Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Enni Se+E kupilam w aptece w Wawie. Nie weim gdzie ty mieszkasz ale powinni miec.

Dzięki za odp. TSH mam nieznacznie podwyższone (mam 5,75 przy normie do 4) wszystkie objawy mam tj. pocenie zimne stopy, ręce, kołatanie serca. Lekarka u której byłam powiedziała mi że moja tarczyca produkuje hormony dobrze, ale za mało;/ i jak to rozumieć

Dzięki za odp. TSH mam nieznacznie podwyższone (mam 5,75 przy normie do 4) wszystkie objawy mam tj. pocenie zimne stopy, ręce, kołatanie serca. Lekarka u której byłam powiedziała mi że moja tarczyca produkuje hormony dobrze, ale za mało;/ i jak to rozumieć

Gość Katrin.84
Kasiulka teraz jesli twoja tarczyca produkuje za mało hormonów to trzeba je uzupełniać sztucznie (poprzez tabletki). Twój lekarz powinien dobrac ci odpowiednia dawke, na poczatku bedzie niska.

Zażywam Letrox 25 pół tabletki. W sumie nie czuję żadnej różnicy, zobaczymy później. Po jakim czasie mogę spodziewać się jakiś rezultatów?? I czy leczenie w moim przypadku będzie już do końca życia?

Gość Katrin.84
subkliniczna niedoczynnosc można wyleczyć.

Gość martulkaaaaaa
Niekoniecznie :-( może się przekształcić w klinicznie jawną postać niedoczynności (około 1/3 przypadków w ciągu 10 lat, 4/10 w ciągu 20 lat), która jak wiemy zwykle jest nieuleczalna. Może samoistnie minąć, ale może też doprowadzić do powikłań. Więc opieka dobrego lekarza są konieczne i nie powinno się jej bagatelizować. Zresztą częśc lekarzy uważa, że subkliniczna niedoczynność to praktycznie to samo co standardowa niedoczynność, ponieważ podwyższony poziom tsh informuje tu o niedoborze hormonów tarczycy na poziomie tkankowym, podczas gdy ich poziom we krwi jest (jeszcze) właściwy. O leczeniu decyduje lekarz, zwykle uważa się, że za podawniem hormonów przemawiają młody wiek, obecnośc przeciwciał tarczycowych, powiększenie tarczycy czy występowanie typowych dla niedoczynności objawów oraz ciąża (obecna lub planowana). kasiulka, u każdego poprawa następuje w innym tempie. Możliwe, że nastąpi szybko, a możliwe, że za klika tygodni czy nawet miesięcy. Połówka 25 to dopiero początek, pewnie będziesz brała znacznie więcej i dopiero wtedy możesz poczuć zmiany. A leczenie bardzo możliwe, że będzie trwało do końca życia. Ale da się z tym spokojnie żyć :-D a pisze to stara tarczycowa wyjadaczka, która bierze hormony od wielu lat. Głowa do góry, będzie lepiej. Pozdrawiam.

Martulka dziękuję Ci bardzo za cenne informacje. Dopiero zaczęłam kuracje, ale po przeczytaniu informacji na forum strasznie się wystraszyłam;/ jeszcze na dodatek mam coś nie tak z bilubiriną (czy jakoś tak), nie wiem czy ma to też związek z tarczycą?

Gość Katrin.84
Mój mąż ma podwyższoną bilurbinę, to jest cos nie tak z wątrobą, jak wypiję za dużo wódki to następnego dnia ma żółte ręce. 'więc szanuj watrobę i niepij alkoholu, unikaj tłustych rzeczy. Nie przejmuj się twoją przypadłością, może ty będziesz miała szczęscie i znajdziesz sie w gronie osób, którym udało sie wyleczyc subkliniczna niedoczynnosc. Ja juz biore 10 lat tabletki, ale mam zwykła niedoczynnosc. głowa do góry i nieprzejmuj sie co napisala na wyrost o tej chorobie martulkaaaaaa.

Gość 9829jajakjk
Witam prosze niech ktos doswiadczony powie mi co oznacza ten wynik, bardzo sie martwie sad biopsja w 2007 r. rozproszone grupy oraz reguralne platy komorek pecherzykowatych bez cytologicznych cech zlosliwoxci. w tle obfity koloid, wlokna kolagenowe. obraz cytologiczny odpowiada łagodnej zmianie koloideowej. usg 2009 r. tarczyca plat prawy o wym. 52x18x19mm o niezbyt jednorodnym nieco obnizonym echu. plat lewy o wym 55x21x20 o niezbyt jednorodnym obnizownym echu, w czesci srodkowej widoczna struktura o wym. 18x16x14mm otoczona nierownym rabkiem hallo z drobnymi zwapnieniami obnizonymym niejednorofodnym echu. ponizej przechodzaca na ciesn struktura o wym. 22x18x17mm o niejednorodnym obnizomym echu miejscami hypoechogeniczna. ciesn od strony prawej do 6mm wysokosci. powiekszonych węzlow chlonnych nie zaobserowwano. prosze o jakies info jestem zalalamana sad

