Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość Oli oli oliwia
rozłańczam - rozłączam podłańczam- podłączam poszedłem na nogach....lub co gorsza poszłem na nogach wiadomo, że jak sie idzie to używa się to tego nóg;)

Gość Oli oli oliwia
przede wszystkim pisane łącznie czyli przedewszystkim lub przezemnie zamiast przeze mnie...

Miro --- a mnie drażni Twoje WOGOLE - jeśli już w swym językowym niedbalstwie zapominasz o polskich znakach, to napisz to - błagam Cię - chociaż osobno!!! Niektóre wasze zarzuty, co do mowy są śmieszne :D Niech SE (a tak se powiem COBY podkreślić \"wagę\" i \"powagę\" tego tematu) - Ślązacy mówią \"kartofle\" - Poznaniacy - \"pyry\" Niech SE internauci mówią \"jush\". I jeszcze zarzut, że ktoś mówi \"wejś\" zamiast \"weź\" albo \"szejść\" zamiast \"sześć\" - o ile pamiętam to słowo \"krzesło\" wymawiamy wszyscy \"kszesło\" i jakoś nikt nie wymaga od nas byśmy wymawiająć \"kRZesło\" język sobie połamali.

Gość intuition
piędziesiąt, sześdziesiąt, zamiast pięćdziesiat, sześćdziesiąt, itp.

Gość Do wenuski
taaak internauci zaczną tak mówić i pisać....a potem dziwić się, że analfabetyzm rośnie:P

Gość Gorące słonce
nadewszystko zamiast pisać nade wszystko a słówko ściąg zamaist ściągnij najmocniej mnie wkurza!!

A mnie denerwuje jak ktoś mówi: so - zamiast są dałem dla taty - zamiast dałem tacie dźwi - zamiast drzwi i rozpoczynanie zdania od: \"a więc\"

Gość Koliber 5000
a mnie denerwuje mówieni słówka "nie" po każdym wypowiedzianym zdaniu

Gość ive
Martitta - od "a więc" można rozpocząć zdanie a od "więc" nie.

Do Wenuski -- co ja się błędów naogladałam na tym forum i innych forach, jednak na mózg mi nie poszło - bynajmniej analfabetką się nie stałam. Proponuję też wycofać z TV wszystkie filmy z domieszką seksu, czy przestępczości a może będzie mniej morderców i gwałcicieli. Rzecz się tyczy też internetu, skoro \"jush\" nie ma racji bycia wszelkie inne twory Szatana won!! Głupek zaadoptuje na stale w swej tępej główce spaczony język, człowiek myslący - nie. No tak, ale trzeba być człowiek myslącym, by to pojąć....

Gość Koliber 5000
mam pytanko skoro ten topic służy Naszej poprawnej polszczyźnie.... od kiedy mówić dobry wieczór zamiast dzień dobry.... a jeśli już przy słówku " dzień dobry" to często słysze jak Polacy mówią tylko słowo dobry:D

1. włANczać, wyłANczać, podłANczać 2. wziąŚĆ 3. przyszłem, poszłem, doszłem, wyszłem 4. wziĘłem - wymawiane wziełem 5. rok dwutysięczny piąty Pierwsze cztery są tak okropne, że w ogóle nie będę komentować. Ostatni też razi bardzo, tym bardziej, że nawet w tv tak mówią, a ludzie słuchają i powtarzają, feee!

Gość Koliber 5000
Wenuska nie wziełaś pod uwagę, że na necie siedzą też młodzi ludzie i tacy szybko mogą nauczyć się takich słów jak np. jush.... poza tym jesli było by mniej takich okrutnych filmów to było by mniej zła na świcie więc zastanów się co wypisujesz!!

Gość Pomyłka oo7
moja córka chodzi do przedszkola gdzie jest więcej chłopcó i zaczęła mówić; poszedłam ale oduczyłam ją tego:) Mnie drażni słysząc co drugie słowo (zamaist przecinka) przekleństwa!!

