Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
sloneczko1984

porcelanowe koronki na zeby...

Polecane posty

Gość max7x
zizza ! Korona na metalu kosztowała 850 zł + tymczasowa (ta akrylowa na spiłowany ząb - 80 zł) więc koszt jednego zęba dokładnie 930 zł .. Może to i drogo ?? ale za jakość i 100% zadowolenie trzeba płacić... Nie żałuję !!!!

Gość kettka
Hej! Jestem już po pierwszej wizycie u dentysty i mam już mostek tymczasowy na oszlifowanych dolnych zębach (9). Odczuwam jakby nacisk na zęby i takie małe ciągnięcie. Zastanawiam się czy to kwestia przyzwyczajenia, czy koronki docelowe są wygodniejsze i mniej je czuć?

Gość kettka
Hej! Jestem już po pierwszej wizycie u dentysty i mam mostek tymczasowy na oszlifowanych dolnych zębach (9). Odczuwam jakby nacisk na zęby i takie małe ciągnięcie. Zastanawiam się czy to kwestia przyzwyczajenia, czy koronki docelowe są wygodniejsze i mniej je czuć?

Gość catsy
hey , czy ktos moze polecic dobrego dentyste w Londynie ?? chodzi mi o koronki porcelanowe ...

Gość anus 79
czesc

Gość anus 79
Witam wszystkich.Mam w planie w tym roku zalozyc na caly przod korony porcelanowe bez metalu,czy ktos moze mi pomoc i polecic dobrego stomatologa w zgorzelcu,ktory robi ladne koronki i oczy wiscie w dobrej cenie?

Gość arylin**
prosze o porade osob ktore mialy zakladane koronki na przednie ząbki ( ja mam dwa mostki z obu stron do 4) przed godzią wrócilam z gabinetu gdzie mam zalożone narazie na 2 tygodnie na tymczasowym cemencie a pozniej maja byc mocowane na stale..(bo mialam jeden ząbek leczony kanalowo i bralam antybiotyk i tzeba sprawdzic czy nic sie nie bedzie dzialo)...i kolor niby nie najgorszy, chocaz odroznia sie troche od dolu ale to pewnie dlatego ze porcelana jest na metalu..z dziaslami tez nie najgorzej..jeszcze musza sie zagoic...tylko ta wielkosc...mam wrażnie że są OGROMNE duzo wieksze od moich naturalnych..szzcególnie te trójki..tak jakby optycznie caly ząbek powinien byc o 1/4 mniejszy...i strasznie seplenie ...mój język z tylu nie ma miejsca..wogóle nie mogę domnknąc dolnych zębó bo z tylu czuję gulę od tej porcelany przy dziąsłach i na tym sie zatrzymuję...tak samo język przy wymawianiu s,z,c,t, żeby w miarę wypowiedzieć slowa musze otworzyc cala buzię, i mówić przy pełnym uśmiechu......tragedia górne jedynki to wielkość trzy czwarte dwóch dolnych zębów..czy tak powinno byc? dodoam tylko że mam bardzo malutki swoje naturalne ząbki..pan doktor sam to mówił przy leczeniu..żałóję ze sie zdecydowalam na tą porcelane mialam miec wkoncu równe i ladne zęby..a dla mnie widac ze są sztuczne..... prosze napiszcie mi czy tez mialycie takie odczucia i czy to mija ..czy mam sie zaczać poważnie zasatnować i martwic?

Witajcie kochani! Najpierw muszę powiedzieć, że to forum jest bardzo pomocne, wyjaśniło mi parę spraw dotyczących koronek. A teraz chcę zapytać was o zdanie: Mam 25 lat, od ok 11 lat mam martwą górną jedynkę. Rzecz oczywista odróżnia się ona kolorem, ale jakoś z tym żyję - przyzwyczaiłam się że tak już jest chociaż mam z tego powodu kompleks. Nie wiem czy robić sobie koronkę. Boję się że stomatolog spapra robotę, a odwrotu już nie będzie.... ponadto obawiam się sztucznego. Proszę napiszcie co Wy byście zrobili na moim miejscu. Pozdrowionka

Gość fotel
byłem w bardzo podobnej sytuacji .zrobiłem sobie koronkę.nie żałuje.polecam.

