Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość na gazecie
jest forum o ch.tarczycy

Gość majaG
no właśnie mnie też dopadł problem tarczycy mój wnik TSH 101,0 to jest jakiś skandalicznie wysoki pielęgniarki jak zobaczyły te wyniki to mnie z marszu do lekarki bo wcale nie chciały mi ich wydać no i we wtorek idę do endokrynologa STRASZNIE SIĘ BOJĘ!

Gość tarczycowa
podnoszę

CZy mozesz podac link do tego forum o tarczycy? maja g mozesz napisac co we wtorek powie ci endikrynolog?

Gość majag
pewno zdam relację jak wiadomości nie zwalą mnie z nóg( 😭 bo jeszcze nigdzie się nie spotkałam z tak wysokim wynikiem:(

Gość majag
a więc na wizycie u pani doktor byłam aczkolwiek za dużo to się nie dowiedziałam:( Wynik mocno się nie spodobał i pani doktor wręcz zasugerowała że to jest błąd laboratorium i kazała powtórzyć jutro badania TSH i t4 i wtedy będziemy rozmawiać co dalej:o Pozdrawiam

Dzięki za link. na gazecie jest faktycznie dużo konkretnych informacji, czytałam wcześniej, gdy wspomniałeś. Dzisiaj byłam u endokrynolog prywatnie i dostalam leki, euthyrox, mam brać rosnąco dawki i po 2 miesiacach powtorzyc badanie TSH, chciałam skierowanie na Usg, ale uznała że nie ma potrzeby, o badaniach t3 i t4 też nie mowiła. Oceniła ze mam niedoczynność i wsio. maja g napisz co wyszło po powtornym badaniu.

zdezorientowana. Jeżeli dalej cie to interesuje, to niedoczynność można wyleczyć tak by nie brac leków całe życie , może też być poporodowa, która mija bezpowrotnie, ale zawsze już trzeba to kontrolować. Nieleczona może miec fatalne skutki.

Gość anettka
od 5 lat po porodzie cierpię na bóle stawów ,obrzęki,marznięcie kończyn i drętwienie ,20kg więcej i wogóle czuję się slaba b.adania tsh t3 t4 i wszystkie pozostałe też reumatologiczne są w normie.wczorajsza diagnoza lekarza to poporodowe zapalenie tarczycy.....proszę napiszcie czy ktoś miał podobne problemy

anetta, ja nie umiem ci odpowiedzieć , ale zajrzyj na ten link gazety, tam jest duzo fachowych artykułow, oraz osob z problemami tarczycy.

Gość majag
witam:) no więc powtórne badania też wyszły paskudnie i dostałam EUTHYROX i mam brać rosnąco wg grafiku i pokazać się za m-c i wtedy zobaczymy jak reaguje i jakie będą wyniki ja rodziłam w zeszłym roku i też jestem ciekawa czy to są problemy poporodowe cz też nie bo wszelkie objawy - za wyjątkiem drętwiejących palcow miałam już wcześniej - ale to się dopiero okaże:o pozdrawiam pa

majg dzięki za odpowiedz, odezwij sie za pewien czas, jak tolerujesz ten lek, ja to na razie cały czas śpię. !3 marca ide do lekarki i zobaczę co wtedy. :D

Witaj FORTY Oj tak ja też chodzę ciągle śpiąca a do tego mam zawroty głowy:( Zobaczymy co będzie dalej - napewno się odezwę ja do lekarza idę 19 lutego pozdrawiam pa

ja dzisiaj czuam się swietnie, biore drugi dzień 1/4 tabletki (50). Dala mi lekarstwa na 2 miesiace. 13 marca idę do niej, nie wiem dlaczego nie robiła usg, ani poziomu t3 i t4. Odezwe sie poxniej, napiszę jak sie czuję na tych lekach . 🖐️

Ja mam rocznikowo 41 lat, i rodziłam ostatnio 8 lat temu. Ale od 1 czerwca schudlam 27 kg, dlatego poszłam zrobic kompleksowe badania, i wyszlo.. Tak w ogóle przy niedoczynności tarczycy sie tyje. Lekarka mowi ze to nie od odchudzania, ale kto to wie. Pozdrawiam

Gość agh
Ja mam powiększoną tarczycę. W szkole mieliśmy badanie i lekarz dał mi skierowanie do endykronologa, ale nie byłam a od tego czasu mienęly prawie 2 lata.Chcialabym się dowiedzieć co może się stać jeżeli nie będę leczyć tego i czy to jest poważne.