Do Miro - \" dziecko pisze na tablicy\" - jest poprawne . Ale zapytanie \"co TAM pisze ? \"i odpowiedż\" tam pisze , że sklep jest nieczynny\" jest to zupełne nieporozumienie . Powinno byc \" co tam jest napisane ! \" Na ten temat wypowiadał się p.Miodek i dlatego wiem , że to jest błąd i niestety często popełniany . A jeżeli chodzi o to co mnie denerwuje , to chyba najbardziej , jak ktoś rozmawiając ze mną mówi : słucha pani .... i dopierop mówi o co mu chodzi. I tak zaczyna prawie każde zdanie podczas jednej rozmowy. :) Albo mówienie np. lyście zamiast liście , czy z koleżankom zamiast z koleżanką . :)

Gość ja też coś powiem
do Wenuski - > w wyrazach typu krzesło ubezdźwięcznienie jest akurat poprawne, tzn. poprawna jest wymowa "kszesło", ponieważ "rz" się ubezdźwięcznia poprzez sąsiedztwo z "k". Ale to w żaden sposób nie tłumaczy koszmarnej formy : wejś / szejść :) do Pani Halinki -> wziĄłem, a nie wziĘłem! :) Mnie drażni : lubiałem / lubiałam, umię, rozumię oraz wyrazy typu: ciągłem (zamiast ciągnąłem).

Gość Pomyłka oo7
denerwuje mnie jak na niezbyt wybitnych artystów mówi się "gwiazda" ale to niestety nie jest błą językowy;)

Gość uff
najgorsze jest ja chcem ja muszem

albo godzina czasu :( Jednak pozostaje przy swoim ze od \"a więc \" nie rozpoczyna sie zdania, tak mnie uczyła polonistka.

Mnie dobija jak ktos uzywa pseudo-gwary. Np. \"Kaj my są\" zamiast \"Kaj my som\" \"Kaj mosz portfel\" zamiast \"Kaj mosz bajtlik\"

Gość no no no no
a mnie drażnie jak ktos mówi tak: ka - zamiast - gdzie kiela - ile ciśnij- - wyrzuć np. idże - idź albo jak ktoś mówi na trzmiela - bąk.. ręce opadają

Gość Yeti żyje...
Wielkimi błęami są też słowa ożenić się wypowiedziane prze kobiete ...chyba ze jest odmiennej orientacji;)

Gość I znowu wieczór
mnie wkurza słowo ; zajebiście!!!

A mnie jako dysgraficzkę :) , potwornie razi nieznajomość ortografii tłumaczona dysleksją, dysgrafią i paromi innymi przypadłościami...

---> do "ja też coś powiem" Koteczku, ja tylko wypisałam rążące mnie najbardziej błędy językowe i \"wzięłem\" to jeden z nich, a dokładnie wiem, jaka jest poprawna forma. Poza tym razi mnie to, że bardzo dużo ludzi w ogóle nie umie stawiać przecinków.

Gość I znowu wieczór
ale niestety nie jest błedem jezykowym.... wkurza mnie jak ktoś mówi pocukrz herbate

Koliber 5000 --- TV nie puszcza takich filmów, bo ma taki kaprys, ale dlatego, że na takich jest największa ogladalność. Widzami nie są tylko pijaczyny spod nocnego, ale też normalni wykształceni ludzie, którzy potrzebują sobie popatrzeć na coś mocniejszego. W gesti mądrego rodzica jest pilnować swoje dziecko, uważać na to co ono ogląda. W GESTII MŁODEGO CZŁOWIEKA JEST CZYTAĆ WIĘCEJ KSIĄŻEK OD CHOĆBY TAKICH FORÓW. Wbrew pozorom treści zawarte w internecie przeznaczone są dla inteligentnych internautów, potrafiących odróżnić choćby taki żart językowy od byka.

Gość lllloooollll
najbardziej dobijające są słowa; spoks - spoko zamiast spokojnie Zakopanym zamiast Zakopanem, Pomorskim zamiast Pomorskiem, Wielkiem zamiast Wielkim