Gość Natalia1986M
CZeść:) Chciałam Was poprosić o interpretację moich wyników, a mianowicie: TSH 2,5 N( 0,2-4,2) FT3 5,7 N(3,9-6,8) FT4 17,8 N(12-22) Cholesterol I99.09.194 210 N 150-200 Cholesterol LDL 115 N

Gość Natalia1986M
CZeść:) Chciałam Was poprosić o interpretację moich wyników, a mianowicie: TSH 2,5 N( 0,2-4,2) FT3 5,7 N(3,9-6,8) FT4 17,8 N(12-22) Cholesterol I99.09.194 210 N 150-200 Cholesterol LDL 115 N

Gość Natalia1986M
USG Tarczycy Płat prawy 15x14x30mm, płat lewy 15x10x30mm, objętość obu płatów 5,5 ml, cieśń 3 mm, gruczoł tarczowy mały, niejednorodny echogenicznie z licznymi zwłóknieniami obustronnie, bez zmian o charakterze guzków. Oprócz tego objawy: ciągłe uczucie zimna, bóle stawów, głownie nadgarstków, wzrost wagi, spuchnięte powieki, wypadanie włosów, sucha skóra, mrowienie i sztywnienie kończyn, trudności z koncentracją, słaba pamięć

Gość renika44
Właśnie stałam się jedną z was.Mam tak złe wyniki że kazano mi zgłosić się natychmiast do endo. Mam takie dołki psychiczne i wiem że ten płacz oraz złość to choroba. Wiem że nie będzie drugiego dziecka.Nikt mnie nie rozumie, że tracę siłę.Co mogę jeść. Wiem że nie mogę białego cukru .Czy coś jeszcze.

Gość andziulka 75
Renika 44 głowa do góry zaczniesz brać lekarstwa i objawy takie jak zmęczenie płaczliwość i nerwowość zmniejszą się poczujesz za chwilkę że wracasz do żywych ja mam TSH>75 i nie spada od 6 tygodni ale biorę leki i żyje niemocy już takiej nie mam nie jestem śpiąca.Dowiedziałam się że wskazana jest sól jodowana przy niedoczynności nie wiem co Ty masz.Ja poroniłam dziecko ale mam głęboką nadzieje że jeszcze będze miała dzidziusia głowa do góry zobaczysz będzie lepiej:).Znam to uczucie braku siły oj znam .Rozumiem Cię.Dzisiaj akurat mam taka niemoc ale jutro jak wstanie to będe frygać jak mały koziołek:)

Gość marvirra
witam jestem tu nowa i mam do was pytanko od niedawna lecze sie na niedoczynnosc tarczycy bo wyszlo mi TSh 4,04 a anty TPo 88 biore po 37,5 Euthyrox i zrobilam ponowne badanie i TSH spadlo mi do 0,15 wiec wpadla w nasczynnosc a anty TPo wzrosly do 360 :( czy sa jakies sposoby na obnizenie antycial ??

Gość sól jodowana jest niewskazana
przy niektórych chorobach tarczycy np chorobie Hashimoto!!! Selen naturalny zawierają orzechy zwłaszcza brazylijskie do kupienia w każdym większym supermarkecie.

Gość cyklamenka
Witam serdecznie wszystkie tarczycóweczki mam rozpoznana subkliniczną niedoczynnośc tarczycy,która nie wiadomo jak długo się ukrywała pod postacią nietypowych symtomów, oraz subkliniczną postać teżyczki,spowodowaną niedoborem elektrolitów ,głównie magnezu.Zaczęłam brać wapń z magnezem i lepiej się poczułam.W chorobach tarczycy jest zaburzona gospodarka elektrolitami.

Gość Marvirra
A mi wypadaja brwi i rzesy i to pewnie od podwyzszonych antycial Tpo czy sa sposoby ich obnizenia ?? Ft3 i FT4 mam w normie. Co moge zrobic ??

Gość andziulka 75
Kurka a ja byłam przekonana że sól jodowana przy niedoczynności jest ok.Cała rodzina zajada.To jak z tą solą jest jaką można jeść?

z tego co wiem jodu przy hashi nie wolno w ogóle spożywać, jak kupuję witaminy to zawsze proszę bez jodu.Podczas moich problemów z gardłem wskazany był specyfik z jodem do płukania niestety ze względu na hashi lekarz zabronił nawet płukania tym lekarstwem

Gość martulkaaaaa
jod przy niedoczynności na tle Hashimoto jest zabroniony pod każdą postacią, nie tylko w soli, ale i w innych lekarstwach czy substancjach, np. kontrastach do badań medycznych natomiast dla osób z niedoczynnością bez zapalenia tarczycy typu Hashimoto jak najbardziej jest wskazany

Gość marvirra
Prosze pomożcie mam kilka pytan. Moja historia jest nastepująca, okolo pazdziernika zeszlego roku zaczely wypada mi wlosy. Lekarz powiedzial zebym przebadala TSH i wyszlo mi 4,04 czyl lekka niedoczynnosc dostalam euthyrox 25 i lykam po 1,5 tabletki i ladnie mi tsh spadlo do 1,24. Zbadalam tez FT3, FT4 Anty Tpo i Anty Tg. Wszystko procz aty TPo wyszlo w normie. Jak pierwszy raz w grudniu badalam Anty to byly na poziomie 88. Mimo tego ze biore authyrox to wlosy nadal leca i leca brwi i rzesy i powoli sie zalamaje a dzis zbadalam Anty Tpo i wzrosly mi do 360. Cio mam robic? Moj endo mowi ze na anty nie ma lekarstw :( wiec co mam poczac jak tak dalej pojdzie to strace wszytskie wlosy :( prosze o pomoc.

