Gość MISZAon Napisano Luty 20, 2010 hehehe Co ty nie powiesz :D Jak byś nie zauważyła temat na forum jest dość czytelny :D Temat dyskusji: porcelanowe koronki na zeby... a nie mosty protezy szuflady itp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zizza Napisano Luty 20, 2010 a mosty to co nie mają koronek mądraliński???????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jaros25 Napisano Luty 22, 2010 Do wszystkich ktorzy mieszkaja w Anglii i chca zrobic koronki. Ja siw zdecydowalem na zrobienie 4 koronek na 1 i 2 gornej szczeki. Jedna z koron to wklad korzeniowo-koronowy, inne normalne robione na opilowane zeby. Zastanawialem sie czy jechac z tym do polski czy robic w Anglii. Jadac do Polski moze i by wyszlo taniej ale po prostu szkoda mi marnowac urlopu (potem musze byc na weselu) na kolejne odwiedziny w Pl no wiec calosc wyniosla 800 funtow a robilem to u polskiego dentysty. Efekt rewelacyjny, wszystko przebieglo tak jak byc powinno. Na stale koronki czekalem 2 tygodnie, ale przez ten czas nosilem tymczasowe ktore juz wygladaly rewelacyjnie. Robiac koronki poprosilem o to czy by nie mozna bylo ich wyrownac z klami. Dentysta powiedzial ze mozna nadlac bardziej 2 i sie wyrowna. Efekt naprawde super. Wszystko zamknelo sie na 2 wizytach (zeby byly wyleczone kanalowo w Polsce duuuzo wczesniej). Naprawde polecam i koszt tez nie wielki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jaros25 Napisano Luty 22, 2010 Do wszystkich ktorzy mieszkaja w Anglii i chca zrobic koronki. Ja siw zdecydowalem na zrobienie 4 koronek na 1 i 2 gornej szczeki. Jedna z koron to wklad korzeniowo-koronowy, inne normalne robione na opilowane zeby. Zastanawialem sie czy jechac z tym do polski czy robic w Anglii. Jadac do Polski moze i by wyszlo taniej ale po prostu szkoda mi marnowac urlopu (potem musze byc na weselu) na kolejne odwiedziny w Pl no wiec calosc wyniosla 800 funtow a robilem to u polskiego dentysty. Efekt rewelacyjny, wszystko przebieglo tak jak byc powinno. Na stale koronki czekalem 2 tygodnie, ale przez ten czas nosilem tymczasowe ktore juz wygladaly rewelacyjnie. Robiac koronki poprosilem o to czy by nie mozna bylo ich wyrownac z klami. Dentysta powiedzial ze mozna nadlac bardziej 2 i sie wyrowna. Efekt naprawde super. Wszystko zamknelo sie na 2 wizytach (zeby byly wyleczone kanalowo w Polsce duuuzo wczesniej). Naprawde polecam i koszt tez nie wielki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gazia 0 Napisano Luty 22, 2010 Dlaczego stomatolodzy biora tak drogo np. za sztuczne zęby. Przeciez to sa takie małe i niepozorne rzeczy.. Jestem taka szczerbata babcia i nie rozumiem , jak można brac tyle kasy za sztuczne zeby. toz to obciach je noscić, a płacic za nie jeszcze większy i to tyyle kasy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Catsy Napisano Luty 23, 2010 hey JAROS25 czy miales robione to wszystko gdzies kolo Londynu moze ?? moglbys podac mi adres albo telefon do tego dentysty ??dzieki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość donia50 Napisano Luty 23, 2010 Ludzie! Kto zna dobrego i w miarę! taniego dentystę w Poznaniu. Robię sobie koronkę na 2 i moja dentystka zaśpiewała mi 750 zł. Muszę zapłacić bo ząb już rozgrzebany. Mam do zrobienia jeszcze trzy zęby z przodu. Skąd ja wezmę taką kasę? Czy jest w Poznaniu ktoś tańszy? Pomóżcie!