Gość zizza
agulin - dobrze ze masz to na tymczasowym, jest szansa ząbki skrocic i zeszlifowac ja tak mialam z lewym kłem tez byl zawielki wiec musilam popitalac do lab. protetycznej i zrobili jak trzeba. Pani z lab. przy mnie zrobila to w 15 min:) tez troche przyciemnila:) agusek mozesz zrobic licowke czy korone tylko nie rob na metalu!!!!

Gość MISZA"on"
Jeśli 11 lat masz Martwy ząb to zapewne jest już słaby ja bym ci poradził zrobić tak jak zrobiono mi prawą jedynkę ucięła mi przy samym dziąśle po czym w korzeniu zamocowała śrubkę tytanową a na niej umieściła pełno porcelanową koronę koszt wyszedł niewielki 70 zł Kanałowe wraz z ucięciem zęba oczyszczenie pod wkład metalowy za wkład zapłaciłem 90zł bo brałem tytanowy więc jest baaaardzo solidny no i korona 500zł chociaż piszę tobie o jednej koronie bo w sumie robiłem 2x1 2x2 Pozdrawiam : Michał PS: Nie mam pojęcia dlaczego odradzają na metalu naprawdę polecam ja się świetnie z tym czuję jest doskonale i fachowo wykonane

Gość zizza
agulin ja tez mam caly przod na metalu (6 punktow) . dzis zalozony mostek 6 punktowy... zawsze to ladniej wygladaja ząbki cyrkonowe niz te na metalu ale ja cudow nie oczekiwalam.. jak na mostek na metalu wyglada to calkiem dobrze ale napewno jak uzbieram kaski to to zmienie hehe podobno najestetyczniej wygladaja koronki na tlenku glinu. i wiesz, moim zdaniem , nie musisz do niczego sie przyzwyczajac, poprostu jak cos Tobie nie pasuje idziesz tam gdzie to robilas i mowisz ze sie nie podoba bo za duze , czy tam to. w koncu przeciez za to zaplacilas i to nie malo. pozdrawiam:)

Gość zizza
a wiesz Misza, jak sie ma jedna koronke na metalu to to nie rzuca sie tak w oczy jak caly przod na metalu taki nieprzezierny, matowy bo korony na metalu takie są.

Gość xav
Witam ! Może najpierw opowiem dlaczego zacząłem interesować się porcelanowymi koronkami na zęby. Otóż w poniedziałek tak niefortunnie upadłem, że moje dwie jedynki zostały uszkodzone. Lewa jest ułamana, natomiast prawa nie dość, że była martwa to i tak na dodatek została ukruszona. Po dzisiejszej wizycie u dentysty jestem zszokowany kosztami jakie będę musiał ponieść, ale cóź. Na to wychodzi, że na za uśmiech trzeba płacić i to nie mało. Dentystka zaczęła od leczenia kanałowego dzisiaj, w czwartek czeka mnie dokończenie. Najlepiej jak już wtedy powiedziałbym jej jaką decyzje podjąłem. Korony porcelanowe na metalu czy pełnoceramiczne ( koszt odpowiednio 650; 1200-1500,-) - oczywiście za ząb. Stąd moje pytanie: Jakie macie doświadczenia z tymi koronami? Ile wytrzymują? Czy są jakieś inne przeciwskazania? Dodam, że mam prawie 21 lat i szczerze mówiąc Dentystka jest na dobrej drodze do przekonania mnie na korzyść pełnoceramicznych. Podobno ząbki wyglądałyby jak moje własne. Dzięki wielki za pomoc! :)