Gość marvirra
moj lekarz nigdy nie powiedzial ze mam Hasi ale chyba tak wlasnei sie objawia ?? czy to sie jakos leczy ? mialam tez robione usg tarczycy i mam lekki stan zapalny. Co mam robic ?

Gość martulkaaaaa
Na Twoim miejscu wybrałabym się do dermatologa. To może być coś zupełnie innego, niekoniecznie problem z tarczycą. Jest tu gdzieś temat o nużeńcu, który daje podobne objawy. To może być jakiś niedobór, np. wapnia, cynku czy cegoś innego, dermatolog to oceni i da skierowania na badania. Przeciwciała nie powodują wypadania włosów, one bezpośrednio atakują tylko tarczycę, a skoro hormony tarczycy masz już dobre, to włosy powinny przestać wypadać. Skoro tak się nie stało, trzeba szukać innej przyczyny. A na przeciwciała skuteczny jest selen. Wybierz taki nie robiony na drożdżach selenowych, bo podobno nie powinno się go dłużej brać. Jak nie znajdziesz w aptece, to w internecie dostaniesz na pewno, np. firmy solgar. Dawka 200 mikrogramów dzinnie przez pare miesięcy i potem zbadaj przeciwciała, czy spadły. Jak pomyszkujesz po internecie to znajdziesz jeszcze kilka innych sposobów obniżenia ilości przeciwciał, tylko lekarze kompletnie się tym nie zajmują i są to często sposoby niepoparte badaniami naukowymi, np. dieta bezglutenowa i bezlaktozowa. Poza tym po hormonach często przeciwciała spadają. I nie martw się, same przeciwciała nie dają pratycznie zadnych objawów chorobowych, to tarczyca odczuwa ich nadmiar. Oczywiście dobrze jest je obniżyć, bo nie niszczą wtedy tarczycy i łatwiej jest utrzymać poziom hormonów na wodzy, ale to nie one powodują wypadanie włosów.

Gość marvirra
dzieki za szybką odpowiedz, troszkę mnie uspokoiłas :) selen biore od okolo 1,5 miesiąca ale moze to jescze za krótko żeby przeciwciała spadły. U dermatologów tez bylam, zrobilam pelno badan hormonalnych wszystkow normie i nikt nie wie czemu wlosy leca. Poczytam jeszcze o tym nuzencu moze cos tu znajde :)

Gość martulkaaaaa
Zbadaj sobie też poziom pierwiastków odpowiedzialnych za stan włosów, np. wapnia czy cynku. Tego typu niedobory to standard przy niedoczynności niestety. Powodzenia :-)

Gość andziulka 75
Dziękuje za odpowiedzi co do soli jodowanej.Sól spakowana do woreczka i niech czeka:).Znalazłam sól niejodowaną.Czy taką moge używać czy zrezygnować z soli.

Gość do martulkaaaaa
Nie masz racji.Mi tez juz włosy, brwi i rzesy wypadaja ponad 2 lata, i tez z powodu tarczycy,hormony mam w normach, nawet książkowe, mam tylko własnie podwyzszone przeciwciala anty-tpo .I juz 2 endokrynologów, bardzoi dobrych, jedne z nich jest profesorem, powiedzialo ze włosy jak najbardziej moga wypadac od podwyzszonych przeciecial.i ja je własnie mam, Tez robilam mase badan, nawet badalam sie w kiersunku nuzenca, i jest wszytsko w porzadku.badalam poziom wapnia i innych, sa dobre.jedynie poziom cynku nie badałam, bo pytalam w laboratoriach i u mnie nie robia takich badan, ale ja profilaktycznie biore juz cynk od dłuzszego czasu, biore takze selen i witaminy na włosy, niestey poprawy zadnej nie ma.To powoduja przeciwciala i an to nie ma lekarstwa!Wiele osob ktore ma podniesione anty-tpo narzekaja na nadmierne wypadanie włosow, nawet jak hormony maja w normach, ale maja własnie te pzreciwciala...wiec chyba jest jasne ze to one powoduja to wypadanie.A co do selenu, pisalas ze lepszy taki nie na drozdzach, polecalas firmy SOLGAR, ale własnie selen tej firmy jest na drozdzach, bo ja taki mam!

Gość do martulkaaaaa
dodam jeszcze ze jesli wypadaja włosy tylko z głowy, to moze byc kilka przyczyn, ale jesli włosy wypadaja jednoczesnie z głowy, wypadaja tez i brwi i rzesy to tylko z powodu tarczycy

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się