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ania0808 Napisano Luty 25, 2010 A jaką ma się pewność ze ten most porcelanowy za 650 zł od zęba nie wypadnie po roku?:/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ania0808 Napisano Luty 25, 2010 I jak długo czekaliście na takiego ząbka?? bo za każdą wizytę niestety trzeba płacić:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MISZAon Napisano Luty 25, 2010 Polecam Gabinet 100km od Poznania u mnie w Nakle koszt korony 500zł ;) efek suuuuper ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość donia50 Napisano Luty 26, 2010 Serdeczne dzięki Misza. Możliwe, że skorzystam. Pozdrowionka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość glimas Napisano Luty 27, 2010 witam.. zastanawiam sie nad wykonaniem koronek. Widze , ze większość przedmówców poleca ten zabieg. Jednak mam kilka pytań czy po oszlifowaniu zęby bolą, wiem ze zabieg jest przeprowadzany w znieczuleniu ale po jakimś czasie znieczulenie przestaje działać. I druga sprawa czy po założeniu koronek nie odczuwa sie dyskomfortu "ciała obcego" w buzi, no i czy po wykonaniu całego zabiegu nie boli podczas normalnego funkcjonowania. tak naprawdę obawiam sie bółu w trakcie i po zabiegu, wiec proszę o opinie posiadaczy koronek.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MISZAon Napisano Luty 27, 2010 Witaj Nie po oszlifowaniu masz zakładane korony tymczasowe na tydzień czasu do czasu aż technik nie wykona tych prawdziwych porcelanowych. Jednak radzę uważać na te tymczasowe bo są strasznie luźne i trzeba delikatnie gryść mi się zdarzyło ze z 2ki mi odpadła tymczasowa i bul był dosć dziwny bo tylko przy wdychaniu i wydychaniu powietrza ale po włożeniu jej na miejsce wsio było ok Jeśli chodzi o dyskomfort to nie nie masz się czego obawiaś to kwestia przyzwyczajenia ja osobiście czułem się lepiej po założeniu koronek niż jak miałem własne ząbki :) Jeśli chodzi o ból przy funkcjonowaniu to nie ma czegoś takiego zapeewniam cię będziesz się czuł swobodnie na początku będziesz się pewnie bał swobodnie gryść itd ja osobiście też tak miałem ,żę odpadnie lub coś takiego oczywiście nie ma o tym mowy jeśli obchodzisz się z tym ostrożnie i wiesz co jesz i,że nie napotkasz tan np kamyczka ;p lub coś innego twardego. Jeśli masz jeszcze jakies pyta to słucham :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kwiatuszek1974 0 Napisano Luty 28, 2010 czy jeśli ma sie wysunięte do przodu jedynki ,z przerwą dośc dużą ,to czy można założyć koronki na nie?dodam ,że są to zdrowe ząbki ,ale naprawdę nieładne.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MISZAon Napisano Marzec 1, 2010 A więc ja też miałem zdrową jedną jedynkę i jedną 2ke ale korony założyłem 4 - 2x1 i 2x2 z tego powodu aby to ładnie i estetycznie wyglądało Jeśli,się zdecydujesz na koronki bankowo ci spiłuję te jedynki a efek na pewno będzie wspaniały bo ja też miałe krzywo jedynke z dwójką a po zabiegu nie miałem żadnych przerw ani niczego co wzbudzało bu podejrzenie koronek wszystko wyląda estetycznie i elegancko równo i jak prawdziwe ząbki bo porcelana od prawdziwych nie różni się niczym kolor też jest dobierany odpowiednio Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość glimas Napisano Marzec 2, 2010 dzięki Misza za odpowiedz...czyli mówisz,ze nie mam się obawiać bólu po oszlifowaniu..naczytałem się rożnych komentarzy..jedni mówią,ze bolą zęby po takim zabiegu inni nic nie czuja....a jeszcze inni maja jakieś powikłania...ale powikłania pewnie wynikają z mało fachowego przeprowadzenia całego zabiegu...jeszcze jedno, po oszlifowaniu zęby są słabsze bardziej narażone na działanie czynników zewnętrznych,więć może częściej dochodzić do infekcji, gdyż zniszczona jest naturalna ochrona zębów... trudna decyzja.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fosielko Napisano Marzec 2, 2010 a ja zrobiłem sobie wszystkie koronki porcelanowe jeden mostek,sztuczne cztery zęby bo z tyłu miałem braki.Zapłaciłem 30,000 tys ale warto było uśmiech mam jak gwiazda filmowa.Życie jest za krótkie by martwić sie jakimś piłowaniem:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alone423 Napisano Marzec 3, 2010 Hej. Mam "mały" problem z moimi zębami. Otóż nie mam lewej górnej 4 i 5, a raczej mam tylko zepsute korzenie.:( (Tak to jest jak lęk przed dentystą jest większy od bólu zębów). W dodatku brakuje mi połowy 2, a dentysta powiedział, że właśnie ta dwójka jest do usunięcia. I teraz moje pytanie: Mając zaledwie prawą jedynkę, lewą 3. i następnie 6 da się zrobić jakiś mostek lub coś w tym stylu? I ile będzie takie cudo kosztować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MISZA"on" Napisano Marzec 3, 2010 glimas Posłuchaj jeśli będziesz miał porządnie oszlifowane i zadba o to aby nie został nawer kawałeczek kamienia lub czegokolwiek a będziesz miał porządnie i szczelnie zacementowane korony nie ma opcji ,że wda się jakaś infekcja naprawdę nie ma się czego obawiać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bez nadzieiii Napisano Marzec 4, 2010 alone243 -nie rozumiem jak ty to napisałaś, nie masz 4, 5, 2... ale piszesz, że masz tylko jedną jedynkę, jedną trójkę ? czy moze źle zrozumiałam? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MISZA"on" Napisano Marzec 4, 2010 Racja ja też nie zrozumiałem dlatego milczę nie wiem co doradzić musisz opisać swoją sytuację najlepiej krok po kroku a my postaramy ci się pomóc pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czapla3 Napisano Marzec 5, 2010 czesc ja zakladalam most porcelanowy na osiem zebow i zaplacilam 7000 zl,po pieciu miesiacach boli mnie zab co sie okazalo leczenie kanalowe pod korona. czy to wina stomatologa czy moj pech. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MISZA"on" Napisano Marzec 5, 2010 Na moje stanowczo wina jest po stronie stomatologa jak zakładał korone nie dokładnie oszlifował ząb !!! Pomyśl ile będzie cię teraz kosztowało naprawienie jego błędu uhuhuhu ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czapla3 Napisano Marzec 5, 2010 Aleś mnie pocieszył:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MISZA"on" Napisano Marzec 5, 2010 czasami prawda boli takie jest życie każdemu mogło się to przytrafić Zmień Stomatologa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czapla3 Napisano Marzec 6, 2010 mieszkam w angli i bylam tu u stomatologa ,powiedzial ze ok 350 funtow.myslisz ze powinnam pojechac to tego co to robil i w ramach reklamacji.szczerze to sie obawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kettka Napisano Marzec 8, 2010 Hej! Jutro zaczynam prace wiertnicze pod koronki - mam mieć ich aż 14 (6 u góry, 8 na dole). W moim przypadku jest to mus, ponieważ dentyści nienawidzą mnie od pierwszego wejrzenia. Po miesiącu lub 2 odezwę się, by zdać relację. Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość max7x Napisano Marzec 9, 2010 Hej. Ja też jutro wybieram się na kolejną rejestrację do mojej dentystki i kolejne piłowanie moich zębów.Po ostatnim razie musiałem odczekać 2 miesiące bo wyrwałem jeden ząb i rana goi się około 60 dni. Przy pierwszym razie zdecydowałem się na wymianę prawie wszystkich zębów na górnej szczęce i założenie koronek porcelanowych na metalu w tym będą 2 mostki (utrata zębów za czasów komuny) jeden mostek już mam drugi będzie myślę że za jakieś dwa tygodnie. 1 wizyta trwała 15 min - ustalenie terminu i kosztów :)) 2 wizyta trwała około 4 godzin - spiłowano mi 8 zębów/dobrano kolor 3 wizyta (minęło 7 dni) przymiarka i zacementowanie !! Efekt zaj..... naprawdę super mam kolor A2 co nie jest najbielszym kolorem ale zęby wyglądają bardzo ładnie. Równiutkie i kształt taki jak miałem przed piłowaniem. Dziąsła wysoko podniesione przy piłowaniu więc koronki wysoko wsunięte - zęby wyglądają naturalnie jak moje. Mostek (na 3,4,5) też super zrobiony nie widać że coś się tam łączy wygląda jak moje zęby. Po spiłowaniu na zębach oczywiście korony tymczasowe (akrylowe) tak zrobione że nikt by nie poznał i już te po założeniu wyglądały odlotowo !!!. Ogólnie jestem bardzo bardzo zadowolony i czekam już z niecierpliwością by zeszlifować dwa kolejne zęby i wstawić ten 2 brakujący mostek .Teraz to uśmiech będzie aktora :)))!!! Co do kosztów to jedna koronka kosztowała mnie około 950 zł więc całość prawie 12000. tyle wyjdzie jak już wszystko będzie zrobione !! Ogólnie oceniam wygląd na 6+!! kształt koronek nie odbiega od moich naturalnych zębów , dziąsła ładnie zachodzą , jem normalnie nawet twarde owoce ..... Poniesionych kosztów nie żałuję i wiem że był to dobry krok w moim życiu i z czystym sumieniem mogę polecić moją najlepszą dentystkę. Serdecznie pozdrawiam P. z ELBLĄGA Ps. - myślę już o wymianie dolnych zębów !! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patryczek Napisano Marzec 9, 2010 nio a ja żeby móc sobie założyć aparacik na ząbki (dół bo góre mam prościutką i piękną) musiałem usunąć dwie ÓSEMKI-koszmar tak można nazwać to co przeżyłem, goiło mi się przez 1,5 miesiąca ale niestety po usunięciu zębów mądrosci tak jest ale musiałem je wyrwać ponieważ się nie mieściły myślałem że mi szczęka pęknie tak było ciasno, dziąsła mnie potwornie bolały mało tego nawet szyja. No ale teraz mam spokój niedługo zakładam aparacik ehh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zizza Napisano Marzec 9, 2010 witam:) max7 czy dobrze zrozumiałam ze za korone na metalu placiles 950 zl? to chyba za duzo jak na taka korone... ja dzis bylam przymierzyc swoj most (6 punktow , caly przod) i powiem ze mam mieszane uczucia heh. co do ksztaltu to jest ok. zastanawia mnie tylko kolor. kolor byl dobierany w pracowni protetycznej przez technika, kolor A2 i pół. jest za jasny i rozni sie od moich zebow... jednak zapewniono mnie ze to jeszcze nie jest koncowa praca a tzw porcelana "na surowo" i ze po koncowej obrobce , malowaniu i t.d powinno byc dobrze. kły maja byc troche ciemniejsze niz 2 i 1 zeby wygladalo jak najbardziej naturalnie. mam nadzieje ze tak bedzie. a jak nie to chyba trzeba bedzie swoje zabki wybielic (tak myślę) bo ciemniejszego koloru niz ten A2 i pół nie chciałabym.. ciemne zęby wygladaja nie ladnie, a A2 to chyba najlepszy kolor nie za jasny a taki w sam raz. pozdrawiam:))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach