moherowy beret jadzi 0 Napisano Sierpień 28, 2005 Znasz jakieś tanie (do 15 zł), smaczne danie??? sniadaniie, obiad , kolacja :D To napisz :) Ja polecam leczo: Składniki: 1 kg papryki 40 dag pomidorów 40 dag cebuli 10 dag wędzonej słoniny (boczek) 20 dag kiełbasy papryka ostra i słodka mielona sól Przygotowanie: Ze strąków papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąc skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę lub półplastry. Pokrojoną w kostkę słoninę podsmażyć, dodać cebulę i przyrumienić na jasnozłoty kolor. Dodać mieloną paprykę. Do garnka włożyc pokrojoną paprykę i pomidory oraz cebulę ze słoniną. Dusic na słabym ogniu. W miare wyparowywania wody sos uzupełniać wodą. Potrawa powinna być zawiesista i pikantna. Do leczo dodać pokrojoną kiełbasę ew. ryż. Można zgęścić roztrzepanym jajkiem. Albo kotlety ziemniaczane : :D ziemniaki przepuszczone przez praskę wymieszać z usmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i kilkoma łyzkami maki :) Wyrobić masę, uformować płaskie owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto-brązowy kolor z obu stron :D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agami 0 Napisano Sierpień 29, 2005 a te ziemniaki do kotletów to muszą być gotowane? chętnie bym wypróbowała Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Myszor 0 Napisano Sierpień 29, 2005 kotlety ziemniaczane rzeczywiście są super, moja mamuśka od lat je robi, zawsze za nimi przepadałam :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Myszor 0 Napisano Sierpień 29, 2005 p.s. z innych tanich: Makaron ze szpinakiem i gotowanym jajkiem. makaron ugotować, szpinak podsmażyć - posolić popieprzyć itp., dodać ugotowane na twardo jajko (rozgniecione lekko widelcem) i połączyć z makaronem. ja robię to danie ze zdecydowaną przewagą szpianku, który uwilebiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wlasnie Napisano Sierpień 29, 2005 ugotowane maja byc te kartofle czy jak ? Nienawidze nieprecyzyjnych przepisow !!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alicat 0 Napisano Sierpień 29, 2005 a ciekawe jak chcesz przepuścić przez praskę surowe? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Myszor 0 Napisano Sierpień 29, 2005 no jasne, że ugotowane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość e.z.m. Napisano Sierpień 29, 2005 Nie podam przepisu, ale jest to autorski :D pomysł mojej mamy, która goruje raczej jarsko (nie wegetariańsko jednak) i niedrogo właśnie: cukinia faszerowana mięsem mielonym. Pyszotka, mniam, mniam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Myszor 0 Napisano Sierpień 29, 2005 ostatnio uraczyła mnie tym teściowa. Cukinia przecięta na pół, w środku mielone mięso (takie jak w gołąbkach). Następnie włożyła to do piecyka by cukinia zmiękła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agami 0 Napisano Sierpień 29, 2005 A moja zapiekanka ziemniaczana jest super 2kg ziemniaków 1kg cebuli 2 konserwy turystyczne pieprz,sól,papryka ostra Ziemniaki pokroić w plasterki tak samo cebulę i konserwę Na blachę od ciasta wykładać po kolei warstwę ziemniaków,cebuli i konserwę i tak na przemian ,żeby na wierzchu były ziemniaki (wszystko po kolei solić pieprzyć i paprykować) Polać to wszystko oliwą i włożyć do piekarnika na 50 min.w temp.160stopni PALCE LIZAĆ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dupajana 0 Napisano Sierpień 29, 2005 co sie bedziecie przemęczać... jak jestem głodna i nic w domu nie ma, to lecę do sklepu po kefir (z tych lepszych :P ) do tego zwykłe ugotowane ziemniaki i wcinam:):):) nie wiem jak Wam ale mi to bardzo smakuje :D a jak chcecie ciastka własnej roboty to tu http://www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=167 potrzebne składniki to płatki owsiane, kakao, mleko, cukier i margaryna na pewno nie uwierzycie ze cos takiego moze byc smaczne ale polecam z calego serca - wszyscy sie zajadali... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Sierpień 29, 2005 ugotowane ziemniaki (najlepiej mlode, ale coz, kiedy nie ma ...) ziemniaki kladziemy na talerz, na wierzch dajemy troche masla dla okrasy, a na maslo spora ilosc serka wiejskiego (grani) oraz sol, pieprz i szczypiorek to jest naprawde pycha !!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
