Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

No... babbcia ma prawe 90 :) Takie wiejskie nalecialosci... bym powiedziala, a nie wroclawskie ;) Mnie zawsze dziwilo warszawskie \"na dworzu\" ;)

Heh... ja czasem ide z psem na pole... Ale mam na mysli taka ziemie zaorana, zasadzona zbozem i innymi... ;) Ciekawe jak odroznic jedno pole od drugiego ;)

Gość Jula 1984
winda

Gość fajny temat
najbardziej rozbawił mnie człowiek który wysmiewa to jak ktoś pisze i ciągle powtarza wogóle (mógłby się w końcu nauczyć że piszemy w ogóle! zamiast zwracać uwage innym) tak tylko marudzę :p

Gość _ona_czyli_ja_
Ja wlasciwie to mam pytanie (jesli juz o tym bylo,to wybaczcie,bo nie przejrzalam wszystkich stron tego topiku).Czy stwierdzenie "geneza powstania" jest prawidlowe?? Przeciez "geneza" to zespol czynnikow warunkujacych powstanie,czyz nie? Czy nie powstaje zatem 'maslo maslane' ?? Z gory dzieki,bo jakos mi to spac nie daje ;)

Gość winda w gore
... bo ciekawy temat

Gość agulinda
do _ona_ czyli_ja: z tego, co mnie uczono na poznanskiej polonistyce i z tego, czego nauczyla mnie moja mama polonistka, wiem, ze jest geneza np. osiwecenia itd. Jesli chodzi o powstanie...jest to poprawne, jezeli chodzi o ruch, np. o powstanie chlopskie (a wiec mozemy mowic o genezie powstania chlopskiego, poniewaz "powstanie" w tym momencie oznacza bunt, a nie moment, w ktorym dokonuje sie akt kreacji), natomiast poprawnym nie jest, jesli odnosi sie do zrodel czy przyczyn powstania, do genezy. Wowczas bowiem "geneza powstania" staje sie tzw. maslem maslanym.

Gość jadziaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
A mnie straaaasznie denerwuje 'znowusz' albo jak to mówi moja nauczycielka z matematyki 'więcej jak połowa'.. A tak to jeszcze gieografia, śminka, dźwi, wyłanczam, my byli i wiele innych :)