Gość arylin**
Zizza jesli tezjestes nowicjuszka opowiedz jake sa twoje odczucia w porównaniu do twoich zębów.. też masz uczucie nienaturanej grubości? ogromne problemy z mówieniem i czujesz ucisk od cięzaru? ja mialam zawsze bardzo malutkie zęby..te też wiem ze nie są duże ale na moją szszęke jednak za duze..napewno pojde i poprosze o poprawke tylko nie wiem jaka jest w tej sytuacji mozliwa... do xav nie widzialam nigdy na oczy cyrkonowych ale mam na sobie na metalu i moge powiedziec ze ogromna różnica w porównaniu do naturalnych...jak to dwie jedynki to inwestuj juz dzis, bo wydasz i tak spora kwote na metal a poznej bedziesz zbierac na ich wymiane na lepsze..ja juz zaczynam odkaldac pieniądzena lepsze, tylko wypytaj sie dobrze o kształt naciskaj przy doborze koloru , popros o przedstawienie modelu mow że zależy ci na estetyce itp..

Gość xav
Arylin** dzięki za poradę. Właśnie z tymi wszystkimi detalami myślę, że problemu nie będzie bo tak jak wspominałem moja Dentystka jest też bardzo nastawiona na względy estetyczne. Uważasz, że można je przy okazji postarać się o wybielenie wszystkich zębów?

Gość arylin**
nawet myślę że lepiej będzie je wybileić na początku a potem te koronki :) żeby poźniej w kolorze różnicy nie było:)

Gość zizza
witaj Agulin:) ja nie mam problemow z mowieniem, nic mi nie uciska, w porownaniu do moich zebow co do wielkosci to jest dobrze ale tylko z prawej strony bo jak sie okazalo z lewej strony mam swoje ząbki mniejsze niz z prawej. moje wlasnie czworki sa roznej wielkosci i koloru. dlatego korona na trójce przy tej malej czworce wyglada troche zaduzo i barziej wypukla, rzuca sie to w oczy. no ale jak mi powiedziano jak by wiecej sie go skrocilo to byloby bardziej nienaturalnie i nieproporcjonalnie do tej "normalnej " strony. ja jestem zdania ze wszystko daloby sie zrobic dobrze. w pracowni protetycznej chyba widzieli na wycisku ze zęby bardzo roznia sie co do wielkosci mimo tego walneli mi takiego duzego kla. jak bym bardziej sie zawziela to bym sie klocila z nimi ale mi sie zwyczajnie nie chce bo wiedzialam ze cuda nie bedzie, metal to metal. jakby to byly ząbki cyrkonowe to ten kiel nie rzucalby sie w oczy ze jest nienaturalny ale porcelana na metalu na ten swoj zimny odcien. agulin moze Tobie dentysta zle pobral wyciski albo w pracowni protetycznej zle zrobili nie wiem.. oni sie do tego raczej nie przyznaja...pojdz do swojego dentysty niech on da Tobie adres tej pracowni, pojedz tam z tymi zabkami niech oni zobacza jak to wyglada u ciebie w buzi i moze daloby sie cos zrobic. ja tak zrobilabym na twoim miejscu. pozdrawiam i trzymaj cie wiem ze sie tym martwisz:)

Gość zizza
no napewno trzeba byloby wybielac i to juz regularnie co jakis czas zeby nie bylo widac roznicy:)) jak dentysta jest w porzadku to napewno Tobie doradzi jak najlepiej:)

Gość xav
Ojj Panie co ja bym bez was zrobił ;).. w czwartek mam dokończenie leczenia kanałowego tej jednej jedynki, więc wypytam o wszystko dokładnie (łącznie z wybieleniem - aż mnie ciekawi ile krzyknie za dodatkowe wybielenie:P ) Dobrzee.. to dziękuję za rady. No i mam nadzieje, że na święta będę już miał nowe jedyneczki i bonusowo bielutkie :) Pozdrawiam xav.

