Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość a tak w ogóle
to o co wam chodzi???

czesc odpalcie sobie to: www.marioland.neostrada.pl pieNc programów, ktUre, oglONdnijcie,.... bleeeeeeeeee Denerwuja mnie bardzo zdania jak: ---\" tam pisze...\" zamiast \"jest napisane\" , \"tam pisalo\",....i byc moze, jak pisala Orlica, obie formy sa poprawne, ja jednak nie przestane tepic tego cholerstwa! --- \"zrobie SE kanapke\" ---w piosence niejakiej Abry \"na ksiezyc patrze SIE\"-fuuuuuuuuuuj ---\"nie wchodz tam\" ---\"chlopaki poszlY na mecz\" ---\"szeJset...\" ---nagminny i niepoprawny brak interpunkcji lub jej zle uzycie Pozdro;)

Gość *santiago*
Wkurza mnie gdy słyszę: "Absolutnie tak". Przeciez samo słowo "absolutnie" satnowi przeczenie czegoś.

Gość hejkaaaaaaa
mnie natomiast interesuje wasza opinia co do slow na dworze i na polu - w odniesieniu do na zewnatrz. Czy obie formy sa poprawne? Ciagle jestem gnebiona przez ludzi z polnocnej Polski, ze na polu to niepoprawnie. A czy to nie jest tak jak z kartoflami, pyrkami itp. Pozdrawiam 🌻

Gość do hejkaa
to gwara, tzw. wymowa krakowsa. poprawna (ogólnopolska) jest wymowa warszawska

to jest szkola krakowska i warszawska. nie gwara. Tzn. moze to jest gwara, ale poprawnie mowi sie na to Szkola :)

Gość Pseudonim mój to Ona
Mientko zamiaist miękko Letko zamiast lekko

Gość Jakkkkko
Do p Papierowych Nożyczek.Forma MI użyta na początku zdania jest niepoprawna. Piszemy, mowimy ; MNIE się nie podoba, lub nie podoba MI się, co do borówek to występują borówki amerykańskie, są większe od naszych leśnych ,ale są ciemne, a te czerwone to dla mnie zawsze były poziomkami.

Gość jezioro samogonu
a ja nie lubie gdy ktos na pytanie o godzine mowi ze jest np : "druga dwadziescia dwa" chyba dwdziescia dwie (w domysle dwie minuty)

Gość vaccinium
w sprawie borowe to jest tak: to co nazywamy potocznie jagodami (czarnymi jagodami) to sa owoce (typu jagoda) rodzaju BOROWKA, a dokladnie borowka czarna sa tez borowki o czerwonych jagodach (borowka brusznica), ale tez i borowka pijanica (ta z kolei jest rzadka) mnie denerwuje gdy ktos mowi mlecz (choc taki rodzaj istnieje) zamiast mniszek, jarzebina zamiast jarzab, kasztan zamiast kasztanowiec...

Gość Jakkkkko
Właśnie borówka czarna, ta nazwa mi umknęła, a te małe czerwone ,które Papierowe Nożyczki nazywa borówkami, a dla mnie od zawsze to poziomki, to jak to jest/? Poziomki czy borówki?

Gość Sarmite
a nie zauważyliście nagminnego już mylenia zaimkow osobowych i nie osobowych: "umylam chodniki" = "umylam ICH" dobija mnie to....

Gość Sarmite
nieosobowych ;)

Gość vaccinium
hmm no ja nie wiem jak nauczyc kogos na forum jak odroznic borowke brusznice (czyli takie male czerwone kuleczki) od poziomki, ktora jest z zupelnie innej rodziny, posiada inne liscie, ma takie male orzeszki (doslownie) i powiedzmy jest to taka mala truskawka

Gość Jakkkkko
Dziękuję, jak brusznica to już wiem, małe zaćmienie umysłowe, jeszcze raz dziękuję.

mój syn mówił niegdyś \"podeszła\" o dziewczynkach \"hambunger\", \"situ\"... \"goda się woduje\" to akurat było jego przejęzyczenie :-)

najbardziej rażące na kafeterii są jednak błędy ortograficzne - a jak sie tych nieuków leniwych obstuka za błędy, to zaraz się żółtymi papierami legitymują... hehe .. skoro siedzą na kafeterii, to znaczy, że mają dostęp do internetu, a zatem mogą w tym samym czasie (a nie: wmiędzyczasie ;)) otworzyć stronę ze słownikiem ortograficznym ubierać sukienkę włAnczać telewizor kupywać, lubiałem fajnie, że już o większości napisaliście - ja dodam jeszcze jeden: śmieszne jest, kiedy ktoś myli \"bynajmniej\" z \"przynajmniej\" i używa tego zamiennie 🖐️

Gość Jakkkkko
Mam pytanie do Krwawej Orlicy. Z jakich zródeł wiesz, ze forma "pisze" jest poprawna, byłam tak zaskoczona, ze zapytałam znajomą, która językiem polskim zajmuje się zawodowo i ona o niczym takim nie słyszała, w dalszym ciągu poprawna forma to jest " napisane",. a może coć pezeoczyłyśmy?

A mnie wkurza jak krakusy mówią że idą na pole a nie na dwór, i zawsze mówie że na polu to buraki rosną.

Gość ddddiio
Krwawa Orlico mnie też zdziwiła ta zmiana w poprawnosci formy PISZE, odezwij się, oświeć ludzi pragnących wiedzieć, podaj zrodlo.