Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

ja też coś powiem --- przyznam Ci się szczerze, że ja tego \"j\" w wymawianym \"wejś\" czy \"szejść\" w ogóle bym nie usłyszała, a słuch mam absolutny. Wydaje mi się, że to kwestia złego akcentu, a nie feralnego \"j\".

Gość ja też coś powiem
do Pani Halinki -> przepraszam, masz rację, za szybko czytam i sądziłam, że chodzi o niepoprawną wymowę "wziełem" rzekomo poprawnego wyrazu "wzięłem" :) Oj ale namieszałam 🌼 Pozdrawiam :)

Z równowagi mnie wyprowadza : wziąŚĆ poszłem Śminka Dźwi obCZAs co tam PISZE o czym Ty do mnie rozmawiasz ? :O autobus idzie/poszedł,samolot idzie/poszedł :D wogle PO CZEMU kapusta ? Wiejska mowa mnie natomiast nie denerwuje,tzn.zwroty typu : idźże przynieś,a niechta,ło.... itd. dlatego,że często wyjeżdzam na wieś i jestem przyzwyczajona,poza tym to śmiesznie brzmi i bynajmniej nie są to błędy językowe.

Gość lllloooollll
albo słowo cuś zamiast coś ....nie wiem nawet czy cuś napisać przez ó czy u;)

Gość ive
a jak jest z gazem? włączam, zapalam ,zaświecam?

Gość gocha_ok
a mnie wkurza jak ktos mówi " w Zakopanym" a nie w " Zakopanem" wrrr

Gość lllloooollll
myśle, ze z gazem jest tak, że go włączam ale zgłupiałam teraz;) więc poczekam na opinie jakiegoś znawcy;)

Gość do lllloooollll
Kujawsko-Pomorskim jest chyba tak samo poprawne Kujawsko-Pomorskiem

Jak chcę włączyć, bo mam główny zawór zakręcony to go włączam, a jak chcę zagotować na nim wodę, to go podpalam... Ale sama nie wiem..., ktoś wie?

Gość do lllloooollll
gaz odkręcasz, włączasz... jak uważasz zapalasz płomień na gazie

A jeszcze : -nastaw telewizor,czajnik itd. -albo nadawanie polskim słowom jakiegoś angielskiego brzmienia ,np.czekam na propozyszyn :O A z tym słowem INTELIGENCJA,to jak właściwie jest ? Często słyszę w telewizji jak mówią INTELIGIENCJA :O

Hmmm... Przyznam szczerze, że z tym gazem, to i ja mam wątpliwość. Włączanie gazu mnie nie przekonuje, bo włączanie kojarzy mi się z naciśnięciem przycisku, po którym to naciśnieciu pojawiłby się gaz - no chyba że ktoś ma taką kuchenkę :D A w kuchenkach, w których się przekręca pokrętło i trzeba zapałeczką poświecić, to powiedziałabym, że gaz się podpala.

Gość nie chcem ale muszem
A więc :) (a dlaczego nie powinno się zaczynać zdanie od "więc")zacznę od tego, że wyrażenia gwarowe nie powinny razić. Sam chętnie lubię użyć "jadem" lub "jo", a słowo "nieprawdaż" mi się bardzo podoba i jest bardziej poprawne od "nieprawda", zresztą są to dwa różne słowa. Z wiekiem mam coraz więcej trudności i wątpliwości co do pisowni, np. ostatnio powinno być "przeciwnościom" czy "przeciwnością"? W zdaniu "wbrew wszelkim przeciwnością losu", hmm, chyba to drugie, ale nie jestem pewny...

Z tą inteligencją- inteligiencją, to chyba tak jak z geografią - gieografią. Kiedyś się zmiękczało, a teraz to zanikło...

albo stawianie się na końcu zdania jak w piosence Dody Elektrody \" ..i przypomną twarze się..\"

Gość ive
przypomniałam sobie ,że Makłowicz mówi "zaświecam" gaz (chyba)

Z tymi nazwami wojewóztw musiłąy być jakieś nowe ustalenia , albo nie wiem co ( może prf.Miodek się wypowiedział ) , bo jakiś czas temu podczas prognozy pogody mówili zawsze w woj. warmińsko-mazurskiem, mazowieckiem, śląskiem itd , i aż uszy bolały od tej odmiany , a teraz mówią : w warmińsko-mazurskim, mazowieckim,sląskim . I słucha się tego bardzo dobrze. A może obie formy sa poprawne . :)

Gość do lllloooollll
podpala się płomień po mojemu a gaz się odkręca. np. w celach samobójczych.:P

Martitta --- to jeszcze nic!!! Słynna \"Dżaga\" : \"(...) bo nie BOJĘ ŻYCIA SIĘ\" buehehe rymu nie umiała znaleźć, ale się uparła i znalazła :D

Gość rusyjska ruletka
Drażni mnie jak ktoś mówi jestem mamom zamiast mamą, dobrom zamiast dobrą.... ą używa się w liczbie pojedyńczej a om w mnogiej;)

Gość do lllloooollll
ale mam posrany nick. sorry:P w województwie kieleckim, w powiecie krakowskim, ale w znaczeniu na ziemi kieleckiej, na ziemi krakowskiej -> w kieleckiem, w krakowskiem

Gość rusyjska ruletka
gaz podpala sie gdy używamy zapałki, a podłąćzamy gdy używamy kurka....a co z tym mówieniem dobry wieczór i dzień dobry...są jakieś godziny w których wypada mówić dobry wieczór a nie dzień dobry??

Gość ive
jedna przeciwność - przeciwnością, kilka przeciwności - przeciwnościom ("wbrew wszelkim przeciwnościom losu")

A z województwami, to kiedyś czytałam, że w \"województwie lubelskim\", ale jeśli nie zaznacza się, że o obszar administracyjny chodzi, tylko o region w sensie historyczno-geograficznym, to wtedy w Lubelskiem...

---> do \"nie chcem ale muszem\": Powinno być \"wbrew wszelkim przeciwnościOM\", bo to liczba mnoga rzeczownika \"przeciwność\", jeśli byłaby to liczba pojedyncza, wtedy powiedziałbyś \"wbrew wszelkiej przeciwności\" do DIARRY: Nie ma żadnych nowych ustaleń odnośnie do tych województw! Jeśli mówisz o województwie mazowieckim, to powiesz \"w województwie mazowiecKIM\", ale jeśli mówisz o Mazowszu jako regionie, to wtedy możesz tylko powiedzieć \"w MazowiecKIEM\"!

Gość biedny biedaczek
który czas zamiast która godzina....

Gość biedny biedaczek
strasznie ładne....albo strasznie fajnie ....jak może ktoś lub coś być strasznie fadne??;)

DO TABALUGA Tak sie mówiło wg Szkoły Krakowskiej, ale zostalo to ujednolicone (poczatek XX wieku) i teraz sie tak nie mowi, chociaz mojej koleznace czasami sie wymsknie hjerbatka, markjeting, hamburgjer.