Gość max7x
Ja mam na metalu tak jak wcześniej już pisałem i naprawdę jestem zadowolony. Chciałem w pierwszej fazie cyrkonowe (pełnoceramiczne) ale dentystka mi odradziła pomimo że są droższe !! Nie wszyscy mogą je nosić i nie są tak trwałe jak ceramiczne. Na metalu jak są dobrze zrobione to efekt jest odlotowy... Jutro idę na kolejne szlifowanie . NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ :)

Gość zizza
oj Max7 zle zrobione czy dobrze zrobione metal to metal. a jesli ktos nie widzi roznicy miedzy wlasnym zębem a korona na metale to ja nie wiem...moja dentystka tez mi odradzila cyrkonowe czy jakies inne lepsze bo metaloceramika jest bardziej sprawdzona , a te cyrkonowe nie polecaja na dluzsze odcinki tak jak w moim przyoadku. chociaz poznalam osoby ktore maja wieksze mostki cyrkonowe.. w kazdym badz razie teraz troche zaluje ze nie wzielam kredytu... generalnie nie wyglada to u mni zle ale nie jest tez super fajnie ladnie. pozdro

Gość zizza
Xav, twoja dentystka ma racje korony pelnoceramiczne czy na cerkonie sa mocniejsze i lepsze pod kazdym wzgledem. ale w moim przypadku jest most 6 punktowy i dlatego wlasnie nie polecaja tak duzych prac na cerkonie tylko na metalu. i to nie jest tylko opinia mojej dentystki, slyszalam o tym tez od kilku innych osob. przeciez implanty tez nie kazdemu da sie wszczepic:) a koronki mozna zalozyc nawet na caly łuk jakie tylko chcesz:) pozdrawiam:)

Gość arylin**
dzięki zizza:) cóż jutro wybieram się do mojego dentysty..dalam sobie kilka dni na przyzwyczajenie..i nie wiele to dalo czuje że jest źle i nie podoba mi sie.. dzwoniłam dzisiaj do innego stomatologa ale uprzedził mnie że nie będzie oceniał pracy kolegi po fachu wiec dalm sobie spokój zobaczymy jaka będzie reakcja mojego stomatologa. na wszelki wypadek przygotowałam sobie kilka argumentów prawnych celem ułatwienia perswazji:) ale mam głęboką nadzieję że nie będę usiała ich urzyć..boję się trochę jak to będzie a żyby było jeszcze śmieszniej..to jest zacementowane tymczasowo. Dentysta zapewnił żę miesiąc bedzie się trzymać dobrze nawet morze do trzech miesięcy. Wczoraj spadło...

Gość arylin**
do zizza jeszcze jedno...masz możliwość zrobić zdjęcie i pokazać mi jak to wygląda u Ciebie? Bardzo proszę.:)

Gość anus 79
hallo

Gość zizza
witaj:) zrobie zdjecia dzis wieczorem albo jutro, podaj maila:)

Gość arylin**
arylin.25ip@wp.pl dziękuję:) wlasnie wychodze do dentysty zobaczymy....trzymajcie kciuki:)

Gość mezinka
witam. ja od roku nosze most cyrkonowy i ogolnie z materiału jestem zadowolona , lecz z jakosci wykonania to nie dokonca. gdyz mam most z powodu braku dwoch jedynek i osadzony jest na dwojkach , i jedynnki sa troche duze i razem z dwojkami zabardzo wystaja do przodu, krepuje mi to troche usmiechanie bo jak dla mnie wyglada nienaturalnie. zapłaciłam za nie 5tyś, i czy mam prawo je jakos zareklamowac ze tak powiem.bo chyba jest jakas gwarancja. prosze o wasza opinie? i czy nie zapoźno ze dopiero po roku,:/

witam,jestem tu pierwszy raz.Poszukuję dobrego i w miarę taniego protetyka w Bydgoszczy.Proszę o poradę i opinie gdzie robią najładniejsze koronki porcelanowe?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować