Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hana

Położenie miednicowe płodu

Polecane posty

Gość Hana

Witam mam pytanko do dziewczyn które miały bądż mają ową sytuację. Otóż jestem w 28 tyg. ciąży i będąc wczoraj u lekarza dowiedziałam się że mój dzidzia ma polożenie miednicowe czyli głowka u góry a nózki na dole i jak się nie obróci to czeka mnie cesarka. Ale doktor powiedział że są przypadki że się obracają ale czym póżniej tym mniejsze prawdopodobieństwo. Czy ktoś miał tak że się obróciło??? to już 6 miesiąc!!! a na początku było dobrze ułożone więc jestem nieco zaskoczona.dziękuje za odpowiedzi.

Gość ifonka
moje bobo sie obrocilo ytydzien przed porodem.. bedzie dobrze

Gość Ninka35
Wprawdzie nie miałam takiego problemu, ale wiem, że obróbcenie się dziecka jest jak najbardziej możliwe. Są też na to pewne "ćwiczenia" do wykonania samodzielnego w domu, ale nie umiem Ci w tej chwili powiedzieć, gdzie o tych ćwiczeniach czytałam. Jak sobie przypomnę to dam znać.

Spokojnie - jeszcze czas na ułożenie się głóką do dołu :) Moje dzidzi ułożyło się około 32 tc. Co do ćwiczeń to dobre jest unoszenie miednicy. Leżymy na plecach kolana ugięte stopy na ziemi, ręce wzdłuż ciała cały czas leżą na podłodzę i podnosimy pupę do góry, powoli i nie za wysoko. To ponoć pomaga, ale warto dopytać lekarza - może on coś poleci lepszego :) Pozdrawiam

Mój synek też był ułozony miednicowo do ostataniego tygodnia ciąży. Lekarz zdecydował o cesarskimcięciu a tu w tydzień przed porodem syn sięobrócił. Nic nie czyłam. Nie wiem jak i kiedy to się stało.

Gość będzie ok
Nic się nie martw dzidzia pewnie się obróci a jak nie to cesarka też jest do przeżycia.

Gość dona1309
Moje dzidzi też jest ułożone miednicowo jestem już w 34 tygodniu ciąży i boję się że się nie obróci.

Ja jestem w 28 tc i też mam dzidzie ułożona miednicowo...lekarz powiedział ze więcej odpoczywać, leżeć i to jak najczęściej na lewym boku, wtedy dziecinka się zsunie na dół....jak to okreslił:) Jest jeszcze troche czasu, wiec nie ma obaw, dzieci czesto przekręcają się w ostatnich tygodniach przed porodem...znajomej maleńka przekręciła się 2 tyg. przed :) Więc narazie nie ma co sobie głowy zaprzątać...zobaczymy jak to bedzie:)

moja niunia odwrocila sie ok 30-31tc a w 28tc byla glowka do gory :) o cwiczeniach pomagajacych sie dziecku sie obrocic poczytasz na www.babyonline.pl ja sama raz ok 10 min lezalam z nogami do gory, ale meczace to dla mnie bylo :)

Gość ma czas
na prawidłowe ułozenie jeszcze czas,około 30 tygodnia ciąży,więc zadziwia fakt ,ze lekarz smiał wspomnieć o cesarskim cięciu:o

Gość jusiek
ą mój synek nie chciał się obrócic i zakończyło się cc. Chociaż do końca wierzyłam że może się jeszcze obróci

moja corka byla rowniez ulozona posladkowo, odwrocila sie glowa w dol ok. 34 tygodnia wlasnie, ale gdy w 36 tyg. podczas badan usg wykazalo, ze znowu jest ulozona odwrotnie, czyli glowka do gory. tydzien pozniej nic sie nie zmienilo i podpisalam zgode na cesarke. zabieg w 39 tyg. ciazy :) a jeszcze przed podpisaniem papierka zaproponowali mi ze sprobuja odwrocic malutka poprzez masaz brzucha, ale sie nie zgodzilam :)

Gość Czarnula81
Hej mamusie nie martwcie się na zapas tym ułożeniem dziecka. Ja sama byłam tak ułożona i moja mama w taki właśnie sposób mnie urodziła. To był tzw. poród pośladkowy.

Gość Gosia G.
Witam! Jestem w 28tc i moj bobasek tez jest w polozeniu miednicowym, od samego poczatku tak byl ulozony moze mu tak wygodnie;-) Jestem przygotowana na cc bo nie sądze zeby sie maly obrocil bo jest to dopiero 6miesiac a maluszek wazy jus 1547g wlasciwie sie nie dziwie bo sama jestem wysoka mam 177cm a moj maz 198 wiec nawet moja gin powiedziala ze bejbe bedzie sporych rozmiarow, dodam tez ze jest to moja pierwsza ciaza wiec nastawilam sie na cc. Pozdrawiam!

Gość Marta_23 Warszawa
Ja jestem w 35 tc i nadal mam ulozenie miednicowe, lekarz juz powiedzial ze marne szanse na zmiane pozycji a jak wspomnialam ze moge urodzic posladkowo to wykluczyl taka mozliwosc poniewaz jest to pierwsze dziecko a pierworodkom nie daja tak rodzic wiec jestem troche rozczarowana jeszcze mam nutke nadzieji ale czarno to widze :(

spokojnie to dopiero 28 rydzien ma jeszce czas maluszek moj syn obórcił sie w 30 tygodniu

Ja mialam ulozenie posladkowe z synkiem, od 31 tygodnia-nie odwrócił się. Córeczki-bliźniaczki, w 31. tygodniu były miednicowo, a w 34. odwróciły się główkowo.Nie dadzą Ci urodzić pierwszego dziecka w położeniu miednicowym,ze względu na jego dobro. TAki proód jest cięższy, i Ty jak Ty-namęczyłabyś się, ogromne nacięcia krocza, (zresztą ja nawet nie umiem sobie tego wybrazic), ale dla życia i zdrowia dziecka jest to zbyt niebezpieczne.

Gość a więc...
Niestety Drogie Panie mieszkam w stolicy i tu np. na karowej rodzi się pośladki normalnie, nawet nie proponują cesarki, po prostu twierdzą że potrafią odbieać pośladki u pierworódek.

Gość Marta_23 Warszawa
Ja tez mieszkam w stolicy ale bede rodzic w Pruszkowie, nie mam zamairu pchac sie w ten tlok w warszawy, znalazlam swietny spital w Pruszkowie po remoncie i sprzet full wypas ale polozna mi powiedziala ze u pierworodek nie wskazane jest rodzic posladkowo jst to zbyt ryzykowne dla dziecka wiec jak maly sie nie obroci to cc niestety.. :(

Gość ewka23
Witam, ja mam 34 tydzien i rowniez dzidzia ulozyla sie miednicowo...w sumie to lezy tak juz od 28 tygodnia wiec nie wiem czy jest jeszcze szansa??Ogolnie mam maly brzuch i miednica jest waska no a dzidzia wazy juz 2,5 kg...Jesli nie fikolknie to trudno, wazne zeby bylo zdrowiutkie;)

Gość strawberry26
Witam. bardzo mnie ciekawi jak sie potoczylo wszystko u was. jestem w 29tc i moja dzidzia tez jest ulozona miednicowo. jest to moja pierwsza ciaza. za nic w swiecie nie chce rodzic posladkowo. do tego naczytalam sie, ze takie polozenie czesto wynika z wad :( :( :( i teraz martwie sie na calego. a wasze dzidzie sie w koncu obrocily?

Gość Marta_24 Warszawa
Nic sie nie martw to ze dzidzia sie jeszcze nie obrocila to jeszcze nie znaczy ze sie nie obroci, ma jeszcze kupe czasu na to zeby to zrobic nawet przed samym porodem jest jescze minimalna szansa a ty tych szans masz duzo bo to dopiero 29 tc. I nie wiem kto ci takich glupot naopowiadal ze sa jakies wady to jakas totalna bdura, powiem ci ze moj synek ktory urodzil sie 4 miesiace temu tez sie nie przekrecil ale widocznie nie zdazyl bo urodzilam w 36 tc . I dostal 10 pkt Ab gara mimo ze to wczesniak i z waga ledwo ponad 2500 hehe wiec niteczka to byla a teraz prosze po 4 miechach ponad 7 kg kluska!! :) Mam nadzieje ze nie kaza ci rodzic posladkowo jesli juz bo nie jest to bezpieczne dla dzidzi a dzidzia jest tutaj na pierwszym miejscu mysle ze madry lekarz zadecyduje o cc. Ale badz dobrej mysli ze sie przekreci. Ja jestem po cc i po 4 dniach juz chate ogarnialam jak dziecko spalo hehe wiec nie taki strach duzy jak go pokazuja . Nie mam na mysli namawiac cie na cc mowie tylko tak w koniecznosci jesli dzidzia z jakis tam widzi misie nie bedzie chciala ruszyc swojej pupci na gore. Jest to napewno 100 razy bezpieczniejsze od porodu posladkowego, tak mi dr powiedziala i ja teraz jestem szczesliwa mamcia zdrowego silnego chlopczyka wiec glowa do gory powodzenia :)

Gość kalja
Wittam chcialam tylko dodac ze pisza iż to tylko 5% dzieci rodzi sie w ułozeniu miednicowym czy posladkowym a ja dowiedziawszy sie ze moj drugi syn jest tak ulozony , sledząc rózne fora widze ze tego typu ułozenie pojawia sie o wiele czesciej, potrzebuje informacji na temat cwiczen jestem w 30 tygodniu. :)

Gość strawberry26
a jakich cwiczen??? na przekrecenie dziecka???

Gość Gośka20
Hej jestem w 21 tyg ciązy lekarz wczoraj mi powiedział że mam położenie miednicowe troche sie boje czy dziecko zdoła sie obrócić...

gośka20 - zapewniam cię ze tak i to jeszcze nie raz :D ono jest jeszcze malutkie i ma sporo miejsca. może sobie spokojnie fikać. mój synek obrucił sie ok 30 tygodnia, choć później jeszcze próbował przyjmować inne pozycje, ale teraz już jest na 100% główkowo :)

Gość patunia21
witam dziewczyny ja tez mam dzidzie ulozone miednicowo...mam duzo lezec,odpoczywac..mam nadzieje ze tuz przed porodem sie odwroci a jesli nie to trudno...nie ma co sie denerwowac na zapas..to jest moje pierwsze dziecko..troszke stresu jest ale coz da sie wytrzymac...zycze wam powodzenia..

Gość ulqa27tc
Witam, ja dzisiaj byłam u lekarza i także dowiedziałam sie ze dzidzia jest ułozona miednicowo. Czuje to od około 4 dni bo dzidzia rusza sie w dolnej partii brzucha i czuje mniej ruhów. Martwiłam sie że wczesniejsze 3-4 tyg dzidzia kopała mnie bardzo mocno i byla ulozona wyzej bo na wysokosci pepka a teraz nizej i mniej ruchów. Nie wiem czy to przez ułozenie. Może ktoras tez tak miała? Zapomnialam lekarza zapytać. Bo głownym powodem jakim dzisiaj poszlam to był bol brzuszka, gdzie okazało sie ze szyjka mi sie skraca. Ale lekarz mnie uspokajał bo mowil ze jest to poczatek i spokojnie to wyleczymy. Mam nadzieje ze bedzie wszystko ok.#mam kciuki za wszystkie przyszłe i teraźniejsze mamusie.

Gość do ciebie umieram nie martw si
na moim usg natomiast mały ma nogi na czole a pupę w miednicy i tez nie ma zamiaru wymienic pupy na gowę.jestem w 29 tyg

Gość ewelina...
hej dziewczynyjestem w 32 tyg i dzidzia jest ulożona miednicowo i tez sie martwie ze moze sie juz nie obrócic. a jeszcze miesiac temu było wszystko oki. napiszcie jak tam wasze dzidzie sie maja. prosze o porady