy robic przerwe czynie. Bo jesli okres zaczal sie dopiero wczoraj, a nie jak sadzilam plamieniem w sobote, no to przeciez malo tabletek wezme jak na cykl, bo o te 4 mniej, ktore wzielam wczesniej.

siuxie-zaprzeczasz temu co najpierw pisałaś...jesteś pewna , ze to był 1 dnień cyklu...to wszystko jest ok cytuje Cie: ,,A w moim przypadku z pewnoscia byl to pierwszy\"

gili chodzi mi o to co, jesli zaczelam brac ZA WCZESNIE. W sobote jak juz pisalam mialam nieznaczne plamienie, myslac, ze to okres wzielam pierwsza pigulke. Przez ten czas (do wczoraj) bylo tylko nieznaczne plamienie, ale nadal bralam pigulki, nie przerywalam. Wczoraj dopiero moje skape plamienie zamienilo sie w typowy okres. Dlatego tez sie pytam, co jesli wzielam WCZESNIEJ niz 1go dnia miesiaczki. Nie pozniej.

czyli poprostu nie wziełaś 1 DNI CYKLU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wedug mnie powinnaś zabezpieczać się przez cały 1 cykl...ew skontaktować sie z ginekologiem....ale najpierw się dowiedz co to jest 1 dzień cyklu

Gość to bylo nie mile giligili
to bylo nie mile giligili :) czyzbys stracila ciepliwosc :) mam na mysli zdanie do siuxi czy jakos tak "ale najpierw się dowiedz co to jest 1 dzień cyklu" pozdrawiam :)

Jesli wzielas jeden dzien za wczesnie to najlepiej zabezpieczja sie dodatkwo przez pierwsze 7 dni. Byc moze to byl I dzien cyklu. CZasami tabletki zatrzymuja okres (np. ja tak miala. Wzielam I dnia cyklu i nagle okresu nie bylo :( )

Gość nagaLie
giligili - ja brałam tabletki od pierwszego dnia cyklu i moje krwawienie w trakcie przyjmowania tabletek wzmogło się jeszcze bardziej, po konsultacji z lekarzem ustaliliśmy, że tabletka została wzięta w dobrym czasie, tj. pierwszego dnia cyklu itak się czasem zdarza, że krwawienie zamiast zanikać - wzmaga się - proponuję zatem, byś się dowiedziała więcej na ten temat, zanim komuś innemu zarzucisz niewiedzę. siuxie - nie przejmuj się, dobrze zaczęłaś, zabezpieczaj się przez pierwsze 7 dni - a nie powinno być żadnych komplikacji. Jeśli jesteś bardzo niepewna - przedłuż okres dodatkowego zabezpieczenia do końca pierwszego opakowania Pozdrawiam

Gość girlie
Mam pytanie odnosnie prezerwatyw. Czy mozliwe jest ze troche nasienia wydostanie sie z niepękniętej prezerwatywy?? No wiecie, mam na mysli minimalne ilosci spermy, ktore mogą wydostać się poprzez jakieś mikrouszkodzenia?? Czy znacie pary, ktore 'wpadły' , mimo ze prezerwatywa nie była widocznie pęknięta? To takie teoretyzowanie z mojej strony, ale bede wdzieczna za odpowiedź :)

Gość niewiedząca..
czy stosowanie antybiotyku do pochwowo zmniejsza skutecznosc tabletek anty??

Gość potrzebująca rady
Giligili chciałam zapytać czy to prawda, że tabletki antykoncepcyjne przyspieszają proces powstawania komórek rakotwórczych? Ja jestem w podwyższonej grupie zachorowania ponieważ oboje rodzice mają raka i już od miesiąca przestałam brać tabletki antykoncepcyjne właśnie z tego powodu.

naga Lie-siuxie napisała iż jest pewna, że dzień w ktorym wzieła tabletkę nie był 1 dniem okresu...a następnie podkreśliła, ze był to 1 dzień cyklu...stąd moje zniecierpliwienie i błąd siuxie...kilkakrotnie pisałam dokładnie takie same rady jak Ty-przeczytaj moj wczesniejsze wypowiedzi girlie-ja osobiście nie znam osoby która wpadłaby używając prezerwatywy, ale wiem, ze zdarzają się niestety taki przypadki... potrzebująca rady-jeżeli lekarz uznał, ze nie powinnaś brac tabletek to myśle, ze powinnaś się dostosować do jego zaleceń...podobno osoby biorące tabletki z hormonami są minimalnie bardziej narażone na nowotwory (np.piersi) niewiedząca-zawsze kiedy któś przepisuje Ci jakiś antybiotyk warto zapytać czy nie koliduje on z antykoncepcją hormonalą...radze poradzić się lekarza