moherowy beret jadzi 0 Napisano Sierpień 31, 2005 Oczywiście, ze ugotwane ziemniaki :D jak surowe przepuścisz przez praskę :P Najlpesze są jednak na drugi dzien :) pokrojone w paseczki i usmazone na patelni mniaaaaaam :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madame 22 0 Napisano Sierpień 31, 2005 MOHEROWY BERET - masz 100% racji co do ziemniaków Najlepsz to pokrojone w plasterki i smażone jak fryki . Do tego majonez (moim skromniutkim chudziutkim zdaniem) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wesola Napisano Sierpień 31, 2005 jaka maka do tych kotletow? pszenna? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gawi Napisano Listopad 27, 2006 http://www.pesto.art.pl/ a ja polecam tą stronę, jest tu troche niedrogich przepisów :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sylwunia1 Napisano Styczeń 8, 2007 KOTLETY Z PŁATKÓW; Poł PACZKI PŁATKÓW owsianych,pół kukurydzianych,pół rużowych, zalać gorącą wodą z rosołkiem tak żeby zakryło płatki i odczekać 45 minut. a później to jak z mielonymi,dodać podsmażoną cebulkę jajko robić kotlety w bułke tartą i na patelnie. koszt ok 10zł szt 20-25 na tydzień żarcia dla dwóch. Mój mąż za pierwszym razem myślał że to zwykłe mielone. POZDRAWIAM SMACZNEGO( z chlebkiem na zimno też super) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sisi72 0 Napisano Styczeń 8, 2007 Ziemniaki smazone + pokrojony w kostkę ogorek kiszony - wymieszac razem + do popicia np. kompot z jabłek - pyszny tani obiad Groch puree i do tego ugotowana kapusta kiszona (bardzo tani obiad i smaczny) Śledzie w śmietanie + ziemniaki ugotowane w łupinach - bardzo smaczny obiad i tani Ziemniaki ugotowane w łupinach + gzik (czyli ser bialy - moze byc homogenizowany z smietana i szczypiorkiem lub cebilka drobno pokrojoną) - pycha SMACZNEGO :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dadi 0 Napisano Styczeń 9, 2007 Taniutkie - kawałek kiełbasy kroimy w kostkę, wrzucamy na gorący tłuszcz dodajemy pieprz ziołowy,chwilę smażymy. Osobno gotujemy dość gruby makaron ,odcedzamy go i mieszamy z kiełbasą .Ot i wszystko zajmuje ok.10 min. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość empe Napisano Maj 31, 2007 NAZARTE CEBULE- SKLADNIKI: 1 kg duzych cebul, 0,5 kg mielonego miesa, 20 dkg zoltego, chudego sera, przyprawy. Scinamy wierzch cebuli i wydrazamy wnetrze zostawiajac 4 zewnetrzne warstwy (oczywiscie cebule wczesniej obieramy). Wydrazona cebule siekamy i z miesem podsmazamy na patelni doprawiajac do smaku.farsz wkladamy do wydrazonych cebul i przykrywamy grubszym plastrem sera. Wkladamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika w termoobiegu na 180 stopni.Wtym czasie gotujemy kasze gryczana.Obiad na 4-5 osob za 11-12 zlotych ! SMACZNEGO ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kudrusiowa Napisano Październik 26, 2007 a kotlety z chleba potraficie robic bo ja tak stary chleb moczymy w wodzie 20 minut potem podsaczamy wode i dodajemy jajko surowe troche bułki tartej i przyprawy cebulke pokrojona w kosteczke wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki wrzucamy na goracy tłuszcz smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ewelinka333 0 Napisano Październik 26, 2007 Ja polecam stronke Czarnej Oliwki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kometas Napisano