Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

chcę się dowiedzieć - obydwie formy są poprawne :):)

Gość Hydra w hydrowa
będe robiła jest chyba poprawnie... ale na 99% jestem pewna. denerwuje mnie też słowo; wiencej, wziońść, se!!!!

Gość biegi piegi 22 22 22
namaluj makijaż!! albo wysmaruj kanapke masłem!!

Gość xyzzyz
kiedys moj znajmy znalazl sie w smiesznej sytuacji.. mianowicie lezelismy z wyciagnietymi ramonami do gory.. i nagle na jego "pachie" "paszy" zauwazylismy mrowke... i tu sie zaczal problem jak mu to powiedziec... musze zanzaczyc ze mrowka byla na a nie pod pacha.. wiec jak poprawnie powinno sie to powiedziec :) masz cos na "paszy" czy "pachie" ??? 🌼

Gość chlopac
mnie najbardziej denerwuje "chlopacy"... co to w ogole jest "chlopac"? albo malopolski chlopiec albo mazowiecki chlopak a nie jakis dziwny mix.

Gość ive
może "na pasze" ( masz mrówkę na pasze) a najlepiej...zwiewajmy stąd ,tu jest mrowisko! poprawnie powinno być pod pachą,niezależnie w jakiej pozycji byliście.

Gość Ubierz buty
Wszystkie błędy mnie rażą, jedne bardziej, inne mniej, ale ubieranie różnych strojów doprowadza mnie do szału! Niestety, staje się nagminne, a na zachodzie Polski juz prawie nikt nie ZAKŁADA ubrań :(

Jestem :) Ktos mnie wolal :) Otoz dowiedzialam sie o poprawnosci formy \"pisze\" na zajeciach z Kultury Jezyka (PWR). Nie jestem maniakiem i nie poszukiwalam tego w slownikach, zwlaszcza ze w domu mam starsze wydania... wiec pewnie jeszcze tej zmiany tam nie wprowadzono. A dopuszczenie tej formy, jak i innych uwazanych kiedys za blad (np odmieniamy juz slowo kakao...) weszlo do naszego jezyka przez bardzo duza stosowalnosc... Wiec niestety mojej wiedzy nie moge poprzec literatura ale ponoc to jest juz odgornie zatwierdzone przez Miodka :) Ktos tam pozniej napisal, ze prof. Miodek \"grzmial\" na to \"pisze\"... To juz juz naprawde nie wiem. Moze ktos jest bardziej oswiecony :)

Gość a mnie wkurza jak prawie
wszyscy piszą "wogóle" zamiast " w ogóle" "wziąść" zamiast "wziąć" i robią niedopuszczalne błędy ortograficzne np. ruże :)))

Gość bumbasticka
zmietnij zamiast zamieć..... krętnij zamiast zakręć..... ale najgorsze jest słowo; skurz np. dywan wrrrrr:(

Gość bumbasticka
to słowo było już wymienione ale przytocze to jeszcze raz; doktór... w przychodni dużo ludzi na lekarzy mówi doktór (nie dość, że nie mówią doktor to na dodatek połowa "doktórów ma tylko magistra;) )

Gość lilka79
zaden doktor w przychodni nie ma magistra!!! Koncząc studia zostajesz lekarzem medycyny a ni zadnym magistrem - he he Mnie złości "półtorej roku", "półtorej dnia" itd, wrrr

A mój kolega mówi np \"czekam za wynikami\" a nie \"czekam na wyniki\". Nie mogę tego znieść, ale spotkalam się z tym kilka razy na Kujawach. Może to jakaś gwara?

Gość do papierowych nożyczek
borówki czerwone-to borówki czerwone borówki czarne-to potocznie jagody.

Gość bumbasticka
Do Lilki; może masz racje nie znam się na tym ale tak czy owak nie mają doktora.... tak samo jest w aptekach, na sprzedających leki bez względu na ich wykształcenie większość ludzi mówi Pan/i magister

Gość Rakieta N2002
Nareście - nareszcie Jabko- jabłko

Gość 2005......
nie mowi sie na rok 2005 - dwutysięczny piaty tylko dwa tysiace piaty. Przeciez nie mowimy na rok 1998 tysieczny dziewiecset dziewiecdziesiaty osmy, prawda?! Nawet politycy i ludzie wyksztalceni popelniaja ten blad, masakra!!!

albo ...,28 listopada 2005r. a nie 28 listopad 2005r.

Gość upa
a mnie najbardziej denerwuje wyrażenie \" proszę ja ciebie\" wtrącane co chwile

Gość do bumbasticka
mylisz się, pracując w aptece musisz mieć przynajmniej mgr I zwrot Pani magister jest poprawny!

Gość purystka
A mnie najbardziej irytuje używanie: przekonywujący ,zamiast - przekonywający. Odkąd mój polonista mnie oświecił w 3 klasie gimnazjum, iż ta druga forma jest poprawna ,jestem bardzo wyczulona na punkcie tego słowa. Najbradziej mnie irytuje, gdy słyszę błędną formę w użyciu mojej polonistki(mimo to uwielbiam ją). Jednak jestem świadoma tego, że mało kto zdaje sobie sprawę z istnienia takiego słowa jak: przekonywający,gdyż jest ono mało popularne. Analogicznie do tego nie mówi się "przekonywuj", tylko "przekonywaj", czy też"przekonywuję - przekonywam". Wiem, że to dziwnie brzmi, dlatego proponuję formę - przekonuję, przekonuj, przekonujący etc. Ps. Bardzo podoba mi się ten temat, niektóre przykłady są naprawdę śmieszne a popełniania niektórych lapsusów sama nie byłam świadoma, typu: ubierać np. buty, cofnij się do tyłu, czy choćby kartkę papieru;)

Gość he he......
pracuje w urzedzie i smiesza mnie sformuowania stosowane w pismach. Najczesiej popelniany blad to: Zwracam sie z uprzejma prosba.... Nie ma czegos takiego jak uprzejma prosba. Mozna ewentualnie kogos uprzejmie prosic. Dlatego poprawniejsza jest forma: Zwracam sie uprzejmie z prosba.... Ale chyba nikt oprocz mnie nie zwraca na to uwagi, bo nawet w Ministerstwie tak pisza:)

Rakieta----> Nie zgodze sie :) Wlasnie bledne jest wymawianie \"Jabłko\". Powinno sie mowic \"japko\". Znaczy tak mniej wiecej... Po prostu bez wyraznego wymawiania tego \"bł\"

Rakieta----> Nie zgodze sie :) Wlasnie bledne jest wymawianie \\\"Jabłko\\\". Powinno sie mowic \\\"japko\\\". Znaczy tak mniej wiecej... Po prostu bez wyraznego wymawiania tego \\\"bł\\\" he he...... ----> Ale serio??? Sama tak uzywam, wszyscy uzywaja. Naprawde zwrot \"zwracam sie z uprzejma prosba\" jest niepoprawny?? To mnie zaskoczylo ;)

Gość he he....
Jakas madra osoba w urzedzie zwrocila mi na to uwage i teraz zauwazam to w pismach. Nie jest to bledem na tyle zeby prosba nie zostala spelniona. Zwykle prosby odrzucamy z innych wzgledow:)

Gość Jakkkko
Krwawa Orlico ,dziękuję, ze się odezwałaś, tak mnie zdziwiła ta poprawność ''pisze'' , ze wczoraj pytałam moją zaprzyjazniną koerktorkę, która z racji zawodu musi być na bieżąco z tego typu nowinkami i obłożona jest słownikami ,bo potrzebne do pracy i absolutnie nie potwierdziła tego, owszem powiedziała jest to powszechny sposob mowienia, jednak błędny, nawet prof . Miodek tego nie akceptuje, to teraz ja już nie wiem zostane jednak przy jest napisane. o odmianie słowa kakao to nawet ja słyszałam i to już od dobrych paru lat, i wiem , ze zasady ulegają zmianom i mogłam to przeoczyć, jednak dopoki nie znajdę potwierdzenia w słowniku, będzie to dla mnie forma niepoprawna.

Gość wcinek
Wydra w hydrowa to chyba na wsi mieszka skoro zna takie przyklady!!

Gość Jakkkko
Będę robić i będę robiła w zasadzie obie formy poprawne, z reguły wybiera się te krotsze , więc będę robić pewnie zwycięży. Nie ma czegoś takiego jak na pasze, może być jedynie pod pachą.

przypomniało mi się coś jeszcze- uslyszałam raz w sklepie z ust ekspedientki: 28 ZŁOTY???? chyba poprawnie powinno być 28 złotych??? no chyba, że się mylę...?