Jest poważne, tarczyca zawiaduje prprawie całym organizmem, przy nadczynności sie chudnie, sa depresje, uczucie goraca, oslabienie niedoczynnośc: tycie, sennosc, zaburzenia miesiączkowania, obrzeknieta twarz, wypadanie włosów łamanie paznokci. Tak ogolnie i pobieznie, nie jestem lekarzem. Powinnas to zbadać, idz do lekarza, te objawy nie sa na ogol wiazane z tarczyca, a sa ściśle zwiazane.

kopiuje z forum gazety \"Oddziałując na przemianę materii i funkcję różnych komórek, hormony tarczycowe odgrywają ogromną rolę w pracy układu pokarmowego, serca, mięśni i układu nerwowego. Praktycznie mają znaczenie dla sprawności całego organizmu.\" \" Objawy nadczynności gruczołu wynikają z omówionych powyżej właściwości hormonów tarczycy. Chory z tym zaburzeniem (patologia tarczycy występuje czterokrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn) traci na wadze, poci się, jest pobudliwy, źle sypia, trzęsą mu się ręce; pobudzenie nerwowe (stres) może wywołać oddawanie wolnych stolców. Akcja serca jest przyspieszona, czasem bardzo znacznie, mogą wystąpić zaburzenia rytmu serca i niewydolność wieńcowa. Niekiedy ujawniają się choroby psychiczne lub nerwice.\" \"Niedoczynność tarczycy to niedobór krążących we krwi hormonów tarczycy i obecność patologicznych skutków niedoboru tych hormonów. Choroba ta spowodowana jest najczęściej uszkodzeniem gruczołu (np. przewlekłym zapaleniem tarczycy o podłożu immunologicznym, leczeniem nadczynności tarczycy radiojodem lub szkodzeniem operacyjnym). Chory z niedoczynnością tarczycy przybiera na wadze, często marznie, głos jego staje się szorstki, skóra chłodna, może rogowacieć skóra na łokciach i kolanach. Niedoczynność tarczycy może przyspieszyć rozwój miażdżycy i jej powikłań.\"

ja przez 2dni brałam EUTHYROX N 25 1tab dziś już 2tab przez 10dni a następnie przez 2tyg 3tab i wtedy do kontroli A tarczyca u mnie wyszła przez przypadek bo w sumie to chcieli mnie leczyć na depresję ale że ja jeszcze karmię to leków takich brać nie mogłam a od pewnego czasu zaczęly mi drętwięć palce u rąk i przy okazji będąc u lekarza rodzinnego powiedziałam o tym i dostałam skierowanie właśie na badania w kierunku tarczycy!( chociaż lekarka bardziej sugerowała że to jest na tle nerwowym)

moja kolezanka w pracy zwrocila uwage na moje oczy, przez dwa dni myslalam ze to od kremu, ona mowila ze mam zbadac tarczyce, wiec poczytalam, zeby wiedziec co powiedziec lekarzowi by dał skierowanie na THS. Jak zaczęłam czytać, to okazało się że nie musze wcale zmyślać: wypadały mi garściami włosy, w domu 24 stopnie, a mi zimno, cały czas. chce mi sie spać, ale to zawsze byłam śpiochem. Poszłam i poprosiłam o kompleksowe badania, łącznie z tarczycą, sami by mi tego nie badali. Ja mam 4 dni po 1/4 tabletki euthoryxu 50, 10 dni po 1/2 , 14 dni po całej, a potem miesiąc naprzemiennie 1tabletkę i 1 1/2 tabletki. Po dwóch miesiącach drugie badanieT HS.

nie moge sie wypowiadać, bo biore 2 dni tabletki i na niedoczynność. Jakie tabletki bierzesz?

Nie wiem, ja zbadałabym jeszcze raz tarczycę i brałabym tabletki, ale kazdy postępuje jak uważa. A nie czujesz sie źle nie biorąc tabletek?

Gość ileeee
jestem nerwowa bardzo trzesa mi sie rece itd ale najbardziej boje sie o konsekwencje w ciazy

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się