Październik 26, 2007 Jadźka ... Składniki: 1 kg papryki 40 dag pomidorów 40 dag cebuli 10 dag wędzonej słoniny (boczek) 20 dag kiełbasy papryka ostra i słodka mielona sól To jest tanie??? Na pustą kieszen to raczej nei ten przepis, zawiodłam się:-( Źle sformułowany temat topiku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kometas Napisano Październik 26, 2007 p.s. -No Jadżka - nie obrażaj się!:-P :-D Surowe zeimniaki w talarki, cebula w piórka, posolić, popieprzyć sporo, wymieszać. Wrzucuć na patelnię na rozgrzany olej, dusić pod przykrywką na małym ogniu około 20minut. DO tego pasują świetnie wszystkie marynaty ze słoika (o ile są:-P). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zupa cebulowa Napisano Październik 26, 2007 potrzeba: kilo cebuli, rosol w kostakach, wode, ew wino, takie najtansze byle z winogron, sol pieprz, czerstwy chleb io troche zoltego sera a danie wychodzi pycha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ej powaznie Napisano Październik 26, 2007 makaron 2 zł 2 puszki tuńczyka, po 2 zł puszka 20 dkg startego sera , około 3 zł łącznie 10 zł Makaron gotujemy, po odcedzeniu wrzucamy na patelnię, dodajemy tunczyka lekko odciśniętego, i ser. Mieszamy aż się serek stopi. Można dodać estragonu jeżeli ktoś lubi. Danie jest przepyszne, szybkie i sycące :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tanie i pyszne Napisano Październik 29, 2007 normalnie ugotowane ziemniaki wykładamy na talerz, posypujemy pokrojone w kosteczkę: cebulę i ogórek kiszony. całość zalewamy kwaśną gęstą śmietaną 12/18. to jest naprawdę pyszne :-) :-) :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość justysia84 Napisano Październik 25, 2008 cymes zydowska potrawa tanio! z kg marchewek nalezy je ugotowac az sa prawie miekkie malo wody prosze nie jak na zupe,i pokrojone w kostke, do tego jak marchewki sa miekkie dodaj ziemniaki pokrojone w kostke surowe i z nie cale kg piersi zalezy ile gotujesz,piers pokrojona w kostke,lisc laurowy i ziele angielskie i duzo pieprzu troche soli do smaku,jak piers ziemniaki i marchew sie udusza-39 minut zrob zasmazke kilka lyzek masla albo smalcu z maka i naloz na to dwie lyzki-3 cymesu i jak sie zrobi na zlocisty karmelowy kolor dodaj do gara do cymesu zagotuj i smacznego:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Madziulek9944 Napisano Październik 27, 2008 a ja polecam spagetti. całkowity koszt to 10zł. a obiadek dla 6 osobowej conajmniej rodzinki zakupy do tego dania robie w biedronce: mielone z indyka ( ok3,99) 20dkg pieczarek(ok.2zł) ze 2 cebulki sos napoli też z biedronki. :)(ok2,50zł) makaron (ja osobiście używam makaron świderki-1,30zł) przyprawy wedle uznania. sposób przyrządzenia na rozgrzaną patelnię wrzucamy mielone i rozgniatamy aby było rozłożone na całej patelni. dodajemy soli pieprzu, majeranek, ziola prowansalskie, tymianek, oregano, i mieszamy kiedy mieso bedzie juz gotowe czyli nie bedzie czerwone wrzucamy na patelnię pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i cebule. i zakrywamy pokrywa zeby troszke poddusic. kiedy pieczarki i cebulka beda juz w miare miekkie(cebula ma byc zeszklona a nie przypieczona!) zalewamy sosem napoli(w słoiczek wlej wody i wsyp sos i dokladnie wymieszaj-gotowy wlej na patelnie.) i jeszcze chwilkie pogotuj na koniec lekko zaklep np. smietanka albo woda z maka. jak kto woli. czas przygotowania ok 30 minut maksymalnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość i to ma byc tanie Napisano Październik 27, 2008 :-( ???? Składniki: 1 kg papryki (od 6 do 12 zł) 40 dag pomidorów (ok 3 zł i w górę) 40 dag cebuli (ok. 1 zł) 10 dag wędzonej słoniny (boczek) (1,5zł jeśli boczek) 20 dag kiełbasy (ok. 4-5zł) papryka ostra i słodka mielona - też kosztuje sól Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach